Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 5:20 am Заглавие: Татрите, като дефиниция за хубавото време |
|
|
Няколко кадъра от две изкачвания из Татрите в полската им част - едно незавършено и едно успешно. Това се случи на 21 и 22-ри март в компанията на стар приятел от пътуващите студия из щатите... иначе казано, "титаните" се срещнаха отново 2 години след пустинята - този път в планината през зимата.
Вървяхме дълго в мъглата, изкачвахме бързо към хижата без усилие, но и без никаква идея от моя страна какъв е пейзажът наоколо, нямаше много шанс да разбера къде съм бил. Пристигане следобяд, кратък разбор на багажа и започваме пътя си към върха в 3 - ще се прибираме на челници, но при по-стабилен сняг в студа, ако не ще нощуваме навън. Лавините са надвиснали навсякъде, както наваля метър сняг след последното затопляне. В рамките на 5 минути от мъглата няма и спомен... красота!Срещаме голяма група с гид, вече са се отказали - твърде много нов сняг.
Продължаваме двамата, спокойни от прокараната партина за час напред. Време е да слезем към замръзналото езеро.
Сенки и слънчеви петна играят като луди около нас...
По залез слънце стигаме точката, където голямата група е направила обратен завой. Положението не изглежда розово и решаваме да проверим с колко ще напреднем за половин час по все по-стръмния терен. След половин час сме... 50 метра по-нагоре в сняг до гърдите, а имаме още поне километър - ще се връщаме, то е ясно.
В този момент разбирам, че от подскачащата под якето ми камера е паднал поляризационният филтър - беше хубав филтър, много сме обикаляли двамата с него и по много кадри сме си партнирали... жалко.
Обръщаме в приятния здрач, кристалното небе се отразява в снега. Вече е минус 10, но никой от двама ни не усеща без да провери - котките "хрупат" по замръналите снегове и почти на бегом взимаме пътя до хижата...
На другия ден в 4:30 скачам от втория етаж на леглото, така или иначе не заспах през тази нощ. След няколко блокчета шоколад в 5 вече вървим нагоре към друг връх (чието име за мой срам забравих - ужасна памет за полски имена), имаме всички шансове да сме горе за хубавата светлина около 7-8 сутринта. Изкачваме много изморителен и стръмен, но за сметка на това сигурен склон. На хребета, иначе казано полско-словашката граница, ни посреща леденият вятър и... слънцето. След кратък траверс сме на върха, замръзнали, но доволни - правя няколко кадъра преди пръстите ми да почнат да пукат през ръкавиците и обръщаме обратно - движение = топлина.
На слизане ни застига мъгла, същата както на качването към хижата, лош късмет за ставащите късно. В последствие разбрахме, че сме хванали единственият прозорец хубаво време в последните 5-6 дни. Понякога чакам горе такова време цяла седмица, сега просто извадихме късмет, Благодаря на провидението за което! _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 5:34 am Заглавие: |
|
|
какво да кажа, освен благодаря. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Manchev

|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 11:20 am Заглавие: |
|
|
Уникални са ти! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Darksorrow

|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 11:37 am Заглавие: |
|
|
аз мислех, че ще конвертираш някакви походови щраканки из градовете, а ти какво стори о.О.
всичките ме кефят - 3 и последните две - особено много! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mira

|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 1:45 pm Заглавие: |
|
|
Ех, че хубаво начало на Съботата. :) _________________ Жить - хорошо!
А хорошо жить - еще лучше! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
P E T R O V mnmlst

|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 1:54 pm Заглавие: |
|
|
Oooo, даа ... _________________ asenpetrov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
compound ™ even better

|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 2:52 pm Заглавие: |
|
|
Другия път да ме вземеш и мен, мога да нося стативи, да варя чай и да правя змии по склоновете! ,))
Tatry-09-03.jpg - на принт, на принт!!! _________________ Is simplicity best or simply the easiest ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 3:49 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря, радвам се, че ви докосна планината, както и мен :)
Чудя се от последните 2 коя да избера за сайта си - определено клоня към втория кадър (последния), но както винаги бих се радвал да чуя и други мнения? _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Greenhorn

|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 6:04 pm Заглавие: |
|
|
Страхотни! Свърши градския затвор а? :)
1, 3, 6 !!! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Candelero

|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 7:14 pm Заглавие: |
|
|
WOW
2,3 FAVORItEs...
E**Si - WOW _________________ The designer can see from his drawings how the final design will look but, unfortunately, not necessarily how it will work. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
kalvera

|
Пуснато на: Съб Мар 28, 2009 7:36 pm Заглавие: |
|
|
Харесвам!
Личен фаворит Tatry-09-03.jpg - какво мислиш черно бяла с повече контраст? _________________ "Imagination is more important then knowledge" |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DeyanStefanov

|
Пуснато на: Нед Мар 29, 2009 12:32 pm Заглавие: |
|
|
последния кадър много вълнува. :) _________________ Photography and ala-bala |
|
Върнете се в началото |
|
 |
icf
|
Пуснато на: Нед Мар 29, 2009 3:53 pm Заглавие: |
|
|
snooper написа: | Благодаря, радвам се, че ви докосна планината, както и мен :)
Чудя се от последните 2 коя да избера за сайта си - определено клоня към втория кадър (последния), но както винаги бих се радвал да чуя и други мнения? |
o, poslednia e jestok choveche! ewala, produljaway da radwash! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Пон Мар 30, 2009 10:19 am Заглавие: |
|
|
brao dreben :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
pipi

Регистриран на: 16 Дек 2002 Мнения: 2991 Местожителство: на работа - предимно
|
Пуснато на: Пон Мар 30, 2009 11:50 am Заглавие: |
|
|
и аз съм за последния |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пон Мар 30, 2009 1:21 pm Заглавие: |
|
|
яката работа
нещо ме притеснява синьото, всичко е твърде синьо
на последните 2 е по-умерено, но на Tatry-09-04.jpg, нещо ми се струва в повече _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
54ka

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Vladimir

Регистриран на: 06 Апр 2005 Мнения: 47 Местожителство: У големия Снег
|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 12:17 am Заглавие: |
|
|
Яки са снимките определено. Евала.
Яки са и планините. Утрепало се е за извънпистово!;)
Последният кадър ми харесва най - много. _________________ ''Хората те оценяват най - пълно , когато положат цветя на гроба ти'' - Кърт Вонегът |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 12:22 am Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички!
Vladimir, чудех се точно ти кой кадър ще кажеш :)))) Пристрастените към високото сме така... _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|