Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
hakama
|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 12:19 am Заглавие: Ккакво е да си графичен дизайнер - какъв е пътят? |
|
|
Здравейте,
Имам полиграфическо образование и съм решил да се насоча към графичния дизайн.
Професията графичен дизайнер - какви възможности дава за творческа изява, на какви места може да се работи, кои са върховите моменти, които може човек да достигне в тази не много добре позната за мен област.
Може ли човек, който няма диплома по тази професия да участва в различни конкурси ( и международни), екипи и т.н.? Относно конкурсите, бях чувал, че били с доста неприятни от към условия, някъде даже искат и работен файл да се изпрати?! (За БГ ставаше дума.)
Какви качества и знания трябва да притежава?
Фотографията и умението да рисуваш - задължителни ли са? Работа с таблет. Харесват ми тези неща, но трябва да се отдели и на тях време и мисля, че е по-правилно.
Какви са вариантите за самообучение (програми и теория)?
Относно квалиф. обучение, като изключим висше (бакалавър) - какви варианти остават (за България)?
След доста ровене и проучване попаднах на задочно обучение (2г, 600ч) в Техникум по полиграфия и фотография - някои има ли отзиви за този курс, издават и диплома за проф. квалификация.
Има ли категории/делене в тази професия? Т.е. такива, които са учили 5-9г в учебни заведения и такива които сами са се учили или в нивото на професионализъм?! Т.е. какво се иска, за да станеш от най-добрите и най-обикновен?
До тук станаха 4 компонента (с полиграфията, която съм учил вече, рисуване, фотография, както и графичния дизайн като цяло).
Остават ми три, но все още се колебая, предвид, че не съм добре запознат с естеството на работа.
Какво представлява работния ден на един дизайнер? Ще се радвам да пуснете някой линк към сайт с работи на добри дизайнери.
На какъв етап може да работиш от вкъщи? Тази възможност също ме блазни. Т.е. да не съм през цялото време в офис, а и не искам да се закотвям в големия град още дълго време.
За чужбина как стоят нещата, може ли да си намериш такава работа (като графичен дизайнер)?
Къде може да се следи за новини, събития, семинари в тази сфера и изобщо дизайна (печатен, рекламен, индустриален, архитектура, уеб дизайн...).
Само сп.Prographica и сп.Net ли са с такава тематика?
Благодаря |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Morty

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 12:40 am Заглавие: |
|
|
"с полиграфията, която съм учил вече, рисуване, фотография, както и графичния дизайн като цяло"
това обезсмисля всичко казано ...
как минава един ден ... СТИГА ... не сме счетоводители ... и ... наясно ли си ти самият какво? _________________ pixel pixelu oko ne vadi |
|
Върнете се в началото |
|
 |
piperkov

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 2:31 pm Заглавие: |
|
|
Ако си минал 30-така забрави |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mucho

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 2:53 pm Заглавие: |
|
|
piperkov написа: | Ако си минал 30-така забрави |
не знам кое писание ми е по-абсурдно горното или най-горното :) ...
... тук има хора, които са почнали след "30-така" и пак слагат в джобчето си доста, почнали преди заветния вододел ... _________________ бяла роза ше закича
на капака на москвича
шоту съм ибахти пича |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dreamer

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 3:00 pm Заглавие: |
|
|
Аз от начина, по който е зададен генерално въпроса усещам липса на абсолютно никаква идея за тази професия..!? Малко ми е странно човек с интерес към професията да не знае как се следи дизайн сцената, какво може да работи един дизайнер, къде, как да се развива....?! _________________ .
Dreamerworx.com
-------------------------------------
Steps Of Inspiration |
|
Върнете се в началото |
|
 |
TchudO

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 3:19 pm Заглавие: |
|
|
още един ФРИЙЛЕНСЕР на свободна практика ще се пръкне _________________ Кой е най-високо летящия бозайник?
КАТЕРИЧКАТА НА СТЮАРДЕСАТА |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Imaginarium

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 4:13 pm Заглавие: |
|
|
Клонът е дълъг, маймуните славни... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 6:55 pm Заглавие: |
|
|
То тфа не е един въпрос ми към десет. (не че съм ги броил де).
Общия отговор е:
Въпрос на късмет и на акъл е.
Някои хора имат възможността да започнат в агенции където мимоходом да натрупат опит. Други хора имат талант да правят точно определен тип неща и успяват тея неща да ги продадат (да намерят клиенти за тях).
Има страшно много дизайнери, фотографи, илюстратори, логотайп/бранд специалисти, 3д моделери, видеомонтажисти, предпечатари, страньори, уеб дизайнери и т.н. като всеки от тея хора е отделна професия, не събирателно както ти се струва.
Ставаш добър в определена насока, търсиш изява.
"Успехът не се случва във вакуум, ти си толкова добър колкото хората с които и за които работиш" (kasey kasem)
Така че ако от тебе някой ден ше става дизайнер, виждаш какво точно те влече и почваш да си точиш брадвата за него. И след 5 години сякане на дърва може да имаш и късмет да си попаднеш на мястото. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
magibox

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 8:51 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: | Има страшно много дизайнери, фотографи, илюстратори, логотайп/бранд специалисти, 3д моделери, видеомонтажисти, предпечатари, страньори, уеб дизайнери и т.н. като всеки от тея хора е отделна професия, не събирателно както ти се струва. |
..събирателно е за повечето работодатели у нас...за съжаление...
иначе много хубав и надъхващ отговор. _________________ Peek-a-boo |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2011 9:02 pm Заглавие: |
|
|
убихте на човека желаниета, е затва Графила е гадна :)
hakama, тръгваш, пътя сам ще ти покаже завоите, само гледай да не стъпваш в канафките! успех! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
hakama
|
Пуснато на: Пет Юли 01, 2011 4:27 pm Заглавие: |
|
|
ники михайлов написа: | То тфа не е един въпрос ми към десет. (не че съм ги броил де).
Общия отговор е:
Въпрос на късмет и на акъл е.
Някои хора имат възможността да започнат в агенции където мимоходом да натрупат опит. Други хора имат талант да правят точно определен тип неща и успяват тея неща да ги продадат (да намерят клиенти за тях).
Има страшно много дизайнери, фотографи, илюстратори, логотайп/бранд специалисти, 3д моделери, видеомонтажисти, предпечатари, страньори, уеб дизайнери и т.н. като всеки от тея хора е отделна професия, не събирателно както ти се струва.
Ставаш добър в определена насока, търсиш изява.
"Успехът не се случва във вакуум, ти си толкова добър колкото хората с които и за които работиш" (kasey kasem)
Така че ако от тебе някой ден ше става дизайнер, виждаш какво точно те влече и почваш да си точиш брадвата за него. И след 5 години сякане на дърва може да имаш и късмет да си попаднеш на мястото. |
Благодаря за компетентния отговор - единственият!
Всъщност имам някаква представа, но щом така се нахвърлихте, предпочитам да се оттегля. Видях, че няма да получа съвет, по никой от въпросите, просто защото първо някой трябва да си начеше егото.
Явно не искате клона да натежава повече...
Може темата да бъде заключена/изтрита.
Желая ви успех :)
Благодаря, Zing! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
spacer bad ass panda

|
Пуснато на: Пет Юли 01, 2011 5:16 pm Заглавие: |
|
|
И аз благодаря. Ще я заключвам вече тая тема наистина. Ако още някой държи да сподели мъдри мисли, може да ми пише, ще я отключа.... ма не мисля. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|