Graphilla.com :: Преглед на тема - Какъв апарат да взема?

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Какъв апарат да взема?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
iDesign-er

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2004 5:17 pm    Заглавие: Какъв апарат да взема? Отговорете с цитат

Здравейте!

Мене си ме знаете, че не съм много добър фотограф, а и да не знаете ще ви кажа, че не съм. :) Казана накратко съм любител, които иска да си вземе цифров апарат, които да може да използва дори и когато напредне с материала. :) Въпросът ми е следния: може ли да ми препоръчате апарат, които да отговаря на изискванията ми, и ако това случайно е вашия апарат да ми дадете снимки правени с него за да видя за какво става въпрос.
Това са изискванията ми, които може да се променят взависимост от това, което ще ме посъветвате. Тоест, ако някъде греша моля да ме поправите.

Да има ръчен фокус.
Да е поне 4 Mpx.
Снимките правени с него да стават за печат поне на А4. (дано това да е възможно)
Не знам дали е по-добре да записва в TIFF или JPEG? По-точно дали има значение.
Да е около 700 лв. (+/- 20 лв.)

Много благодаря предварително. Ако нещо съм забравил ще го добавя когато се сетя. :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mim

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2004 5:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

отказвам да отговарям на тоя въпрос и тук
чек дис http://www.dpreview.com/
Върнете се в началото
Imperial

Местожителство: Соединенные Штаты Америки

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2004 6:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

аз като гледах там май си бях харесал Canon PowerShot A70
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
komrade

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2004 7:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Nikon Coolpix 4300, Olympus C-4000 Zoom, Canon PowerShot A80, Minolta DiMAGE F100 - това са според мен по забележителните апарати от тоя клас... разгледай за цени в бг, според dpreview.com цените им са под 400 долара на всичките.
mim

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2004 7:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

канон А2 на старо (щото нов не се продава вече)
Върнете се в началото
komrade

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2004 7:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

кат стана дума за стари диг. апарати се сетих ей за [url=http://www.dpreview.com/reviews/specs/HP/hp_c912.asp]
тва[/url]. сигурно е маса яко, и ако се намери изобщо някъде на старо няма да е много скъпо :D
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2004 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За наистина качествен печат на А4 ти трябват едно поне 6 мегапиксела.
Ориентирай се към Canon, Nikon, Minolta, Olympus и прочие фирми които се занимават отдавна с фототехника.

p.s. Айде да ви помоля да не се препоръчват фотоапарати на HP щото... щото така! :-)
mim

МнениеПуснато на: Сря Апр 07, 2004 12:44 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mim написа:
канон А2 на старо (щото нов не се продава вече)

имах в предвид G2
(днес не ми беше ден за концентрация)
Върнете се в началото
Zing

МнениеПуснато на: Сря Апр 07, 2004 1:03 am    Заглавие: Re: Какъв апарат да взема? Отговорете с цитат

iDesign-er написа:

Да има ръчен фокус.
Да е поне 4 Mpx.
Снимките правени с него да стават за печат поне на А4. (дано това да е възможно)
Не знам дали е по-добре да записва в TIFF или JPEG? По-точно дали има значение.
Да е около 700 лв. (+/- 20 лв.)

nema takuv zasega !
Върнете се в началото
iDesign-er

МнениеПуснато на: Сря Апр 07, 2004 10:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за съветите сега следва малко разяснение.

Tumbi, кажи с кое от тези неща може да се направи компромис за да не надхвърля много цената? И какъв ще е този компромис?

n1x0n, като гледам май с 4 мега пиксела няма да стане за А4 и ще се откажа от това "изискване". :( Иначе много благодаря, че ми каза към кои марки да се насоча това е много ценно инфо за мен. :)

Comrade Che, благодаря, но ако имаш предвит втора ръка... не ми се рискува просто. Вие кажете дали съм прав. И за това, че в сайта са около 400 долара може да се окаже, че в БГ са далеч по-скъпи. :( Например един Sony DSC-F717 Cyber-shot в USA го гледах под 400 долара, а тук е над 1500 лв. :((

Много благодаря за съветите. Приемам и още. Кажете също така, и ако трябва да се откажа от някое изискване. Доста тъжно ще прозвучи, но цената е определяща. :(
Върнете се в началото
Zing

МнениеПуснато на: Сря Апр 07, 2004 11:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Canon PowerShot A70 - 699 leva s DDS to v Germanos i Tehnomarket Evropa - gore dolu 170 x 130 mm izkarva na 300dpi

ako iskash A4 na 300 dpi za 700 leva - se trebva da chakash da padnat cenite na segashnite 5-6mpixelni fotota do 700 lv :o(

aaa i ne gledai cenite po belia svyat - gledai v BG kakvi sa :)
Върнете се в началото
sebastianz55

Местожителство: yellow submarine a.k.a. office

МнениеПуснато на: Сря Апр 07, 2004 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

не съм съгласен
хитро е ако можеш чрез познат да си го купиш от чужбина - спестяваш половината цена почти.
Canon PowerShot A70 Review, Phil Askey, August 2003
Dell.com $299.00
pcRUSH.com $254.35
Central Digital $243.00
PCNation $249.45
Beach Camera $226.00
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mim

МнениеПуснато на: Чет Апр 08, 2004 12:36 am    Заглавие: Отговорете с цитат

значи някои разяснения
цифровите лабове не бачкат на 300 дпи а на 200-250, може и по-малко, като им носиш 300дпи и има настръхват косите (това ако само ще копираш, а няма да ги използваш за офсетов принт)
канон А70 е 3,14мр а не 4
мегапикселите обикновено над 3 са последната грижа - основни са цветовете, настройките, функциите, шума, кривенето на оптиката (G5 маже в 3 от ъглите и то жестоко)
от файл на Г2 3,9 мп съм разпъвала до 30х40 никак не лошо ЧБ изображение, но нямаше грам шум, за това го и препоръчвам, нищо че е на старо, просто апаратчето си струва, от А70 тепърва ще гледам "на живо" снимки, но много напомня на G серията като управление, сега чакам резултат, ама колежката нещо не си го носи
каноните S410 и S500 въпреки раздутите си характеристики са доста слаби - пробвах ги в офиса, само при доста добри условия - хубава не много насочена светлина се справяше поносимо и пак с шум
от никон имам наблюдения само върху Куулпикс 950 и 5700, първата като цяло ми се видя слаба, все пак е и старичка
за 5700 имах големи надежди, поне като управление ми се стори удобна, но е бавна и шумна, поне цветовете мисля са коректни
в цветовете основните издънки на цифраците са в червеното и зеленото гледай им цветните схеми в тоя сайт който постнах по-горе
и последния най-важен съвет - ако искаш нещо наистина добро което да ползваш поне 2 години и да ти върши работа събери още толкова пари поне
опитът ми с дигиталките не е особено голям, имай пред вид, а и темата не ми е присърце
Върнете се в началото
sebastianz55

Местожителство: yellow submarine a.k.a. office

МнениеПуснато на: Чет Апр 08, 2004 12:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм в същата ситуация и не мога да си позволя да събера още толкова пари, за да си позволя само две години да го ползвам и да остарее физически, че и морално.Не е ли по-добре на първо време да се вземе по-обикновен апарат докато се добие опит а и се провери дали няма да ти мине желанието, и чак тогава да инвестираш в нещо по-сериозно?
Върнете се в началото
Zing

МнениеПуснато на: Чет Апр 08, 2004 12:56 am    Заглавие: Отговорете с цитат

sebastianz55 написа:
не съм съгласен
хитро е ако можеш чрез познат да си го купиш от чужбина - спестяваш половината цена почти.
Canon PowerShot A70 Review, Phil Askey, August 2003
Dell.com $299.00
pcRUSH.com $254.35
Central Digital $243.00
PCNation $249.45
Beach Camera $226.00

aham i ako sled 1 mesec pokaze defekt - hvastash go za vravchicata i sa macvash po suratya nego ;o)
Върнете се в началото
TheViolator

Местожителство: Beverly Hills, CA

МнениеПуснато на: Чет Апр 08, 2004 2:48 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:

Bre, bre, bre....a kolko nai-mnogo ? 10 megapixela li ?! :))
Za A4 stavat i 3.5 megapixela spored mene i shte si pozvolja da citiram ot upytvaneto: "5M (2592x1944) For printing in A4 size or A5 size high density images" 5.1 megapixela e predelno dostaty4no, a i da ne zabravjame 4e ka4estvoto zavisi i ot printera syshto ! ;)
minimiro
Ксараджия

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Апр 08, 2004 12:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

TheViolator написа:
Цитат:

Za A4 stavat i 3.5 megapixela spored mene i shte si pozvolja da citiram ot upytvaneto: "5M (2592x1944) For printing in A4 size or A5 size high density images" 5.1 megapixela e predelno dostaty4no, a i da ne zabravjame 4e ka4estvoto zavisi i ot printera syshto ! ;)

ma v slu4aya si govorim za ofset......
5-6Mp s malko resize she dokara A4 na 300..... sa gledah predi vreme na Olympus C-5050Zoom i na nekvo fudji imat integrirana opcia da snima s interpolacia.... demek fotash s 5 pa se edno si fotal s 7-8 da kajem...ma ne sum se zanimaval li4no i ne moga da tvurdya 4e taz opcia raboti korektno...
Върнете се в началото
koceto

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Чет Апр 08, 2004 1:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

само ще вметна, че отдавна мегапикселите не са критерий...
minimiro
Ксараджия

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Апр 08, 2004 2:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

be ne sa, ne sa.... ma drevnite turci otdavna sa go kazali: razmera nyama zna4enie stiga da e golyam :oP

puk i si ima prosti smetki za taa rabota...
edin laika diapozitiv misla grubo beshe raven na kum 17Mp ako se ne luja de.... tai 4e nidei ma obejdava kak bilo se taa dali camerata bila 10Mp ili 5 :)
to verno softa softa, ma.....
Върнете се в началото
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Апр 08, 2004 2:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

TheViolator написа:
Цитат:

Това че според теб 3.5 мегапиксела стават за печат на А4 не означава че всъщност наистина е така!
"Наистина качествен печат" значи 300 точки на инч или 120 точки на сантиметър.
Ако имаш изображение 20х30 см умножаваш тези два размера по 120 и какво получаваш?! 2400х3600=8.640.000 иначе казано 8,5 /осем и половина/ мегапиксела. Така че 6 меги със доста ресайз стават, но 5 или 3.5 вече са си сериозен компромис със качеството и не попадат в изрично посочената от мен категория "наистина качествен печат на А4".

koceto написа:
само ще вметна, че отдавна мегапикселите не са критерий...

За сериозна работа мегапикселите винаги ще бъдат критерий или поне докато всички малкоформатни дигиталки не станат по 12 мегапиксела, чак тогава ще можем да гледаме качество на матриците и т.н.

Един добър диапозитив малък /лайка/ формат, например Fuji Velvia 50 ASA, при перфектно снимане, обработка и сканиране може да съдържа в себе си 14 Mpix информация. Това е максимума! Ако говорим са ширпотребски Kodak Eкtachrome 100 ASA, сниман на ярко слънце и проявен на Шипка 6, слизаме на 9-10 Mpix отраз! Никъде по света в качествените медии не се използва лайка за нещо над А4, така че стигнем ли 10-12 Mpix матрици, ще може да спрем да дискутираме мегапиксели, но засега - няма начин!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети