Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
RG®
|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 3:39 pm Заглавие: :-) |
|
|
Снощи, по нощите, по Диско канала, обясниха, че тва препреса било Big Thing.
Обаче цялата работа я правел дизайнера, пък 300-точковия си гледал живота. Само отварял файла да го погледне. И, забележете, проверявал дали точките за капсите на гигантския банър си били на местата. После РИП софта сичко сам си правел.
След тва печатарите довършвали работата.
Та така...
:-) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 4:17 pm Заглавие: |
|
|
Така.. аз кат младо шиле, де то му се смяха как може да се притеснявам за размяната на плаките в един тираж за да отпечаташ графилския плакт в 3 цвата ама в няколко варианта... се пак ше напиша една две думи:
(както Лов-Хейта отбеляза не давам признаци много да разбирам от предпечат обаче ей, на се скъсват да ме питат на ICQто за такива неща. Смятах да си трая обаче май ше се наложи от онея дългите Ники-Михайловски 250 символа+ постове )
За какво с еползва овърпринт по принцип:
Овърпринта е една такава възможност, която ти позволява да нанесеш мастилце при печата, без под него да има пробив върху цвят върху който минава обекта с включен овърпинт. Ако сложим два обекта да се застъпват, горния - за да се вижда в неговия си цвят обикновено "кара" долния да направи едно бяло поле с формата на застъпеното място. Ако не е бяло това поле - зелено върху червено няма да е зелено а ще е нещо друго (примерно). Така че изрязването е естествен процес с цел запазване на визуалното разположение на цветовете.
Когато се включи овърпринт цветовете се променят визуално.
По подразбиране черните обекти са "с включен" овърпринт - или поне много рип-студия работят на тая презумция. Някои не работят така, но питат - искате ли овърпринт на черното. Някои не питат там им се казва НЕ ИСКАМ овърпринт на черното.
Ако проекта е стандартен цветен проект, такъв овърпринт е желан от дизайнера и удобен за печатаря - не му се налага на напасва черните буквички в белите пробиви по фона с формата на текста.
Ако проекта е обаче правен с идеята цветоотделените канали да се печатат с други "готови" мастила тогава може да се наложи определени застъопвания да се включват или изключват.
Дотука ясно.
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО съм против тея две изказвания:
"никога овърпинт на бялото"
и "...що за човек трябва да си, за да не си настроиш рип-а да игнорва овърпринт на бялото"
Първо - ако не си снощен, овърпинт на бяло без нужда не се прави.
Тоест прави се в съзнание и с цел.
Пример - имаш проект на опаковка - бухаш щанцата отгоре и задаваш на линийките на щанцата овършринт на бялото - рипа "не го вижда" печата върви, всеки в текущия процес има идея - визуално - като погледне проекта къде е разположена картинката по границите на щанцованото.
Пример - имаш книжка - искаш да укажеш задължително обрязано поле след тристранния нож - бухаш по една бяла рамка с овърпинт на бялата линия и нататъка в печатницата вземат под внимание тоя размер (на мен такава рамка ми я изискват, спестява им време и дори да я забравят тя не се показва на филма/плаката)
Оттам и несъгласието с настройването на РИПа да игнорира тоз овърпринт. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rostislav

|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 5:34 pm Заглавие: |
|
|
ники михайлов написа: | Така.. аз кат младо шиле, де то му се смяха как може да се притеснявам за размяната на плаките в един тираж за да отпечаташ графилския плакт в 3 цвата ама в няколко варианта... се пак ше напиша една две думи:
(както Лов-Хейта отбеляза не давам признаци много да разбирам от предпечат обаче ей, на се скъсват да ме питат на ICQто за такива неща. Смятах да си трая обаче май ше се наложи от онея дългите Ники-Михайловски 250 символа+ постове )
За какво с еползва овърпринт по принцип:
Овърпринта е една такава възможност, която ти позволява да нанесеш мастилце при печата, без под него да има пробив върху цвят върху който минава обекта с включен овърпинт. Ако сложим два обекта да се застъпват, горния - за да се вижда в неговия си цвят обикновено "кара" долния да направи едно бяло поле с формата на застъпеното място. Ако не е бяло това поле - зелено върху червено няма да е зелено а ще е нещо друго (примерно). Така че изрязването е естествен процес с цел запазване на визуалното разположение на цветовете.
Когато се включи овърпринт цветовете се променят визуално.
По подразбиране черните обекти са "с включен" овърпринт - или поне много рип-студия работят на тая презумция. Някои не работят така, но питат - искате ли овърпринт на черното. Някои не питат там им се казва НЕ ИСКАМ овърпринт на черното.
Ако проекта е стандартен цветен проект, такъв овърпринт е желан от дизайнера и удобен за печатаря - не му се налага на напасва черните буквички в белите пробиви по фона с формата на текста.
Ако проекта е обаче правен с идеята цветоотделените канали да се печатат с други "готови" мастила тогава може да се наложи определени застъопвания да се включват или изключват.
Дотука ясно.
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО съм против тея две изказвания:
"никога овърпинт на бялото"
и "...що за човек трябва да си, за да не си настроиш рип-а да игнорва овърпринт на бялото"
Първо - ако не си снощен, овърпинт на бяло без нужда не се прави.
Тоест прави се в съзнание и с цел.
Пример - имаш проект на опаковка - бухаш щанцата отгоре и задаваш на линийките на щанцата овършринт на бялото - рипа "не го вижда" печата върви, всеки в текущия процес има идея - визуално - като погледне проекта къде е разположена картинката по границите на щанцованото.
Пример - имаш книжка - искаш да укажеш задължително обрязано поле след тристранния нож - бухаш по една бяла рамка с овърпинт на бялата линия и нататъка в печатницата вземат под внимание тоя размер (на мен такава рамка ми я изискват, спестява им време и дори да я забравят тя не се показва на филма/плаката)
Оттам и несъгласието с настройването на РИПа да игнорира тоз овърпринт. |
Аз пък съм против това да задаваш каквото и да било с бяло, но явно е въпрос на практика. Какво ти пречи да си ползваш спотове. За настройката на рипа не се икзазах добре.Говоря за масовите неща, списания, брошури и тн., точно тази функция на рип-а е спасявала мн пъти нещата от "изчезване". Много хора в тази област не са наясно какво правявт(то не случайно в Илл-а като сложиш такъв овърпринт има знак внимание). За по сериозните неща, си правя всичко на ръка и ползвам супер гол процестемплейт на рипа, без колормачм трапинг и каквито и да било неща, демек каквото си надробил в илюстратора, такива маймуни излизат на печат.
За мен тази опция е толкова полезна, колкото автоматичния оверпринт на черния цвят. Разбира се и ние питаме нащите клиенти дали желаят оверпринт-и, трапинги и тн. предлагаме ги безплатно:) _________________ :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rostislav

|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 5:35 pm Заглавие: |
|
|
А това поле след тристранен нож не го схванах.. _________________ :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 6:03 pm Заглавие: |
|
|
Ами по принцип нали като дадеш едно книжле с размер на страницата 15,5х19 (с оширения фон) и им кажеш че искаш книжле в размер 15х18 би трябвало да те разберат?
Мда ама нйе.
Нейде по пътя - филми - печата на формат, живо рязане, сгъвачка тристранен нож (орязването отгоре отдолу и на външната част дето се разминават листите вложени едни в други) някой губи представа за крайния размер. Не става винаги, но ако се прецаква нещо това е хоризонталния размер. И начина да си вържеш гащите е да си зададеш обрязания вариант.
На мен ми казват да си махам ножовете щото им пречат на хората моите ножове реденето им във формат и само им удължавам работата.
Слагам бяла рамка и всичко извън нея се реже. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rostislav

|
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 3:29 pm Заглавие: |
|
|
Ми то за тая работа си блийдове....:) _________________ :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 3:37 pm Заглавие: |
|
|
При правилно подреден файл, в последващите изходни файлове - било пс, било пдф, си има информация за всичко - колко е голямо изделието, де се реже, даже ако си пуснете jdf-a има и на ква хартия, как се сгъва и на колко ракии максимум може да е печатаря;-)
та блийда е хубаво да се ползва, даже бих казал - задължително _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rostislav

|
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 3:39 pm Заглавие: |
|
|
Именно! _________________ :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 7:55 pm Заглавие: |
|
|
За едно говорим - не за тая работа си има блийдове, ами - блийдовете за тая работа на мен ми ги изискват показани през правоъгълник с бял контур с овърптинт.
И като дадеш рип-а да го игнорира и аз ще съм си в правото да искам препечатване.
Друг е въпроса че ние работим по един тертип а вие по друг и обикновено си има диалог кой какво желае по нататък по линията на производство като спазени параметри. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 8:08 pm Заглавие: |
|
|
Няма работа по тертип Михалич
Има работа по правила и неправилна работа
Туй дето го правите не е от нещо друго, а от незнание
Моя рип не игнорира белия овърпринт, но пищи, а малко по рано ми пищат префалите и сигнастейшъна. Та това което правиш е огромна грешка с непридвидими последици. Не знам къде печаташ, не знам и колегите как са се решили на такава глупост, но смени начина си на работа много бързо. Следващияти проект може да не се печата във Варна, а нейде в чужбина. И за там си иска точно и ясно описване, без алабализми _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 9:41 pm Заглавие: |
|
|
Тука за моя случай говорим за конкретна подготовка към конкретната печатница - питам и ми се казва така и така.
Мънкам против генералното отричане на овърпринт на бялото. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Нед Мар 22, 2009 1:31 am Заглавие: |
|
|
Михалич,
Я си представи, че си сложил логото на клиента в бяло, но понеже предния път е било в черно, си носи флага на овърпинта още
После колегата на като монтира нещата като му изпищи, ще си каже - Аааа Михалича има бели рамки овърпринт и ще пуска смело. После михалича ще има 1000 плаката в къщи, без логото на клиента, да си ги лепи като тапети
И това защото - не защото Михалича обича клиента и не може без да го гледа, а защото мякой не ще да чете и си измисля правила;-) _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rostislav

|
Пуснато на: Нед Мар 22, 2009 2:28 am Заглавие: |
|
|
Ами нямам какво да кажа, защото ще повторя дословно valbo....просто, който е в играта от малко повече време знае... _________________ :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rostislav

|
Пуснато на: Нед Мар 22, 2009 2:33 am Заглавие: |
|
|
А btw да работиш предпечат и да не си правил гаф с овърпринт на бялото е като да си карал колело и да не си пукал гума:))) _________________ :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Нед Мар 22, 2009 8:50 pm Заглавие: |
|
|
ValBo написа: | Михалич,
Я си представи, че си сложил логото на клиента в бяло, но понеже предния път е било в черно, си носи флага на овърпинта още
|
П.С. Не че защитаам таа лудост с оверпринта на бялото.... ма то за таа рабута ората напрайха лайв овърпринт превю в пойчето основни софтове.....
И там просто изчезва тва лого.... кьорав да си че видиш липсващото лого :)
П.С.2 Със същия успех гулеми лайна моа са забъркат и с оверпринта на който още цвят/обект се сетиш.... за тех Рип-а даже нема и да ти спомене че има нещо нередно :)
И ако липсата на белото лого, мое се дооправи дори и след обрязване и на Михалич ше му се размине с ремонт - лепене на тапети у тех, то лайната забъркани с сичко останало немат управия :)
Демек прокламирам, бачкайте си в овърпринт вю и ше си видите в реално време кви ги дробите и кво ви чека за сърбане :) _________________ minimiro.com
whitewater |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Пон Мар 23, 2009 3:12 pm Заглавие: |
|
|
Ники, това твойто си е счупен телефон брат :)
Я си прави щанците в един пантонец или 2 там да си имаш за биг и за ряз слагай си ги овърпринт, па кога доде време за експо- просто казваш искам само СМУК-а или СМУК-а с еди си кой пантон или Niki_700x495_cmyk175lpiElipticalP.pdf , така ако някой твой колега ти хване файла от който си експонирал и трябва да реди нов дизайн ще му е ясно като бял ден кое къде е вместо да дава вирефрамe вю в корела - защото ако е събирано в индизайна стана проблем ;) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|