Предишната тема :: Следващата тема |
CG Art изисква ли "Арт" обучение? |
Да, опредено |
|
36% |
[ 18 ] |
Да, но не е задължително |
|
32% |
[ 16 ] |
Не е от значение |
|
22% |
[ 11 ] |
Не, определено |
|
8% |
[ 4 ] |
|
Общо гласове : 49 |
|
Автор |
Съобщение |
Nixon

|
Пуснато на: Пет Ное 10, 2006 3:46 pm Заглавие: Пътят на дизайнера / аниматора / графика / фотографа |
|
|
Ай сега... преди малко започна верижна реакция:
http://www.graphilla.com/viewtopic.php?t=14332
и ми е интересно да попитам въпроса: Има ли смисъл човек от рано да се е насочил и да е учил това, с което се занимава? Имам пред вид за дизайнера / аниматора / графика / фотографа и тем подобни съвременни CG Art професии. Скоро гледах едно интервю с Meats Meier (знаете кой е...) където той каза, че вече навсякъде се търсят хора с "класически" умения, с тренирана ръка, око, мисъл и т.н. "Само" компютърджиите вече не били на мода и според мен в близко бъдеще ще продължи да бъде така.
Аз лично не мога да кажа, че съм рисувал много-много, но все пак доста и това определено ми е помогнало и все още ми помага.
Ще се радвам да споделите и вашете мнение :) _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
PERO!

|
Пуснато на: Пет Ное 10, 2006 4:02 pm Заглавие: |
|
|
мен пък винаги ми е правело впечатление как хората преминали през "art обучение" гледат от много високо на тези които не са.
Според мен е по важно какво има човекът в главата като визия и ако то е добро той винаги може да намери някой с умения в ръката за да съдадат ДВАМАТА нещо добро. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Ное 10, 2006 5:39 pm Заглавие: |
|
|
а не ти ли е правило впечатление че тези които са одили по купончета и са щипали мацките докато другите се учат и си "губят времето" все обясняват че обучението няма значение и че е важно какво можеш?
Еми някой път кво можеш зависи от това дали си учил. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Съб Ное 11, 2006 4:49 pm Заглавие: но |
|
|
PERO! написа: | Според мен е по важно какво има човекът в главата като визия и ако то е добро той винаги може да намери някой с умения в ръката за да съдадат ДВАМАТА нещо добро. |
по принцип съм съгласен с теб, че добрите неща се получават от добър екип и допълване, НО, искам да кажа едно много НО, да го подчертая, удебеля и не знам какво още. Когато един човек в екипа разбира твърде малко от работата на другите, а се опитва да им се бърка, без никога да се е пробвал да прави това, което те правят, когато няма изградено съзнание и мислене за композиция, цвят, форма, т.е. все неща, които се учат с много практика... е такъв човек ще дърпа целия екип назад и в крайна сметка крайния продукт няма да е на ниво.
Преди няколко години, когато се занимавах с ТВ реклами и агенции това беше голям проблем - клиента и агенцията има работници, не казвам специалисти, които никога не са хващали сериозно молив и бои, никога не са цапали до лакът с графит въглен, маслени бои или нещо такова.
Сега знам, че до голяма степен това се е променило и има много по-качествени и подготвени хора и това се вижда постоянно. Проблемът е, че в университетите, сред хората които се учат на занаят има едно общо мнение, че най-важното е да се научиш да работиш с компютър, а не просто да се научиш да работиш и мислиш. Много от тях възприемат компютъра като цел, а не инструмент на съзнанието. И именно затова занемаряват работата на съзнанието, на ръката и окото, а се опитват да теглят и правят уроци, да научават някакви ненужни техники за правене на глупави неща и т.н. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Sami

|
Пуснато на: Съб Ное 11, 2006 5:09 pm Заглавие: |
|
|
А аз откакто видях една корица, правена от ПРОФЕСОР, с ЕЙЙЙЙЙЙЙЙтолкова разтеглен несъразмерно шрифт, изобщо не държа на художествено образование. :)
А ако трябва да бъда сериозна /не че горното е измислица/, художественото образование може да подпомогне един специалист, но не може да му даде много други, основни познания. И фактът, че едни от най-добрите графични дизайнери не са с художествено образование, мисля достатъчно добре отговаря на въпроса ти. _________________ печат на книги |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Съб Ное 11, 2006 5:25 pm Заглавие: ммм |
|
|
Sami написа: | А аз откакто видях една корица, правена от ПРОФЕСОР, с ЕЙЙЙЙЙЙЙЙтолкова разтеглен несъразмерно шрифт, изобщо не държа на художествено образование. :) |
не знам за кой професор говориш, дали той има съответното образование, дали вече не е изперкал, дали не му се работи, дали и т.н. , говоря за правилното отношение към творческия процес.
И не знам за кои най-добри графични дизайнери говориш, аз само се интересувам от съвременните тенденции по света. За хората, които работят в най-големите екипи, по най-големите поръчки, за най-много пари... На такива места не попадат случайни хора. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
kingBMF

Регистриран на: 17 Апр 2006 Мнения: 294 Местожителство: Liege, Rue de Serbie 99
|
Пуснато на: Съб Ное 11, 2006 6:09 pm Заглавие: Re: ммм |
|
|
Nixon написа: | И не знам за кои най-добри графични дизайнери говориш, аз само се интересувам от съвременните тенденции по света. За хората, които работят в най-големите екипи, по най-големите поръчки, за най-много пари... На такива места не попадат случайни хора. |
Много меркантилен излезе и ти, аз ще ти дам пример веднага, вярно, локален пример не интернационален, ама пък за сметка на това работещ за интернационална компания. Бат Стефко, модератора на 2-рия форум отгоре, ти с твойте образования, и с целия си опит и практика по рисуване, например, никога ама никока в този си живот, не може да му обуеш обувките. Няма арт образование, да не говориме за висше, ама си го има в него, за разлика например от тебе с образованието, но пък за сметка на това, няма ти го онова: "Intel Inside", предполагам добре ме разбираш. А да и е почнал след 27 да се занимава изобщо с дизайн. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
Пуснато на: Съб Ное 11, 2006 6:22 pm Заглавие: |
|
|
Аз ги виждам така нещата:
За мен е по-важно човек да си го може по принцип... това дали е учил, къде и как има значение, но определно не е най-важното (това от опита да си кажа). Ако е добър художник - като учи може евентуално да дръпне повече наистина, но ако не му "идва от вътре" - колкото и да учи - все тая :)
Има и вариант в който, ако някой няма чак такива добри умения (да ги наречем) но пък наистина полага много старание и учи или по-скоро рисува много - то пак е възможно да стане добър (ми виждала съм го с очите си - не много добри рисувачи буквално се научават да рисуват натурно и хоп- вече са много добри художници!) Същото се отнася и за дизайна разбира се - понаучаваш някои основни неща и т.н. и успяваш да направиш нещо стандартно, но творческото мислене и новаторството не идват с учене ;) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mucho

|
Пуснато на: Съб Ное 11, 2006 6:34 pm Заглавие: Re: ммм |
|
|
Le Brute написа: | Nixon написа: | И не знам за кои най-добри графични дизайнери говориш, аз само се интересувам от съвременните тенденции по света. За хората, които работят в най-големите екипи, по най-големите поръчки, за най-много пари... На такива места не попадат случайни хора. |
Много меркантилен излезе и ти, аз ще ти дам пример веднага, вярно, локален пример не интернационален, ама пък за сметка на това работещ за интернационална компания. Бат Стефко, модератора на 2-рия форум отгоре, ти с твойте образования, и с целия си опит и практика по рисуване, например, никога ама никока в този си живот, не може да му обуеш обувките. Няма арт образование, да не говориме за висше, ама си го има в него, за разлика например от тебе с образованието, но пък за сметка на това, няма ти го онова: "Intel Inside", предполагам добре ме разбираш. А да и е почнал след 27 да се занимава изобщо с дизайн. |
ами ти бе проз дървуделец па и ти си същия случай бе мама ... ;) _________________ бяла роза ше закича
на капака на москвича
шоту съм ибахти пича |
|
Върнете се в началото |
|
 |
EmPATHy_hr

Регистриран на: 01 Сеп 2006 Мнения: 1171 Местожителство: Tangent Universe
|
Пуснато на: Съб Ное 11, 2006 7:01 pm Заглавие: |
|
|
Наистина не е важно да имаш образованието на хартийка,написано някаде че си завършил не знам к'во си,и да го имаш пак може нищо да не става от теб.Всичко е много,много,многооооооооо труд....както викаше един мои преподавател "99% от хората го постигат с много труд...а останалите 1% си го имат"
Но хората които за учили според мен имат малко преднина,но все пак всичко е относително...:) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Съб Ное 11, 2006 7:03 pm Заглавие: Re: ммм |
|
|
Le Brute, аз имам завършено средно образование в езикова гимназия. Рисувах, или по-скоро тренирах за архитектура и след това влезнах анимация. Един ден може би ще се дипломирам с висше... живи и здрави. Т.е. нямам завършено специализирано образование, поне все още, но имам достатъчно продукция на достатъчно добро ниво.
Това, което исках да кажа, е че съм виждал достатъчно примери, където само общуването с хора в един и същи кръг, идеите, мисленето, състезанието и общата работа помага за развитието на индивида. Форумите и интернет са хубаво място, но мога лесно да ти дам поне 20 примера срещу всеки твой, където завъртането в университет, училище, кръжок, курс или подобно се оказва преимущество.
Не казвам, че човек не може и сам да се научи, разбира се че желанието за работа, усета, таланта си оказват влияние... Просто според мен без подходяща среда развитието е значително по-бавно.
Както и да е, темата на дискусията според мен съм я формулирал достатъчно просто и разбираемо, за да може всеки да даде мнението си и ще се радвам, ако няма повече сравнения и нападки. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Chef

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 1:43 am Заглавие: |
|
|
Бе вие не сте у ред :) _________________ ground zero terorist |
|
Върнете се в началото |
|
 |
D3im05

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 6:16 am Заглавие: |
|
|
Просто с учител се научаваш по бързо стига учителят да знае как да ти предаде това , което искаш да научиш :] _________________ Metro 2033 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 2:08 pm Заглавие: |
|
|
Право казвате, да живее самодейността. Ей така за фъна, да попитам :)) Колко от вас ходят на самодеен театър, самодейно кино? Ще си купите ли кола правена от самодейни инженери. Ако пострада някой ще го заведете ли в болница дет работят самодейни лекари? Ще си поръчате ли на самодеен архитект къща? Или просто дизайна и визията са нещо на което не се гледа сериозно? Много е БГ тая работа, някой беше казал че сме нация от индивидуалисти. Няма лошо. Както се казва важно е как "изглежда" това което човек е направил, а не дипломката. Има истина. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nub

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 4:54 pm Заглавие: |
|
|
Ако некой има талант да вижда, да се заслушва, да се заглежда, и да се замисля апа и да не го мързи образованието е без значение.
Реалността/практическия резултат е критерия.
Много хора си загубват живота и времето с мечтата за Про статуса като си мислят че дипломи и магистърски титли ще ги доведат до Промис ленда. Нъцки.
Обикновено такива хора компенсират липсата на талант с бутанка в комуникация с Про среда, семенари, лекции, образование и нищо чудно утре вдругиден и преподаватели да станат и небрежно да осакатят некой талант. Такива преподаватели има и ще има. Такива псевдо прота винаги е имало и ще има. Човек ако има талант дори и да го забаваи обучението ше си намери пътя и ще си вземе тва което му трябва. Ако се замислим студента се самоубочава а професора му е консултант в процеса на обучение. Интернет отдавна е иззел функциите на професорите и университетите в много отношения. Който търси намира. Който има талант и бачка се развива. Другото са глупости и загуба на време и пари. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
EmPATHy_hr

Регистриран на: 01 Сеп 2006 Мнения: 1171 Местожителство: Tangent Universe
|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 5:32 pm Заглавие: |
|
|
nub написа: | Ако некой има талант да вижда, да се заслушва, да се заглежда, и да се замисля апа и да не го мързи образованието е без значение.
Реалността/практическия резултат е критерия.
Много хора си загубват живота и времето с мечтата за Про статуса като си мислят че дипломи и магистърски титли ще ги доведат до Промис ленда. Нъцки.
Обикновено такива хора компенсират липсата на талант с бутанка в комуникация с Про среда, семенари, лекции, образование и нищо чудно утре вдругиден и преподаватели да станат и небрежно да осакатят некой талант. Такива преподаватели има и ще има. Такива псевдо прота винаги е имало и ще има. Човек ако има талант дори и да го забаваи обучението ше си намери пътя и ще си вземе тва което му трябва. Ако се замислим студента се самоубочава а професора му е консултант в процеса на обучение. Интернет отдавна е иззел функциите на професорите и университетите в много отношения. Който търси намира. Който има талант и бачка се развива. Другото са глупости и загуба на време и пари. |
true
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 5:42 pm Заглавие: |
|
|
Направо затворихте университетите с лека ръка. Ей така действате с размах! Браво :))))) У цел свет. Хихихиии, сега ми е весело. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 5:47 pm Заглавие: |
|
|
темата за академията на тази страница ли ще почне или малко по-нататък? :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 5:51 pm Заглавие: |
|
|
тука е темата за самодейците, не четеш :) _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 6:27 pm Заглавие: |
|
|
Плюс това нещата са мнооого по-смешни. Никсъна зададе въпроса за АРТ обучение. Не за дипломи, професори и т.н.т. Та... хорицата по горе, замислете се преди да оплювате курсове, специализации, училища и всякакви други форми на арт обучение. Излиза че човек трябва да си седи и да си дилетанства капсулован и велик вкъщи. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|