Graphilla.com :: Преглед на тема - Взаимна помощ.Само за услужливи хора.
 

Graphilla.com Форуми

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Взаимна помощ.Само за услужливи хора.
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> 3D | Compositing
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RIP



Регистриран на: 10 Окт 2003
Мнения: 36
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Юни 23, 2004 6:16 pm    Заглавие: Взаимна помощ.Само за услужливи хора. Отговорете с цитат

Такааам...идеята за която ще поговоря ми хрумна преди бая време,но все се чудих къде и как да я осъществя.Оказа се,че май е по-добре да не я осъществявам аз,а да бъдеаедин от консуматорите и.В този форум са се събрали голяма част от 3Д творците на БГ,но съм забелязал,че много малко се помага на тези които питат нещо,а форума служи по-скоро като галерия - идваш,пускаш си най-новото творение,обираш лаврите,полуаваш 2-3 съвета и така всеки следващ път.Някак си я няма връзката между дизайнерите.Вярно,че доста от вас работят,нямат особенно време и т.н.,но все пак мисля,че могат да помогнат в начинанието ми.А то само по себе си представлява направата на видео туториъли.Както вече споменах,тук се дават съвети и пр.,но друго си е да видиш изцяло как се създава нещо по-сложно.Лично аз съм събрал голяма база от видео тутове,но някак си стоят пасивно,защото първо от няколко CD-та научаваш 1-2 полезни неща (говоря за хората със среден опит) и те са подходящи за баш начинаещите и второ,доста еднообрани са.Докато например с вашите тутове може да видим кой как е направил робота от конкурса или даден човек иска помощ за нещо като му се представя във видео вид...подобни неща.И понеже доста от вас имат бързи машини не вярвам да има проблем със записването,т.е. мислите какво ще правите,сядате,пускате си тази програмка на която ще дам линк по-долу и забравяте,че шотвате всяко свое движение.Естествено програмката може да записва със звук и ще е много по-добре ако се обяснява кое,как и защо се прави.Така ще се получава нещо като база данни и на много хора,много неща ще станат ясни.Единственият проблем обаче е,че файловете стават по-големки и ще има хора на които няма да им се занимава да ги качват (или ще са ограничени от скороста на нет-а) или хора на които няма да им се занимава въобще да правят всичко това.А колкото до това,че и свалянето на файловете ще е трудно,да,за някои с по-бавен нет може да е,но ако имаш воля и желание за знания,не мисля,че скороста ще е пречка.

http://www.rivalry-bg.com/free/RIP/HyperCam/ - тук може да намерите програмката.В архива има един крак (loader.exe) който трябва да се сложи в дир-а на вече инсталираната програма и тя се пуска през него.Ако има проблеми,питайте.

От тук нататък вече вие поемате щафетата.Искренно ще се радвам ако някои от вас проявят инициатива.Предполагам ще има и хора които ще кажат нещо от типа : "Из нета има хиляди текстови тутове,обяснени са добре,чети си ги какво ме занимаваш с глупости".Те ще са си прави,все пак нищо не печелят от това,но ако все пак някои иска да сподели техниките си,начинът на моделиране и въобще каквото може и знае,нека се включи.Мисля,че поне някои ще драсне нещо,ако не стане тук ще пробвам и в 3dbg,но повечето хора от тук влизат и там.

П.С.Дано този път не бива оплюван много :/ .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DinYa



Регистриран на: 12 Ное 2002
Мнения: 1039

МнениеПуснато на: Чет Юни 24, 2004 3:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ето един урочец, съвсем за начинаещи...

SOFTIMAGE|XSI
PolyMesh моделиране
покрива и малка част настройки на UI-то

кажете как ви се струва и ако има някакви
пропуски и т.н.

http://penkoo.data.bg/mushroom_tutorial_for_xsi.rar
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nixon



Регистриран на: 19 Дек 2002
Мнения: 886
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 24, 2004 5:07 pm    Заглавие: мда... Отговорете с цитат

Хмм... значи по принцип по темата може много да се изпише, но не съм убеден че видео уроци ще са най-добрата система. Защо? Защото повечето хора, които бачкат сериозно използват купчина шорткъти, плъгини и всякакви подобни хватки, без които работят значително по-неефективно и т.н.

За да стане това нещо дето го разправяш както го разправяш (на системата на Gnomon и подобни) просто няма начин да се мине аматьорски, с просто желание и общи положения. Не случайно с това не се занимава всеки, който се е сетил да се занимава с него, ами все отбрани, опитни и добре финансирани организации.

Според мен, за момента оптималното (цена/производителност) решение за обучение в нови неща е качествен подбор и превод на външни материали, и публикуването им в някаква медия, която да е платена - списание, PDF или не знам точно какво. Ако се разчита само на желанието и ентусиазма на екип без неговата достатъчна финансова мотивация просто няма да се стигне до добър резултат.

Моето мнение.
Бай
_________________
Критиката е хубаво нещо, за хубави неща...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
luzterin



Регистриран на: 29 Ное 2002
Мнения: 132

МнениеПуснато на: Чет Юни 24, 2004 5:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

suglasen s nixon.... no vse pak... ideqta s taz programka e dobra... ako se vkara i nekuv sound kum tova.. i to na BG shte e super... no finansovata motivacia e golqma rabota :) "shte se probvam ako mi ostane vreme", bih kazal po vuprosa... koeto gore dolu oznachava... ve kefi me.. ma nema da e skoro :) :(
_________________
Forget the self and you will fear nothing, in whatever level of awareness you find yourself to be.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RIP



Регистриран на: 10 Окт 2003
Мнения: 36
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Юни 24, 2004 8:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

DinYa,мерси,че все пак се престраши да пишеш,за да се отпуши темата,след като бях убеден,че никой няма да пише.Туториъла ще го погледна по-късно,макар да не съм докосвал XSI.

Nixon,вярно е това за шорткътите и плъг-иновете,но има решения на проблема.Все пак туториъла е с образователна цел,т.е. този който го чете трябва да го разбере.При текстовите туторилъли принципа е същият както и при видео тутовете,защото и в двата случая се стараеш четящият/гледащият да разбере какво всъщност правиш,така че този който ще прави тута или ще обяснява кой плъг-ин ползва или ще се прилага инфо като текстов файл към видеото.Проблема със шоркътите може да се реши като не се ползват,не вярвам,че сте съвсем привикнали.
Все пак варианта които ти каза за статии в платена медия,PDF или др. е мисля,доста по-трудоемък и тогава би си заслужил парите.Просто процеса на писане на тута (писане,отбиране на шотове,проверки и т.н.) е доста дълъг и сложен и тогава наистина заплащането е...да не кажа задължително,но желателно.Говоря за качествени тут,придружени от много и показателни шотове.Все пак човек ще си плаща за нещо по-добро от това което може да намери в нета.
Обаче казвам още веднъж,идеята ти е добра,но заплащането е желателно,докато при видео тута,пускаш програмата,нагласяш микрофона,оставяш си 1-2ГБ свободно масто на харда и правиш един средно дълъг тут.После с някоя програма за обработка на видео само регулираш скороста (за да се увеличи скороста на възпроизвеждане,но да се намалят мегабайтите) и просто го качваш.Вече,както казах,всичко е въпрос на време (макар и не много) и отзивчивост.

luzterin,точно за това говоря,всеки гледа да печели от нещо,но за това по-голяма роля играе живота,а по-малка самият човек.Ето защо който може и има желание дано да направи нещо по-сериозно,да го запише и така...ама взех да се повтарям,така че спирам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
spacer
bad ass panda


Регистриран на: 07 Ное 2002
Мнения: 2193
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Юни 25, 2004 12:18 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми лично за мене, правенето на такива видео туториалчета е препочитан начин за споделяне. Правил сам и аз няколко и съм ги поствал в грпхлла. Ама малко е нереално човек да си пуска рекординг софт секи път като сяда да бачка нещо. Най-малкото, тъпо е да си кепчърваш 1000+х1000+ рх. най-много 800х600, за да се плейне тва ави после, пък и да се вижда що годе какво се случва. Иначе ако го смалиш до 800х600, почват да се мажат бутони, да не се вижда де кликаш... абе шит. А няма как да накараш хората да бацат в 800х600. А и то тва се прави за някои тънкости и пинизи. иначе кво да гледам 30 минутно ави, на някой как си цепи полигоните там и си пренарежда меша или някаква друга такава скука. Рутината няма какво да и кепчърваш, тъи или иначе. Пък за другото, който както реши да сподели - добре дошло. Не е важно как. Важното е, че ни мързи и ни се гледа видео, а не ни се чете, ама ще го превъзмогнеме някак.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RIP



Регистриран на: 10 Окт 2003
Мнения: 36
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Юни 25, 2004 2:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

spacer,виждал съм някои твои видео тутове тук.Поне не забелязвам проблеми с качеството или резолюцията,дори с големината.1024768 мисля,че си е добре за кепчър,не знам защо ти се вижда нереално...
Иначе "да гледаш някво 30 минутно ави" ще е предназначено за тея дето хич не вдяват,а например хора опитни като теб ще искат само да им се запише 1-2 мин с това което ги интерсува.Но все пак виждаш творбата на някои,не знаеш как са правени много неща,например ако говорим за композиция,и тогава не виждам защо 30 мин да са излишни.Обяснява се кое,къде стои и защо стои там,подобно.Както казах тези тутове ще са предимно за "подрастващите" в 3Д областа.Лично мен не ме мързи да чета,но чрез видеото е по-възприемливо,както се казва "око да види,пъка да пипне".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
spacer
bad ass panda


Регистриран на: 07 Ное 2002
Мнения: 2193
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Юни 25, 2004 2:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Неее, аз казах, че мен ме мързи.. :) Ама както и да е де. Дори и 1024 да е, пак се съмнявам че някой работи на такава резолюция. Пък и се съмнявам някой да работи без да ползва undo, без да си експериментира някакви неща на момента.. без да става да пуши примерно. Но при добро желание и с известно старание, се получават нещатата, но наистина трябва да имаш нещо конкретно което да покажеш, за да има смисъл от видео тут. Поне аз така си мисля де...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RIP



Регистриран на: 10 Окт 2003
Мнения: 36
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Юни 25, 2004 3:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Естествено,че ще имаш едно на ум като почваш да правиш нещо,а undo-то се познава :) Иначе за пушенето е измислен бутон Pause ;)
Както и да е,явно идеята няма да се развие тук.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Nixon



Регистриран на: 19 Дек 2002
Мнения: 886
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юни 25, 2004 4:29 pm    Заглавие: хмм... Отговорете с цитат

RIP написа:
Естествено,че ще имаш едно на ум като почваш да правиш нещо,а undo-то се познава :) Иначе за пушенето е измислен бутон Pause ;)
Както и да е,явно идеята няма да се развие тук.


хмм... определено не разбираш или не искаш да разбереш за какво ти говоря. ти искаш просто някой да седне и ей така като си прави нещо, да вземе да го запише, за да стане урок, така че другите като следват стъпките и да могат същото нещо да направят. Хмм...

има много малко програми, където това е смислено и може да се възприеме (виждал съм много добри примери на Zbrush) но в повечето имаш достатъчно много усложнения, с които на практика става много трудно да направиш произволен урок.

Другото, според мен още по-основно и важно нещо е, че трябва да има някакви общи положения и правила (теоретически, технически и педагогически). Иначе ще се получи някаква какафония от експериментални изпълнения, всяко различно от другите и няма да се постигне никакъв желан и качествен ефект. Примери за това - колкото искаш, качество - за каквото дори не можеш да плачеш. Не случайно аз в един момент се отказах да гледам сайтове и всевъзможни материали с какви ли не методи и техники, направени от аматьори, полупрофесионалисти и т.н. хора. Вместо това се абонирах за списанието 3D World и съм предоволен, защото те правят точно това "филтриране" на качествената информация вместо мен.

Според мен, когато човек тепърва навлиза и се учи, много е важно да има възможно най-добрите материали и учители, защото ако не успее да разбере основите както трябва, всичко по-нататък много яко ще му куца. Аз лично се страхувам да работя с хора, които А-то и Б-то не са научили или претупали, а искат да пишат сложни съчинения и разкази. Или, както казват в Пиксар - "you can't rush art".

Все пак, успехи :)
_________________
Критиката е хубаво нещо, за хубави неща...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RIP



Регистриран на: 10 Окт 2003
Мнения: 36
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Юни 25, 2004 6:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Nixon,напълно те разбирам,но май вие не ме разбирате...:)
Ще се опитам след няколко седмици да направя подобен урок и ще ви покажа какво имам предвид.
Ще помоля и темата да бъде изтрита.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DinYa



Регистриран на: 12 Ное 2002
Мнения: 1039

МнениеПуснато на: Пет Юни 25, 2004 9:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

абе някой погледна ли го тоя урок? :)))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Zing



Регистриран на: 13 Дек 2002
Мнения: 3932

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2004 11:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

DinYa написа:
абе някой погледна ли го тоя урок? :)))



da
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Drone



Регистриран на: 30 Яну 2003
Мнения: 2190
Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2004 1:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ami az go izgledah uroka tselia :))))

Pichowe, reshenieto e prosto -- namirate nyakude 300-400 MB disk space s burza wruzka, i s udowolstwie shte wi uploadwam video tutorialite ot 3D World :)))) Primerno na DVD-to na godishnika ot minalata godina ima 16 chasa videotuts za Particles na Max6. W poslednia broi ima edno burzo (malko pod chas) tuotialche za low-poly modelirane w XSI EXP. Ima wsyakakwi neshta za wsyakakwi programi.

Oswen towa, na 3DBuzz i SimplyMaya ima dosta na broi i hubawi videotuts. Shto da gubime wreme i da prawime neshta, koito weche gi ima gotowi?
_________________

there ain't no way but the hard way
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DinYa



Регистриран на: 12 Ное 2002
Мнения: 1039

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2004 2:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

daite kritika pls
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Zing



Регистриран на: 13 Дек 2002
Мнения: 3932

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2004 2:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

DinYa написа:
daite kritika pls


за труда похвално!!!

деа знам НО си мисля че за тутор дето е са супер ламерс - трябва да има и малко звук - да се плямпа там - тук за субди натискаме + на нумпада сега натискаме цонтрл и + и бла бла или да има малки картинки с оибяснения и фокус къде що се клика

а от друга страна който иска да учи дадена програма - да прочете да факинг хелп малко баси - то пак чак толкова марзел не бива - щото хората ще свикнат и току виж след 2-3 години ходиш да си вземеш Упгррейда на ХСИ 4.5 и ти дават кутията и един блистер с хапчета и всяко надписано - ВАТС НЮ, ТУТОРИАЛ, ХЕЛП - на 3 часа с вода и хляб
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RIP



Регистриран на: 10 Окт 2003
Мнения: 36
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2004 5:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

DinYa и аз видях урока.

Drone,ти май не беше в БГ,следователно фрий сървърите няма да вършат работа.Връзката зависи от теб и вярвам,че няма да имаш проблеми.Проблема е мястото,ще разпитам за чуждестранен сървър.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RIP



Регистриран на: 10 Окт 2003
Мнения: 36
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2004 7:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За съжаление,не успях да открия безлпатен сървър видим от чужбина.Може обаче да се ползва DC++,избираме си hub,влизаме,а ти си share-нъл каквото има за сваляне.Ако си съгласен...иначе трябва да се търси из разни warez ftp-a.

DC++ е p2p програма,за тези които не са я чували.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
spacer
bad ass panda


Регистриран на: 07 Ное 2002
Мнения: 2193
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Юни 26, 2004 11:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Току що и аз видях урока. Похвално за труда. Най-хубавото всъщност е, че има обяснение в текстов вид, кое как. Но илюстративаната част спокойно можеше да представлява и няколко картинки. Но пък евала за старанието. И мерси, че го постна! Наиситна!

Хора, не искам да ме разбирате погрешно. Нямам намерение да убивам хубавата инициятива още в зародиш. Споменах вече, че и аз предпочитам да гледам видео, вместо да чета някакви странни уртоци, писани на още по-странни езици.

Та затва, пак да кажа. 10х, Дина!

Ама са да се обърна към РИП. Да го попрепитам, тъй да се каже. Значи, РИП, гледайки урока с гъбката, ти какво точно научи?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RIP



Регистриран на: 10 Окт 2003
Мнения: 36
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Юни 27, 2004 1:06 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз? Научих как се прави гъба в програма която не съм барвал:)
Обаче защо трябва да науча нещо?Не всички тутове са предназначениза мен,все едно казвам "Айде хора правете ми тутуове".На някои дето хич не разбира това може да му е супер полезно.И ако например гъбата се текстурираше,можеше да му спести поне 30 мин четене,ровене и какво ли още не (говоря за тези които тепърва се срещат с програмата).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> 3D | Compositing Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov