Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
ecobo

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
VirenEngel
Регистриран на: 17 Апр 2006 Мнения: 227 Местожителство: Creative Director
|
Пуснато на: Чет Юни 05, 2008 12:24 pm Заглавие: |
|
|
ecobo написа: | Кънтент из кинг! Дизайна не е чак толкова важен...
Не'ам нерви да ги гледам всичките.
Вземи избери десетина от най-читавите... |
"дизайна не е чак толкова важен ... " само за такива които не го могат не го разбират и не са способни да си го платят.
ииии естествено в допълнение ... имат грозна жена, карат кофти кола (или въобще нямат), слушат фрии торент музика и си я записват на CD като си принтват на служебния принтер обложка в два цвята за да не ги уволнят за изразходване на фирмени ресурси(тонер), пушат аванта, живеят през целия си период на професионални работници на евтина квартира с режим на водата, жулят само чужда домашна ракия, на валчер с предплатени 5 лева са, като правят телефонно обаждане звънят и затарят за да им върнат обаждането и после питат отрещния кога ще ги черпи затова че не са го виждали отдавна (той и не иска да го виждат), в чужда кола се държат пред останали все едно е тяхна и специално преди да ги повозят си слагат златния пръстен от абитюрентския бал преди 10 години. :)
дори така наречените "мутри", докато съм викан да правя интериорни решения по разни "замъци", хасиенди и спа центрове, са наясно че дизайн е началото и после всичко останало.
но не - изкочи поредния артист-потенциал да се "напиня" с прочетени в нета булшитове от разни идиоти които си изкарват парите с съвсем друго нещо от това да обуславят развитието в уеба.
гледай дискавъри инет предаванията и ще разбереш защо дизайна е above all ... защо apple успяха да се върнат на пазара и т.н.
недей чете за 10-20-30 грешки в правенето на уеб дизайн ... правила за форматиране на текст и 100 препоръки за младия загубеняк (дизайнер), как google индексира и как div е бъдещето в интерпланетраното пътуване и вградения му сърч.
нубзи - така е ... имам предвид за колите жените и т.н. you know ...
обаче явно предимно в бг :) _________________ CREOZON |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Юни 05, 2008 12:51 pm Заглавие: |
|
|
gotino e s VirenEngel naokolo :)) welcome back :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
VirenEngel
Регистриран на: 17 Апр 2006 Мнения: 227 Местожителство: Creative Director
|
Пуснато на: Чет Юни 05, 2008 1:01 pm Заглавие: |
|
|
mi_ro_to написа: | "но тук се кандидатства с качество, а не с количество" - досещам се :)
Вас ви мързи да ги гледате, мен пък ме мързи да отбера тва дето става за гледане... абе не ми трябват права :) 10х за вниманието. | [/quote]
това е реакция на сензитивен талант !
... имаме си сензитивен !!!
alert ! alert ! achtung ! battle-stations ! _________________ CREOZON |
|
Върнете се в началото |
|
 |
high crime

|
Пуснато на: Чет Юни 05, 2008 5:27 pm Заглавие: |
|
|
какво означава "сензитивен талант"? сори за офтопика. не разбирам от уеб дизайн. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nub

|
Пуснато на: Чет Юни 05, 2008 6:09 pm Заглавие: |
|
|
Бате Вирен, за ниското качество на уеба който плюем има реални причини.
Липсата на желание за МИСЛЕНЕ и ЕКСПЕРИМЕНТИРАНЕ.
Липсата на реални умения при дизайнерите.
Липсата на двата грама талант нужни за тази дейност.
Гигантския ни мързел и Гугъл. Колко са тези които като почнат лейаут не
минават през : Монстера. ЦСС Ваулта. Фаворитес.
Видеоуроците. Всеки лумпен може да изцъка 3 часа видео уроци и да каже:
Готово. Аз съм дизайнер.
Сега по-решаващите причини:
Колко от топ фирмите за уеб в бг имат за шеф дизайнер?
Николко.
Колко от съшите имат за шеф или реално се управляват от програмист?
Всичките?
Аха.
Как избират те дизайнер?
Много просто:
Търсиме: Фотошоп. Цорел. Лустратор. Флаш/Екшън скрипт е плюс/ ЦСС / ПХП - гуру.
Реално какво се явява на обявата:
Човек (минал гореспоменатите туториали), който показва идни Акита/ВЕБ2 цвъкни нали знаете там шаренко да е радостно.
Човека обещава да учи ЦСС и е идеален щото му се показва, че не отговаря на изискванията и може да бъде наведен за по малко кеш.
Да предположим обаче, че някой му пука за дизайна. Не се попипва. Копа. Мисли. Не се мисли за гуру. Вдига някакво ниво. Научава ЦСС.
Почва да мисли за други аспекти на продукцията и прави всичко възможно да си вдигне скил левъла така че да се интегрира максимално.
Естествено и той отива на интервю.
Почват го със стандартната чалгия. Той ги поцепва. Капутите са в шок щото целта на обявата е била не да се намери такъв човек с опит и портфолио а просто да има за какво да се хванат и да го сдухат.
Резултата: Протата са аут. Ламерите са онлайн (щото са тънкана) и ако
дигнат и те нивото или сами напускат или ги гонят.
На този етап вече въпроса не е има ли Уеб дизайна почва у нас?
Въпроса е: Какъв дизайн? Какви 5 лева? Каква Кунг фу Панда?
И за да направим нещата по-красиви във филма вкарваме главния герой.
Той е центъра. Той решава. Той плаща. Той знае. Той може. Той има.
Много неща има. Всичко има. Той и суши и пере.
Дами и господа, негово Виличество Клиента.
Определено 90% от клиентите са аут оф спаце.
Другите 10%, които имат желание да разберат и искат да се научат го
духат заради колективната нагласа породена от простащината, селския тарикатлък, робуването на моделите: Братчеда е номер едно; Наше момче; Човека го пратиха и тн. на 90те процента.
Като резултат се оказва, че програмирането е Божа работа а дизайна е
онова дето и 15 годишен пъпчасал го може.
От което следва, че любимите ви конкурси от клиенти са баш он таргет и бъджет.
----------------
Какво е решението.
Немам идея. Аз практикувам следния подход.
Не мое си намерите работа като дизайнер щото искате да ви се плати за опита? Ми зимате на заем 5 бона, вдигате си фирма и почвате да се борите за тея глупости в които вярвате.
Първите две години ви ебават мамата всички, програмистите с които бачкате, клиентите на коите сте пуснали аванта за да се докажете и други хуйни.
На третата година ви светка, че сте тъп и че пазара си иска неговото и ако не му го дадете друг че го направи.
Преосмисляте си ценностната система и решавате, че е време за атака.
Теглите една майна на всички. Колеги, клиенти, програмисти, нито един не требе да оцелее. Естествено това води до тотална изолация и шок.
Тогава ви светка, че всичко е грешно. Грешно е да искате да продадете добре качествен продукт на хора за които представата за качество е в процес на изграждане. Грешно е да искате да правите дизайн заради самия дизайн (щото ви е писнало да правите тея булшитс).
Грешно е да мислите, че хората оценяват усилията ви.
Списъкът е безкраен.
Обаче:)))
Това не е края.
Това е началото.
Махнали сте си всички суетни и смешни заблуди от главата.
Осъзнали сте че най-големия проблем не са били клиентите, колегите и
програмистите. Най-големия проблем сте си вие.
Защо? Ми щото киснете в графила, вместо да си задавате неудобни въпроси и да бачкате.
Щото не ви светка че всичко на този свят има логична взаимосвързаност и независимо дали имате късмет и нещата ви вървят е само въпрос на време да усетите .....а.
Щото ви мързи, пак ви мързи. И нема смисъл нали:)))
Та къв уеб? Кви 5 лева? Ква Кунг-Фу Панда?
Реално истината е: Ако ви пука за дизайна, ще намерите начин да оцелее след намесата на клиента и програмистите.
Целта на шибания дизайн е да подобри, улесни и разнообрази живота не на клиента, а на неговите потребители.
От което идва още по- голям проблем, щото потребителите у нас са...... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
BORSP
|
Пуснато на: Чет Юни 05, 2008 6:31 pm Заглавие: |
|
|
Българи от старо време
Любен Каравелов
...Дядо Либен обича само онова, щото е здраво и хубаво, той за тоя предмет почти всякога говори така: "В моята къща не трябва да живее онова, щото е грозно, за да ми не плаши кокошките".
И така, у дяда Либена и конете, и петлите, и патките и снахите, и децата им трябва да са хубавички. "Закалям ги, ако не са хубавички", говори дядо Либен и маха с ръцете си.
Дядо Либен се много гордее със своите две снахи, но и последното негово предположение за хаджи Генчовото момиченце не ще да бъде не на своето място. "Мене дай хубавичка и разумничка снашица, а всичкото друго е празна работа. Аз не почитам хорските думи, които казват: вземи куче от копаня, а момиче от добър корен. За кой дявол ми е нейният корен, когато месечината и е като решето? Нейният добър корен не е написан на челото и, а красотата, гиздавината и умът и изведнъж се видят ".
Такова е мнението на дяда Либена, а това негово убеждение и дяволът не би можал да му извади из главата.
-----
Дизайнер. Аферим. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DinYa
|
Пуснато на: Чет Юни 05, 2008 6:36 pm Заглавие: |
|
|
а мързела има голямо бъдеще наистина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
muzik
Регистриран на: 02 Авг 2004 Мнения: 137 Местожителство: Sofia Bulgaria
|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 12:12 pm Заглавие: |
|
|
nub написа: | Бате Вирен, за ниското качество на ...
...
От което идва още по- голям проблем, щото потребителите у нас са...... |
крайно ми улесни живота :)
мислех си, че съм "самотен" достигнал до подобни прозрения, и мислех, че не съм прав....
сори за офф'а |
|
Върнете се в началото |
|
 |
zezzu
|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 12:46 pm Заглавие: |
|
|
Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. По-малко душевни терзания и повече работа. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 1:20 pm Заглавие: |
|
|
Нуби,
не знам как е в уеба, но на всякаде другаде има огромен глад за кадри...
Не само огромен, ами заплашващ да срине пазара, ако до две три години не се вземат мерки
Та тая работа с ходенето по обява е за начинаещи - повечето фирми предпочитат да дръпнат някой доказал се с повече кеш
Да си кажа честно, повечето ми познати не ходят по обяви за да си сменят работата. Най често те си избират работодателя _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nub

|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 5:28 pm Заглавие: |
|
|
ValBo написа: | Нуби,
не знам как е в уеба, но на всякаде другаде има огромен глад за кадри...
Не само огромен, ами заплашващ да срине пазара, ако до две три години не се вземат мерки
Та тая работа с ходенето по обява е за начинаещи - повечето фирми предпочитат да дръпнат някой доказал се с повече кеш
Да си кажа честно, повечето ми познати не ходят по обяви за да си сменят работата. Най често те си избират работодателя |
Две три години без мерки са много.
Нещата вече са извън контрол.
За качествени уеб-дизайнери глад няма. Виж горе причините.
А в уеба има глад за програмисти.
От месец търся ентри левъл програмист. Давам 1500 кинта стартова.
И ми идват неграмотници. Оптимисти, копнали тк таме нещо опен сорс.
И искат по 2 бона заплата. Мноого сори. Не може баш програмиста да взима 3, а начинаещия да иска 2.
@zezzu
За теб са душевни терзания за мен е проблем с кадри и много други неща. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 5:34 pm Заглавие: |
|
|
И кво може да се направи според вас с кадрите? И на мен ми е интересно.
Щото наистина ще стане красиво в някъв момент. Човек не смее да се бори за някви големи проекти щото недай си боже ги спечели. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 5:50 pm Заглавие: |
|
|
Мерките са закъснели, но все пак
Най лесното е да се направи борса за студенстки труд
Но не да берат ягоди, а да бачкат по специалността и да гледат
Това се прави съвместно работодатели и университети
В по нормалните страни го има отдавана.
По това време работодателите набелязват кадърни младежи, може някоя стипендийка или работа за по 2-3 часа на ден да му се предложи.
Той от цялата работа няма нищо да спечели, щото за два часа нищо не се върши, но след 2 г ще има сравнително обучен кадър който може да почне спокойно работа, а и да я върши. Подписва се железен договор за 3-5 години и през това време се получава възврашаемостта. После ако работодателя е доволен, се предлага процент от печалбата, така бачкатора вече е заинтересован и гледа да бачка повечко
Това е един инструмент
Има още много възможности, но за съжаление не се прави нищо за това
и има един период в който кадърните бачкат из визиткаджийници и пр агенции по гаражи и мазета, докато натрупат опит. Повечето сме тръгнали така _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DinYa
|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 5:53 pm Заглавие: |
|
|
дам приятни неща.
Относно кадрите, проблема е в образованието, неможе всяка година да се кастри бюджета, да се гаврят учителите и накрая да се чудим що хем остават пари, хем няма кой да тропне на масата... или... о! извинявайте че това беше целта?!
Революция! Преврат! С кухненски ножове и кръв по жълтите павета. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 5:56 pm Заглавие: |
|
|
Ийзи тайгър :). Може би трябва да направим школа. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DinYa
|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 6:23 pm Заглавие: |
|
|
хайде дее... нали е... само на думи и без това?
...добрее. no more = глупостите на страна
------------------------------------------------------------
Школа е добра идея, мислил съм го и аз преди.
Белкем се научим на нещо x)) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nub

|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 7:00 pm Заглавие: |
|
|
Проблемите са многопластови.
И са двустранни. Образованието не може да е критерии.
Много хора не посещават лекции и са в час(тоест могат). Други посещават лекциите и са тъпи на гьон. (тва инфо от първа ръка преподавател).
Аз мога да говоря за уеба. За другото незнам.
Наскоро овиках за пореден път БУА, че паразитира около някакъв калпав конкурс а реално не предлага решения за бизнеса.
Според мен една фирма пролет не прави. Тоест требе си организация, която систематично да прави нещата интересни за студенти, професионалисти и фирми. Има начини, не е нужно да се открива топлата вода. Естесвено веднага ще се корумпира и тази организация.:)))
Лудницата обаче идва от факта, че фирмите няма да искат да дават ресурси, (те обичат само да взимат). Манталитет му се казва на това.
И идва един момент в който дори да дават 4-5 бона заплати, просто няма да има кадри. Добрите или са навън, или си имат собствен бизнес.
Единствения вариант който остава (както винаги у нас) е спасяване по единично. Всяка фирма да си търси мотивирани новобранци и да си ги подготвя.
Има и трети фактор, изразен в това, че младите кадри много рядко са фокусирани и са наясно с нещата. Те искат да взимат без да работят много и без да се потят (а всички знаем, че без напъване нема развитие).
Незнам на какво е следствие това. Може би на заобикалящата ги сюреалистична действителност, микс от некадърници с късмет и пари (родители), бърз начин на живот без стабилна логична основа, залитане по лъскави и кухи желания.
Каквото и да е, не съм предполагал че толкова бързо ще се случи.
Миналата година имах на разположение кадри, клиентите се циганяха за кеша. Сега клиентите развързаха кесията, кадрите се покриха и им изчезна мотовацията яко дим.
[/img] |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DinYa
|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 8:22 pm Заглавие: |
|
|
Ъми не са едностранни, съгласен съм. Ама и "манталитета" и отсъствието на желание за самообучение,
са следствие на липсващото възпитание, което пък би трябвало да се получи от образованието ако не от другаде... вероятно?
бтв, що за учител ще каже че хора дето посещават лекциите са тъпи като гьон? Нима не всеки може да научи каквото и да е?
мани мн. се замислихме...
хайде да сложим край на работната седмица?
петък вечер - време е за почивка :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
SNUFF

|
Пуснато на: Пет Юни 06, 2008 11:07 pm Заглавие: |
|
|
абе който иска, намира начин да преодолее и бариерите на липсващото образование, на провинцията, на липсата на пари, липсата на подкрепа оттук и оттам. имам предвид "мотивираните новобранци". всичко е до човека, ако достатъчно много иска дадена работа, развитие и тн, калпавото образование няма да го спре. естествено ако имаше добро образование, което да предлага готови кадри, може би нещата щяха да са по-лесни за работодателите(които да си избират кадри), но щяха да са по-кофти за тези като мен, които нямат пари да си позволят якото образование и трябва да бъхтят сами. та сега от една страна е добре, защото до работа (в повечето случаи де...) се добират само силно мотивираните. така ги виждам аз нещата от мойта камбанария :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|