Graphilla.com :: Преглед на тема - Искам мнение за един постер
 

Graphilla.com Форуми

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Искам мнение за един постер

 
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> Представяне
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
did



Регистриран на: 24 Май 2007
Мнения: 3

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 3:02 pm    Заглавие: Искам мнение за един постер Отговорете с цитат

Здравейте!

Не съм спец в дизайна и никога не съм упражнявал това занимание професионално, но се занимавам с научна работа и ми се налага да оформям резултати по такъв начин, че да "хващат окото". Това понякога е по-важно дори от качеството на самите резултати ;)

В момента ми се налага да направя няколко постера, на които по интересен начин да се поднесат резултати от последните ми изследвания. Много ми се иска някой с по-профи око да погледне на идеите ми и да си каже мнението, преди да съм разпечатал постерите и да съм ги помъкнал по света :)

В момента поприключих първа версия на единия :

http://bikedir.com/usr/did/poster1.pdf
(най-добре дайте save as и после отворете PDF файла с Acrobat Reader, че plug-in-а за браузъри честичко се дъни при файлове с размер около 10MB, колкото е този. Все пак, става дума за чаршаф А0)

По другите постери още не съм почнал да работя, но до седмица-две и това ще стане. Ще ми се да получа някакви препоръки (най-вече критики, хвалбите не ме интересуват) преди да ги подхвана.

Имайте предвид, че постер за конференция и рекламна брошура са различни неща, но имат и нещичко общо - трябва да хванат човек от 2-3 метра и да го домъкнат до постера, където после авторът има грижата да обясни кое какво е.

Предварително благодаря за коментарите и ... все пак, бъдете снисходителни към мен - бедния непрофесионалист :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
LoveHate
ta tatau


Регистриран на: 06 Ное 2002
Мнения: 4274
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 3:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ще бъде по човеколюбиво, ако го направиш на jpg, 72dpi, h 800 pxl
_________________
V2&V8 forever
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
did



Регистриран на: 24 Май 2007
Мнения: 3

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 3:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

LoveHate написа:
ще бъде по човеколюбиво, ако го направиш на jpg, 72dpi, h 800 pxl


ЦЪК[/url]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zka



Регистриран на: 05 Юли 2004
Мнения: 1173
Местожителство: Берлин

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 4:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма ли да е по-добре да си направите брошури все пак, а постера да го оставите да привлича вниманието към брошурите?
По това, което си показал - неподходящи цветове, наблъскани таблици и текстове, кофти форматиран текст.
Разбирам, че не ти е това работата, ама това не е извинение в случая.
При положение, че искате да ви забележат, по-добре се доверете на професионалист.
_________________
http://www.fourplus.bg
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mira



Регистриран на: 01 Апр 2004
Мнения: 992

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 8:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Има голяма разлика между рекламен постер и постер за конференция.
Правилата, на които научните постери се подчиняват са: Sense and simplisity. Което моментално изключва синия патерн в бекграунда. Аз съм фен на бялото - лесно се чете. Трябва да преставиш идеята възможно най-разбираемо. Представи си, че имаш да пишеш paper от 1 страница.

Според мен си има граница колко фигури може да възприеме човек на 1 страница и тя е не повече от 5. А и фигури във фигурите. Оо
Използваш 2 елемента, за да разграничиш различните групи във фигурирте - цвят и форма. Защо? Това само ги прави да изглеждат по-претрупани. Същото важи и за тази рамка с minimize и close (?!?) бутончета. И не се мъчи да ги правиш раздвижени, а по-скоро ги подреди някак си и вместо балончета им сложи по 1 заглавие от долу.
Сега в момента погледа шари и не виждам ясно в каква последователност трябва да ги чета нещата.

Също така (само като идея) виждам, че имаш доста числа в секцията със сравненията - няма ли ги по фигурите?
В Acknowledgments защо просто не им благодарите на хората без допълнитекните разяснения?
Избягвайте изрази като "mere coincidence". :Р

Tips: http://www.acm.org/crossroads/xrds3-2/posters.html

Ах да - и LaTeX изглежда много по-професионално от MS Word. ;)

И в заключение - научните постери, а и статии, са обикновено скучни, понякога дори и грозни, но те имат съвсем друга цел и тя е да информират.
_________________
Жить - хорошо!
А хорошо жить - еще лучше!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bicubic



Регистриран на: 07 Сеп 2005
Мнения: 396

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 8:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хората тук надали разбират от молекулярна физика и не знаят естетиката й. Молекулярните физици пък рядко разбират от дизайн и не знаят естетиката му (Ще се радвам сега да ме опровергаят с някой гений на молекулярния дизайн :). Сечение много трудно може да се получи.
По мое скромно впечатление плакатът е задръстен с текст и графики, не успява да диша отникъде. Ако искаш да бъде привлекателен за окото, трябва да намалиш текста за сметка на изображенията. От друга страна тази материя се чете от хора, свикнали да поглъщат огромно количество информация, така че текста може и да си е на мястото.
Като човек, който е правил технически плакати за много по-скромни мероприятия ще ти кажа, че най-добре е да си остане така, или да се ориентираш по някой плакат с подобна тематика, който ти допада. Все пак е възможно някой тук да е запознат по-подробна с естетиката на техническия плакат ( ако има въобще такова животно ;) Поздрави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bicubic



Регистриран на: 07 Сеп 2005
Мнения: 396

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 8:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

doublepost: хехе mira бърза си :) мерси за линка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
did



Регистриран на: 24 Май 2007
Мнения: 3

МнениеПуснато на: Пет Май 25, 2007 12:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за коментарите, най-вече на mira и Bicubic!

Идеята да си направим брошури не ми допада, щото противоречи на елементарните правила за представяне на научни резултати в постерен формат, където ясно си пише, че на чаршаф А0 трябва да се представят не просто рекламни данни, а резултати. В случая резултатите са си екстра и те са най-добрата реклама. Те, обаче, не са тема за коментари тук :)

Правенето на постери на бял фон с помощта на LaTeX е нещо, което мога да правя и със завързани очи, но не ми беше това целта, защото не пасва на духа на конкретната конференция, за където се стягам (лято, средиземноморие, плажове...). Това си е мое усещане, придобито от известен опит. Също така, този проект (той засега е просто един суров проект!) не е правено на Word, а с Corel Draw (не знам как някой може да си го помисли това за Word-а...). Все пак, да се композира от готов шаблон LaTeX постер, при положение че фигурите са готови в EPS и текста (заедно с формулите) е също готов в LaTeX формат, е нещо рутинно и лесно, но ... твърде стандартно. Последно време на големи конференции, където едновременно са окачени 100 постера в залата, обикновено 80 от тях изглеждат като излезли от един и същи калъп и моето лично впечатление показва, че понеже всички учЕни са луди, а както е известно, "луд на шаренко се радва", трябва да има шаренко и където е по-шаренко, повечко колеги се завъртат да огледат какво е пък това. Поне през последните 2-3 години на компютърджийските конференции тоя номер минава много успешно и въпреки класическите си, почти консервативни разбирания в много области, постер на бял фон никога вече няма да направя. Е, да не казвам никога... може пък като стана на 50 години да се върна към белия фон и едрите букви. Сега, обаче, има ясна тенденция дизайна да се опитва с плахи крачки да се намесва в областта на представяне на научни резултати и това се вижда! Е, не точно дизайн, а често - дива шарения, но като за аматьори-учени и това е нещо :)

Че сегашният вариант е претрупан - претрупан е, и то - много. Това и аз го виждам. Ще му трябва доста въздух, затова сега ще го кастря, ама още не съм решил твърдо откъде да го почна. Най-вероятно големите пасажи текст ще изхвърчат, а на тяхно място ще се появят някакви по-кратки списъци от кратки точки. Тези рамки също натежават повечко от нормалното... Ще пробвам това онова.

Колкото до броя графики - тук нещата са с обратен приоритет в сравнение с рекламните постери и брошури. Формата е важна, но съдържанието определя формата, а не обратно. Пък съдържанието се спуска от шефовете. Така че количеството фигури и текст е константа, площта също е константа, минималният размер на шрифта също не може да се пипа... и особени възможности за маневри всъщност няма. То затова и хората си действат с LaTeX де, за да не си създават излишни главоболия.

Пускането на тая тема, обаче, за мен не е главоболие. Винаги е полезно нещата да се видят отстрани от хора, които не се притесняват да кажат "кофти е". На колегите каквото и да им покажа, ще кажат, че е супер, затова и вече не ги питам.

Колкото до съвета да се обърна към професионалист... не съм чувал за такъв подход. Всеки сам си решава как да представи резултатите си и си го прави както може. Пък и не съм в България, където подобна услуга би струвала разумна сума... Пък и да бях в България и да имах такава сума, пак не съм сигурен, че знам към кого да се обърна, защото не съм чувал някой дизайнер да има много опит с ходене по конференции, несвързани с дизайна, та да знае как да походи към оформлението. Да не говорим, че всяка конференция е различна...

Идеята да пусна тази тема тук беше на един познат, който ми каза "Ако искаш да те разпнат и да те изкритикуват хубаво, пусни това, което правиш в graphilla" и ми прати линкче. Е, не е съвсем прав. Попрочетох това-онова и форума ви и честно казано, намирам го за доста приятно място :) Това не е заплаха, че ще ви досаждам често с моите постерни глупости. Нямам такива намерения, нито пък искам "повишение". Като ви разгледах темите съм напълно наясно, че мястото ми не е тук.
_________________
--> само за идиоти <--
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
panistefanin



Регистриран на: 12 Апр 2018
Мнения: 11

МнениеПуснато на: Чет Апр 12, 2018 4:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Hello! this complex question. Here it is necessary to think...

check routing number 
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> Представяне Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov