Graphilla.com :: Преглед на тема - Леко различна тема...

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Леко различна тема...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Фотография, фотоманипулация и ретуш
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2004 8:56 pm    Заглавие: Леко различна тема... Отговорете с цитат

Снимки в нея няма да има.
Исках просто да споделя с вас една мисъл, която ме гложди последно време...
Критиката на снимки си е критика на снимки, но ми е странно, че само във фотото не обсъждаме общи неща свързани с фотографията, неща от интерес единствено за членовете на този форум. Това някакво правило ли е? Просто не вярвам, че хората нямат въпроси, идеи и т.н. Вярвам че всички имаме какво да учим и знам че почти всеки тук може да е полезен с нещо на останалите.
papa irry

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2004 10:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ami az da si priznaia chesno, tochno za tova se vkluchih vuv forum-a :)
snimam ot malko po-malko ot godina i sled izvestno vreme prekarano v chetene i experimenti mi se priiska da piochna da obsujdam konkretni neshta s hora koito praviat sushtoto
loshoto e che naposleduk naokolo e starshna ludnica i vse ne ostava vreme da formuliram neshtata koito me vulnuvat po kratuk, iasen i smislen za ostanalite nachin :)
n1x0n

МнениеПуснато на: Пон Мар 15, 2004 10:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
loshoto e che naposleduk naokolo e starshna ludnica i vse ne ostava vreme da formuliram neshtata koito me vulnuvat po kratuk, iasen i smislen za ostanalite nachin :)

Ти пробвай... ако не опиташ, как ще разбереш? :-)
mim

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2004 11:06 am    Заглавие: Отговорете с цитат

лошото е че въпросите идват в не много подходящ момент, например като съм се надвесила над статива и натискам спусъка ;)
но все пак ги има въпросите
или пък са твърде конкретни, на които лесно си отговарям

ето 1 въпрос на който ми се ще повечко отговори:
Снимам в студио с 1 софт бокс и 2х 500w лампи, 1-2 отражателя и за към бленда 8-16 ми иска около 4 секунди. Софтбокса ми е водещ заради площта си, останалите са ми за просветка с разсейватели. Не бих искала да снимам на много чувствителен филм заради зърното. Какво решение бихте предложили, защото за тия 4 сек моделът така е мръднал, че по кадъра имам 3-4 експозиции, дори само с ръка да трепне и пак се е омазал.
а да, не искам и много лампи, защото студиото е тясно и ще "изгори"
а мултиекспозицията може и да е ефект, ама не всеки път, предпочитам да я ползвам за нещо конкретно, а не както дойде ;))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
n1x0n

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2004 4:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблемът "липса на мощност" е доста сериозен и на практика без реално решение... ако не смятаме фактора "пари"!
* Първо, винаги има проблем когато при ниски скорости се ползват едновременно блиц осветление и халогенно /постоянно/ осветление. Причината е че блица благодарение на краткия си импулс /обикновено между 1/500 и 1/5000 от секундата/ "замразява" кадъра и генерира едно рязко изображение на филма/матрицата. Когато заедно с блица ползваме и постоянно осветление за подсветка, акцент и т.н., то почти винаги се изискват дълги скорости за да осигури равна по сила осветеност, така дори и да се снима от статив и при неподвижен модел, се получават "призраци". Дори при скорости от порядъка на 1/30 понякога може да се види 1 изображение осигурено от светкавицата и 2-ро /призрак/ от допълнителното осветление. Тестовете показват, че дори на черно-бял филм, при скорост 1/125, при ползване на смесено осветление възниква малък "ореол" по контурите на обекта, дължащ се на различните цветни температури и времена на експозиция.
* Втория проблем е че стветкавиците и халогенното осветление дават крайно различни цветни температури, което значи, че нито с корекционен/конверсионен филтър, нито с настройките на дигиталната камера ще можем да получим добър температурен баланс /white balance/. Това не е осезаем проблем при черно-бялата фотография, но е сериозно затруднение при цветната, най-вече при снимане на диапозитивен филм.

Моето лично мнение, е че смесването на постоянно осветление /халогени, фотолампи, металхидридни ампули и т.н./ и светкавици не е много добра идея поради изложените по-горе съображения.
Ако парите не са проблем, винаги е за предпочитане студио оборудвано със мощни светкавици /над 400 WS/, софтбоксове и т.н. Импулсното осветление осигурява висока скорост на снимане, което почти винаги е желан ефект, висока мощност в единица време /студиото не се превръща в парник за 15 мин./, което значи и голяма дълбочина на рязкостта. Проблема е в цената на подобно оборудване, която най-често е в петцифрени числа във валута.
При "бюджетните" решения е най-добре да се ползва комплект от еднакви по мощност, и повечко на брой /поне 4-6/ халогенни вани с мощност 500 вата и нагоре. Този вариант не е много добър при работата с живи модели, именно поради размазването при дългите експозиции и влиянието, което топлината от лампите оказва на модела и грима му. Отделно много зависи от опита на модела и способността му да замръзва в определени пози...

Този въпрос е с повишена трудност, защото не можеш в българските условия да кажеш на човек "абе що не си купиш свестно осветление, ами се мъчиш?!".
Това което бих препоръчал аз е да се комбинира възможно най-високата допустима чувствителност на филма, възможно най-голяма мощност на халогените, възможно най-късо фокусно разстояние на обектива и възможно най-опитен модел. Като трябва да се подхожда със ясното съзнание, че това ще намали, но няма да отстрани проблемите изцяло...
mim

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2004 5:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

упс, моя грешка
значи софтбокса, който ползвах е "направи си сам" от 4 халогрнни продълговати крушки, импулсно осветление не съм ползвала
проблем с това да не прегрее модела нямаше, защото беше все още студено и тя се оплакваше даже че й е хладно, специално на почивките й пусках 1 500в халогенка да я топля ;), но идва лято и ще си стане проблем ;)
та за сега не мога да мисля за сериозно осветление по ред причини - кинти и място където да го струпам
но отговорът ми даде отговори на други въпроси, които биха се появили
за сега решение остава да прежаля зърното и да ползвам по-чувствителен филм
за сега снимам предимно чб, а халогенните и другите 500в-ови са с близка температура и спасявам с конверсионен филтър
Върнете се в началото
mim

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2004 5:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

мисля си какво ли би станало ако пусна нещо в страни за общ тон, сигурно би вдигнало леко скоростта?
Върнете се в началото
n1x0n

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2004 5:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Знаеш ли защо при мен в къщи стените и тавана винаги се боядисват искрящо бяло?! :-)) Всеки грам светлина - на работа!
Принципно светлината е като снега, натрупва отгоре на предишния, така че високия наличен "светлинен фон" не ти пречи да градиш отгоре някакви светлосенки, при определени пропорции на силата на осветителните тела, разбира се. Така че, би трябвало да ти помогне за скоростта... ако имаш ръчен светломер, лесно можеш да провериш.
mim

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2004 5:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

студиото е с бели стени и фонове по стените на релси
ще се възползвам ;)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Фотография, фотоманипулация и ретуш Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети