Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Съб Сеп 11, 2010 10:14 am Заглавие: |
|
|
Здрасти. Ще последва едно въздълго нравоучение :)
Мисля, че подхождаш към цялата работа с погрешна нагласа, която най-вероятно ще доведе до провал на една много хубава инициатива и идея.
Огромната част от хората, които се захващат с нови начинания започват с идеята какво искат да направят сега, с мъгляви идеи къде искат да стигнат -- и това ги обрича на провал.
Не е толкова важно какво искаш да направиш сега, а къде искаш да си след пет години. След като си изясниш напълно какво искаш да постигнеш, можеш да определиш и как трябва да започнеш. Нагледал съм се на безброй примери които започват с "дай да направиме това щото ще е супер, пък после ще го мислиме" -- обикновено няма после. Трябва да си наясно след 5 години с какъв размер и оборот ще оперираш, с колко клиенти ще работиш, какъв пазар ще покриваш, и т.н.
Ти може и да имаш тази идея, но така, както започваш, ми изглежда, че не работиш за тази идея.
Никой не е казал, че парите са важни за самата тебе -- те са важни, за да успее начинанието ти. Ако с всяка една инвестиция в издание не целиш печалба, сама си режеш клона.
Макар и Снупъра да е пинципно прав -- особено за на Запад -- мисля, че ти дава погрешен съвет. Ако си изиграеш добре картите, на днешно време в България е възможно да станеш не само издател, но и агент на талантливи хора.
Няколко препоръки накратко:
- България не е достатъчен пазар за да постигнеш нещо. Направи един хубав рисърч на комикс магазини в Европа. Почни от Франция. Устанво контакти директно с магазините. Покажи им сампли. Направи им калкулация на каква цена можеш да им доставиш копия. Преговаряй. Преди още да влезеш в печат, имай идея колко подсигурени за продажба копия имаш.
- Предполагам, че комиксите са правени дигитално. Провери къде и как се разпространяват комикси дигитално. Свържи се с тях -- направи им предложение -- Амазон, Епълстор, и т.н.
- Това означава, че комиксите ти трябва да бъдат преведени -- което може би значи пари.
- След като имаш тази подготовка, ревизирай си бизнес плана. Ревизирай си дългосрочната амбиция.
- С ревизираните документи, започни процедура по линка, който ти дадох. Финансирай цялата идея, не комикс на парче.
Имаш един-единствен шанс да започнеш това нещо по правилния начин. Не го пропилявай подхождайки на парче -- мисли за това къде искаш да си след 5 години :)
Не забравай -- най-важното нещо е да се свържеш с достатъчно голям брой заинтересовани магазини за комикси преди да почнеш да печаташ. Ти ще продаваш комикси на магазини, не на читателя -- те са ти клиента, него трябва да подсигуриш най-напред!
Измисли хубав начин за пичване на комиксите ти на магазини в и извън България, за да им привлечеш вниманието. На Западняците можеш да им предоставиш много добри условия -- качествени комикси на Западно ниво, произведени на Източноевропейски цени -- печалба за теб, печалба за тях :)
Печалбата е изключително важна за да оцелее начинанието -- дори и ти да не изкарваш пари за теб лично, трябва да имаш добър оперативен капитал, за да не подведеш всички хора около тебе. _________________
there ain't no way but the hard way
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Съб Сеп 11, 2010 10:21 am Заглавие: |
|
|
А, да, забравих да добавя.
Не ти трябват агенти. Не ти трябват представителства. Можеш да си свършиш 95% от работата чрез мейлове отвкъщи. _________________
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
exile

Регистриран на: 24 Юли 2005 Мнения: 860 Местожителство: Plovdiv, Sofia
|
Пуснато на: Съб Сеп 11, 2010 12:00 pm Заглавие: |
|
|
Т.е. според теб навън веригите и магазините са достатъчно отворени, за да приемат предложения директно penka@thecenterofthefuckingnowhere.bg? И проверено ли е от теб или хора около теб това, или говорим принципно?
Просто и ние имаме една идея свързана с комикси, макар и в друга насока и ми се иска да говорим за реалистични и проверени неща, т.е. действително има ли пазар за малки издателстав и студия от майната си на западния пазар и как точно може да стане.
Поне и аз съм на мнението на Дрон, че да разчиташ на БГ пазар е... да го наречем рисковано с тенденции към катастрофално. Въпреки, че Шогун май още оцелява.
Малко встрани отиваме от пряката идея на тази тема може би, ако жапанката сметне може да пренесем разговора другаде. _________________ http://exlbrs.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Съб Сеп 11, 2010 12:15 pm Заглавие: |
|
|
дроне, всичко това е вече обмислено, вече проверено, вече се прави. казах ти - има направен бизнес план - повярвай, много, много детайлен - за целият период от 5 години напред. който след това е даден на счетоводна фирма за да го изчисли прецизно. много добре знам какво правя и къде отивам.
всичкото акъл, дотук който се дава - мерси за него - но вече съм го обмислила и измислила, работи се по всичко това. просто, докато се бавят нещата, реших да потърся на дребно пари за един от проектите. просто, защото са му малки парите. за този комикс трябват 33к, а не 7. 7 не достигат за да се пусне.
реално парите за всичко, което се прави са стотици хиляди левове, не си правя илюзия, че ще ги събера чрез тема в графила.
явно сбърках като направих тази молба тук, преди всичко останало да е готово.
мерси на всички, отзовали се с акъл. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Съб Сеп 11, 2010 12:38 pm Заглавие: |
|
|
Аз лично бизнес акъл нямам, че да го давам на Сибила. А може би и вие трябва да се въздържате. Щото вечерта ще запалим някоя японка и ще се приберем. Като почнем да го правим с Masseratti тогава. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

|
Пуснато на: Съб Сеп 11, 2010 4:51 pm Заглавие: |
|
|
жапанкъ написа: | дроне, всичко това е вече обмислено, вече проверено, вече се прави. казах ти - има направен бизнес план - повярвай, много, много детайлен - за целият период от 5 години напред. който след това е даден на счетоводна фирма за да го изчисли прецизно. много добре знам какво правя и къде отивам.
всичкото акъл, дотук който се дава - мерси за него - но вече съм го обмислила и измислила, работи се по всичко това. просто, докато се бавят нещата, реших да потърся на дребно пари за един от проектите. просто, защото са му малки парите. за този комикс трябват 33к, а не 7. 7 не достигат за да се пусне.
реално парите за всичко, което се прави са стотици хиляди левове, не си правя илюзия, че ще ги събера чрез тема в графила.
явно сбърках като направих тази молба тук, преди всичко останало да е готово.
мерси на всички, отзовали се с акъл. |
Извинявай, грешката е моя -- останал съм с погрешно впечатление. Наистина много се радвам, че си задвижила толкова напред нещата. Ако мислиш, че мога да помогна като го прегледам -- с удоволствие ще го направя (работя с бюджети и дългосрочни планове ежедневно).
Био, според мен преценяването на това какво могат хората на базата на това каква кола карат е някъде между наивно и снобистко. Плюс това, не мисля, че чак толкова много хора са се набутали да карат японски коли ;) _________________
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Съб Сеп 11, 2010 5:27 pm Заглавие: |
|
|
снобистко ти се струва защото се правиш, че не разбираш какво имам предвид, а то е ясно.
не знам тука някой да е преуспял милионер в издателския бизнес или в който и да е друг.
ако има такъв да вдигне виртуална ръка да го видя. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Нед Сеп 12, 2010 12:45 pm Заглавие: |
|
|
А аз тука чета какво пише Дроне и се чудя - еми щом бачкаш с големи бюджети, явно са големи щом са дългосрочни... еми задели 1 просент от тях и дай 7 бона.
Щото на мен ми прозвуча все едно финансираш банки братче - "Аз бачкам с големи пари и дълги срокове всеки ден, знам как стават нещата..."
А иначе тука в грапхилла е пълно с теми как все някой се чуди за какво да си похарчи 3те бона, за нов монитор или за нов комп. Или пък се чака само да се появи новия Iphone или поредната I-джаджа и отиват да се купят. Или пък - Скивайте ми новата кола.
Но най-най-любимите ми са - "Продавам... си почти новия фотоапарат/обектив за 2000лв, щото нямам време да го използвам или минавам на следващия левъл - апарат от 4000лв, че да снимам 20 пъти калинки върху тревички, за да покажа, че и аз мога да снимам, като професионалист.
Иначе пари за продукция все не остават... ама то е щото няма продукция.... ама за прокицята трябват пари... ..хм... я какво ново на сайта на Аpple.. :D _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NOX

|
Пуснато на: Нед Сеп 12, 2010 1:21 pm Заглавие: |
|
|
Аз не разбрах...ти не си доволен за какво си харчат останалите парите, защото ти си им ги изкарал , а те ги пилеят или? _________________ "... човек се влияе, а средностатистическия човек се влияе дори повече." wi-flip-ff |
|
Върнете се в началото |
|
 |
HEA
|
Пуснато на: Нед Сеп 12, 2010 2:48 pm Заглавие: |
|
|
ок, хайде да прекратим вече тази тема и ако някой и удари един ключ няма да сгреши :) _________________ Keep It Simple
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
P E T R O V mnmlst

|
Пуснато на: Нед Сеп 12, 2010 2:55 pm Заглавие: |
|
|
Мишо да си призная и аз не те разбрах? _________________ asenpetrov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Пон Сеп 13, 2010 9:42 pm Заглавие: |
|
|
Сори че си забавих отговора толкова :)
Нокс, а стига се заяжда бе...
Кротко казано, мисълта ми е, че не искам да се бъркам в това за какво хората си харчат парите, ама не се ли за мисляте, че вместо да си купите поредната модерна джаджа, можете ето... вкарвате малко пари в издаването комикса, пари които не губите, те ще ви се върнат, след което пак може да си купите джаджата.
Жестоко се съмнявам че, поне 5 човека от форума не могат да си го позволят. 14 човека по 500 кинта е ето... Не е много и както казах, не си губите парите.... предполагам де, Сибила ще каже дали е така :D
Та.. това исках да кажа, ама както обикновенно по-остро :) Сега май по-добре стана а :) _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|