Graphilla.com :: Преглед на тема - Маркетинг
 

Graphilla.com Форуми

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Маркетинг

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
SIMPLI



Регистриран на: 22 Ное 2002
Мнения: 1175
Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Май 15, 2003 8:02 pm    Заглавие: Маркетинг Отговорете с цитат

Това може и да не се отнася конкретно за дизайна, но ...

Писах го с определена цел и под влияние на една книга, но на този етап е рано да разяснявам. Може да коментирате ако искате. Ще ми бъде интересно да чуя и други мнения.

Основна задача на маркетинга е да създаде категория, в която да сте пръв. Много по-лесно е да си пръв, отколкото да се опиташ да убедиш някого, че имаш по-добър продукт от този, който той вече познава. Една от причините, поради които първата марка запазва водачеството си е, че името й често се свързва с определено нарицателно понятие (Xerox, Jeep). Ако въвеждате първата марка в дадена категория, би следвало да подберете наименование, което да е подходящо за нарицателно. Първата марка, въведена в даден бранш, става лидер.
Когато въвеждаш нов продукт, първият въпрос, който следва да си зададеш не е "С какво е по-добър новият продукт?", а "Къде мога да съм пръв?". Или, с други думи, в коя категория е по-добър новият продукт? Когато си пръв в дадена категория, рекламирай категорията. В основни линии поне в началото нямаш конкурент. Най важното в маркетинга е да си пръв в съзнанието на клиента. Да бъдеш пръв на пазара е важно, само дотолкова, доколкото това ти позволява да бъдеш пръв в съзнанието на клиента. Обикновено този проблем се решава с пари. Това включва пари за разработване на продукта, за организиране на изложения и демонстрации, за реклама и т.н. След като едно мнение е вече създадено, трудно е да го промениш. Маркетинга не е битка на продуктите. Той е битка на възприятието.
Една компания може да пожъне огромни успехи, ако намери начин да притежава своя дума в съзнанието на клиентите си. Такава дума за Volvo е "безопасност". Оргахим притежават думата "леко". Тя пожертва всички други качества на своите продукти и съсредоточи цялата си рекламна кампания върху тази дума. Каква е алтернативата пред останалите фирми за производство на боя? Ще е загуба на време и пари ако се започне кампания за налагане на подобна дума в съзнанието на потребителите. "Лесно" е една такава подобна дума. Всяка кампания, заложила на нея е обречена на неуспех, защото лесната работа с продукта е приоритет на Оргахим. Погрешно е да се прави опит за въвеждане и на дума като "качество". Никой не би повярвал, защото всеки твърди, че произвежда с най-високо качество. В такъв случай не е ли по-разумно да се насочи вниманието към една друга много важна характеристика на боята, като "дълготрайност на покритието"? Създателите на името "Duracell" са се сетили да вмъкнат ключовата фраза в самото име и така са влезли в съзнанието на клиента с думата "дълготраен" (durable - продължителен и cell - клетка), като по този начин са изтъкнали най-важното качество за една батеря.
В съзнанието на потребителите съществува изградена стълбица на която всеки поставя дадена фирма. Колкото по-високо си в тази стълбица, толкова по-добре. Всяка търговска категория представлява стълба с много стъпала. В повечето случаи, обаче, битката за съзнанието на потребителя се води от двама основни играчи - обикновено старата изпитана марка и новосъздадената. Често на пазара няма ясно изразен №2. В един начален стадий на развитие на пазара не е толкова лошо да си №3 или №4. Продажбите растат. Нови неориентирани клиенти идват на пазара. Те не винаги са наясно коя марка е лидер и избират тази, която изглежда привлекателна. Често това се оказва №3 или №4, но с врмето клиентите се образоват. Искат най-добрата марка, изхождайки от наивното предположение, че водещата марка трябва да е най-добрата. Това мислене държи първите две марки на върха.
Ако искате да се конкурирате успешно с лидера в дадена област трябва да изучите силните му страни и да предложите на клиента противоположното добро нещо. С други думи не се опитвайте да сте по-добри, опитайте се да сте различни. Често това е противопоставяне между новият и стария изпитан продукт. В много случаи, обаче, №2 се опитва да подръжава на лидера. Това е грешка! Трябва да се позиционирате на пазара като алтернатива. Така ще откъснете пазарен дял от лидера, като привлечете хората, които искат де се разграничат от традицията и са склонни да опитат нещо ново. С остаряването на даден продукт, той често натрупва отрицателни характеристики. Това е момента да се въведе нов продукт или нова категория, която да измести остарялата.
В много случаи въвеждането на нова категория продукти застрашават вече съществуващата категория в рамките на производствения асортимент на фирмата. Би следвало да се предприеме рискът да се жертва старата категория за сметка на новата. В тази ситуация се допуска основна грешка, като се правят опити да се вземе вече утвърдено име или марка и се приложи в друга категория. Съществува опасност фирмата да се асоциира инстинктивно от потребителя със старата категория и да се подходи с недоверие към новата. Ако произвеждаш продукт от долен или среден клас, ще е много трудно да наложиш на пазара продукт от висок клас.
Не може Volkswagen да се наложат на пазара на коли от висок клас, където са Mercedes и BMW, след като се е наложила като лидер в производството на малки и икономични коли. Кой би си купил скъпа лимузина с името Volkswagen (Народна кола)? В краткосрочен план продажбите може и да откликнат на по-широкото предлагане, но в дългосрочен план най-верочтно ще претърпят провал. Какъв тогава е правилния подход? Ако фирмата иска да разшири продуктовата си гама е добре тя да запази позициите си в настоящия момент, а да разработи нов продукт, който да се ситуира на пазара с ново име в по-горна категория, защото в съзнанието на потребителя нещата изглеждат така: "фирмата произвежда продукти с ниско или средно качество и не би могла да произвежда висококачествени продукти". Това твърдение, разбира се, не е вярно, но нагласата у потребителя ще е такава. Това се отнася и за разработването на продукти, които са различни от сферата, в която фирмата е лидер. Няма как фирма, наложила се в съзнанието на клиента, като лидер в областа на боите да продава добре сапуни или перилми и миещи препарати, като използва същото име. За потребителя тя винаги ще си остане фирмата за бои. Кой би купил козметичен продукт, ако знае, че е разработен от фирма с основна дейност - боя? Дори в краткосрочен план лоялността към марката да доведе до положителен икономически ефект, в дългосрочен план лидерът в дадена област ще се окаже производител на много, но посредствени неща. "Всичко за всеки" е губеща стратегия.
За много компании, разширяването на търговската линия е избор на по-лесния начин. Да въведеш нова марка изисква не само пари, но също така нова идея или нова концепция. За да успее една нова марка тя трябва да бъде първата в дадена категория. Или новата марка трябва да бъде позиционирана като алтернатива на първата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
klown_der



Регистриран на: 04 Фев 2003
Мнения: 176

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 10:39 am    Заглавие: Отговорете с цитат

"Не може Volkswagen да се наложат на пазара на коли от висок клас, където са Mercedes и BMW, след като се е наложила като лидер в производството на малки и икономични коли. Кой би си купил скъпа лимузина с името Volkswagen (Народна кола)? "

Това ме навежда на спомени - на един семинар наскоро стана дума за подобни неща. Оказа се, според лектора, че SAAB се произвежда от VOLVO, специално с адски надута цена, за да задоволят търсенето на скъпи коли в Швеция!!! Реално частите и технологията на производство на SAAB идват от заводите на VOLVO, пък се продават на знаете какви цени. Всичко опира до позициониране на марката. Друг подобен пример е маслото CASTROL - то е позиционирано като едно от най-скъпите масла в света, от сравнително висок клас. Оказва се обаче, че от всички основни конкуренти - SHELL, BP и другите, единствено CASTROL не притежава собствена рафинерия - те просто ползват чужди добавки и бази. Всичко се свежда до правилно позициониране на марката :)

Баф тоя маркетинг...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mr_j



Регистриран на: 23 Апр 2003
Мнения: 264
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 11:02 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Audi не беше ли собственост на Volkswagen? А и Шкода правят опити за лимузини вече... Глобализация, уедряване на капитала. Ех кога ли и моят капитал ще се уедри!!! :-)))))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
P E T R O V
mnmlst


Регистриран на: 02 Дек 2002
Мнения: 9090
Местожителство: Earth

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 11:05 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако искате да се конкурирате успешно с лидера в дадена област трябва да изучите силните му страни и да предложите на клиента противоположното добро нещо. С други думи не се опитвайте да сте по-добри, опитайте се да сте различни.


ei tfa e neshto koeto iskah vchera niakoi hora da razberat, edva li sa uspiali!

simpli kfoto i da komentiram e iasno, stignal si do niakoi osnovni istini v marketinga koito spored men e v zarodish v stranata!
_________________
asenpetrov.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RG®



Регистриран на: 07 Дек 2002
Мнения: 5656

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 11:11 am    Заглавие: Здравей, SIMPLI! Отговорете с цитат

Не знам доколко мога да съм полезен, след като не знам контекста.

Но: Много хаотично, фрагментирано и невярно, е това което е написано, според мен.

А и примерите ти са ужасно не на място.

Volkswagen не е евтина кола! /Спомни си само цената на новата "Костенурка", или на Голф, а и другите.../ /VW притежава и страшно скъпи марки!/ А маркенговият трик е, че позиционират цялата TM като "народна кола".

Мисля че ще е добре да изчистиш стила, да приложиш подходящи примери и по-добре да изложиш тезите си.

Относно SAAB - тази марка не е по-скъпа от Volvo!

За Castrol:

- не собствената рафинерия е най-важна за една марка

- маслата се делят на класове, всеки от световноизвестните производители има както много скъпи, така и сравнително евтини продукти

- не добавки и бази, а суровини, добавките са нещо, което всяка голяма и уважаваща себе си фирма разработва сама

И накрая - мисля, че става дума за лоялност към марката.

Успех! :-)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RG®



Регистриран на: 07 Дек 2002
Мнения: 5656

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 11:14 am    Заглавие: Хе, Импланте! Отговорете с цитат

implant написа:
Ако искате да се конкурирате успешно с лидера в дадена област трябва да изучите силните му страни и да предложите на клиента противоположното добро нещо. С други думи не се опитвайте да сте по-добри, опитайте се да сте различни.


ei tfa e neshto koeto iskah vchera niakoi hora da razberat, edva li sa uspiali!

simpli kfoto i da komentiram e iasno, stignal si do niakoi osnovni istini v marketinga koito spored men e v zarodish v stranata!


Как ще конкурираш лидерът в една област, като предложиш противоположно нещо???!!!!

Ок, аз искам да конкурирам автомобилите Mercedes, затова ще предложа на пазара списание Дъга!

:-РРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРР
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
P E T R O V
mnmlst


Регистриран на: 02 Дек 2002
Мнения: 9090
Местожителство: Earth

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 11:22 am    Заглавие: Отговорете с цитат

rg ne be, she predlojish samolieti boing :))))))) i si tip top
_________________
asenpetrov.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Snaker
Toxic Snake


Регистриран на: 07 Ное 2002
Мнения: 800

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 11:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

az sam napulno saglasen che imeto primerno na product nekakuv e nalojitelno da e nekvo povestvovanie ... siguren sam che dori ponqkoga se otrabotvat i varianti za tova kak bi se proiznasqlo nqkakvo ime i dali zvuchi gotino ... dali se priema ot purviq put i t.n. - problema obache e che tva ne e tolkova reshavashto pak ... v smisul - v kitai naprimer edva li i polovinata naselenie znae kakvo oznachava Duracell ... edva li sa se zamislqli i za dulboko povestvovanie ... edva li vaobshte shteha da si imat napredstava za kakvo ide rech dokato ne vidqt golemite reklami i kupchinite baterii i t.n. / sa drug e vaprosa che te edva li kupuvat zapadni stoki - tehnite si kitaiski chekii sa predostatuchni i evtini/ ... az primerno dokato ne chuh ot razni hora deto pritejavat avtomobil i t.n. abe zainteresovani che Volkswagen oznachavalo narodna kola !!! Ebah go ... de da znam nemski !!! Az ne vijdam problem da napravat podrazdelenie TitanVolk i da zapochnat da proizvejdat tankove ili puk kosmicheski korabi ili ClassicWagen - kudeto da se namesat s ogmni i luskavi limuzini ... Da rechem ... kakvo oznachava Honda !? Az neznam ... ne znam i Mitsubishi kvo oznachava - sigurno e nekuv vid dalboko dushevno zadovolqvane s volan na Qponski da rechem - nekoq ot tehnite tehniki tam ... neponqtni na ostanaliq svqt ... a moje i da oznachava "Ebete si maikite" na qponski ... A moje i da ne oznachava nishto ami prosto da zvuchi gotino ... A kvo e Samsung ? Nekakvo sachetanie ot imena li e ? Sam Sum Sam Sun ... Сам Съм !!!
Tselata rabota e che sa vrushtame pak do nachina na predstavqne ... za men primerno Crysler /ili kakto i da se pishe tam/ pravqt 300 puti po luksozni avtomobili ot Mercedes i BMW ... natva otgore i vzeha da gi pravat da ne harchat po 100 na 100 i da imat zabit 3 tsolov markuch v karburatora ili tam kvoto e / sha ma proshtavate za diletantstvoto - samo sam chel nekvi danni tam obshti shtoto sa mi edni ot liubimite koli/ ... sushto taka bitkata za vodesht product moje da se vidi mnogo ubavo v reklamite za prahove za prane ... prosto tam e ubiistveno kakvi tapotii veche izmislqt samo i samo da sa razlichni ... problema e che tsivilizatsiqta e vidqla pochti vsichko ... i sushto taka e potrebqvala pochti vsichko i znae che sa ednakvi ... znae che reshavashti sa parite i po tova se opredelq koe shte se zakupi v kraina smetka spored vazmojnostite ... ot tuk i nisuk i visok klas na opredelen product ... da de ... ama ako utre Microsoft vzemat ta izkochat s edin model limuzina koito shte se vodi DrivenSoft i naleqt nekvi miliardi za reklama vi garantiram che shte se izkupi ... vqrno ... shte kupqt predi tova nqkoi kontsern za avtomobili i shte lepnat markata si otgore ... no do 20 godini shte sa zapochnali da proizvejdat i letqshti chinii ... koeto saotvetno oznachava che mnogoto pari vlojeni v neshto nai-chesto opredelqt kakvo shte stane osobenno kato si izvesten predi tova bilo to i sas software ... mi samiq fakt che nekvi miliardi programisti shte si kupqt kola ot microsoft primerno koqto nikak nqma da izglejda zle dori shte e posledna duma na elektronikata s bordovi kompiutri ... gps ... gprs putki maini ... sateliti ... software ... chekii ... instalirana kurva ... avtomatichno zadavane na putq po karta ... vgraden XP i C++ ... visokoskorosten interenet ... i vsichko koeto proizticha ot tiq neshta ... !!! Samo si predstavete ko she stane ... i kakvo she oznachava tva v kraina smetka ? Dali ako az imam miliardi dolari nema da podkaram pone veriga ot bozadjiinitsi na pechalba deiba /to i tva e sporno de !!!/ ... ideqta mi e che ... sledvashtoto neshto koeto shte se izmisli i da e NOVO napulno zavisi ot tekushtoto sastoqnie na tehnologiqta /letqshti chinii primerno da zapochnat da pravat/ i ot tova dali veche imash kapital da go napravish ... edno vreme e bila borbata spored men ... sega veche se shtipat i po silniq v edin moment mu idva do gusha da se poshtipva i vzeme ta kupi po-malkiq ot nego ... demek mu nabie edin shut i go otlepi ot zemqta ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RG®



Регистриран на: 07 Дек 2002
Мнения: 5656

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 12:17 pm    Заглавие: За марките: Отговорете с цитат

Фолксваген притежават:

- Бугати
- Порше
- Ауди
- Шкода
- Сеат
...
малко повече

За Крайслер - ми верно е, те за тва и Мерцедес ги купиха! :-)


Има много интересни примери за адаптиране на търговски марки.

И източни, и западни компании са били принудени нееднократно да сменят имена на модели и продукти за някои страни, защото наименованията им звучат смешно или дори обидно в други държави.

Хонда май беше пресен пример.
И един от големите европейски производители.

А за успешната адаптация - мисля, че Гинес промениха дори името на бирата, която продават в Африка, заради по-доброто и приемане от местните потребители!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mr_j



Регистриран на: 23 Апр 2003
Мнения: 264
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 4:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Snaker написа:
... ama ako utre Microsoft vzemat ta izkochat s edin model limuzina koito shte se vodi DrivenSoft i naleqt nekvi miliardi za reklama vi garantiram che shte se izkupi ... vqrno ... shte kupqt predi tova nqkoi kontsern za avtomobili i shte lepnat markata si otgore ... no do 20 godini shte sa zapochnali da proizvejdat i letqshti chinii ... koeto saotvetno oznachava che mnogoto pari vlojeni v neshto nai-chesto opredelqt kakvo shte stane osobenno kato si izvesten predi tova bilo to i sas software ... mi samiq fakt che nekvi miliardi programisti shte si kupqt kola ot microsoft primerno koqto nikak nqma da izglejda zle dori shte e posledna duma na elektronikata s bordovi kompiutri ... gps ... gprs putki maini ... sateliti ... software ... chekii ... instalirana kurva ... avtomatichno zadavane na putq po karta ... vgraden XP i C++ ... visokoskorosten interenet ... i vsichko koeto proizticha ot tiq neshta ... !!! Samo si predstavete ko she stane ... i kakvo she oznachava tva v kraina smetka ? Dali ako az imam miliardi dolari nema da podkaram pone veriga ot bozadjiinitsi na pechalba deiba /to i tva e sporno de !!!/ ... ideqta mi e che ... sledvashtoto neshto koeto shte se izmisli i da e NOVO napulno zavisi ot tekushtoto sastoqnie na tehnologiqta /letqshti chinii primerno da zapochnat da pravat/ i ot tova dali veche imash kapital da go napravish ... edno vreme e bila borbata spored men ... sega veche se shtipat i po silniq v edin moment mu idva do gusha da se poshtipva i vzeme ta kupi po-malkiq ot nego ... demek mu nabie edin shut i go otlepi ot zemqta ...


Знам че говориш обсолютно примерно, но мисля че ще е интересно това което видях скоро, Прилагам малко copy & paste :)))


"Концернът BMW е сериозно обезпокоен от многото негативни отзиви относно работата на компютърната подсистема i-Drive, инсталирана в автомобилите от 7-ма серия. Специалистите на компанията са решили коренно да променят ситуацията към по-добро. Както е известно, цялата електроника на "седмиците" работи под управлението на операционната система Windows СЕ. Естествено, тази OS беше избрана за бордова система като най-устойчива, но и при нея възникват проблеми, в резултат на което се налага да се рестартира компютърът. Потребителите на Pocket PC навярно за запознати с това. Но докато "студеният рестарт" на джобния компютър все пак не е опасен за живота, а при редовно резервно копиране потребителят нищо не губи, внезапното рестартиране на OS на автомобила, носещ се с повече от 150 km/h по магистралата, е повече от неприятно, а понякога може да стане и фатално. Разбира се, компанията BMW се е постарала да предвиди такава ситуация - във версията на Windows СЕ за i-Drive беше добавен специален блок, осъществяващ рестартиране с предварително резервиране на информацията по време на престоя на автомобила. Явно обаче, че във вътрешната структура на операционната система са се натрупали грешки, в резултат на което блокът за рестартиране започнал да работи крайно неустойчиво. Това предизвикало цяла серия рестартирания на системата в непланирани моменти, при това даже в движещи се автомобили. В 75 % от случаите за водача и пътниците това се проявило във вид на сривове в настройките на радиоприемника, еквалайзъра и CD-чейнджъра. Но в три четвърти от случаите, след рестартиране на Windows, в колата падали облегалките на предните седалки, като по този начин лишават водача от възможност да гледа пътя. При това, няколко инцидента завършили доста плачевно. Така например, един от автомобилите на високопоставен чиновник от апарата на канцлера Герхард Шрьодер се забил в колата па секретаря на посланика на Франция. Само по щастлива случайност никой не пострадал, но това била последната капка, която препълнила чашата на търпението на концерна BMW. След като направила мащабни изследвания с помощта на независими експерти, BMW стигнала до заключението, че патчовете за съществуващата операционна система не решават проблема, а само го маскират, като по този начин стават непредвидими бъдещите прояви на нестабилност на продукта па Microsoft. BMW решила да заложи па съвсем друга програмна платформа, набираща популярност в сектор, който на пръв поглед няма нищо общо с автомобилите - Symbian OS. Тази операционна среда се използва например в смартфоните на Nokia. Оказало се, че Symbian OS е много по-устойчива и гъвкава операционна система. При това, BMW е разработила няколко варианта за своите лимузини от 7-ма серия, затова още от март, тази година, всички нови коли на концерна ще слизат от конвейера с инсталирана Symbian OS. За всички, които притежават по-ранните "седмици", BMW предлага пълна замяна на операционната система. За целта концернът вече е започнал да разпраща по сервизните си центрове съответните обновления. Естествено, новата инсталация ще е напълно безплатна, VIP-клиентите па BMW имат възможност да заменят лимузините си с нови, вече с инсталирана Symbian OS."
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SIMPLI



Регистриран на: 22 Ное 2002
Мнения: 1175
Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2003 10:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Действително е хаотично и едвали във всяка ситуация вярно. Сигурно има примери, които опровергават написаното, но:
0. Не се смятам за надарен свише в областа на словослагателството.
1. То представлява извадки от разни източници + мои схващания по въпроса, които по някакъв начин съм сметнал за близки до ситуацията на фирмата в която работя.
2. На този етап не бих искал да конкретизирам повода, за да напиша горното поради ред разбираеми причини.
3. Вярвам, че в маркетинга няма верни и неверни теории, а работещи и неработещи решения. Моето е само теория ;-))) Дано решенията взети на тази база работят.



Volkswagen не е евтина кола! /Спомни си само цената на новата "Костенурка", или на Голф

Ами и най-скъпият Фолксваген, не е по-скъп от най-скъпият Мерцедес.

Фолксваген притежават:

- Бугати
- Порше
- Ауди
- Шкода
- Сеат


Те ги притежават но излизат под съответната марка и се позиционират в съответната категория. Я си представи Фолксваген 914 ...

Как ще конкурираш лидерът в една област, като предложиш противоположно нещо???!!!!


Има се впредвид противоположното добро качество на конкурентни продукти (Виж примера с "Леко" на Оргахим).

- маслата се делят на класове, всеки от световноизвестните производители има както много скъпи, така и сравнително евтини продукти

Да, но ако сравниш маслата от съответните класове на Кастрол и Приста ойл (примерно) се получава едно несъответствие в цялата гама, което класира Кастрол на по-предна позиция. А защо е необходимо да има различни класове масла ... сигурно има някаква причина, свързана и с двигателите ;-)

Ако дискусуята продължи ще ми се изяснят някои неща от моите си писания ;-) Коментирайте.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
graphic



Регистриран на: 29 Яну 2003
Мнения: 71
Местожителство: Rousse

МнениеПуснато на: Съб Май 17, 2003 4:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Принципно вярно и точно написано. И напоследък стила завидно е задобрял. Но ако си го писал за да го представиш пред някой от 'шефовете" си - наблегни още на конкретните примери. Разшири още обосновката си за "Леко" - За мен лично тази кампания не даде очакваните резултати - имаше някой пълни недомислици които дадоха резултат в намаляването на пазарния дял - лепилото "Лепко" и ББО "Благо" и други от този род. Може би по скоро не довършиха идеята - започнаха я само.
Абе с две думи целият ти материал се нуждае от разширяване - иначе за мен посоката е тази, но трябва да се доразвие още. Сега са само нахвърляни мисли...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост






МнениеПуснато на: Съб Май 17, 2003 7:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

az is mislia 4e w wsi4ki mnenia ima doza istina. A spored men ima samo 2 warianta. w globalen mastab ikonomikata da se zduhai zadushi ot moopolizma. ili centraliziranata ikonomika da porodi obratna reakcia ///razbira se w opredeni ramki naprodukti//wuznikwane na tiasni pazarni nishi koito mogat da budat zawoleni samo ot malkia i sreden biznes. A otnosno markta i 4e triabwa da si pruw ne winagi e taka. ima mnogo slu4ai w koito prwia kopae pazarnta nisha za da moze sledwastite na bazata na negowite greskida ia zapulniat.waobste ne znam simpli sto se tormozi s tezi nesta tolkowa izdalboko. za men designera e prodawa4 na sladoled, koito prosto winagi triabwa da ucelwa wiarnata smeska.w mnogo slu4ai ideano zadadena marketingowa baza ergonomika za design
ne postiga nuznia efekt. a malko absurdni i s nisto ne swrzani marketingowo wizualizacii postigat ubiistwena adekwatnost w pazarno otnosenie.:))))))
Върнете се в началото
SIMPLI



Регистриран на: 22 Ное 2002
Мнения: 1175
Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Май 17, 2003 11:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Добрее ...
Ще ви кажа част от причината, да се занимавам с тези проблеми.

Работя в Мегахим (производител на бои) като дизайнер.

От две години правя опити да разубедя шефа относно една, според мен абсурдна идея, да произвеждаме веро, течен сапун, препарат за стъкла, течност за чистачки, ... До този момент, къде на инат, къде с аргоменти, усилията ми даваха резултат. Но от известно време идеята пак се съживи и то с претенциите това производство да помогне на основното (или основното да помогне на новото). Както ги виждам аз нещата - химическа фирма ще прави козметика.
А сега най-интерестното ... името за серията продукти е запазен където трябва и е .... МЕГАГЛОС ;-)

Има вече изработени бутилки за всеки продукт от серията. Аз съответно имам проекти и т.н., но с това име няма да пусна и сапунен мехур да излезе от фирмата.

Има още една причина, както казах, но тя вече е на другият полюс. Става дума отново за нов продукт, но този път аз бързам да излезе на пазара, защото смятам, че има потенциал. Имам проекти, нуждая се от малко мнения, но на този етап е рано. Пред мен стои въпросът за името на продукта и докато не го реша и не се задейства процедура по регистрация няма да покажа нищо.
--------------------------------------------------------------------
А пак да кажа, тези писания са дълбоко взаимствани от други автори и са адаптирани от мен към съответната ситуация. Не оставайте с впечатлението, че аз съм разнищил маркетинга и пиша рецепти за благополучие. С тях се надявам да възпра някои глупави решения, идващи от високите етажи на фирмата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RG®



Регистриран на: 07 Дек 2002
Мнения: 5656

МнениеПуснато на: Нед Май 18, 2003 4:24 pm    Заглавие: Здравей! Отговорете с цитат

SIMPLI написа:
Добрее ...
Ще ви кажа част от причината, да се занимавам с тези проблеми.

Работя в Мегахим (производител на бои) като дизайнер.

От две години правя опити да разубедя шефа относно една, според мен абсурдна идея, да произвеждаме веро, течен сапун, препарат за стъкла, течност за чистачки, ... До този момент, къде на инат, къде с аргоменти, усилията ми даваха резултат. Но от известно време идеята пак се съживи и то с претенциите това производство да помогне на основното (или основното да помогне на новото). Както ги виждам аз нещата - химическа фирма ще прави козметика.
А сега най-интерестното ... името за серията продукти е запазен където трябва и е .... МЕГАГЛОС ;-)

Има вече изработени бутилки за всеки продукт от серията. Аз съответно имам проекти и т.н., но с това име няма да пусна и сапунен мехур да излезе от фирмата.

Има още една причина, както казах, но тя вече е на другият полюс. Става дума отново за нов продукт, но този път аз бързам да излезе на пазара, защото смятам, че има потенциал. Имам проекти, нуждая се от малко мнения, но на този етап е рано. Пред мен стои въпросът за името на продукта и докато не го реша и не се задейства процедура по регистрация няма да покажа нищо.
--------------------------------------------------------------------
А пак да кажа, тези писания са дълбоко взаимствани от други автори и са адаптирани от мен към съответната ситуация. Не оставайте с впечатлението, че аз съм разнищил маркетинга и пиша рецепти за благополучие. С тях се надявам да възпра някои глупави решения, идващи от високите етажи на фирмата.


Понеже съм маниак на тема език - Заимствам, е правилното... = с в.то= е грешно...

Извинявай, но - несъстоятелни и неправилни са ти тезите.

Според мен!

Ако желаеш - можем да го обсъдим...

Но пък ти най-добре познаваш шефовете си...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Zing



Регистриран на: 13 Дек 2002
Мнения: 3932

МнениеПуснато на: Нед Май 18, 2003 4:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

тай сега кво е маркетинг значи 2 неща:

#1
седят пред една синагога в Ерусалим един до друг двама просяци, евреин и арабин.
минават хора(еврей защото синагогата е еврейска църква) и като видят арабина веднага хвърлят некоя монета в кутията на евреина. Един високопоставен евреин един ден се доближил до арабина и му казал: абе човек виж те тук никой нищо не ти дава, отиди на друго място! после си тръгнал

двамата просяци се спогледали, засмяли се и казали, ХЕ-ХЕ Соломон, намерил кого да учи на бизнес!

#2
не мога да си спомня каде го бях чел това, но един пич сеф, директор и май собственник на голяма комапния беше казал: на 20 години си мислех, че най-хубавото нещо е секса, а на 40 разбрах, че това е монопола!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RG®



Регистриран на: 07 Дек 2002
Мнения: 5656

МнениеПуснато на: Нед Май 18, 2003 4:59 pm    Заглавие: tumbi! Отговорете с цитат

Човекът, за когото говориш, се казва К. Гергов!

И е собственик на не 1 компания!

И се опитва да е монополист!

Ех, как не знае, че не успява! :-)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov