Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Dash
|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 7:01 pm Заглавие: 50-те най-влиятелни филма с визуални ефекти... |
|
|
В петък изпълнителният директор на VES (The Visual Effects Society), организация представяща хората които работят в сферата на визуалните ефекти, публикува в пресата класацията на 50-те филма с най-голямо значение за развитието на визуалните ефекти в киното, телевизията, рекламите, музикалните клипове и видеоигрите, според членовете на въпросното дружество, наброяващи близо 1 300 души.
Ето как изглежда класацията, която м/у другото можете да си свалите като *.pdf от тук. (Болдовете маркират филмите поделящи си едно и също място.)
1. Star Wars (1977)
2. Blade Runner (1982)
3. 2001: A Space Odyssey (1968)
3. The Matrix (1999)
5. Jurassic Park (1993)
6. Tron (1982)
7. King Kong (1933)
8. Close Encounters of the Third Kind (1977)
9. Alien (1979)
10. The Abyss (1989)
11. The Empire Strikes Back (1980)
12. Metropolis (1927)
13. A Trip to the Moon (1902)
14. Terminator 2: Judgment Day (1991)
15. The Wizard of Oz (1939)
16. Who Framed Roger Rabbit (1988)
17. Raiders of the Lost Ark (1981)
18. Titanic (1997)
19. Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
20. Jason and the Argonauts (1963)
20. E.T. the Extraterrestrial (1982)
22. Toy Story (1995)
23. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)
24. The Ten Commandments (1956)
25. The War of the Worlds (1953)
25. Forrest Gump (1994)
25. Citizen Kane (1941)
25 The Seventh Voyage of Sinbad (1958)
25. 20,000 Leagues Under the Sea (1954)
30. The Terminator (1984)
31. Aliens (1986)
32. Mary Poppins (1964)
33. Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
34. Forbidden Planet (1956)
35. Babe (1995)
36. The Day the Earth Stood Still (1951)
36. Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
38. King Kong (2005)
39. Planet of the Apes (1968)
40. Fantastic Voyage (1966)
41. Jaws (1975)
41. Ghostbusters (1984)
43. Sin City (2005)
44. Superman: The Movie (1978)
45. Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
46. The Lost World (1925)
46. Return of the Jedi (1983)
48. What Dreams May Come (1998)
49. An American Werewolf in London (1981)
50. Darby O’Gill and the Little People (1958)
50. The Fifth Element (1997)
Повече инфо за VES както и за започващия през юни фестивал на визуалните ефекти, организиран от тях, можете да прочетете на официалния им сайт. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
EmPATHy_hr

Регистриран на: 01 Сеп 2006 Мнения: 1171 Местожителство: Tangent Universe
|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 8:26 pm Заглавие: |
|
|
Въпреки че съм голям фен на Вейдър и компания 2001: A Space Odyssey (1968) трябваше да е на неговото място...одисеята е невъзможен филм,миналата година го гледах и ефектите повече ме изкефиха от на стар уарс-а макар че е по-стар от него а и повече ми хареса като филм макар да нямат база за сравнение....но все пак войните е по-популярен сред хората а одисеята едва ли много хора са я разбрали въпреки че е смазващ филм....но кво се учудвам...:) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dash
|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 8:51 pm Заглавие: |
|
|
Абсолютно си прав за Одисеята. На мен също ми е сред любимите, не само заради смайващите (и днес) визуални ефекти, но и заради целия сюрреализъм който се лее от него дори на ниво сценарий. Мисля, че единствената причина 2001-а да е след Войните е, че именно заради последния Лукас пръв полага основите на специализирано студио за специални ефекти. И с това буквално отприщва цялото цунами от VFX-филми което и до днес не спира да ни залива. Може би от тази гледна точка смятат Нова Надежда за "по-значим" по отношение на развитието на визуалните ефекти =)
За Рънъра не мога да коментирам, тъй като все още не съм го гледал, но след това второ място със сигурност ще намеря време да си го пусна тези дни... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
haddock
|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 8:59 pm Заглавие: |
|
|
Много интересно инфо!
Благодарско, Dash! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dash
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
EmPATHy_hr

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 9:11 pm Заглавие: |
|
|
Кат става дума тука за ефекти много се ядосах че са орязали бюджета на Аранофски за "Тhe fontain"....от 80 или 85 на 35 милиона....;(....и като си представя какъв филм би станал като се има предвид какъв е в настоящия си вид.Просто не знам що за филм щеше да е...нещо крайно смазващо и гениално...но това е друга тема
аааа...за Bladerunner ми ефектите са по-зле от на номер 1 и 2 а и като филм нещо не ме изкефи...щото го гледах на скоро и имам чуството че филма е изгубил чара си през годинките заради което съжелявам че не съм го гледал преди 15 годинки...Иначе го водят за култов!:) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
кошмар

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dash
|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 9:35 pm Заглавие: |
|
|
Аз разбрах, че на Аронофски му резнали бюджета щото (кой там) Брад Пит и Кейт Бланшет (май) се били отказали от главните роли, въпреки че в началото проявили интерес към сценария. Ма може и да се бъркам с някой друг филм де... =)
NP, че тя Памела си беше истинска в тоз филм бе. Не са я добавяли с кампютар. Иначе, за това, че тя по принцип си е доста визуално ефектна, мисля че две мнения по въпроса няма =D |
|
Върнете се в началото |
|
 |
кошмар

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
EmPATHy_hr

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 11:19 pm Заглавие: |
|
|
Dash написа: | Аз разбрах, че на Аронофски му резнали бюджета щото (кой там) Брад Пит и Кейт Бланшет (май) се били отказали от главните роли, въпреки че в началото проявили интерес към сценария. Ма може и да се бъркам с някой друг филм де... =) |
Точно за този филм става дума...но май първо са му резнали бюджета и поради този факт Брад Пит и Кейт Бланшет са се изнизали по терлици...но като се замисля може и обратното да е :))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 9:24 am Заглавие: |
|
|
Аре не го хвалете тоя фоунтайн толкова че почва да ми става странно. Тва е просто някакъв опит за филм и тези които не са развързали кесията са знаели защо да не го правят. Пък и въпроса не е по темата. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maceman nightWoWalker

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 10:17 am Заглавие: |
|
|
Blade Runner (1982) е култов филм, който остави дълбока следа в промитото ми следказармено съзнание (да не кажа чистак, бърсак ново)...
това е и един от малкото филми за чийто сценарии е послужила книга /Blade Runner на Philip K. Dick/, и е по- добър от самата книга (лично мнение) ...
Harrison Ford играе перфектно, а след този филм Rutger Hauer ми стана любимец въпреки, че никога повече не успя да направи толкова силна роля... _________________ ... gief more epix ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
EmPATHy_hr

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 10:36 am Заглавие: |
|
|
Bio написа: | Аре не го хвалете тоя фоунтайн толкова че почва да ми става странно. Тва е просто някакъв опит за филм и тези които не са развързали кесията са знаели защо да не го правят. Пък и въпроса не е по темата. |
Защо не са я развързали питаш?!?!Щото такива филми не си покриват сметката дори и за тока и водата!И някък си хората от хоулиууд са разбрали че всички искат да гледат поредния крайно безмозъчен филм които ти урязва стабилно мозъчните клетки и след това праят още по тъп филм да те доведе до състояние когато и две уфце да ти пуснат на екрана ти ще се кефиш!Фонтанът е престъпление срещу лошия вкус и никои няма да отпусне пари за нещо подобно...е за тва! :))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 10:50 am Заглавие: |
|
|
Пича не спори с мен на кино тематика молим, щото ще ни направят забележка модераторите, много оффтопик става. Филма по който толкова се прехласваш е безгръбначен като кино разказ, липсва му елементарна кинематографична структура, самоцелно фрагментиран, не оставя нищо освен някакво настроение. като купчина белевки от които не е станала книга. Та да карама по темата, а? _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 11:05 am Заглавие: |
|
|
maceman написа: | Blade Runner (1982) е култов филм, който остави дълбока следа в промитото ми следказармено съзнание .... |
офф/Мейс,
аз знаех че си стар, но ти си бил древен;-)))/офф
Честно казано повече ме интересуват филмите, където ефектите са били "помощници" на сюжета, а не негова основа. Като пример Форест Гъмп, Зеленият път и Blade Runner в някакъв аспект
Тях мога да ги гледам по няколко пъти
Филми-ефекти като 300, не ме грабват _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dash
|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 11:54 am Заглавие: |
|
|
ValBo написа: | Честно казано повече ме интересуват филмите, където ефектите са били "помощници" на сюжета, а не негова основа. Като пример Форест Гъмп,... |
Не помня точно кой (някой от ILM ще да е бил) беше казал, че най-добрите визуални ефекти са тези които остават незабелязани. Защото не отвличат вниманието ти и ги приемаш като неделима част от разказваната история.
В този смисъл напълно подкрепям ValBo, и мисля, че точно Форест Гъмп най-добре илюстрира това.
Може би единствения VFX-иницииран филм, който въпреки тоновете визуални ефекти приемам безрезервно е Roger Rabbit... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mira

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 2:35 pm Заглавие: |
|
|
EmPATHy_hr написа: | ... И някък си хората от хоулиууд са разбрали че всички искат да гледат поредния крайно безмозъчен филм които ти урязва стабилно мозъчните клетки и след това праят още по тъп филм да те доведе до състояние когато и две уфце да ти пуснат на екрана ти ще се кефиш! ... |
exactly! 300! :P
А, Фонтана не съм го гледала още, но ще почакам да дойде на кино първо.
Иначе като ги чета тея заглавия ми е трудно да ги сложа под 1 знаменател. Както казаха по-горе някои от тях използват специалните ефекти само като подръжно средство, докато другите направо като средство за представяне на историята. Един добър баланс според мен (базираийки се само на филмите, които съм гледала разбира се) е постигнат в Карибски пирати.
Другото, което ме притеснява е че от 1925 до 2006 е много време и аз гледам със съвсем различни очи на Star Wars от 77 и Властелина от 2002. И 2та ми харесват, но докато при 1вия чуството е по-скоро носталгично, то втория е импресив. Виждам, че става въпрос за развитие на спец ефектите, но мога да предположа, че темповете от 20те годинин на миналия век и днес са несравняеми.
И бах, треа го гледам тоя Metropolis най-накрая! _________________ Жить - хорошо!
А хорошо жить - еще лучше! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dreamer

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 2:40 pm Заглавие: |
|
|
mira написа: | А, Фонтана не съм го гледала още, но ще почакам да дойде на кино първо. |
Е той мина.....?!? _________________ .
Dreamerworx.com
-------------------------------------
Steps Of Inspiration |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mira

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 3:28 pm Заглавие: |
|
|
dreamer написа: | mira написа: | А, Фонтана не съм го гледала още, но ще почакам да дойде на кино първо. |
Е той мина.....?!? |
Ами странно, защото казват 3 Май премиера тука, а като се върнах онзи ден на 10 и проверих програмата го нямаше. Тъй ли пък само 1 седмица се е задържал?? Оо _________________ Жить - хорошо!
А хорошо жить - еще лучше! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dreamer

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2007 3:42 pm Заглавие: |
|
|
mira написа: | .....3 Май премиера тука...... |
Тука?
Цитат: | http://programata.bg/index.php?page=details&ln=1&city=1&eid=36998 |
Аз лично го гледах преди повече от месец..... :))) _________________ .
Dreamerworx.com
-------------------------------------
Steps Of Inspiration |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|