Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Вто Юни 07, 2011 12:29 pm Заглавие: Ледена Приказка - студената красота на Лапландия |
|
|
Национален Парк Абиско в шведската част на Лапландия се намира в Северния Полярен Кръг и е най-сухото и най-студеното място в цяла Швеция. Изборът ми да снимам през най-мразовития месец Февруари беше някак логичен за мен, търсейки кадри на ледени образувания и северни сияния.
В първия ден ме посрещна температура от минус 39 градуса, а и през следващите не стана много по-топло, но опитът си заслужаваше всичкото мръзнене в няколко чифта чорапи под обувките за ледено катерене с химически отоплители... Снимането на относително лесни по принцип кадри там се превърна в изпитание - клепачите ми слепват, внимавам металните части на техниката да не отлепят парче от кожата на лицето ми, стативът не дава да прибера краката му от студ... Денем виждах как хора се връщат от Планината с измръзнали пръсти и търсят помощ, а нощем тръгвах отново за поредното многочасово чакане на сияния.
Понякога се случваше да забравя чашата си с врял от термоса чай на леда - след 5 до 10 минути от 80 градусов чай имах само бучка солиден цветен лед. Но каква Красота. Прекарвах средно 8-10 часа от денонощието върху заледената повърхност на 70-километровото езеро, пропукано от компресионни гребени и цепнатини на местата, на които налягането между ледените маси е предизвикало неимоверно напрежение.
В последните дни на втората седмица, когато температурите се покачиха с приближаването на Март усетих как ледът по реката се пропуква и тръгнах по него преди да съм го изгубил съвсем...
Бях сред свидетелите на едно от най-силните северни сияния от години, дори местните бяха същисани...
И си тръгнах от там след две невероятни седмици с мисълта да се върна, като този път заведа с мен още няколко души през по-топлия Март, бих се радвал да споделя това място ;)
---
Цялата серия от 17 кадъра можете да разгледате на http://verticalshot.com/bg/gallery
или да следите за още на страницата във Фейсбук http://www.facebook.com/VerticalShot
Кадрите са заснети с фото-техника Canon, осигурена от Photosynthesis.
Това пътуване беше етап IV от снимките по книгата и изложбата на открито "Север.", които се задават след година, Живи и Здрави. Следващите етапи водят към ледовете на Гренландия, Лапландия и Северния Ледовит Океан... Можете да подкрепите проекта и да си подарите вдъхновение като си поръчате фотографско копие от ограничените до 15 копия от кадър тиражи с имейл на адрес verticalshot@gmail.com
Аз пак си питам за критика, винаги идва добре за следващия път :) Приятно разглеждане! _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
P E T R O V mnmlst

|
Пуснато на: Вто Юни 07, 2011 9:08 pm Заглавие: |
|
|
aй ем ъмейзд _________________ asenpetrov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Вто Юни 07, 2011 10:06 pm Заглавие: |
|
|
тази може ли 15 пъти да си я поръчам!? имасабъл просто! искам повече инфо ако е налично ;)
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
SIMPLI

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 9:51 am Заглавие: |
|
|
Всичко е много готино, много атмосферно и т. н., обаче имам такъв въпрос ... Тези фотографии, на които има само сняг са много сини. Този ефект се получава при мен, когато снимам в офиса заради тонираните в синьо прозорци. Та въпросът ми е при теб заради полярната нощ ли са такива или по друга причина? Такава е светлината там или ползваш филтри ... или друго? _________________ Too much trabaho! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maceman nightWoWalker

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 10:08 am Заглавие: |
|
|
когато изчерпиш думите, които можеш да напишеш и тръгнеш да подминаваш....
ама то не заслужава да подминеш без да покажеш по някакъв начин голямото уважение, което изпитваш ...
та се връщам барем една ":)" да сложа...
за да видиш че си ме зарадвал ......
много при това !!!
:) _________________ ... gief more epix ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mira

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 11:28 am Заглавие: |
|
|
maceman написа: | когато изчерпиш думите, които можеш да напишеш и тръгнеш да подминаваш....
ама то не заслужава да подминеш без да покажеш по някакъв начин голямото уважение, което изпитваш ...
много при това !!!
:) |
:) _________________ Жить - хорошо!
А хорошо жить - еще лучше! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
velinov

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 11:33 am Заглавие: |
|
|
:))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Greenhorn

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 12:06 pm Заглавие: |
|
|
Владо, ти просто си в друго измерение човече. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DR2 Paladin's Death

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 1:01 pm Заглавие: |
|
|
аз на изложбата ще си избера принт:D _________________ Life's no ordeal if you come to terms,
Reject the system dictating the norms |
|
Върнете се в началото |
|
 |
54ka

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 11:36 pm Заглавие: |
|
|
mira написа: | maceman написа: | когато изчерпиш думите, които можеш да напишеш и тръгнеш да подминаваш....
много при това !!!
+1 :) _________________ :::::| 54ka PhotoBlog and Gallery |:::::| 54ka SketchBook |::::: |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Чет Юни 09, 2011 10:55 am Заглавие: |
|
|
Голямо Благодарско, Банда!
Симпли, да, Светлината е много студена през Зимата там по Севера, в някои сутрини отива чак към лилаво, в други ти се струва, че снегът е море... Това е любимата ми Светлина :) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
DUDE
|
Пуснато на: Чет Юни 09, 2011 4:30 pm Заглавие: |
|
|
:) Бахти нямам думи пак. Благодаря. _________________ ::: thanks |
|
Върнете се в началото |
|
 |
kalvera

|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2011 9:47 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря! _________________ "Imagination is more important then knowledge" |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Вто Юни 14, 2011 11:17 am Заглавие: |
|
|
И аз Благодаря! :) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|