Graphilla.com :: Преглед на тема - Битката със шрифтовете! Taking heavy fire!

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Битката със шрифтовете! Taking heavy fire!
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 27, 2004 4:15 pm    Заглавие: Битката със шрифтовете! Taking heavy fire! Отговорете с цитат

Как се оправяте с това?
6 години нямах никакви проблеми с "фирмения" си комплект шрифтове, изведнъж Windows XP, Illustrator, InDesign и прочие категорично ми заявяват че нямат никакво намерение да работят с шрифтовете ми доказали се в битките с безброй експонатори и PDF дистилатори!
Любимият ми Adobe Type Manager 4.0 deluxe не ще да си говори с ХР-то, "вградената поддръжка на PS шрифтове" на ХР-то не струва нищо... баси! Стоя си на 98 още... но вече става проблемно /CS на Adobe е последната капка!/.
Някой има ли работеща схема: OS /Windows XXXX/, Font manager и Font Library които да работят стабилно, да не трябва да подменям на ръка 100 системни файла, да не ми се "крият" половината кирилски шрифтове...
Your help will be highly appreciated and pocherpen!
P E T R O V
mnmlst

Местожителство: Earth

МнениеПуснато на: Пет Фев 27, 2004 4:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

CS-a na adobe sa mnogo u dupeto s cyr fontovete... ineresnoto e che pri purvoto mi instalirane na vaprosnite prilojenia (v chastnost Photoshop i Illustrator CS-i) niamah absolutno nikakvi problemi s cyrilskite fontove sichko si raboteshe kakto na po starite versii. obache doide 1 february i phtoshopa mi kaza sorry man i can't work with u... okaza se che bilo nekuf podul trial version... 90 dneven.... sled kato slojih po novata versia problemite zapochnaha....varviat samo opredeleni fonts na cyr. polojenieto s illustratora beshe oshte po tragichno tam kakto vsichko si raboteshe sled edin virus preinstal na systemata kategorichno nemoga da podkaram cyr font otnovo samo izbrani zaglavia na cyr nachertania uspiavam da go sklonia da pokaje... ei tfae..ima edin pach deto bate valbo go dade i az imam edin ruski takuf no oshte neburzam da slagam cs-a shtoto si karam s 10.03 dovechera she stane 10.03.1 blagodarenie na novia pach ot po dolnata tema... toia put kolkot i da mi e bolno da go zaiavia kato vurl user na produktite adobski momchetata ot companyto sa osrali polojenieto i to v promishlenni kolichestva... to tova mai ne e samo moe mnenie....
ValBo

Местожителство: София-Шумен

МнениеПуснато на: Пет Фев 27, 2004 4:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

На първо място се зареждаш с търпение и намираш по сайтовете ругатни и псувни на няколко езика. Постарай се да ги запомниш ще ти потрябват.;-)
После започва ходенето по мъките
Както не веднъж съм казал всичко започна с появата на Виндовс, а след време и Уникода
Тия лоши думи ни разказват играта. ;-)
Със слагането на ХР започва бавното и ритуално самоубийство
Има няколко начина да си направиш харакирито
Може да си конвъртнеш фонтовете в Уникод, с повечето програми ще работят, но Куарка няма да е сред тях.
Друг вариант - по безболезнен за теб, но доста скъпичък - купуваш новите версии на колекциите с БГ фонтове - те работят коректно засега
Може да се използва и метода на Мучо да се сложат кирилските букви на два адреса и на уникодския и на аскито - за мое учудване работи;-) ( поне тоя фонт дето пробвах)
Най добрия вариант е комбинация от няколко метода

С 98 напред трудно ще продължиш. Говори се че ще забраняват комерсиална работа със него вече.

Аз лично менаджирам фонтовете със Extensis Suitcase
нямам оплаквания засега, а има сърварно управление на фоновете
Често ми се налага част от фонтовете да ги конвертирам в криви преди печат.
Това ме кара да си мечтая пак за МАК;-)
n1x0n

МнениеПуснато на: Пет Фев 27, 2004 5:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тенкю пипъл! Поне знам че не съм сам в борбата! :-))

ValBo написа:
С 98 напред трудно ще продължиш. Говори се че ще забраняват комерсиална работа със него вече.

Хехе... Just watch me!
Всъщност ми е ясно че така ще стане в крайна сметка, то вече под 98 един куп неща не бачкат. Ама ме е яд - 5 години я уча тази ОС, като в къщи съм си, сега давай наново!

Ще се конвертира - това е! Естествено трябва да почва сега голямото отсяване... да не конвертирам 100 шрифта дато съм ги ползвал 1 път за 6 години!
mr_j

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Фев 27, 2004 5:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ATM Delux 4.1 for NT!!! Бачка си като пушка, аз също съм с ХР и не съм срещнал нито един проблем!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ValBo

МнениеПуснато на: Пет Фев 27, 2004 5:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mr_j написа:
ATM Delux 4.1 for NT!!! Бачка си като пушка, аз също съм с ХР и не съм срещнал нито един проблем!

много ги обичам тия изказвания
Ами като нямаш проблеми сподели какви фонтове използваш, какъв килиризатор, как реши проблема със старите фонтове и уникода
Имам и още за после
Zing

МнениеПуснато на: Пет Фев 27, 2004 6:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mr_j написа:

ако ползваш Вердана и Ариал естествено че нема да имаш проблеми :P
Върнете се в началото
mucho

МнениеПуснато на: Пет Фев 27, 2004 7:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

spored skromni4koto mi mnenie Suitecase-a e dosta po-dobyr i udoben za rabota ot ATM-a i az li4no gore6to go prepory4wam na wsi4ki :) ....

... otnosno XP ne znam kak stoqt ne6tata :) ne iskam i d znam - az sym twyrdo za w2k :))) (no twa we4e e druga tema) ....

... otnosno kirilicata twa sys dubliraneto na kirislkite bukwi (pone ot moite testowe) si ba4ka extra, no da si kajem 4estno si e gruba hamalogiq :)

... naj-elegantnoto re6enie (po-elegatnu pone az ne znam) e da se polzwa macrosa za Word - "Dat_word.dot", za koito spomenah w tazi tema -> http://www.graphilla.com/viewtopic.php?t=4600 ....

ValBo написа:
Може да се използва и метода на Мучо да се сложат кирилските букви на два адреса и на уникодския и на аскито - за мое учудване работи;-) ( поне тоя фонт дето пробвах)

be sq prewyrtam iz blurnatiq si mozyk, ma ne si spomnqm da posledwa nekwa 4erpawka po slu4aq - to kak be6e nema6e li nekwa kwadratna butilka zamesena :)))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
minimiro
Ксараджия

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Пет Фев 27, 2004 7:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Spokoooo ei sea ka4vam TTF convertora si4ko sam prai za sekundi :)
4i4o i toi dulgo boleduvashe kak da mine ot 98 na XP, ma pri tebe CS moje da e poslednata kapka pri mene tam prelya :)

Na4i malko leko poyasnenie....rugash shriftovete TTF-tata tam v Win Fonts...po klasi4eskia na4in bez sekvi drugi divotii.... razarhivirash si go TTF convertora...desen buton na *.bat faila/ edit v putya prosto mu ukazvash kude sa ti fontovete (shtot edni instalirat by default na C:\Win drugi na X:\Windows i t.n . ... variacii mnou.... kato korigirash putya da e veren i da so4i kum tvoita papka s instalirani fontove.... close/save
posle startirash *.exe-to i toi sam se oprava...za seki slu4ai vij si properties na papkata Fonts, i razkarai Read only atributa ako primerno si gi teglil direktno ot CD.. pod4ertavam na papkata v koyato sa fontovete go napravi 4e ina4e she ti se naotvorat ujas i bezumie..... i taka...sa kolkoto do PS fontovete sorry 4i4o. i az ne mojah si resha toz prublem deaa...

ae vla4ete...

http://minimiro.hit.bg/archive/TTF%20Converter.rar
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ValBo

МнениеПуснато на: Съб Фев 28, 2004 12:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mucho написа:

be sq prewyrtam iz blurnatiq si mozyk, ma ne si spomnqm da posledwa nekwa 4erpawka po slu4aq - to kak be6e nema6e li nekwa kwadratna butilka zamesena :)))

Споко де
Нямаш проблеми от моя страна - когато можеш тогава ще почерпиш.
Няма се караме за глупости я;-))
mr_j

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2004 11:51 am    Заглавие: Отговорете с цитат

tumbi написа:
mr_j написа:

ако ползваш Вердана и Ариал естествено че нема да имаш проблеми :P

:-) Много весело!
PS
Основно ползвам Helen, Hebar (като цяло семейството на хелветика). Вердана... аз като ламер, не съм се зблъсквал с този шрифт (може и да съм го виждал, но само толкова), ама щом те кефи бачкай си с каквото искаш.
Казвам с ATM Delux 4.1 for NT нямам проблеми (понеже стана дума че не бачкал с ХР). Важен момент е и самата инсталация на ХР, немога да кажа з-то е така, но на работа моят колега има страхотни проблеми с кирилитцата, а мойто ПС на което аз си сложих ХР-то си е екстра. Последно преминах и на Индизайн 3, може да се каже доста безболезнено от Кларка.
Върнете се в началото
ValBo

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2004 12:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

до тука хубаво
а със стари аски фонтове било то пс или ттф как се оправяш
или всичко в криви и тогава принт
ValBo

МнениеПуснато на: Чет Мар 04, 2004 3:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.prodtp.ru/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=112
още малко инфо по въпроса
ValBo

МнениеПуснато на: Пон Мар 08, 2004 10:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Още по въпроса за кирилските шрифтове

Има три начина да се намери глифа в даден шрифт. Тя може да бъде „извикана“:
а) по име; (стандарт)
б) по Unicode индекс; (стандарт)
в) по място.
Последното е лоша практика и предполагам по тази причина са го изоставили в Illustrator CS.

Причината, поради която определена кирилска глифа не може да бъде намерена в в даден шрифт например Avanti е следната:
1. Ето как изглежда един правилно кодиран шрифт (ITC Avant Garde Cyrillic на ParaType):
а) в Name mode - в жълтите правоъгълничета над кутийките с глифите е изписано името на глифата. Кирилските букви имат имена, започващи с afii.

б) в Unicode mode - в жълтите правоъгълничета е изписан Unicode-индекса на глифата. Според стандарта на консорциума, областта на кирилицата е U+0400 ÷ U+04FF.
Това, както се вижда по-долу, в случая е изпълнено.

2. Ето как изглежда и Avanti:
а) в Name mode - не стига че кирилицата си няма имена (вместо т'ва има нек'ви cXXX), ами и латиницата е по същия начин!!!

б) в Unicode mode - тук всяка глифа си има Unicode индекс (слава богу!), само дето кирилицата вместо нейните си индекси, ползва тези на диакритичната латиница (която пък се намира в раздела Latin-1 Supplement на Unicode (aka ISO 8859-1)). Латиницата (Basic Latin или още ASCII) има правилни индекси. Кодовата страница в случая е пълна (което е добре), но е MS Windows 1252 Latin 1.

За кодова страница MS Windows 1251 Cyrillic нещата изглеждат така: Къде е кирилицата? Ами такава чисто и просто няма според това, което е заложено като информация в шрифта.

С други думи става следното нещо:
1. Натиска се клавиш, например Ж.
2.(или 4.) Illustrator дава заявка за глифа с име afii10024.
3. Получава отговор, че такава няма.
4.(или 2.) Illustrator дава нова заявка за глифа с Unicode index U+0416.
5. Отново получава отговор, че такава няма.
6. При така получените два отказа (означаващи de facto, че такава глифа в този шрифт няма) не му остава нищо друго освен да премине към използване на сигурен шрифт, който съдържа кирилица, а именно - онзи default шрифт, който ти дава.

Естествено, кирилицата в Avanti не е съвсем недостъпна, както се вижда. Само че за да се стигне до нея трябва да се набира диакритична латиница. И тъй като диакритиките са допълващи по същността си, и не съществува език, в който да е нужен целия набор на Latin-1 Supplement (aka ISO 8859-1), единственото смислено решение е да се използва отделен, специално направен клавиатурен драйвер за шрифтовете с разебано кодиране подобно на това по-горе. С уговорката, че за spelling-check и hyphenation трябва да се забрави, защото речника едва ли ще може да пренесе/провери за правописни грешки параграф като този (същия параграф, така както ще го виждат евентуалните модули):

Това важи за повечето от старите фонтове

П.С. Това изследване не е мое, аз само цитирам
DR2
Paladin's Death

МнениеПуснато на: Вто Мар 23, 2004 2:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mr_j написа:

аз пък имам такъв проблем. същата конфигурация. но имам и ттф и псфонтс. та зна4чи се получава следното. пиша на кирилица с някой фонт и във фотошоп и да речем тръгвам да избирам шрифт и доста често няма никъв резултат с шрифт за който съм сигурен че е кирилизиран. след което пиша-едитвам т.е. изписвам наново думата-фразата с вече избрания шрифт за който съм сигурен че е кирилизиран и тя (думата-фразата) вече се чете на кирилица. нямам идея що се получава така?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
LoveHate
ta tatau

МнениеПуснато на: Вто Мар 23, 2004 2:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

tva e adobe-ski problem... misla
DR2
Paladin's Death

МнениеПуснато на: Вто Мар 23, 2004 2:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

сигурен ли си? адски е досадно ако има да се вкарва по-дълъг текст:(
ValBo

МнениеПуснато на: Вто Мар 23, 2004 2:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

LoveHate написа:
tva e adobe-ski problem... misla

Това си е уникодски проблем;-)
И за съжаление на бг фонтовете
Ила го има същия проблем
И понеже ще намекнеш за корела - с 11 и 12 си я има същата боза
просто Адобе мина по рано на "чисти" фонтое
LoveHate
ta tatau

МнениеПуснато на: Вто Мар 23, 2004 3:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mi da ti kaja... nemah i na ideia da namekvam neshto... te tez nameci nai-dobre v tvoiata glava vireiat... corel 12 moje i da ima, neznam ne sam go gledal, ama corel 11 ma nikaf problem nema s nikvi fontove.
Zing

МнениеПуснато на: Вто Мар 23, 2004 3:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

LoveHate написа:
mi da ti kaja... nemah i na ideia da namekvam neshto... te tez nameci nai-dobre v tvoiata glava vireiat... corel 12 moje i da ima, neznam ne sam go gledal, ama corel 11 ma nikaf problem nema s nikvi fontove.

засада !
като имаш нещо написано да кажем с Аванти, Хебар или Хелен (ТТФ или Тайп1) после ако решиш да го допишеш и Кориля не зема некав друг незнаен шрифт с който да пише и няма нужда после да указваш пак фонта да кажем хеленконд?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети