Graphilla.com :: Преглед на тема - Berov
 

Graphilla.com Форуми

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Berov
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Графики и илюстрации
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
wicky



Регистриран на: 02 Фев 2004
Мнения: 4389
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Окт 16, 2015 10:42 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Това с въртящият се диск е брутално! Много са яки! Браво!!!
_________________
Отрежеш ли крилата на жената, тя ще полети на метла !

http://wickyhouse.com

http://wickywelcome.blogspot.com/

http://this-and-that.eu/

http://tui-onui.blogspot.com/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
satanasov



Регистриран на: 28 Дек 2004
Мнения: 192

МнениеПуснато на: Чет Дек 10, 2015 2:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

С диска сцепи наистина. Много ми харесва това приложение от зората на анимацията. Чисто технически обаче 1 оборот в секунда не е ли скорост за винил? Или само за гифа си го пуснал така?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
berov



Регистриран на: 10 Ное 2009
Мнения: 38

МнениеПуснато на: Сря Дек 16, 2015 12:24 am    Заглавие: Отговорете с цитат

:) Мерси много за похвалите.

@ Satanasov
Скороста съм определил от броят кадри, които съм могъл да вместя на повърхността на диска и времето, за които трябва да ги плейна за да може да се получи сравнително плавно движение.

Това, което направих е първо да разделя окръжноста на зони през равен интервал от градуси за да видя с какво пространство разполагам за рисуване и колко рисунки мога да събера върху един диск. Имах намерение да направя 12 кадрова анимация. Това щеше да ми позволи да задвижа самият великан напред и анимацията щеше да е малко по-плавна. За съжаления размерът на самото CD позволи да вместя само десет кадъра. С всеки следващ кадър, който добавям пространството за рисуване се стеснява значително и рисунките стават по-малки. След това е лесно. Използвах Flash за да нарисувам кадрите. Сетнах скорост а на плейване на документа на десет кадъра в секунда, за да мога да наблюдавам как се случват нещата. От там идва и единият оборот.

Ако трябва да поговорим за това обаче как технически може да бъде плейната анимацията от диска на живо, тук нещата са малко по-сложни. Ако дискът бъде завъртян ще можете да видите нещата да се задвижат, но поради самото въртене ще се получи блър ефект, който няма да даде чисти кадри. За целта е нужно нещо, което да играе ролята на "затвор". Това в кино проекторите представлява пластинка, която се движи със скорост, такава че да скрива филма, докато кадрите се сменят. Така окото вижда чисти статични кадри, които се сливат в непрекъснато движение. В домашни условия и конкретно с диска това може да бъде постигнато ако пред този диск се постави друг - черен на цвят. Върху дискът трябва да има десет тесни прореза, който да са разположени успоредно на кадрите от анимационният диск. Този диск трбва да се върти с една скорост заедно с този, съдържащ анимацията. Иначе казано двата диска трябва да бъдат закрепени за една ос. Гледайки анимационният диск през движещете се прорези на вторият диск зрителят ще вижда само статични кадри, тъй като през половината от времето на въртене кадърът ще бъде скриван от вторият диск, който фактически играе ролята на "затвор". Малко сложно го обяснх май. Но това не е някаква особена техника. Известна е от панти века и се нарича фенакистископ.

Иначе за самата кутийка съм обмислял варианти как да бъде направена с движещ се държач, който поне да позволи дискът да се върти свободно без опасост от надраскване, но не открих финансово обоснован начин това да бъде направено.
И макар че нямаше взможност да направим това в самият дизайн на кутийката, предвидих да направя прозорче на страницата, която покрива дискът. Това прозрче е позиционирано така, че да показва само един кадър от анимацията. Макар и с известен риск от надраскване е възможно да завъртиш самият диск с палец през друг отвор, намиращ се в долната част на покриващата го страница.
Така поне можеш да сменяш картинките в прозорчето, макар и не автоматизирано.

Това е :)
_________________
The great progress is the fruit of the freedom of thought.

http://www.behance.net/Berov
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Графики и илюстрации Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov