RG®
|
Пуснато на: Вто Апр 24, 2007 12:22 pm Заглавие: “Котки в квартал Страх” |
|
|
“Котки в квартал Страх”- дебютната книга на графика Христо Кърджилов
“...Погледнах нагоре. Чернобяла котка се беше покатерила на върха и гледаше към двете жени, които седяха на единствената пейка отсреща. Когато наближих, тя изви глава. Бавно се изправи, без да отмести поглед от мен. После с няколко скока слезе долу. Миг преди да изчезне в храстите, с мъркане се допря до крака ми. И досега не съм сигурен, какво точно видях върху гърба и. Дали беше познатата маска или някакво петно, което много приличаше на смеещо се ЛИЦЕ?”- това е откъс от дебютната книга на Христо Кърджилов “Котки в квартал Страх”.
Книгата съдържа единадесет разказа и илюстрации. Те са за котки, за хора, за лица, зад които се крият човешки страхове, страсти и вечните любов и омраза. Според автора “текстът е писан там, където котките са почти обожествени и са повече дори от птиците в небето.”
Христо Кърджилов е познат на българската публика най-вече като график. Участвал е в най-престижните графични форуми в Европа и в света. Има реализирани над 10 самостоятелни изложби в България, Словакия и Япония. Носител е на множество награди, сред които: награда за рисунка на СБХ в София през 2006, Първа награда на Третото международно триенале на графиката в София и още много други. Негови творби са собственост на обществени и частни колекции в страната и чужбина.
Днес Христо Кърджилов е и писател, но не изневерява на страстта си към рисуването.
Книгата “Котки в квартал Страх” е придружена със серия мистични акварели, рисунки и графични листове – компилация от илюстрациите, включени в книгата. Те ще бъдат отпечатани в тираж от девет броя, за всяко заглавие и разказ. За колекционерите Христо Кърджилов издава 33 броя от книгата, които съдържат по една гравюра в същия формат. Библиографските екземпляри ще бъдат номерирани и подписани от автора.
Източник, Илюстрации
--------------
Извинете за закъснението, едва снощи го видях в едно предаване на К1 - Библиотеката.
:-) |
|