Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
RG®
|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 1:45 pm Заглавие: Зайчето Питър - първият лицензиран книжен герой |
|
|
Името Потър отдавна е познато и обичано от малчуганите в цял свят много преди невръстният магьосник Хари Потър да яхне метлата си. Английската писателка и илюстраторка Биатрикс Потър е безспорният владетел на фантазиите на най-малките повече от сто години. Зайчето Питър е любимото за преди сън. Приятно приспиващи са и другите герои - Мисис Тиги-Мигъл, Джереми Рибаря и др. Скоро прекрасните рисувани истории ще излязат и на български в комплект от 10 книжки на Книгоиздателска къща “Труд".
“Имаше едно време четири малки зайчета: Каламбик, Търкул, Пухчо и Питър. Те живееха с майка си в пясъчната рътлинка под корена на една голяма ела.” Така започва една от най-известните в цял свят истории за деца. “Зайчето Питър” е английска класика както “Алиса в страната на чудесата” и “Мечо Пух”. Създадена е от Биатрикс Потър през 1893 г. Авторката написала и нарисувала историята на малкото зайче за 5-годишното болно момченце на гувернантката си, когато била на 27 години. По книжарниците разказчето в текст и картинки се появява почти 10 години по-късно.
Биатрикс Потър е родена в Кенсингтън през 1866 г. Била затворено и срамежливо момиченце, което общувало само с гувернантката си, брат си Бертрам и множество животни, които населявали учебната им стая. Имали си жаби, тритони, порове и дори прилеп. Любимците на Биатрикс обаче били две зайчета - Питър и Бенджамин. Първото тя носела навсякъде със себе си. Момиченцето наблюдавало животните си часове наред и ги скицирало. Постепенно рисунките ставали все по-добри. А после се родили и историите. Всяко от любимите приятелчета станало герой в някоя от 22-те рисувани книжки, които тя създала за 27 години.
Потър сама финансирала първите 250 копия на “Зайчето Питър”. Бройките излезли през 1901 г. точно преди Коледа. Книжките се изкупили толкова бързо, че се наложило да се напечатат още 200. Издателите обаче не вярвали в успеха на заешката история. А и никак не било редно девойка от добро семейство да се занимава с писане на книги.
Все пак младият Норман Уорн бил впечатлен от Биатрикс и рисуваната й история и сключил договор с нея. В края на 1902 г. “Зайчето Питър” била издадена в 28-хиляден тираж. Книгата имала такъв невероятен успех, че още през следващата година дългоухият герой вече имал по магазините и свое плюшено копие. Така зайчето на Биатрикс Потър станало първият литературен герой, който се сдобил с лиценз.
Скоро Норман предложил брак на писателката и тя приела. Заради годежа си с издателя тя се скарала с родителите си. Но високите продажби на книгите й осигурявали финансова независимост почти немислима за неомъжена жена по това време. Своите симпатични герои тя създавала до 1920 година, когато зрението й силно намаляло. Сватба обаче нямало, защото Норман починал точно преди сватбата. Тогава Биатрикс решила да си купи ферма в Лейк Дистрикт в Северозападна Англия. Посещавала я много често и така се запознала с местния адвокат Уилям Хийлис, за когото се омъжила през 1913 г. Тя вече била на 47 години. Тогава окончателно се заселила в любимата си провинция. Двойката съжителствала заедно с кучета, котки и с малък таралеж на име Мисис Тиги-Мигъл - също герой на детската писателка. Купили си още ферми и къща, която нарекли Касъл Котидж. Биатрикс Потър починала през 1945 г. на 79 години.
У нас само до седмица-две ще излязат десет книжки с историите на Биатрикс Потър - “Зайчето Питър”, “Катеричето Лешничко”, “Глостърският шивач”, “Двете лоши мишки”, “Мисис Тиги-Мигъл”, “Джереми Рибаря”, “Котето Том”, “Зайчетата каламбичета”, “Джемайма Патравата патица” и “Бебо Бенджамин”. Историите са в превод на български от Александър Шурбанов. Всяка книжка е с твърди корици, заедно те влизат в шарена кутия. Рисуваните разказчета могат да се купят и заедно, и поотделно.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=101697 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 2:06 pm Заглавие: :-) |
|
|
Е, а кой ще ги илюстрира?!
:-))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 2:14 pm Заглавие: :-) |
|
|
wicky написа: | ... Като малка имах книжка с тези зайчета... |
Мдааааааааааааааммм!
Уики, радвам се, че си имала такова чудесно детство през 1901 година!
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 3:24 pm Заглавие: |
|
|
А Рене е много готина мис Потър _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 3:29 pm Заглавие: |
|
|
за кво се е лицензирал тоз Питър? ловец на глави? компаньон?
:) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 4:07 pm Заглавие: Re: :-) |
|
|
бах... бащата на "властелина" или "бащата" на властелина... или "бащата" на "властелина"... или.... автора на "Властелина на пръстените".
а вие на мекия миро му са подигравате за едни "бързей" :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Juana

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 5:45 pm Заглавие: |
|
|
Добро утро, най-сетне да (пре)издадат Зайчето Питър. И аз имах книжката като малка, на детето я купих на английски, поради липсата на българска.
Жалко, че няма да я издават "Фют"... _________________ ... Днес изпитах мноо лошото чувсту докато заклиучвах вратата имах лошото чувству че зад мен има роуг в стелт... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Juana

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 6:10 pm Заглавие: |
|
|
Защото са им най-красиви книжките и на най-добра цена за качеството си. _________________ ... Днес изпитах мноо лошото чувсту докато заклиучвах вратата имах лошото чувству че зад мен има роуг в стелт... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 6:38 pm Заглавие: :-) |
|
|
Хм...
Не знаех, че и паяците имали вещици!
|
Върнете се в началото |
|
 |
Juana

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 7:03 pm Заглавие: |
|
|
wicky написа: | Странно, като изключим Франклин не се сещам за хубави техни книжки (а да и Спайдъруик, макар и като видях оригиналните книжки с какво качество са - направо са окалпазени бъгларските) - всичките техни книги са много-шарени и лигави и са ефтини защото ги правят в Китай... |
Хич не съм съгласна. Шарени са - да, но това и очаквам от детска книжка, не са ми лигави, особено не съм попадала на такива с брокат и други лъщящи простотии (или съм ги подминавала де). Наистина има и грозновати, но като цяло ми харесват - Приказки за лека нощ, поредицата "Обичам те,...", Лисицата Фиги и мечето Незнамсикое... и т.н.
А пък най-малко ме интересува дали са правени в Китай или в БГ - предпочитам да купя на детето 2 книжки за 60 лв, отколкото 1. :)
Но както и да е, предпочитания разни... :) _________________ ... Днес изпитах мноо лошото чувсту докато заклиучвах вратата имах лошото чувству че зад мен има роуг в стелт... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 7:21 pm Заглавие: |
|
|
Е те не са единствените, които печатат в Китай - май повечето правят така... И сигурно защото заляха пазара с някакви розови "момичешки" и доста грозновати книжки (именнно от типа с броката) и са ми се набили на очи като кичозно издателство - просто сред множеството кич попада и нещо качествено :) Но като цяло като погледна (под шарено имам предвид - монотонно) - един аха-дисниевски стил в цветен безпорядък от книжки и като се загледам - ми все не попадам на хубава книжка... За тези, които изброи - може и да са хубави да, но не съм ги виждала. "Обичам те" не е ли на Тони Улф? Неговите си признавам, че са хубави! А за печата в Китай - ми кофти е само от гледна точка на това, че издателствата в България не си позволяват лукса да плащат в България за създаването на бг книжки с бг илюстрации, защото им излиза по-ефтино да купят правата и да пратят да се печата в Китай... Единственото им бг издание до колкото знам е Бърборино и там качеството е под въпрос :) _________________ Отрежеш ли крилата на жената, тя ще полети на метла !
http://wickyhouse.com
http://wickywelcome.blogspot.com/
http://this-and-that.eu/
http://tui-onui.blogspot.com/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|