Graphilla.com :: Преглед на тема - Кратък и завършен, но...филм?
 

Graphilla.com Форуми

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Кратък и завършен, но...филм?

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> 3D | Compositing
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Джоуви
God of Rain


Регистриран на: 07 Ное 2002
Мнения: 1847
Местожителство: I ride the winds that bring the rain

МнениеПуснато на: Вто Фев 20, 2007 7:36 pm    Заглавие: Кратък и завършен, но...филм? Отговорете с цитат

Кликни тук за 20 МБ даунлоуд на филчето с добро качество.

Не кликай тук за да го гледаш в youtube с кофти качество.



Не съм 100% сигурен че трябва отделна тема за това, но се надявам да не ми се сърдите много за флъъда:) Историята е следната - понеже в НБУ трябваше да представя два филма ( аз успях да изкрънкам да са филм и сториборд ) за да завърша, ми тябваше нещо много бързо получаващо се и що годе убедително приличащо на кратка анимация. Та седнах аз и по един свой стар сценарий от училище буквално за пет дни скалъпих това филмче. Не претендира за АБСОЛЮТНО нищо, нито за оригинален сценарий, нито за оригинална визия, въпреки че има някакви идеи които ме кефят – най много от които интро и аутро камерата с надписите. Като цяло мисля че има нещо в него де, иначе нямаше да го поствам:) Относно сценария:

Става въпрос за Малкия Принц, и ако не сте го чели няма да го схванете, а и да сте, пак може да не го схванете...ако е така - проблема си е в филмчето, споко:) То не случайно носи заглавието Малкият принц и сложните семиотични аспекти на модерната не-вербална комуникация (DVD SCR)

Малко повече инфо, в случай че ви е интересно.



Цялото филмче е 3Д, правено е изцяло на 3Д студио макс. Текстурите са мапнати върху плейнове и върху по-сложни, но все толкова плоски шейпове, а сенките са неразделна част от текстурите ако се вгледате, ще видите че сенките на звездите се въртят заедно с тях. За съжаление нямам почти ниакъв опит с композитинг софтуер засега, и целия композитинг, ефектите при просмукването на мастилото на текста в началото и края, смесването на чистите кадри с дефокусираните по ръбовете, светлинните ефекти при розата, изскачането на курсорите, екрана на монитора и прочее – АБСОЛЮТНО всичко е правено в макс и рендвано в една сцена с едно движение на камерата от начало до край. Единствено изключение беше някакъв батч в Шопа, с който не си спомням точно какво правих дето макса не може... Камера шейкът е правен с някакъв моушън кепчър на мишката контролер, не помня какво точно съм правил, спомням си че имах бая проблеми които реших по някакъв начин с някакви дъммита. Основната текстура преставлява тайлващо се парче нагънат картон, хоум-мейд, полян с кафе, чай и кола и сканиран разбира се, а драсканиците са правени в Фотошоп с две четки – една а ла флумастер и една а ла молив. Ако не се лъжа, цялото филмче ползва две основни текстури по 512 или нещо такова. Звукът си е цяла една отделна тема – прави го Павел Болярски, на когото огромно мерси – цяла вечер мятахме и тръшкахме кашони, записвахме разни ефекти и прочее. Толкова забавно озвучаване не съм имал:)



Ако се вгледате, във филмчето гостуват Йода, Бендер, Р2-Д2 и още някои познати елементи, като символа на една небезизвестна бира. Всичко е фор фън, музиката в аутрото е на Джо Сатриани а в началото от стар фантастичен сериал наречен „Бък Роджърс в 25-и век”. Не го взимайте на сериозно в никакъв случай:)

Ако някой все пак го вземе на сериозно, или не може да разбере, а иска - може да прочете и експикацията:

съдържа спойлери...не че нещо...;)

Темата за сценария с Малкия Принц ми беше предложена от доцент Невелина Попова като курсова работа с тема среща между приказни герои, или между два типа герои - като "Малкият Принц и Интернет" или "Малкият Принц и компютрите". Малко време преди това бях завършил курса по "Семиотиката и комуникациите" на Мария Попова, където една от курсовите ми задания беше да представя изследване върху емотиконите в интернет и тяхното значени при онлайн комуникациите - работата върху това беше много интересна, и дори по-късно изследването ми беше публикувано в малък тираж от издателство "Ромел". Покрай събирането на информацията за емотиконите попаднах на много интересни и непознати за мен такива, един от които беше розата. "Малкият Принц" на Антоан де Сейнт Екзюпери е книга с дълбок смисъл и много за четене между редовете, а самият малък Принц е много интересен герой с характерен начин на интерпретиране на света около себе си - той вижда символи навсякъде и влага значения във всичко. Напр., когато рисува нещо, което хората биха видяли като шапка, той всъщност има предвид боа, глътнала слон - затова ми се стори особено подходящо, поставяйки малкия принц във взаимодействие с дигиталния свят на компютрите, той да намери в наглед безмисления цифров код светлия образ на любимата си, единствена роза.

Идеята взаимодействието с компютъра да премине в малко по-реалната област, където компютърът всъщност забива в сюблимния момент дойде по късно, докато обмислях как да адаптирам сценария за изрезкова анимация. Компютрите, всъщност, не грешат - грешат хората, които пишат софтуера за тях. PC-тата са просто машини, които изпълняват каквото им е казано. Това, обаче, няма никакво значение за човек, чийто компютър е забил. Хората, чиято работа налага взаимодействие с компютри знаят колко е досадно, когато компютърът неочаквано увисне - обикновено това се случва точно тогава, когато човек не е запазил работата си. Особено когато работата ти зависи от това, самият звук "ДОНГ!" от съобщението за грешка на "Уиндоус" се превръща в нещо непоносимо и омразно за хората - както звукът на будилника сутрин за човек, който не иска да го чува, по същия начин, освен да достави съобщението, конкретният звук, комбиниран с червения хикс, носи и силно емоционално въздействие - нещо реално, познато и моментално разпознаваемо от по-голямата част от зрителите. Да вмъкна този толкова характерен за компютрите момент в историята със сблъсъка на Малкия Принц с технологията ми се стори много подходящо за случая - според мен този елемент подчертава техническото в машината, студенината, с която компютърът действа, работейки с неодушевени цифри и код - не правейки разлика между добро и зло, правилно и неправилно, той само изпълнява дадените му функции и забива в най-неподходящия момент - когато принцът вижда образа на любимата си роза, създавайки по този начин силен контраст между техническото и душевното - контраст, граничещ с абсурдизъм.

Музиката, която избрах за началото на краткия филм е взаимствана от стар фантастичен сериал от началото на 70-те, която носи характерното за времето си звучене. Самият запис не е много добър, което според мен допълнително допринася за връзката между умишлено небрежната, захабена визия и старата музика. Допълнителна връзка между мелодията и картината се явяват многото междинни елементи, появяващи се на различни места в началните и финалните надписи - повечето заемки и препратки към култови за много поколения стари фантастични филми като Стар Трек, Междузвездни войни и т.н. За края на филма избрах енергично и мелодично парче на китарния виртуоз Джо Сатриани - мелодията започва рязко и енергично -подходящо за момента, в който я стартирам - а именно рязкото излизане на второто съобщение за грешка. Мелодията поддържа темпа на финалните надписи до края.

_________________
www.КостаАтанасов.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
atmos



Регистриран на: 09 Яну 2003
Мнения: 859

МнениеПуснато на: Вто Фев 20, 2007 7:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хахахахаха....
_________________
Nelson Inomvan's blog
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ivancho7



Регистриран на: 22 Фев 2006
Мнения: 80

МнениеПуснато на: Вто Фев 20, 2007 8:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Гледах го това филмче на филмовия фестивал в НБУ-то. Много е готино! На фестивала гласувах за него! Само едно уточнение да направя не малкия принц рисува боата, а повествователя (които всъщност е Екзюпери). Явно си позабравил историята. След като гледах филма ти за пореден път я препрочетох така че имам доста пресни спомени :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Джоуви
God of Rain


Регистриран на: 07 Ное 2002
Мнения: 1847
Местожителство: I ride the winds that bring the rain

МнениеПуснато на: Вто Фев 20, 2007 8:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей, мерси за гласа човече!:) Аз не бях в София тогава и не можах да гласувам за никого, макар че едва ли бих гласувал за мен:))) Тотално си прав за позабравянето де:) ще трябва и аз да го препрочета
_________________
www.КостаАтанасов.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Nik



Регистриран на: 20 Дек 2005
Мнения: 80
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Фев 20, 2007 8:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да и аз го гледах там (НБУ), много е изродско, браво!!! И представянето му тук в стил "Джови" направо кърти! 10х за якото настроение!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan



Регистриран на: 12 Дек 2002
Мнения: 801
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Фев 20, 2007 11:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

и това много ме изкефи! :) абе ти няма-няма и вдигнеш шум около себе си ;)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
velinov



Регистриран на: 17 Сеп 2004
Мнения: 3975
Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Сря Фев 21, 2007 10:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Nik написа:
Да и аз го гледах там (НБУ)

Ми който ходи на училище, гледа... ;)))

Браво и за това Джови! Аз имах честа да го видя доста отдавна и още тогава ти казах, че е супер!!!

п.с. на час по лъжичка от Джови... тъкмо си вдъгнеш ченето и изсърбваш проточилата ти се лига и гледаш нов пост от моторджията... ;)))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
LOC



Регистриран на: 21 Ное 2005
Мнения: 438
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Фев 21, 2007 11:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

nai-qkata izreskova animaciq koqto sym vijdal :D:D:D
_________________
...I'm an idiot!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
P E T R O V
mnmlst


Регистриран на: 02 Дек 2002
Мнения: 9090
Местожителство: Earth

МнениеПуснато на: Сря Фев 21, 2007 5:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат


_________________
asenpetrov.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ovendelon



Регистриран на: 05 Дек 2002
Мнения: 1038

МнениеПуснато на: Сря Фев 21, 2007 9:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

implant написа:

_________________
if triangles had a god, He would have three sides
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ConcreteDonkey



Регистриран на: 08 Фев 2004
Мнения: 922
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 21, 2007 10:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

великолепно :)
_________________
"Аз трябваше да слушам, когато кака Ленче ми казваше да се пазя от тихи момичета с тесли, нищо че са тихи казваше тя, те все пак са с тесли!"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Джоуви
God of Rain


Регистриран на: 07 Ное 2002
Мнения: 1847
Местожителство: I ride the winds that bring the rain

МнениеПуснато на: Нед Фев 25, 2007 6:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат



Вчера като говорихме с колегите на срещата, установих че някои не са гледали култовия в някои среди пълнометражен анимационен филм от преди 7 години "Вълците", правен за един ден мисля на макс 2 или 3, не помня... изцяло процедурни текстури и сплайнове, само теренът е геометрия;D Като сме почнали със спийд-анимейшъните:)

8MB, изтегли от тук - файлът е exe с бинк компресия.
_________________
www.КостаАтанасов.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
maceman
nightWoWalker


Регистриран на: 14 Яну 2003
Мнения: 4421
Местожителство: Ironforge

МнениеПуснато на: Пон Фев 26, 2007 4:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Джоуви написа:
..........че някои не са гледали култовия в някои среди пълнометражен анимационен филм от преди 7 години "Вълците",...........

НЕ-Е-Е-Е-Е-Е-ЕЕ
_________________
... gief more epix ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Silvi~e.



Регистриран на: 02 Дек 2002
Мнения: 80
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 26, 2007 6:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

hi hi hi ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> 3D | Compositing Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov