Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
pipi

Регистриран на: 16 Дек 2002 Мнения: 2991 Местожителство: на работа - предимно
|
Пуснато на: Вто Мар 10, 2009 7:17 pm Заглавие: |
|
|
стига бе, толкова ли падна цената...аз за моя Nek 1990sxi дадох толкова, вярно преди две години |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dalibg
|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 9:46 am Заглавие: |
|
|
мерси на Valbo тук
... s2231w - "чудничък" |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maiski

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 4:04 pm Заглавие: |
|
|
bio , minimiro-прави бяхте слабичка видеокартата излезе...сега с ен9600гт ддр3 е като нова гадината... ^__^ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 7:52 pm Заглавие: |
|
|
Да ти дам адрес къде да пращаш касата с бира? :-P _________________ minimiro.com
whitewater |
|
Върнете се в началото |
|
 |
smart

|
Пуснато на: Пон Май 18, 2009 10:45 pm Заглавие: |
|
|
Скъпи съфорумци. След известно бродене за информация из разни форуми и ревю-та, реших да се допитам до вас за няколко монитора, над които се чудя. Тук разчитам на вашето мнение като на професионалисти и хора, чиято работа зависи от доброто изображение на екрана (и не само на екрана). Ще бъде "кънектнът" към лаптоп, а размера за мен има значение - ще бъде 24" обезателно! :)))) И аз знам, че ако искам да имам най-доброто трябва да се спра на NEC, EIZO i Lacie, но в момента нямам намерение да пръскам повече от 1000-1200 лв за монитор. Дори тези пари, които съм склонен да платя са повече от плануваните първоначално :)
За Какво ще го ползвам:
- Индустриален дизайн - Скициране и рендиране направо на Photoshop, обработване на скици итн. Ще бъде много важно да има хубав рисунък на линията и достоверни цветове. Също така и плътното черно е желателно.
- Обработка на снимки итн.
- CAD /тук не е от особено значение, но за shadings ще е важно/
- Принтиране. Тук е важно за бизнеса ми, понеже не искам цветовете които виждам на екрана да се оказват коренно различни от тези на разпечтката на принтера. Но от друга страна, не се занимавам с професионален предпечат, така че да е задължително да покрива почти 100% Adobe RGB итн..
След известно търсене се спрях на следните:
DELL
- DELL ULTRASHARP 2408WFP - около 1200-1300лв - този е малко над бюджета но има хубави характеристики. Изглежда доста сериозен монитор. Плюс това е с VA матрица.
Линк: http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=uk&l=en&s=bsd&cs=ukbsdt1&sku=147262
- DELL E248WFP - около 600-700лв - този е доста по-евтин и малко ме съмнява, че ще задоволява нуждите поради които го взимам. ТN - матрица. Линк: http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=uk&l=en&s=bsd&cs=ukbsdt1&sku=128238
- DELL G2410 - около 600-700лв - друго ниско-бюджетно изпълнение на DELL. Опасявам се, че ще е бозичка. линк: http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=uk&l=en&s=bsd&cs=ukbsdt1&sku=205476
DELL имат както хубави, така и доста бозави неща. Работил съм на DELL 24" закачен към Nvidia Quadro, но не помня кой модел беше точно, предполагам вече не е достъпен. Не знам от кой производител взимат екраните си обаче.
SAMSUNG:
Като цяло не знам какво е положението при SAMSUNG. Не знам на каква цена започват хубавите им монитори и кой точно е хубав от тях. Единствения Samsung, който що-горе ми хвана окото и е в бюджета е следния: SM2493HM, но и той е с TN матрица и в някои ревю-та казват също така, че яркостта не е толкова добре разпределена по целия екран. Този мога да го намеря за около 800 лв. линк: http://www.samsung.com/uk/consumer/detail/detail.do?group=itbusiness&type=monitors&subtype=lcd&model_cd=LS24KIEEFV/EDC
PHILIPS:
- Този тук ще да е доста добро решение и е с IPS матрица, въпреки че не съм много запален по дизайна и цвета: Philips 240PW9ES/05. Ще е около 1000лв. линк: http://www.consumer.philips.com/consumer/en/gb/consumer/cc/_productid_240PW9ES_05_GB_CONSUMER/LCD-widescreen-monitor+240PW9ES-05
- Друго по-евтино решение на Philips е ето този, който е на чудесна цена, но не знам какво да очаквам от него. Струва към 600лв. Линк: http://www.consumer.philips.com/consumer/en/gb/consumer/cc/_productid_240SW9FS_05_GB_CONSUMER/LCD-widescreen-monitor+240SW9FS-05
- В България също така се предлага и този: http://pcstore.bg/monitors/Philips/24-inch_Philips_Monitor_240BW8EB
Май са объркали размера му в описанието. Не знам какво да очаквам от него обаче, иначе струва 626лв.
ACER - имат много примамливи предложения като цени и характеристики, но всичките им екрани са с TN матрица, а нямам директно наблюдение върху тях.
ASUS - горе долу същата работа. Не ги знам и двата производителя коя фирма ползват за vendor на екраните си.
APPLE - Екраните, както и другите им продукти са бая надценени и не виждам смисъл да плащам само за това, че се каза Apple.
EIZO, Lacie, NEC - далеч над бюджета. Те предлагат добри 22" в рамките на бюджета ама не това е смисъла.
HP - Моя HP XW8600 workstation и този на колегата на работа дойдоха с HP LP2475w 24" екрани и мога да ви кажа, че са толкова не-калибрирани, че червеното и бялото могат да ви взривят очите, а не знам дали изобщо може това да се коригира при него. Самото екрана 2475 струва 850-900лв и за мен е немислимо да се дадат тези пари за такава боза...
Като човек, който не е толкова на "ТИ" с екраните и видовете екрани не знам до колко да я гледам тази TN матрица, знам че трябва да е IPS или VA. Със сигурност обаче ще направя разликата в работна среда ако седна на различните екрани, или ги сравня един до друг...но на момента нямам тази възможност да избирам.
Ще се радвам да ме посъветвате :) Благодаря на всички предварително! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Пон Май 18, 2009 11:30 pm Заглавие: |
|
|
Аман от итя монитори.
Мине не мине месец и пак се почне едно и също
Та кво се иска от монитор за графичен дизайн (как звучи само) или предпечет
Първо - ТN матрицата я забравете. Тя става за евтини секретарски компютри. Нито цвят има, нито преливки като хората.
две матрици вършат работа
IPS i VA във всякакви варианти.
Другото което трябва да видите на тези монитори е производителя.
Дел никога не правили собствени монитори. Моят 22" дел тръба си е чисто Сони от графичните серии.
На какво са сложили своя знак, аз не се наемам да гадая всеки път.
В момента във средният клас има два производителя - ЕИЗО и НЕК
Това са фирмите които правят сравнително евтини, но качествени монитори. Ласи и Барко също имат хубави серии, но при тях цените почват над 3000лв. Всички други монитори в този ценови клас (над 1000 до 2500 лв), са компромис .
Та Нек използват по добрата матрица IPS, но за съжаление я изкара от ниски клас където имаше два хубави монитора с нея.
При ЕИЗО все още се ползва PVA матрица, но с много добра електроника. Тук бат Тумби (върл фен на НЕК) , ще каже - Нема шарпен и ще е прав;-) _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Май 18, 2009 11:34 pm Заглавие: |
|
|
не взимай нищо което не е S-IPS!
уж S-PVA били "нелоши" и поради тва се набутах с някво HP 20" S-PVA
не съм доволен от хоризонталния му ъгъл на виждане. мръднеш 10 градуса у картината е 2х по-светла, fuck.
истината за мен е Brilliance-a. В студиото има 3 такива. 2 от старите и един от тези които си пуснал. Още един имам вкъщи. Мониторите са на 5 години и не са мръднали. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Пон Май 18, 2009 11:36 pm Заглавие: |
|
|
Понеже сега се позачетох в дългите писания...
Как я виждаш тая работа - хем 24", хем хубав, хем евтин?
Това звучи като нов мерцедес, на цената на 20 годишен и да го дават с руса маска вътре...
Накрая ще получиш нещо от Мачбокс... _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
smart

|
Пуснато на: Пон Май 18, 2009 11:45 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря за бързите отзиви!
Да, май така ще направя. Нещо такова ще търся. Каква е разликата между VA и S-IPS?
Онзи DELL Който е най-отгоре е с такава и го дават да е много добре.
За Philips-a, току що прочетох в едни форуми, че HP-то за което говоря LP2475 е със същия екран като на Philips-а. Но както казах, предполагам че този може да се калибрира и да работи перфектно.
Valbo - :))))))) Така е! Но както казах, склонен съм да дам малко отгоре ако екрана си заслужава. Не е нужно да е най-скъпото...има чудесни решения и на по-достъпни цени. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 12:18 am Заглавие: |
|
|
минимума е около 1000 лева. ся... който е гъзар да дава по 3000 за да не го е срам от другите гъзари. ма тва е друга бира. ;) _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 12:59 am Заглавие: |
|
|
Монитор, за разлика от компютър, е инвестиция за няколко години
Еизо идва с 5 години гранция - естествено с доста подобности
Когато вземате качествен монитор давате повече пари, но пестите от очила, капки за очи, и излишни нерви от рода - що дадох тия пари за тоя боклук
Тия 200-300 лв дето ще ги спестите, много често ви излиза през г..а
Но всеки сам си решава _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
smart

|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 1:17 am Заглавие: |
|
|
Досега съм се ръчкал из интернета да чета това-онова.
Оказа се, че са бая малко екраните с S-IPS. Въпросните Philips и HP са от тях.
http://www.pchardwarehelp.com/guides/s-ips-lcd-list.php
Интересна листа с производителите на такива.
Така като гледам, в диапазона, в който съм се ориентирал (а той е над 1000 явно) има само един избор - HP LP2475w. Но трявба да видя защо така са избочени цветовете на този на колегата ми :(. Аз ползвам Cintiq. Мисля да предпочета HP-то пред Philips-а понеже първото има и HDMI изход, който ще ми е важен за следващата машинка, с която ще заменям.
Видях и това също: http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=uk&l=en&s=bsd&cs=ukbsdt1&sku=A2568239
Октрих HP-то за 1054лв от Стемо в София. Звучи добре! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 8:30 am Заглавие: |
|
|
В повечето случаи както казват на един друг форум виновно е "Зад апаратно устройство" тук при нас е "Пред мониторно устройство" :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
smart

|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 10:19 am Заглавие: |
|
|
Zing написа: | В повечето случаи както казват на един друг форум виновно е "Зад апаратно устройство" тук при нас е "Пред мониторно устройство" :) |
Забавно изказване, ама какво общо има в случая ;)))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mucho

|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 11:53 am Заглавие: |
|
|
Както и преди съм казвал панелите не са единствено, а още по-малко са достатъчно условие за добър монитор. Сиреч това, че си зимаш S-IPS (S-PVA също е в играта) вграден от Dell, LG и т.н. все още нищо не значи. И пунежи ма мързи ще се самоцитирам:
Цитат: | прави ми впечатление от вече безброооойните теми и дискусии на тема "монитор за нашите цели", че на много хора им убягва най- най-съществения момент, а именно управляващата електроника и firmware-a на монитора (технологията на панела я изключвам, защото там като, че ли вече на повечето хора им стана ясно кои са) ...
... аз като чедо кърмено 9 години с електронното мляко на МЕИ и преди тва техникум, винаги съм обръщал внимание най-вече на това нещо, защото както стана ясно от линковете на Jonata много от производителите вграждат едни и същи панели (в повечето случаи на Самсунг) - от къде тогаз ще дойде разликата?! ...
... специално при Еизо идва от системи като тези http://www.eizo.com/products/graphics/cg241w/features.asp - понеже S-PVA като технология (и въобще LCD) има проблем с еднородността на цветовете и яркостта по цялата площ на екрана, хитрите джапенци са решили по изкуствен начин да компенсират това - и резултатите за онези които са се сблъсквали с такива монитори са налице ... |
_________________ бяла роза ше закича
на капака на москвича
шоту съм ибахти пича |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 1:03 pm Заглавие: |
|
|
Единствено не отчитате фактора, добър монитор .. за кого?
Ако ще се бачка печатен дизайн 1000 лв на монитор не върши работа.
Обаче един HP, Dell, Phillips в този ценови клас е идеален за web, 3d и анимация. всички пари над тези са за екстри и характеристики които няма да бъдат оценени от определени хора.
А TN-film е също екстра... да си държиш мейловете и interneta на втори монитор _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
smart

|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 2:12 pm Заглавие: |
|
|
Всичко е ясно до тук :) Но както казах, моментния бюджет не е разчетен за монитори в най-горен клас. По-нататък :)
Някой ползвал ли е HP-то LP2745w, и има ли някой с наблюдение от работата на този екран. В Стемо го има на доста прилична цена - 1050лв.
За калибрирането. Ако ми се падне такъв чукундур като на колегата, с каква програма мога да го калибрирам? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|