Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Дими

|
Пуснато на: Пет Фев 03, 2006 11:06 am Заглавие: (през-океански) Данъци.... |
|
|
Здравеите, имам една тревога която ме мъчи от скоро.
Ако работя (по единичен проект, freelance) за фирма/клиент от държава Х, но живея в България, в крайна сметка на кой е редно да плащам данъци и такси? Държавата за която съм работил, или тази в която съм живял през годината?
Да приемем че и двете държави ме имат в "регистрите" си (било то като гражданин или не-точно-такъв)... Фактически това значи: искат ли - могат да ме потърсят ...
Също така: Може ли някой да ми каже/покаже как изглежда една универсална фактура/касова бележка за услугите от нашия бранш?
Нещо като темплейт ако има...? :/
Последно: Ако не съм официялно нает в фирма, като работник, а работя на freelance, трябва ли да се регистрирам като "ЕТ"? :/
ПП: Логично е че, не мога да си позволя да крия данъци или приходи, най-малкото защото ще ми трябва стабилен кредитен рейтинг... така че това отпада като опция... _________________ Would you like fries with your template, sir? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DinYa
|
Пуснато на: Пет Фев 03, 2006 5:40 pm Заглавие: |
|
|
за първото бих казал където данъците са по-ниски а кредита
по-висок : )) ама какво ти пука, събирай си credit history-то и тва е!
за другите и аз бих хвърлил едно око : ) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
TchudO

|
Пуснато на: Пет Фев 03, 2006 6:48 pm Заглавие: |
|
|
abe gledai nikade da ne se podpisvash che si vzemal pari i vsichko shteti e ok _________________ Кой е най-високо летящия бозайник?
КАТЕРИЧКАТА НА СТЮАРДЕСАТА |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Дими

|
Пуснато на: Съб Фев 04, 2006 12:09 am Заглавие: |
|
|
Добре, но ако не се подписвам че съм взимал пари и всичко е "точно", така не укривам ли приходи/данъци?
Това не мога да си го позволя (мисля?) ако искам да кандидатствам за кредит. Жилищен да кажем...
Нали?
Пък и ми е тъпо като трябва и от данъчни да се крия... По-добре да си платя всичко и да ми е мирна главата.
Някой тук издава ли фактура при определена ... арт услуга :) ? _________________ Would you like fries with your template, sir? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Sami

|
Пуснато на: Съб Фев 04, 2006 11:41 am Заглавие: |
|
|
Ima t.nar. svobodni profesii. registrira6 se kato takuv. Prihod moje da deklarira6 i 4rez gogovor - turgovski, grajdanski i t.n. No za podrobnosti ti triabva ve6t ikonomist. _________________ печат на книги |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dadi
|
Пуснато на: Съб Фев 04, 2006 12:52 pm Заглавие: |
|
|
ako plashtaniata kato freelancer se obslujvat ot smetka po credit ili debit card i iskash da si "na svetlo" - moje da polzvash za podavane na danachna deklaracia izvlechenie, proslediavashto postapvaneto na tezi sumi
naj-dobre potarsi za savet schetovoditel - sigurno znae nachin za danachni oblekchenia v tvoja sluchaj |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sumo

|
Пуснато на: Съб Фев 04, 2006 1:33 pm Заглавие: |
|
|
Dimi, nyakaksi ne e li po-dobre da se posuvetvash sus schetovoditel :) otkolkoto s designeri i hudojnici? _________________ i.am.troll |
|
Върнете се в началото |
|
 |
chono

|
Пуснато на: Съб Фев 04, 2006 1:37 pm Заглавие: |
|
|
Мисля, че не би трябвало да нямаш проблем да изпълняваш поръчката към дадена фирма на граждански договор. И в края на годината да си попълваш данъчна декларация и да си плащаш съответните данъци. Ама случаят като цяло е малко по-особен и наистина ще е добре да се консултираш със счетоводител. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Дими

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2006 7:16 am Заглавие: |
|
|
Питам тук, защото има с които работим сходни неща, следователно и фактурите ни, и други документи сигурно са сходни. Няма проблем надявам се? :)
Един добър човек ми писа на ЛС и се оказа че за 2005та ще мина гладко.
Но за догодина наистина ще трябва да се видя с някой навътре в нещата за да разбера конкретно какво да правя...
Благодаря ви за отделеното време и помоща!
Лека работа :) _________________ Would you like fries with your template, sir? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
tzekin

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2006 4:33 pm Заглавие: |
|
|
Едно е сигурно. Ако работиш в БГ плашташ данъци в БГ, независимо в коя държава е клиента. ДДС няма ако клиента не е от БГ.
Ако си регистриран и в двете държави, ами в която държава отчетеш приходите. Но има и тънкости в зависимост от това в коя държава си, дали физически там си извяршил дейността и много други такива неща. Дали си гражданин или не.
Ако си в ЕС или която и да е цивилизована държава отиди и питай в данъчното, ако случайно в интернет не пише всичко. Става бързо и безболезнено. _________________ An Apple a day keeps Windows away |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|