Graphilla.com :: Преглед на тема - Запитване към колегите фриланцери.

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Запитване към колегите фриланцери.
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Общи приказки
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Аватарче

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2008 2:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bio написа:
щом казваш, явно ги разбираш нещата, експерт :)

напрао е душевен оргазъм да сме ехидни по форумите, нали?

Bio написа:
аз когато съм работил фриленс а и по принцип всяко нещо което правя е различно от другите и съм давал каквито цени ми харесват на мен, не съм мислил нито за курс на долара нито за еврото.
чисто и просто колко пари искам за нещо, тва е.

аз друго ли казах по-горе? я кажи сега тва изказване как точно се връзва със следното:

Bio написа:
трябва да си монополист за да си вдигаш цените щот така искаш. ей виж топлофикации, електрорапределителни, вдигат щот могат. ако има конкуренция отиваш веднага при другия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bio

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2008 3:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ми връзва се идеално.

когато предлагаш едно и също нещо като труд е трудно да му искаш различна цена. примерно ако правиш сходни модели на коли, къщи предмети и др. когато всяко нещо е различно от другите няма база за сравнение осевен собствената ти преценка. или бързаш да пишеш ей така да става форумно?

споко.
Аватарче

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2008 3:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bio написа:
ми връзва се идеално.

когато предлагаш едно и също нещо като труд е трудно да му искаш различна цена. примерно ако правиш сходни модели на коли, къщи предмети и др. когато всяко нещо е различно от другите няма база за сравнение осевен собствената ти преценка. или бързаш да пишеш ей така да става форумно?

споко.

прав си, аз съм крив :)

не знаех, че човека прави сходни модели на коли и къщи... кат му гледах портфолиото вътре имаше лого дизайн, разни илюстрации, икони видях...

като е за коли и къщи, аз няма да се обаждам, не ги разбирам тия неща :)
Върнете се в началото
Bio

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2008 5:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ми предполагам че за лого е същото. не знам дали можеш да кажеш че някое лого е по-сложно за правене от друго. нямам идея. говоря по принцип за фрийленс работата, щото тва е и темата.
manolchev

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2008 6:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аватарче написа:

кат си фрийлансър си продаваш труда за да ядеш. като ситуацията в международния план, наводненията в цар калоян или земетресенията в стражица почнат да се отразяват на доходите ти, почваш да мислиш как да се оправиш. ако държиш да си останеш фрийлансър и да продължаваш да ядеш "бри", а не "дунавия" - дигаш цените. ако клиентите ти почнат да бягат, изриваш света да търсиш нови.

Again true story...

Oбщо взето уверих се ,че цялата фриленс афера е гъвкава и един ден може да работиш за нещо скъпо и лесно за изработка , а друг ден да къртиш икони за по $10..
Почнат ли да бягат сваляш ли сваляш докато не ги удовлетвориш.. ако избягат ,копаеш много много да си намериш нови.. тъжна работа.. обаче това са законите на джунглата..
Между другото , шикалкавенето с колко часа прекарваш на проек е бая шит и съм го пробвал.. хората се усещат.. поне тези дето са в бранша от известно време.
Благодаря за съветите , някои ще ми бъдат от голяма полза ,ще ви пиша пак след време , ако все още съм жив и работещ.
Върнете се в началото
Kekata

Местожителство: London

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2008 11:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

не знам що спорите... и двамата сте прави - първо, че който плаща(стига да плаща) тойпоръчва музиката и второ, всеки стига до момента, когат просто трябва да мине крачка напред и да си каже - под тази цена НЕ МОГА да работя...
това носи на един фрийлансер : 1.Самоуважение; 2.Спокойствие, че е истински ценен от клиентите, които ще останат с него, въпреки новите му цени

Това, което аз съм научил - няма граница на сваляне на цените, когато тръгнат да падат... Легендите за индийците/пакистанците/китайците/марсианците дето за 10 долара правят същото лого/уеб/3д - това са АБСОЛЮТНИ глупости - ако днеска иг правят, след месц - няма да ги правят, щото и те не са малоумни,...всяко качество си има нишата, ако сега работя с теб, то е заради това, което има даваш, а не за парите които им "спестяваш"
така че, мисли... аз лично никога повече няма да работя за цена, която е на границата ;) просто няма смисъл :)
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
жапанкъ

МнениеПуснато на: Пон Фев 04, 2008 12:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

манолчев, аз бих се замислила колко е личната ми цена, ако имам подобен проблем. ако не ме устройва да ми плащат малко - ще си кажа. някак е тъпо да работиш къртовски за никви пари. постепенно започваш да си оставяш ръцете и да ти е все по-неприятно да си `губиш времето` с работата за тях. и те ще се усетят, че вече не върви:
1. ще спрат да работят с теб
2. няма да те препоръчат другаде като някой, на когото може да се разчита - а така се гради име все пак.

престраши се и се бори за цената си.
работа винаги ще има. цял живот работим, нали? затова ни учат в училище на свикване с режим и дисциплина - за да се справим по-лесно и добре в последствие, когато започнем да работим.

освен това, работейки заедно с тях - предполагам, че се уважавате все пак. ако те държат на теб - няколко долара в повече няма да им се стори кой знае какво срещу това да останете все така заедно. ако се стискат - отсвирвай ги овреме, преди да си съжалил много повече.

п.с. ние - с LOC и drazen преди бачкахме за едни индийци в Индия - и доста време и труд замина, докато се наканим да ги `отсвирим`. междувременно се преебахме с кинтите още повече... а се бяхме усетили още в началото, че са некоректни.

и да добавя нещо, което - предполагам, че ти е ясно вече...:
работейки за тези хора, си изградил едно още по-силно портфолио. нищо не ти пречи да спреш да бач за тях, и просто да ги оставиш в биографията си, докато те потърсят други - по-щедри работодатели (или ти си потърсиш такива). смисълът на живота е да се кефиш, колокото може повече. ако само се тормозиш - неа сми. никой не знае какво идва след смъртта - използвай възможността да се чувстваш добре.

сори за големия пост.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
manolchev

МнениеПуснато на: Пон Фев 04, 2008 6:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

джапанке благодаря за добрия тоговор.. тъй като повдигна кофти тема за това как много често могат да те прецакат с парите.. имам още един въпрос.. не че наскоро съм влизал вътрешно, ама все пак се опитвам да се подсигурявам.. бачкам вече 2ра година фриленс и ме е срам да кажа с каква крупна сума са ме прецаквали.. :(

Въпроса ми беше , освен пари в аванс , дайте примери по какъв начин се подсигурявате с хора с които работите без договор , просто ей така намирате клиент.. ? Не всеки е готов да даде пари в аванс.. абе сложно е винаги.. някой да сподели опит в тая сфера ?
Върнете се в началото
zka

Местожителство: Берлин

МнениеПуснато на: Пон Фев 04, 2008 8:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

и при мен го имаше тоя момент с чуденето дали клиента ще плати или не... след едно- две "нещо се е объркало по банковите сметки" просто спрях да работя без аванс..няма начин друг просто, иначе все ще се намери някои тарикат. 30 до 50%, в момента работя с хора които са ме намерили от някой сайт, имат представа за работата ми, т.е. знаят за какво плащат и няма нужда да им се доказвам тепърва. При теб е дори по-лесно при положение, че си работил с тези хора. А за цените - дигай, по-добре една поръчка за 1000$ отколкото 10 за по 100, нали:)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Общи приказки Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети