Graphilla.com :: Преглед на тема - Авторски права - creative commons
 

Graphilla.com Форуми

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Авторски права - creative commons

 
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> 3D Конкурс - Фантастично ездитно животно
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Joro*Регистриран на: 07 Ное 2002
Мнения: 446

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2006 11:34 pm    Заглавие: Авторски права - creative commons Отговорете с цитат

АВТОРСКИ ПРАВА:
(а.к.а. legal issues)


Знем, че на пръв поглед всичко това изглежда сложно - всъщност не е. Прочетете го, и ще се убедите. Единственото, което се иска от вас в крайна сметка, абстрахирайки се от многото думи и обяснения, е да изберете един от два възможни лиценза за авторско право, с които да бъде регистрирана творбата ви, с която участвате в конкурса ( или вие да си я регистрирате сами ). Ето защо изискваме от участниците си това:

Тази година решихме от една страна да стартираме, а от друга да подкрепим една нова инициатива. Като представителен форум на сериозна професионална гилдия, не можем да не посочим предварително правата върху участващите в конкурса произведения, най-малкото за да избегнем евентуални проблеми или претенции за собственост върху или за ползване на участващите модели. Въпросите, свързани с аврорските права стават все по-актуални, и ние трябва да се съобразим с това. В тази връзка, решихме да подкрепим едно ново виждане за отношенията, засягащи авторските права, което е насочето основно към дигиталните произведения. С други думи, всички произведения, участващи в конкурса ще бъдат лицензирани под „Криейтив Комънс”.

Какво е „Криейтив Комънс”? Това е типов договор, създаден изцяло на базата на закона за авторското право, в който обаче са заложени няколко свободи за ползване - правото на свободно копиране, разпространяване, публично представяне и изпълняване на произведението. Лицензирайки произведението си под Криейтив Комънс, вие получавате гаранциите, че:(1) създателят на произведението си запазва авторските права; (2) потвърждава, че нито правата по “свободното ползване” и първа продажба не са засегнати по някакъв начин от лицензирането на произведението под Криейтив Комънс; и (3) до колкото ползващите произведението зачитат условията, които авторът е поставил за конкретното произведение съгласно лиценза, всеки има правото да: (i) прави копия на произведението, (ii) да го разпространява, (iii) да представя произведението публично, (iv) включително и по електронен път (webcasting). И последно, лицензът изисква ползващите произведението да: (1) получат разрешение за всякакъв друг вид употреба на произведението, извън изрично описаните в лиценза; (2) запазят в цялост всички бележки, отнасящи се до авторските права; (3) предоставят връзка към пълния текст на лиценза; (4) не променят условия на лиценза; и (5) не използват технологии (DRM) ограничаващи правата на ползване на произведенията.

Основните атрибути, които могат да бъдат задавани във всеки лиценза са четири:
(1) Признание (означава, че авторът изисква да бъде посочен като такъв при всяко използването на неговото произведение),
(2) Некомерсиално (указва, че авторът позволява само некомерсиалното използване на произведението му - никои друг няма право да извлича печалба или търговско предимство от неговото произведение, без съответното разрешение),
(3) Без производни (означава, че авторът изисква произведението му да бъде ползвано в неговата цялост, без да бъде променяно или преработвано),
(4) Споделяне на споделеното (изисква всяко едно производно произведение, създадено на базата на лицензираното под тази клауза такова, трябва също да бъде лицензирано под лиценз, задължително съдържащ клаузата Споделяне на споделеното).
Лицензът е покана към другите да поискат разрешение, ако имат нужда да използват произведението по начини, отвъд указаните. Клаузата “Некомерсиално” не означава, че никой никога няма да може да извлича печалба от дадено произведение. Тя просто означава “Поискай разрешение, ако искаш да правиш пари от тази творба. Но няма нужда да искаш разрешение, ако ще я ползваш за некомерсиални цели. Разрешението вече ти е дадено”.
За ваше улеснение, ние сме избрали 2 вида лицензи, които ще се ползват за конкурсните произведения:

Признание-Некомерсиално-Без производни - (използвайте творбата ми само за некомерсиални цели, не я променяйте и винаги ме посочвайте като автор) - можете да прочетете пълния текст тук

и

Признание-Некомерсиално - Споделяне на споделеното - (използвайте творбата ми само за некомерсиални цели, лицензирайте всяко производно на творбата ми произведение с клауза “Споделяне на споделеното” и винаги ме посочвайте като автор) - можете да прочетете пълния текст тук

Вие сами изберете, кой от двата лиценза искате да ползвате - това зависи изцяло от вашето желание, виждане, отношение към нещата.
За още по-голямо ваше улеснение, ние като едни добри хора, ще ви спестим усилията по лицензирането на конкурсния ви модел и ще го лицензираме вместо вас (разбира се, вие ще бъдете посочен като автор и носител на правата). Ако все пак някой е любопитен и иска сам да си лицензира произведението, или има въпроси, може да ги зададе тук.

Защо „Криейтив Комънс”

Защото мислим, че тази стъпка ще е полезна за всички нас в много отношения.
За вас - като начин да научите нещо повече за правата, които защитават това, с което си изкарвате хляба ( черния хайвер и водката към него ), а за нас - защото по този начин си отваряме вратичка към една нова международна общност, с идеята да реализираме някои идеи в бъдеще, и с която бихме могли да изградим взаимноизгодни връзки; за да си осигурим присъствие и полезност на повече места; за да си осигурим от сега възможността да показваме инициативите си, без да се чудим дали сме спазили правилата, на които ние самите държим - така например, ако решим да направим портфолио с конкурсите в Графила, няма да има нужда да питаме всеки по отделно „ man, нещо против да включим оная работа, дето беше правил за конкурса, в портфолиото“?; както и защото имаме намерение да влезем в диалог с някои обществени организации - като някои университети и прочее, а за тази цел трябва да покажем обществена полза от нещата, които правим.

В тази тема можете да задавате въпросите си, на които ще ви отговаря г-ца Драгослава Пефева от Creative Commons - една от хората, които ни помогнаха много с организацията. Питайте за всичко, което ви интересува:
- ако имате колебания, и не можете да решите кой от двата лиценза да изберете
- ако искате сами да регистрирате творбата си с избрания лиценз
- и изобщо всякакви въпроси, свързани с регистрацията и използването на авторски права ( а не за живота, вселената, и особено за размер на сутиена - знаете колко е зъл батко ви Snaker )
_________________
Judge Optimized for Repair and Observation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ronigeРегистриран на: 11 Юли 2005
Мнения: 83

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2006 5:22 pm    Заглавие: Проблем Отговорете с цитат

Не мога да реазчета нещата които ги пише отвъд линковете, така че трудно бих могъл да си избера лиценз.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
TuchiРегистриран на: 13 Юли 2004
Мнения: 346

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2006 5:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Дясно копче, Unicode.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
meeklyРегистриран на: 20 Апр 2006
Мнения: 4

МнениеПуснато на: Чет Апр 20, 2006 7:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

На какво основание говорите тук за АВТОРСКИ ПРАВА ?След,като 99% от аниматорите,художници и т.н нарушават именно авторските права на програмите,чрез които постигат целите си.Дълбоко се съмнявам,че ще се намери някой от участниците в този конкурс,който не е нарушил авторските права на Maya примерно,която в момента струва 7000$!Още нещо,повечето участници са използвали повече от една програма за постигане на целта!Направи една проста сметка на програмите които е ползвал един от участниците за поставената цел и получих сума от 4000$.Дали този участник не нарушава авторските права на поне две програми?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pikerРегистриран на: 08 Фев 2006
Мнения: 358

МнениеПуснато на: Чет Апр 20, 2006 8:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

смешно... човек би казал че компа ти е пълен с легални мптрюхи
_________________
брадато българче. с пушка. автоматична.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
xtaziРегистриран на: 31 Май 2004
Мнения: 36

МнениеПуснато на: Чет Апр 20, 2006 10:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

meekly написа:
На какво основание говорите тук за АВТОРСКИ ПРАВА ?След,като 99% от аниматорите,художници и т.н нарушават именно авторските права на програмите,чрез които постигат целите си.Дълбоко се съмнявам,че ще се намери някой от участниците в този конкурс,който не е нарушил авторските права на Maya примерно,която в момента струва 7000$!Още нещо,повечето участници са използвали повече от една програма за постигане на целта!Направи една проста сметка на програмите които е ползвал един от участниците за поставената цел и получих сума от 4000$.Дали този участник не нарушава авторските права на поне две програми?Въпрос на морални принципи. Говорим за авторски права, защото точно тук трябва да говорим за авторски права. Тези хора се занимават с интелектуален труд и трябва да бъдат информирани какви възможности имат.
Ти към някои конкретни обвинения ли имаш? Или просто си дрънкаш така, да става течение?
Има компетентни органи, които се занимават с тези въпроси, приятелю и не е нито твоя, нито моя работа кой с какво работи.
а, да не забравя - оказа се, че във форума има хора, които бачкат с Blender и Gimp.
На теб какъв ти е проблема точно?
_________________
...I'll show you some MADNESS...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
maceman
nightWoWalker


Регистриран на: 14 Яну 2003
Мнения: 4421
Местожителство: Ironforge

МнениеПуснато на: Чет Апр 20, 2006 11:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

meekly написа:
На какво основание говорите тук за АВТОРСКИ ПРАВА ?След,като 99% от аниматорите,художници и т.н нарушават именно авторските права на програмите,чрез които постигат целите си.Дълбоко се съмнявам,че ще се намери някой от участниците в този конкурс,който не е нарушил авторските права на Maya примерно,която в момента струва 7000$!Още нещо,повечето участници са използвали повече от една програма за постигане на целта!Направи една проста сметка на програмите които е ползвал един от участниците за поставената цел и получих сума от 4000$.Дали този участник не нарушава авторските права на поне две програми?

абе смешко- повечето от хората ( които познавам лично), и които са поствали тука са правили работите си на служебни компове...същите от своя страна са само с легален софтуер, чинно закупен за нуждите на фирмата..... за справка, ако още те интересува това, ходи питай данъчните!!!!
_________________
... gief more epix ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
meeklyРегистриран на: 20 Апр 2006
Мнения: 4

МнениеПуснато на: Пет Апр 21, 2006 1:22 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямах за цел да се заяждам.Отностно blender,не видях някой участник в конкурса да използва тази програма.На вас вие много смешно,май? :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ky3Mu4Регистриран на: 22 Юли 2003
Мнения: 3460
Местожителство: Germany

МнениеПуснато на: Пет Апр 21, 2006 1:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

meekly написа:
Нямах за цел да се заяждам.Отностно blender,не видях някой участник в конкурса да използва тази програма.На вас вие много смешно,май? :)

Напротив, даже същият този участник спечели и награда, за справка: http://www.graphilla.com/viewtopic.php?t=12677&start=0
Hint: Търси на "Blender" и "GIMP" ;)
_________________
"I'm a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meeklyРегистриран на: 20 Апр 2006
Мнения: 4

МнениеПуснато на: Пет Апр 21, 2006 2:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Много се радвам за което.:)Не съм го видял това.Може би трябваше да уточня някой неща в първия ми пост.Аз съм напълно noob в 3D анимацията.Обаче имам желание да се науча.Тук идва проблема на каква програма да се уча.Реших да ползвам Blender,защото е безплатна.Нямам 7000$ за Maya и за това се насочих към Blender.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
WhitehellРегистриран на: 29 Окт 2003
Мнения: 459
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Апр 21, 2006 9:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ako iskash da se uchish i ako iskash nqkoi ot tuk da ti pomaga po-dobre se nauchi na otnoshenie. 1vo neznaesh s koi govorish, 2ro nqmash podhod. Take it easy i te uverqvam che shte imash poveche uspeh!
_________________
Full speed saves time!!! - XFR
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
meeklyРегистриран на: 20 Апр 2006
Мнения: 4

МнениеПуснато на: Пет Апр 21, 2006 9:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Whitehell написа:
Ako iskash da se uchish i ako iskash nqkoi ot tuk da ti pomaga po-dobre se nauchi na otnoshenie. 1vo neznaesh s koi govorish, 2ro nqmash podhod. Take it easy i te uverqvam che shte imash poveche uspeh!


Okey
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> 3D Конкурс - Фантастично ездитно животно Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov