Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
n1x0n

|
Пуснато на: Чет Окт 14, 2004 9:07 pm Заглавие: Задачка закачка : Алтернативни процеси |
|
|
Някои постинги последно време ме насочиха към една идея, която се надявам да ви хареса.
Съществуват огромен брой така наречени "алтернативни процеси" в традиционната фотография. Повечето от тях са били основни процеси на времето си, но с развитието на фотохимията и фотографската индустрия са били "отписани" и заменени с нови, по-удобни, по-бързи и т.н. процеси.
Идеята ми е да направим малко "завръщане към традициите" :-) имитирайки тези "алтернативни процеси" чрез цифрова обработка.
Целта на закачката ще е да се постигне максимално подобие на оригиналния процес чрез обработка на цифрово фото или сканирана снимка.
Примери за многообразието от процеси можете да видите тук:
http://www.alternativephotography.com/process.html
Може би трябва да избираме всяка седмица/месец по един нов процес и да опитваме с него, като в края на посочения срок, всеки един от нас ще сподели своя начин за постигане на ефекта за да обменим опит.
Какво мислите? _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Чет Окт 14, 2004 10:33 pm Заглавие: |
|
|
чудно!
ама се сещам кой вече ни е отнесъл ;)
щото мен още ми е трудно да разпозная кога нещо му е дигитално и кога не е
така е, който си е работил и в тъмната стаичка и adobe-стаичката е наясно из основи
предполагам всички се досещат кой е _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пет Окт 15, 2004 9:44 am Заглавие: |
|
|
Аз лично мисля да не е конкурс, така че "отнасяния" няма да има - само научени неща! :-) _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ula

|
Пуснато на: Съб Окт 16, 2004 2:22 am Заглавие: |
|
|
жал ми е да гледам как тази хубава тема минава все по-назад...
идеята на n1x0n определено е едно от малкото умни неща, които съм чела напоследък в graphilla... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
homesick

|
Пуснато на: Съб Окт 16, 2004 10:30 am Заглавие: |
|
|
аз пък миналата нощ направих циановия слой на един гумбихроматен портрет, днес ще направя жълтото и магентата и ако всичко остане под контрол ще го пусна тук. всъшност аз съм от другата страна на задачката, правя нещата с по старият начин с химия.
ула ти кой процес си наподобила или не е някой конкретен?
предлагам да изберете един конкретен и цяла седмица да се работи само него, следващата седмица друг и т.н. на мен лично най-интересни са ми цианотип, гумбихромат, солен, бромойл трансфер, полароид трансфер, и лит _________________ 2+2=5 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ula

|
Пуснато на: Съб Окт 16, 2004 11:05 am Заглавие: |
|
|
homesick написа: | всъшност аз съм от другата страна на задачката, правя нещата с по старият начин с химия.
ула ти кой процес си наподобила или не е някой конкретен?
|
да ти кажа честно, абсолютен любител съм и за мен снимането е начин за разтоварване, така че представа нямам дали съм наподобила някой от "старите" методи ;)... напоследък имам залитане по всичко ретро и ми беше наистина забавно да експериментирам в тази посока... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
homesick

|
Пуснато на: Съб Окт 16, 2004 11:30 am Заглавие: |
|
|
аз бях поствал преди няколко лит портрета, и тогава предложих някой да се опита да постигне процеса дигитално, само дето не успях да сканирам обикновените черно-бели копия. та някой ако има желание нека се пробва да го наподоби, обаче не само контраст и тон ами и всичките му особености като зерно, тъмните петна в следствие локалното действие на проявителя и т.н. аз съм виждал онлайн примери но там успяват само контраст и тон да направят _________________ 2+2=5 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
homesick

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Съб Окт 16, 2004 12:32 pm Заглавие: |
|
|
n1x0n написа: | Може би трябва да избираме всяка седмица/месец по един нов процес и да опитваме с него |
homesick написа: | предлагам да изберете един конкретен и цяла седмица да се работи само него, следващата седмица друг и т.н. |
Добре, вече сме двама! :-)
Ако срока е седмица, според мен има шанс хората да се развдижат, ако е месец, всеки ще минава с номера "има време" и ще се мотае.
homesick, ако успееш да сканираш черно-белите копия ще е добре, не толкова хората да си играят точно с тях, колкото да видят "преди-след" ситуацията за по-точен ориентир.
п.п.
"алтернативни" не значи само стари... това което е направила Ula, например на мен лично най-много ми напомня на BW Полароид трансфер. За справка: http://www.creativepro.com/story/feature/18750.html _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
de_si

|
Пуснато на: Нед Окт 17, 2004 10:26 pm Заглавие: |
|
|
ideqta e strahotna, oba4e mnogo govorite, a ni6to ne pokazvate, q se stqgaite!
i ne men mi se iska da opitam, no ne znam otkude da zapo4na, ako nqkoi moje da dade link s tutorials ili neshto shte e super :)
Ula, mnogo mi haresvat samite snimki, no retushut im e doshul malko v pove4e pone spored men |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Вто Окт 19, 2004 5:10 pm Заглавие: |
|
|
не знам дали изобщо хванах посоката, тръгнах в опит да наподобя gum bichromate и по-точно 1 работа на Salomon Vergara, но в един момент се отплеснах по други трънливи пътеки
то в началото даже бях започнала и със съвсем друг кадър
 _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
AVEL

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2004 11:43 am Заглавие: |
|
|
sega shte vi kaja kakvo mislia az
temata e interea i to dosta
ve4e kazvah v edna druga tema 4e shtee golqm fun da se napravi "digitalno napodobqvane"
problema (pak kazvam ) e sledniq 4e ne se misli organi4no pred komputyr,a i nqma na4in da napodobish neshto koeto ne poznavash (vse edno risuvash bez anataomiq ili neshto podobno) i tam e imenno problema ,pove4eto hora se sysredoto4avat do nai- gorniq sloi na vyzpriqtieto i prosto pravqt narybeni karishta,a syshnostta na procesite e syvsem druga - razlika v plytnostta ,nasitenostta, rqzkostta i drugi bazisni problemi
az li4no vinagi moga da poznaq digitalno izmislenoto ,no ne i digitalno napravenoto
ideqta e druga da se prosledi kakvo immeno e syshtestveneoto v daden proces, kakva e po rali4nata mu izraznost ot obiknovennata fotografiq ,kak na4ina na kopirane moje tolkova da promeni neshtata
v karian smetka 4ara na altertaivnite sposobi nikoi ne moje da me ubedi nee v capane s himiq, syshene ,greshno exponirane ,nedookislqvane i tn(tva zabavlqva i e milo ,no kogato si go pravish za experimenti ) ,a v rezultata
namiram komputrite za 4udesen pomoshtbik za pravene na neshtata no nevrvam v izcqlo digitalniq process kato cqlo ,pone nqma tolkova znaniq za programite sigurno
i taka haide izbirame proces i izbirame "fotografiq izto4nik" i go pravim vsi4ki edno i syhto po razli4ni na4ini tva shtee fun
primerno nai lesniq i dosta priqten polaroid transfer :)) m?
[img]http://pro.corbis.com/images/AX024435.jpg?size=67&uid={f19b8c54-140f-4ce1-94d4-a9a8a36980c3}[/img]
za dosegashnite experimeti sa sym 100% za! super sa sanali maikata i dyshterqta no e malko neqsen procesa i "nespecifiziran" ,mim syshto respect
haide tav e pihste i davaite materiali da ba4kame xaxa
digi. alt. workshop e tva e istinata _________________ all my useless advice
all my hanging around |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2004 3:26 pm Заглавие: |
|
|
Аvel, 100% прав и докато не го пипнем нещото само ще обикаляме около целта и ще я налучкваме
да не се заричам, но мисля да започна с правенето на хартия (рециклирана хартия) най-малкото ще мога да я използвам за текстура за всякакъв вид неща пък и преди време бях започнала с тия опити
ако някой има съвети по въпроса - ще го изслушам внимателно, че то винаги има пропуснати моменти
представете си - алтернативни процеси върху ръчно изработена хартия - да се разтопиш от кеф _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Demetrii

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Окт 21, 2004 2:53 pm Заглавие: |
|
|
Ха и аз да се обадя.
И аз като авел мисля.
Тоест докато не сам минал, пипнал, омазал фотография само ще се опитвам да наподобя нещо дето немам идея кво е.
Макар, че съм убеден че ако познавам процеса реално, дигитално може да се наподоби напълно.
Та за мен а и за други ще е полезно по някакав начин да понаучим
/за обща култура/за тези процеси. Примерно си мисля за документиране на процеса на части, в снимки и с обяснения.
Ако някой въобще му се занимава. Иначе идеята ще се ограничи към кръг познавачи, тоест такива които си играят с тез неща. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Demetrii

|
Пуснато на: Чет Окт 21, 2004 5:04 pm Заглавие: от нетърпение... |
|
|
Аз понеже се интересувам от доста време от този процес /разбирай полароид трансфер/, нямах търпение да поработя върху няколко стари неща.
Това са няколко снимки работени по различно време и в различно състояние...
За съжаление не са това което трябва да бъдат, но просто не мога да отделям повече от 15-20 минути на снимка. _________________ Photo group Naos |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sebastianz55

Регистриран на: 17 Дек 2003 Мнения: 1447 Местожителство: yellow submarine a.k.a. office
|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2004 11:31 pm Заглавие: |
|
|
Понеже ми се наложи да правя нещо от рода и се сетих за тази тема, та...
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
papa irry

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 11:41 pm Заглавие: |
|
|
da se vklucha i az v alternativnata zabava :)........
 _________________ keep it simple ;] |
|
Върнете се в началото |
|
 |
lukcheto

Регистриран на: 18 Сеп 2003 Мнения: 42 Местожителство: по света и у нас :)
|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2004 1:20 am Заглавие: |
|
|
По повод на имитацията на Полароидния трансфер, според мен не трябва сляпо да се набляга само на имитацията на завършека на краищата на изображението(така специфични за него), важно е и да се обърне внимание на леко бледите и смити цветове, липса на контраст и безупречна детайлност :)
Жалко, че нямам скенерче да онагледя :)
Много ми е интересна темата и я следя с любопитство :) _________________ *mY lIfeStyLe iS wiNdsUrfIng fReeRide* |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2004 10:03 am Заглавие: :-) |
|
|
papa irry!
Не знам за процесите...
Но пък толкова пластове на битието в една снимка...
Поздравления!!!
Успех!
:-) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|