Graphilla.com :: Преглед на тема - Не, че нещо..

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Не, че нещо..
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Книга за жалби и оплаквания
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
sumo

Местожителство: Люлин...

МнениеПуснато на: Чет Ное 18, 2004 3:41 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Тоя път обаче реших да не се бия, защото, ако продължавах така да се дърпам с всички приятели по улицата, скоро нямаше да мога да занеса на мама нито едно цвете. И изобщо защо приятелите ми се бъркат, като искам да занеса цветя на мама, нали това си е мое право, и изобщо аз мисля, че те просто ми завиждат, защото мама ще се зарадва и ще ми даде хубав десерт, и ще каже, че съм добро дете, и въобще какво се закачат?
- Здрасти. Никола! - каза Жоашен.
- Какво му е, бе, какво му е на букета ми! - извиках му аз. - Ти си тъп!
Жоашен спря колелото, изблещи се насреща ми н попита:
- Какъв букет?
- Ей такъв! - отвърнах му аз и му запратих цветята по главата.

http://nicolas.oran-gutan.com/nicolas.php?itemid=398
Imperial

Местожителство: Соединенные Штаты Америки

МнениеПуснато на: Чет Ное 18, 2004 4:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

:)))))

Се ла ви

немам идея как е на французки
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Аватарче

МнениеПуснато на: Чет Ное 18, 2004 12:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote="sumo"]....[quote]

twa e VELIKA kniga... prosto velika
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kekata

Местожителство: London

МнениеПуснато на: Чет Ное 18, 2004 2:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ААААА....малки никола ;)) мале не знаех 4е я има онлайн ;)) мерррси!
най-великата верно :)) поне в тоя жанр мисля .:)) имаше и няква за муминтроли и тя мноо яка ;) хех .. голям кеф!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RG®

МнениеПуснато на: Чет Ное 18, 2004 2:40 pm    Заглавие: :-) Отговорете с цитат

Туве Янсон

9 август 1914 – 2001

Туве Янсон – дарила ни очарованието от един свят на странни същества – тролове, хемули, хомси.
Откъде са се взели те? Можеш да ги откриеш в преданията на скандинавските народи. Там те са много популярни. От там ги е взела и финландската писателка Туве Янсон и в дванадесет книги е разказала различни истории, които се случват с тях, съвсем обикновени истории, каквито могат да се случат и с теб. В центъра им е едно забавно семейство, което живее в симпатичен безпорядък, гледа с детски очи и с доброта света наоколо, а членовете на това семейство чудесно се разбират помежду си.
В своята поредица от книги за семейството на малкото тролче Муминчо, Туве Янсон създава един свят на доброта, на приятелство и душевна чистота, какъвто е и твоят свят, малки читателю. В този свят до чувството на спокойствие и сигурност живеят страхът и тревогата, защото от какво ли не изпитва страх едно дете – от гръмотевицата и от тъмното, от самотата и от неизвестното. Книгите на Туве Янсон, изпълнени с хумор и поезия, съдържат магията на недоизказаното. "В една детска книга, според мен – пише писателката – нещо трябва да остане необяснено, да има една пътека, пред която писателят спира почтително и оставя детето да продължи само."
"Мисля, че най-щастливо е онова детство, което съдържа едновременно сигурност, и вълнение – споделя на друго място Туве Янсон. – В своите книги аз се опитах да опиша и едното и другото, да се върна назад към онзи отдавнашен свят, в който съществува равновесие между вълнението от всекидневното и сигурността на фантастичното, естественият детски свят на нежност и жестокост, разноцветна светлина и непроницаем мрак... Пиша за това, което ме очарова и плаши, за това, което виждам и което си спомням."
Дванадесетте книги на Туве Янсон за троловете са преведени на двадесет и три езика, писателката е получила около тридесет литературни награди, между които златния медал "Ханс Кристиан Андерсен", "Орденът на усмивката", както и редица шведски и финландски награди. Макар че има и немалко книги за възрастни, Туве Янсон си остава авторката и илюстраторката на очарователните книги за деца.
Да, Туве Янсон е и художничка. Израстнала е в семейството на художници. Майка й е била илюстратор, баща й – скулптор. "Живеехме в едно старо ателие в Хелзинки – разказва писателката за своето детство. – И на мен ми беше жал за другите деца, които живееха в обикновени апартаменти. В тях нямаше и помен от тайнствената бъркотия от стативи, торби гипс и сандъчета глина, късове от дърво и железни конструкции, където можех да се скрия и стоя на спокойствие. Дом без скулптури ми се струваше празен, както дом без книги."
Туве Янсон учи илюстрация и живопис в Хелзинки., Стокхолм и Париж. Когато завършва, работи като художник. Но скоро, през април 1945 година, дебютира в литературата и сама започва да илюстрира своите книги.. "Илюстрациите не са нищо друго, освен бележки по белите полета на книгата. Онова, което е много страшно, чрез рисунката може да бъде смекчено, онова, което не се разбира достатъчно, може да получи ясни очертания, щастливият миг може да бъде уловен и продължен."
Всички книги на финландската писателка носят очарованието на майчинската нежност и бащината мъдрост. В тях прозират онези зимни вечери в разхвърляното ателие в Хелзинки, когато майката след като дълго е рисувала илюстрации и корици за книги, е седяла с малката Туве пред камината да й разказва приказки. Ателието е потънало в мрак, само огънят и те двете – майка и дъщеря – със своя нереален, но сигурен свят. Тази атмосфера на дома по-късно преминава в творбите на писателката. Майката е създавала чувството за сигурност, а бащата – вълненията и тръпката от приключението. Той е вземал децата си в открито море всеки път, когато времето е било лошо и най-много от всичко е обичал гръмотевичните бури. Споменът за детството е насочил Туве Янсон към литературното творчество. "Ако нямах щастливо детство, никога нямаше да започна да пиша за деца" – споделя писателката.
Чрез книгите на финландската писателка Туве Янсон, малки читателю, ти дълго ще носиш в сърцето си спомена за един свят добър и сигурен, света на детството.

ЛИЛИЯ РАЧЕВА - СТРАТИЕВА – писател, преводач, издател, дългогодишен предсесател на българската секция на IBBY, секретар на BARFIE.

1

Филифьонката...

Още...

Мемоарите на татко...

Невидимото дете

...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Книга за жалби и оплаквания Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети