Graphilla.com :: Преглед на тема - За клиентите и нещата от живота

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

За клиентите и нещата от живота
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Morty

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 3:17 am    Заглавие: За клиентите и нещата от живота Отговорете с цитат

цитирам нубизус:

"Ем си прав, ем не.
Прав си от лична гледна точка.
Хубаво е човек да показва и да изисква повече от себе си.
Ето решение:
Правиш си демо сайтове, които не са видими за всички. Тях показваш на клиента.
Така той придобива представа какво можеш.

Не си прав от търговска гледна точка.
Не може цял живот да си в демо мод.
Това в момента е ниша за клиентите.
Прават конкурси с цел да оберат кво къде могат и след това си избират най-тънката оферта.
На мен два пъти ми се случи само миналата седмица да опитат някой клиенти да ме пуснат по пързалката.

Ма защо искате предплата?
Ма нас ни обслужват еди кой си и там преди да са направили дизайна не подписваме договор.
Ма ние сме много голяма фирма и искаме най-доброто, как да ви се доверим като не знаем какво ще ни направите?

Ако някой не може да прецени по портфолио или демо сайт дали може да му свършите работа-Това не е вашият клиент.

В моя случай, мрънкаха и си платиха, пазарлъка беше налице и вместо 50% платиха 35% предплата.
Това ги обвързва към задачата.

Как искате да вдигате цените на труда си, ако позволявате да ви поставят в Демо мод нон стоп?

И какво ще направи клиента когато види че на конкурс му идват
само непрофесионалисти?
Ще се научи че всичко си има цена.

На клиент угодия няма, ако нямате договор и предплащане за труда си просто си губите времето.
Клиента трябва да зададе параметри, които след това да спази а не да ги сменя он дъ флай.

Можете да вземете пример от най-обикноен плочкаджия. Там нещата са ясни. Цена на квадрат.
Що не мим каже некой: Ма налепи ми плочките и ако ми хареса ще си платя:))) Ако не ми хареса квото си направил ше си остане така.
Дали плочкаджията нема земе чука и да насоли всичко?

Не знам защо подобни теми не се толерират тук.
Всички коментират с мерилка "най-доброто" а никой не си задава въпроса за цената на "най-доброто".
Кво тре да направи един "тарикат". Много просто да пусне конкурс в Графила, те балъците сами че се наловат.

А клиента сам страда от това че тарикатлее, шото и да искате да му дадете най-доброто понякога работите не се получават щото не ви стигат кинтите за реализация на това "качество"."

мисля, не е зле /за кой ли път/ да обсъдим казуса
nub

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 1:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм казал квото мисля.
Ко ше решат собствениците на Грухла си е техна работа.
Мен проблем ми прави това че клиента може да пусне конкурс тук и така да подбие цените на пазара, кото изгърби максимален брой хора с минимален бюджет.
Конкурсите са крива работа и всеки го знае.
Щом хора като тези които са зад СЕП минават по тънката кво остава за другите.
АКМ.
Всичко в тая държава е АКМ (ако мине номера).
Викам да не им минава повече а?:))))
Нека си пускат обяви за работа. Конкурси да си прават в техните си фирми. По бързо изхарчване на "усвоени" кинти. И по надлизване на шефски задник.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Greenhorn

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 2:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Нуби е бунтар...по природа :)

Цитат:
Не знам защо подобни теми не се толерират тук.

Според мен въпроса не е в това, че не се толерират, а в това, че хората в този форум търсят по-скоро НЕматериалната оценка на труда си. Конструктивна критика или разбиране от сродни души, което да им помогне / или не / да дърпат напред.

Аз моето мнение по темата го изказах вече, човек трябва да се опитва да расте и да се развива, ако това което прави му дава удовлетвореност.

Опитът ми показва, че тази стратегия дава добри резултати също и във финансово отношение, но трябва време и постоянство.

Работа в момента има за всички, така че ако някой клиент "тарикатее", да ходи да си "тарикатее" някъде другаде и толкова.

За всеки влак си има пътници, въпроса е ти в кой се возиш... а и да! важно е също да не се опитваш да се прекачваш в движение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Bio

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 2:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ма кво искате па вие сега... а хората дето сега започват? как да пробият?
и аз съм против ама хора дет са нови и искат да влезнат в нещата няма да са. тва е техния шанс.

имаше неотдавна "конкурс" на БТК за анимация на тема скорост. куцо и сакато се втурна... щото БТК щяха да "наградят" спечелилия с 1000 лв примерно за анимация дето трябваше да платят на професионалисти иначе XN,

или чат пат агенции дават проекти за анимация на хора дет са дали цена от 100$ по-малко при положение че излъчванията са на стойност 200 000 $ и 3 месеца излъват лайно на цена 200 000$ вместо нещо стойностно за 200 100 $

кво да се праи. карай нататък и тва е.
nub

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 2:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Бе аз викам поне тук да не става поле за Корпоративна шитня, то е ясно
че винаги ще има такива врътки.
Проблема е че има много кадърни които че се хванат на хорото дали от зор дали от немане кво да прават и така Лапундзерите ем ше дадат малко ем ше вземат повече и после ще натякват я скии за 1000 лева кво си зехме ти как искаш 10 000.
Тва е драмата.
Пазарна ху*ня. По-скоро Селски пазарлък, а да не се заблуждсаваме за
инетелектуалното ниво на клиента. Масово са лумпени, кой от къде продал, купил, откраднал. Че си купи амг за половин милион ма картичката му ще струва 20 лева с тиража.
Кво очакваме да си променат начина на мислене заради нас ли? Ми нема стане. Аз така практикувам на селенина извиване на ръцете за да те уважава. Иначе си аут.
Върнете се в началото
Morty

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 3:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

аз ще взема да дам примери от практика, без повече мнения от моя страна:

1. фирма 1- старите - 2000 г. - рисунка поръчаха, после друга, силует, 4 варянта получават - вектор, за препрес, освен силует си имат лице, както и да е, престарах се тогава, а да, срока - от днес за утре. тогава и аз за каузата бачках, за ПОРТФОЛИО. Какво стана:
След 2 дни ми се обадиха, че клента се е отказал, след седмица из цяла София имаше постери на Балантайнс с една от рисунките ми отпред ....

2. Чужда фирма, шефа идва, плесва списание, отворено на страница със супер известна реклама на Lucky Strike и казва "Искам тва 1:1", ние ма ... "Няма на - действУВАЙте". Нямаше проблем, а пазара беше USA основно.

3. Фирмичка, поръчват календар. Аз изпращам проект, отказват се, от Джипега след това виздам ключодържатели си направили...

4. Производител на ядки - поръчва нова опаковка, ок. Прави се, при това добре. Пича идва след 3 седмици /покрай записване на дъщеря си в университет/ ЗА ДА Я ПРАВИМЕ ОБЛОЖКАТА - през цялото време питаше малката дали тоя цвят й харесва, принудих се да му кажа, че "не избираме тапети за детска стая"

5. Пресъздавам реален случай:

- "Морти, прави листовка и постер"
- ОК, като ги направя, ще ми кажете за какво са, нали*
- О, да

* без никакъв намек за бъзик от 2-те страни

6 - то и най- прясно. Искат ми web-банер, правя го. Отказват се. После, обаче, банера искат да се нправи за телевизионна заставка !!! Та, предвид последното, колко пари бихте взели ????
nub

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 4:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз се си мисля че Графила е полезна защото дава възможности за комуникация на определна група хора със сходни интереси.
Един от тези интереси е да сме добре платени за усилията които полагаме.
Това да се постигне не е лесно. За повечето от нас е по лезно да си свършат работата добре от колкото да я продадат добре.
И ако маалко се напънем не виждам проблем да споделяме реалността.
Сама птичка пролет не прави.
Секи си седи пред компа и се оправя поотделно и тихичко.
Ми че ни сцепат трътките естествено. Като няма обща воля за промяна и
желание за споделяне.
Картинките са убаво нещо ма тея картинки са инвестиция на време и мислене и ако продукта на тази инвестиция го пуснете на беценица и не внимавате наранявате не само себе си а и останалите подобни.

Винаги ще има нови дизайнери и абсолютно винаги ще има пазар да се опитват да се докажат.
Проблема е когато някой натрупа опит и стгне прилично ниво и като следствие си поиска парите а никой не му ги даде щото нема значение колко си добър важно е да е "тънкана".

Аз лично ако нямам фирма не виждам кой ще ми върже на изискванията (2000лв. старт), които са даже слаби спрямо инфлуацията. Не може 2004 година да съм взимал 1500 кинта заплата
когато наем на центъра беше 350 лева, цигарите по лев и дваасе, яденето тънкана, а сега когато под 250 евро сносен наем няма, цигарите са по 3 и двасе, кашкавала е 10кинта килото, тока е по 4 нагоре и заплата от 1500 кинта да се взима за добра.

Безумието ще е вечно ако няма некви мерки.
А за тези които имат фирми това няма да е проблем щото разходите скачат и цените също.

Ма дали не убаво да сме си така, си седиме тихо тихо, то че мине.
А клиента нема за кво да го жалиме. Мръднете по чалготеките да ги видите милионерчетата кви сам им сметките на вечер.
Или просто им скиите автопарковете и замъчетата.

Некак си не ми е кеф Графила да звучи като Балъкофила.
Върнете се в началото
wicky

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 5:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Клиента трябва да се преценява от самото начало.
Иначе нито договор може да те спаси - нито нищо.
Още прдеи време когато и аз работех за "портфолио" и тръгнахме да правим с приятеля ми сайт за голяма корпорация - спедователно - корпоративен сайт, на флаш с куп анимации (да не говоря, че шефа им по едно време искаше да направя анимационен филм към сайта - и ми изигра цял филм, който искаше да се случва там:)))
Направихме доста неща по сайта - половин година преговори докато се изнамерим с този шеф и накрая се оказах с 40 готови картинки за всяка страничка от сайта - анимирано меню и пълен дизайн и ... абе почти всичко и понеже бяхме новаци решихме да му кажем 1000 евро :) На това ми предложение той ми вдигна скандал - каза, че стария му сайт (който е никакъв и все още си стои такъв) е за 200 лв и така си остана цялата ни работа.
Хаглайтнер се казват въпросните ...
исках да кажа - от самото начало му личеше на този какъв е и бях притесненя, че може да се случи нещо такова.
Овергаз са подобен пример - много ми се иска да кажа именно имена, за да знаят хората да не се хващат. Правят си конкурсчета хората, само дето бяха пропуснали и двата пъти да ми споменат че е конкурс и накрая си харесват нещо друго от обявеното общо взето а за плащане и дума не може да става...
Та така - за да не се подбиват цените или да не се работи за без пари - трябва много добре да се преценява човека на среща ;)
Иначе примери много мога да ви дам, за изнудвания и за некоректности - и най-тъпото е че иначе винаги са много доволни от това, което съм направила - просто не им се плаща!

http://wickyhouse.com

http://wickywelcome.blogspot.com/

http://this-and-that.eu/

http://tui-onui.blogspot.com/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
nub

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 5:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми да ги постваме тук с имена на фирми и имена на представители с които сме комуникирали. Ако нещете тук ще дигна некв веб и там ще слагаме директория "Некоректните".
Трябва да знаят че като се дънят след това остават сами.
Върнете се в началото
wicky

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 6:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаше подобна тема до колкото си спомням...
Но определно си заслужава, за да няма и други изпързаляни.

B-max са подобен случай - обичат да им се правят нещата за без пари.
Само една реплика ще ви кажа:
Шефа - "Малко ми е висока тази цена! Иска ми се да я намалим!"
Аз (заблуден художник) - това е дизайн на опаковка - дала съм ви наполовината на минималната цена за подобно нещо. Ако искате по-ниска цена, ще трябва да опростим нещата и картинкити - ще са по-семпли!" (имах предвид векторни примерно, не със светлосенки)
Шефа - "А, не не - картинките искам да са с това качество!"
Естествено - намали цената, повече не работих с тях.

Върнете се в началото
NOX

МнениеПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 5:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

sami nema da ostanat, vervai mi...
Bio

МнениеПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 8:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

нашите клиенти пък са готини, харесват това което правим, носят ни и подаръци, бонбони, имаше кутия с 40 шоколадови яйца, вино, уиски.... подаръци по нова година, картички... рядко работим с договори, почти никога никога не е имало някой който да не си плати.
случват се и неща като дай-суперспешно да направим нещо на умирачка после да няма отговор 1 седмица, ма се свиква :)
nub

МнениеПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 8:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bio написа:
нашите клиенти пък са готини, харесват това което правим, носят ни и подаръци, бонбони, имаше кутия с 40 шоколадови яйца, вино, уиски.... подаръци по нова година, картички... рядко работим с договори, почти никога никога не е имало някой който да не си плати.
случват се и неща като дай-суперспешно да направим нещо на умирачка после да няма отговор 1 седмица, ма се свиква :)

Сокеров вие сте друга бира. Едва ли ше имате такива проблеми, обикновено (мое и да бъркам) между селянина и вас седи рекламната
агенция.
Върнете се в началото
Bio

МнениеПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 9:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, добре де, ми сайтове и такива неща агенциите не поръчват ли на студиа и дизайнери като вас?
nub

МнениеПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 9:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

В повечето случай агенциите веба или си прават някъв вътрешен отдел, или сиимат дъщерни веб фирми или търсят "най-удачната оферта"(разбирай най-евтината).
Аз лично с рекламни агенции не бачкам. Търся си директни клиенти, някак си не моа да преживея факта че някой ръсва клиента 10 бона а до мен ще додат 1000леа.
И тъй като клиента като стане дума за веб се е научил че "тва и племенника мое ми го направи" или "веба е евтиния" положението е меко казано трагично.:)))
Номера е клиента просто да си знае че когато минава тънко получава едно дърво, ако си плати може да му се обърне внимание.

Отделно при вас мое ви забавят плащане ма си знаят че ако не платят, следващия път ще има Васко Теслата.

А при нас просто сменят жертвата с некоя нова:))
Върнете се в началото
DinYa

МнениеПуснато на: Нед Сеп 09, 2007 3:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

много полезно е да се припомнят тия неща ми се струва
Върнете се в началото
nub

МнениеПуснато на: Нед Сеп 09, 2007 4:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Полезно ще е тази работа да стане реална с имена на Фирми и представители.
Тези които ги е срам да пускат тук може да ми пращат на лична и аз ще ги пускам.
Ако е прекалено чувствителна тази информация за тук,
имам блог, там ще ги изплясквам (земе за нещо да послужи най-накрая).

Някой беше казал че сме мноо бедни и не може да връшаме клиенти.
Никой не е казал да ги връщате. Просто им давате това за коетоплащат.
Нищо повече.
Върнете се в началото
wicky

МнениеПуснато на: Нед Сеп 09, 2007 5:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко е гадничко наистина така да ги клюкариме "хората" и за реванш може да направим отделна тема за тези, които пък са били добрички клиенти, защото не бих казала, че съм попадала само на досадници, като изброените по-горе. Има и такива, които казват: "Ама как ще работите на такива цени - ние ще ви дадем повече! За нас е непрофесионално да плащаме по-малко!"
Има и такива, които пращат бонбонки по коледа наистина или подаръци, но за съжанелине те спадат към малката група на "свестните клиенти". Последните даже на са българи... така че е доста обяснимо.
Иска ми се да имаше по-добро отношение, но май и за това не сме пораснали тук все още, защото съм работила наистина с доста различни издателства и агенции и за повечето не мога да кажа хубави неща.

Върнете се в началото
nub

МнениеПуснато на: Нед Сеп 09, 2007 6:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

wicky написа:
Ама как ще работите на такива цени - ние ще ви дадем повече! За нас е непрофесионално да плащаме по-малко!"

Тва виц ли е? Или от гузна съвест го измисли:))
Дори и свестните клиенти няма да дадат повече ако мое минат метър.

Няма нищо лошо в това че ще се направи публична информация която защитава позицията на дизайнерската страна.

Ако искат фирмите да си направят база от студия и фирми от които са доволни, макар че в техния случай критерия ще е ясен.
Нарича се цена.
Принципно няма тайни в обслужването на клиента.
Печели винаги този които създава впечатление че много бачка и че продава качество а не този които отделя това време да създаде качеството. Просто защото мерилката е субективна, нивото на клиентите се вдига бавно и от това печелят не хората с талант и професионализъм а хората с умения за продажба и обслужване.

Безумието е пълно защото повечето клиенти си смятат по техния си аршин, примерно има 200 човека работници които посмъртно няма да минат заплата от 500 лева. Как да даде 10 000 за сайт. Ми нема стане.
Първото нещо което му идва в акъла е как да свали разхода и понеже е свикнал около него да му се кима с глава и да му се казва колко е велик, фирмата която му покаже, че греши трябва да влезне в спор с него (предварително загубена битка). И за това печелят тези , които се усмихват мазно, пускат се на тънка тарифа и създават впечатление че работят.
Естествено той получава едно добре пакетирано "ла*но" и така трябва да се случват нещата.

Пазара не може да бъде изнасилван, но може да му се зачистат параметрите.
Може да се обособят групи от хора които не се пускат "лесно" по пързалката.

Естествено има фирми на които нещата им вървят като по вода, без значение на какво се дължи това, на късмет, или на помощ.
Смятам че тия са единици.

По вероятно е да се халосате в стена от заучени номера и добре намокрен под от колкото някой да ви създаде условия да разгърнете потенциала си.

Веднага казвам защо е така.
Защото изработката в съзнанието на клиента е равносилна на закупуване на финален продукт.
Което е отново безумие, защото ако съм приготвил нещо за продажба предварително съм му изчислил отношението разход спрямо печалба.
Тоест мога да фиксирам граници на тази печалба.
Аз ползвам винаги сравнение със закупуване на кола стандартен модел и изработка или тунинговане на кола по поръчка.
В случая с изработката (каквито са повечето) се изисква да покажете
на клиента деликатно защо трябва предплата и договор (за да обезпечите риска). И ако той не вдене или го засилвате да се дави или му сервирате предварително подготвено и добре опаковано "ПИИИП".
Върнете се в началото
DinYa

МнениеПуснато на: Нед Сеп 09, 2007 8:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

може и да е истина, аз съм попадал на хора, обикновени българи, които (доволни или не)
от свършената работа просто започват да трупат, питат ме това стига ли? и ме гледат в очите.
професионалисти, към чийто фирмени услуги и позитивно отношение не само бих се обърнал,
но бих и препоръчал на познати и на приятели.
без да се пиша че много разбирам, но не е ли точно това основен бизнес принцип?

съотношението обаче с тези които след един тон празни приказки, понякога дори и обиди!?
са готови да не платят нищо на експлоатираният като вол студент е много тъжно
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети