Graphilla.com :: Преглед на тема - Представяне: Фоторепортажи, Ивайло Иванов

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Представяне: Фоторепортажи, Ивайло Иванов
Иди на страница Предишна  1, 2

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> Представяне
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mim

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 10:44 am    Заглавие: Отговорете с цитат

миля да разнообразя списъка ни с малко репортаж ;)
пипаш добре, но имам малко забележчици:
някои от нещата ти са преекспонирани, може да недоекспонираш малко, не винаги гони точна експозиция, а дай повече драматизъм към тъмното, еле па рокът го позволява
за 1 концерт правиш много кадри, нека има такива, в които е ясен фейсът на музиканта, но нека има и по-смели неща, цветното сценично осветление да води, контрастите...
велкъм мисля
Аватарче

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 11:00 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mim написа:
не винаги гони точна експозиция, а дай повече драматизъм към тъмното, еле па рокът го позволява
за 1 концерт правиш много кадри, нека има такива, в които е ясен фейсът на музиканта, но нека има и по-смели неща, цветното сценично осветление да води, контрастите...
велкъм мисля

тва мноо точна забележка :) първите кадри са прекрасни за вестници, списания и пр-и, ама И в тоя жанр може да се покаже креативно фотографско майсторство :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
IVU

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 12:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

тенкю на всички. ;)

За експозицията: винаги преекспонирам малко - навик (стигал съм до +1). За съжаление снимките са масовия консуматор, а той ги приема когато са "по-лъскави", "светлички", "сатурирани" и пр. На CRT някои изглеждат дори недоекспонирани, докато TFT-то ги дисплейва екстра. Освен това от опит имам наблюдения, че леко преекспонираните кадри търпят повече манипулации за офсетов печат (а част от тези се принтват).

В примерите, които съм дал по-горе, Джейм наистина изглежда преекспониран. Може от бач конверта да се е получило... А и уж всичко съм калибрирал и пак има разлики:

Tова е кадъра от форума - директно драг&дроп в шопа (в дясно) - изглежда си точно както искам да изглежда (черното си е черно и фейса си ок), но извън шопа ми го дисплейва по различен начин (наистина е от конвера - както писах - не ги "пипам")... както и да е.

Иначе и аз си падам по по-рок кадрите: шумът да си е шум като шумовете, рязък контраст, дарк сайд, пък ако щеш тук-там и без фокус (всъщност не държа много на прекалената рязкост). За последните кадри от Seattle Night (в първия ми пост) ме бяха питали да ли не са снимани с телефон (защото били на "точки"). :) Не снимам само за собствено удоволствие и трябва да са по-лесни за преглъщане кадрите. Иначе съм решил на някой концерт да се изтъпанча най-отпред с Велтафлекса да видим после диапозитивите дали ще станат за нещо. :)

Ето един фейвърит кадър, който малко разбират:
Върнете се в началото
IVU

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 12:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

edit: постнах без да искам, а няма редактиране.

В горния кадър нарочно оставих камерта да влиза в кадър. Повечето щяха да я кропнат и да съсипят репортажа. ;) А и в "книжките" сигурно щяха да напишат да се кропне този обект. ;)
Върнете се в началото
IVU

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 12:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих да допълня за "многото кадри". Напълно съм съгласен с mim. Смятам, че макс. 10 кадъра са достатъчни. За съжаление 10 кадъра правят репортаж, но не правят "галерия". По някога си изсмуквам кадри от пръстите за да има "повече" в галерията (съответно повече импресии и повече кликове - знаете как е ;)).
Върнете се в началото
Аватарче

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 12:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

IVU написа:
Забравих да допълня за "многото кадри". Напълно съм съгласен с mim. Смятам, че макс. 10 кадъра са достатъчни. За съжаление 10 кадъра правят репортаж, но не правят "галерия". По някога си изсмуквам кадри от пръстите за да има "повече" в галерията (съответно повече импресии и повече кликове - знаете как е ;)).

аа... виж сия :) малко почваме да говорим на различни езици, а тва никога не е добре за комуникацията :)

ако основната ти цел е да правиш снимки за галерия или за продажба - ок, бачкаш както те е научила практиката и тва, което се търси. мимата (а и аз като се съгласих с нея) има предвид, че ние тук в тоя форум се опитваме да си приказваме повече за художествената фотография и майсторството да се получи КАДЪР. разбира се всеки тук снима и халтура, и репортаж, и мода, и спорт... но се опитваме да кометираме какво би могло да стане ако всички изисквания на тия жанрове (кликове, печат в МАКСИМ и т.н.) отпаднат и фотографа се опита да изкара СНИМКАТА.

малко с клишета са изразявм, ама... надявам се става ясно :)
Върнете се в началото
IVU

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 12:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аватарче написа:
аа... виж сия :) ...

ясно. значи си намерих мястото ;)
Върнете се в началото
velinov

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 12:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ех, най-накрая едно безпроблемно представяне... :))) Честиту!
Върнете се в началото
mim

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 1:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

и аз да се доизясня
като снимаш репортаж е нормално да направиш 1 торба кадри, нали трябва да си застрахован и презастрахован, а и всичко шава, светка, мърда... имах предвид, докато снимаш за другите, да си "открадваш" и някой кадър като за теб - без условностите, които ти изискват
иначе доволно си ги подбрал тук като за представянето, не се оплаквам
54ka

Местожителство: space

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 3:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре дошъл!
Третата и Seattle Night голям кеф :))
ники михайлов

МнениеПуснато на: Сря Окт 01, 2008 4:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

IVU написа:
тенкю на всички. ;)

Tова е кадъра от форума - директно драг&дроп в шопа (в дясно) - изглежда си точно както искам да изглежда (черното си е черно и фейса си ок), но извън шопа ми го дисплейва по различен начин (наистина е от конвера - както писах - не ги "пипам")... както и да е.

Преди сейв-фор-уеб, convert to profile - Srgb.... ???
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> Представяне Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети