Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Nixon

|
Пуснато на: Чет Май 08, 2003 2:02 am Заглавие: 3D Festival... from Copenhagen... |
|
|
Поздрави от Копенхаген! Ето, че пристигнах и ето че мина първият ден на 3Д фестивала. С една дума – страхотно е.
Днес беше първият ден на фестивала, но реално се проведе само едно събитие – така наречения “Lord of the rings special conference day”. Само по себе си обаче, то беше разделено на три части, като на всяка част говореше отделелен човек, а водещия (така наречения host) беше не кой да е, ами Mike Milne (director of animation, Framestore CFC). Видях начина, по който е анимиран Gollum, в Maya, в която се зареждаха сцените от филма. Видях системата, използвана при анимацията на всички мускули и кожата (на всички герои), както и начина, по който е правено лицето. Бяха показани ранни тестове, важни стъпки при постигането на крайния резултат, както и най-различни весели или странни неща, които са се случвали по време на продукцията.
Такаа... 10:00 часа. Първият лектор беше Jason Shleifer (Animation Lead, Weta digital), като за него ни беше казано, че бил един от хората, които познават Мауа още от първите pre-Alpha версии, защото... ми просто бил до програмистите и им казвал какво да правят. Самият той пише скриптове на MEL и обеснява на другите аниматори в Weta какво и как да правят. На пръв поглед много весел тип, отлично владееше публиката и успя да ни забавлява през цялото време. Та... той започна с някои материали за много ранни тестове на Motion Capture и моделиране на някакъв актьор, с който просто са екпериментирали. Показа някои тестове на движения, както и рендвана сцена, при която този актьор се бие с Cave trolla вместо Гимли (онази сцена, при която Гимли минава между краката му, отдолу). Показани бяха много досега невиждани материали за начина, по който е създаден Gollum, за това как е изглеждал първият му модел, както и различните етапи на неговата промяна. Показа какво е станало, когато са наели актьора, който да играе ролята (ще изровя името по-нататък), който много е помогнал, за да се създаде реализма на героя. След това, бяха показани някой от дигиталните дубльори на главните актьори – Гандалф например. Може и да не знаете, но анимационната версия има 4 слоя дрехи, а допълнително разбира се и коси, бради, тем подобни. Дигиталните дубльори са били използвани когато е било много трудно да се заснеме всичко със син фон - напр. много големи декори, или при голяма сложност на кадрите, за да не бъдат наранени актьорите. След това, Jason отново се върна на Gollum и започна да разяснява части от схемата, по която са били правели анимациите му. Започна с обяснението как е правен character rigging-a, тъй като той е бил един от основните хора, които са го правили, обясни за това, как са използвани три различни системи кости, всяка направена по различен начин, така че да даде най-голяма свобода на действие на аниматорите. Показа преминаване между IK и FK, направено на основата на скриптове, както и обясни причината, поради която се е налагало да се направи – когато трябвало да се анимира тялото, а ръката да стои на едно място, сякаш се подпира на нещо. Каза, че точно това е направено донякъде в Мауа 5, но не съвсем, и все още е имало проблеми, даже и в Мауа 5.01, която той е пробвал. Показа, че са нагласени контроли за дишане на дробовете и корема, както и как са изкарвани отделни контроли за по-големите мускули, така че да могат допълнително да бъдат оформяни без да има движение, напр. на ръката, когато стиска нещо и бицепса се издува (muscle flexing). Беше показан начина, по който е разцепен последния кадър – 2600 квадрата, като се изписваше къде е използвана keyframed и къде - motion capture
анимация. Бяха показани и различните начини, по който се държи Gollum, когато си е Gollum, и когато преминава в Smeagel. Но, това беше оставено за следващия лектор, чието главно занимание е било... лицевата анимация.
Bay Raitt (Creature Facial Lead, Weta digital) започна след час почивка, колко да хапнем и пийнем по нещо, точно в 13:00 часа. Човека също беше представен накратко, като беше казано, че се е занимавал с оцветяването на комикси, а след това – в гейм индустрията, като най-накрая преди няколко години е станал project manager на messiah. От там идват и големите му знания за анимирането на лица и моделирането на герои. Започна от това, как гледал преди време проучванията на един психиатър – Eckman за физиологията на човешкото лице, за начина, по който се движат мускулите и за това какво може и какво не трябва да се прави, просто защото мозъка не може да изпрати сигнал за дадена много странна физиономия. Обясни за така наречените действия (actions)на мускулите, които били тясно свързани с връзките на нервната система и всякакви подобни неща, от които на всички стана ясно колко надълбоко са се задълбали в проучване още от началото. Обясни, как още от началото е работил със скулптора Jamie..... с който са разработили различни версии на Gollum, които да служат като morphing targets, по начин по който да се запази обема на цялата глава и след това са давали на аниматорите малък контрол над деформациите на тези morphing targets. Това е направено, заради това, че много от аниматорите влагат по малко от своята физиономия в героя и по този начин странят от правилния типаж, който е одобрен. Показа начина, по който е моделирал лицето, в messiah. Най-общо, метода е чрез суб-дивижъни, като е правена смесена ръбова/ъглова система, чрез която най-лесно да се вкара детайл на нужните места. Говори за така наречената “membrane sculting and modelling”, чрез която е правено това. На основата на тази идея, той каза, че са нужни пет базови morphing targets (relaxed pose; slack pose – texture; fully stretched pose; home pose; bind pose). Чрез тях, вече разделени на контроли на различните зони от лицето, е направено градиране от горната част на лицето надолу, като са отделяни различните елементи по групи (това трябва да се види как работи, защото е страхотно, май успях да го снимам).
Bay говори много за така наречената ”facial iconography”, разработена от него, за да се дефинира най-добре дадено изражение на лицето. Това представляват няколко линии, чрез които се определя положението на очите, веждите, устата и носа, изчистено и стилизирано до степен, показваща най-ясно за какво изражение иде реч. Спомена и как идеята за движението на мускулите по някаква форма на преливане в грешно, и за това как те са се опитали да направят така, сякаш мускулите са дърпани от въжета. Показа един много лесен начин за снимане на лице с всичките му гледни точки от едно място – чрез използването на система от огледала, разположени на 45 градуса от лицето в четирите посоки. Така, може лесно да се види промяната на лицето при различните настроения и гримаси които прави от всички страни.
Когато питах Bay дали мисли да публикува част от това, до което е стигнал в процеса на работа, той каза, че вече е говорил с някои издатели и може да напише книга, стига да намери времето. Аз лично много се надявам, че ще успее да го направи скоро.
15:00 часа. Последният лектор беше Matt Aitken – Digital Models Supervisor, Weta. Та... неговата история е вързана с това, че е имал приятел, който го е поканил да работят заедно и този приятел се е казвал Питър Джаксън(де и аз да имах някой такъв приятел). Когато Мат е започнал да работи за Уета, той е бил вторият човек в студиото, защото то е било в самото си създаване. Докато сега, той съвсем сериозно заяви, че се планира да се създаде електрическа станция, която да обслужва само нуждите на студиото, тъй като гълт много електричество.
Мат започна с това, как от началото на филм 2, са започнали да премоделират всички модели, вече с суб-дивижъни, като за филм 3, всички модели ще бъдат направени по този начин. Той говори много за начина, по който са били създадени ентите – дървета, за методите за тяхната анимация, за автоматичното създаване на листата и мъха, като процедури при самия рендър и т.н. Основното, за което той говори е системата massive за симулиране на тълпи от герои. Тя е била използвана в страшно много от сцените, като бяха дадени различни примери, в различни кадри на битки и т.н. Демонстрацията беше направена с видео касети, като бяха записани стъпките на композиране на кадъра – от основния материал, през почистването и различните добавки на детайли и др. Бяха показвани различни материали за Мумакил – бойните слонове, както и за създаването на огъня на Балрога...
Вече много ми се спи, деня беше доста изтощителен. Лекцията на Weta свърши някъде към 17:30, но все пак си беше доста дълга. След нея бях и на демонстрацията на един американски дизайнер, Syd Mead, който сигурно не познавате, но щом ви напиша, че е правил дизайните за първия пълнометражен Стар трек, Трон, Blade Runner, 2010, както и много други, ще ви стане ясно, че просто не можех да не отида и на неговата лекция и да слушам супер внимателно и концентрирано през цялото време, защото човека наистина е правил страхотни неща и въпреки умората ми беше много интересно. Сега при мен е близо един часа и това, което пиша сега, го правя и отчасти за себе си, защото съм сигурен, че утре ще видя още много удивителни неща (и в главата ми ще стане една голяма каша в края на седмицата), започва и самото изложение, с презентациите и всичко, така че, очаквайте включване отново утре вечер, късно с нови “екстри”. Повече подробности, другата седмица, защото засега няма да имам време да отговарям на въпроси. Ще гледаме и снимки тогава, дано да са станали ОК. Ммм... утре ще гледам Алекс Алварез от Гномон, да видим какво ще да каже :-)))
А, за Администраторите, тук е Tito “Lildragon” Belgrave (сигурен съм, че се досещате кой е), ще му кажа за нашия форум, защото мисля да се запозная с него утре... Мислете какво да го питам, не знам колко време ще бъде, но днес беше на презентацията на Weta.
Чао,
Никсън _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Чет Май 08, 2003 9:53 am Заглавие: |
|
|
Nixon, bravo!!!! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
atmos

|
Пуснато на: Чет Май 08, 2003 10:02 am Заглавие: |
|
|
Hmmm intresting. Want more more give more :P
Ae 4akame o6te info _________________ Nelson Inomvan's blog |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Christo

|
Пуснато на: Чет Май 08, 2003 4:01 pm Заглавие: |
|
|
Човече, много искам да съм ти на местото, ама като не знам пустия английскиииииии........... ;-(((( |
|
Върнете се в началото |
|
 |
north

|
Пуснато на: Чет Май 08, 2003 5:44 pm Заглавие: |
|
|
Bravo Nixon ! - tova beshe mnogo gotino info.S neturpenie chakame snimkite :))
Have fun ! :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Пет Май 09, 2003 9:18 am Заглавие: Дeн 2 на фестивала... Откриването и историята на 3Д... |
|
|
Четвъртък, 08 Май 2003
Такаааа... ето че започна и самия фестивал. За тези, които не знаят и не са виждали сайта, ще кажа, че самия фестивал се съставя от три отделни конференции – 3D Festival Conference, Architectural Visualization Conference, Game Developers World. Всяка върви в различни зали и с различни лектори, горе-долу по едно и също време, така че е невъзможно да се види цялата програма за всичко. Аз се интересувам главно от конференцията на 3Д фестивала, тъй като на нея се показват най-интересните за мен неща – филми, ефекти, главни действащи лица и т.н. Ще пиша главно по тази тема. Колкото мога, засега. Водя си записки до колкото успявам. Също така, започна и самото изложение, на което участват редица фирми, като discreet, softimage и AW. Правеха се демострации през цялото време, но нямаше много интересни за мен неща. Това, което ми направи впечатление беше, че много малко хора реално задаваха въпроси на презентаторите, почти не се интересуваха какво става и т.н. Беше демонстриран и новият XSI 3.5, както и Мауа 5, но някакси това не привличаше много хора. Хората се трупаха по залите, там където наистина бяха интересните неща, донесени от интересни хора.
Ето и Програмата на конференцията на 3Д фестивала:
09:00-10:00 High-end character animation, Jeff Kleiser (Kleiser-Walczak Construction Company)
10:00-12:00 Expression driven dynamic effects, Alex Alvares (Gnomon School of visual effects)
14:00-15:00 Creating Memorable characters, Victor Navone (Pixar)
15:30-16:30 Die another day, Paul Franklin (Double Negative)
17:00-18:00 Film festival with Jason Schleifer (Weta) – funny films.
18:30-20:30 The history of 3D graphics evening, hosted by Isaac Kerlow (Disney), panel – Mike Milne, Jeff Kreisler, Rob Coleman.
Започвам хронологично. Закъснях... Много тъпо. Често ми се случва, и ето че и днеска така... цял половин час. Не знам какво точно съм изпуснал, но пристигнах в Бела Център някъде към 9:30. Лекцията на Jeff Kreisler вече беше започнала. За тези, които не знаят, той е съ-основател на Kreisler-Walzack company, студиото, правило едни от първите опити и успехи в историята на компютърните ефекти за рекламите и кино-производството. Те са правили много от графиките и анимациите в самата зора на компютърните ефекти, кадри от филми, за които аз лично много малко съм чувал, а още по-малко съм виждал, но са останали като пионерски. Когато аз влязах, Jeff говореше за начина, по който са правили Jet Li в The One. Започна от историята на начините, по които се напасва лице към каскадьор, като даваше различни примери от преди десетина години. Показа тестове, при които се вижда как дадено компютърно генерирано лице се движи абсолютно точно с тялото, но поради липсата на изражения, стоеше изкуствено. След това, показа тестове при които вече бяха използвали специално разработена за целта система за симулиране на изражения и емоции, които са били преливани с морфинг. За всички кадри бяха показвани първо заснетия кадър, след това, стъпките на ставането, с различните слоеве за композирането. Показа и кадъра, в който лошия Джет Ли пребива няколко ченгета, които са изцяло компютърно генерирани. Не знам дали сте виждали точно как става това, но е доста впечатляващо как са слагали сенките и всичко останало. Следващото интересно нещо, което показа беше Mistique от Х-МЕН. Обясни принципа, на който е правена смяната на люспите, както и това, че за втория филм се е наложило да направят по-детайлна версия, защото имало наистина много близки кадри. Показа и редица малки проекти, по които са работили в студиото, тестове и различни материали които никога не са били използвани, но за повечето неща не успях да си запиша точно какво представляват, а и някои бяха наистина стари проекти.
10:00 Алекс Алварес (Директор на Гномон)... започна с малко закъснение, тъй като нещо имаше проблеми с компютъра си и трябваше да прави настройки. В залата, която беше пълна, малко хора не знаеха какво е Гномон и за какво иде реч. Повечето, които очевидно бяха там за да гледат, си тръгнаха доста бързо, защото нямаше много филмчета за показване. Това, с което Алекс започна беше обща информация за Гномон и за нещата, които стават там. Показа едни PDF-и със стаите и обстановката, които не бях виждал преди. Каза, че имат 55 курса с 45 преподавателя в момента, а и скоро ще имат специални курсове за Mental ray и Renderman. След това, започна да говори за създаването на ефекти и за начина по който трябва да се измисля какво да се прави. Според него, всеки даден ефект (на частици) трябва да е измислен като раждане (birth), поведение (behavior) и изглед (apperiance) , преди да започне да се прави. След това започна и същинската част на лекцията, като общо взето, даде няколко примера за писане на изражения (expressions) в Мауа. През повечето време използваше системи от частици и обесняваше точно, стъпка по стъпка как се пишат изражения, как работят и разни подобни работи. На мен лично ми беше много интересно и въобще не усетих как мина времето. Даде различни примери за това как се разполагат различни обекти в далечина от камерата, с различен детайл. Имаше и симулации на твърди динамики чрез меки тела, редица много хитри методи за анимиране на сложни ефекти. Записвах си повечето неща, и се опитвах да ги проумея, правих снимки и т.н. , но ще видим какво съм разбрал след време. Доста е сложно като менюта, поне определени неща, които както и той каза, не се намират в ръководството. Показа и примери за ефекти, подобни на такива в киното (напр. излизането на скарабеи от дупка, като в Мумията). Питах го дали смятат да имат преференциални цени за студенти и преподаватели на DVD-та и други материали, но той каза, че засега нямат такива планове и не иска да е политика на училището да се занимава с такива неща, а по-скоро ще ги оставят на специализираните компании, които го правят.
14:00 Victor Navone, Animator Pixar– Creating memorable characters.
За тези, които не знаят, Виктор е автор на “Alien’s Song”(1999) онази анимация на едноокото зелено извънземно, което пее “I will survive”, спечелило между другото първа награда за кратък филм мисля миналата година на фестивала. Та, той работи вече три години за Pixar, и обесняваше за принципите, по които се прави даден герой приятен и запомнящ се. Даваше примери от филми на Дисни, Пиксар, Шрек и др. Каза някои наистина интересни неща, които смятам да обобщя по-нататък и да пусна като отделна тема, защото е много полезно според мен.
15:30 “Die another day” – Paul Franklin, visual effects supervisor, Double Negative. Това беше най-заспалата лекция от началото на фестивала. Общо взето, Пол показа първо демо клип на студиото, след това започна да обеснява как са правили ефекта по някои от кадрите в последния филм на Джеймс Бонд. Та, сцените по които са работили бяха от епизода със самолета на лошите, който минава през някакъв енергиен лъч и се запалва (сори, ама не съм гледал филма). Всичко изглеждаше прилично, ама просто човекът не беше добър лектор и общо взето на повечето хора им се приспа, още повече че беше много уютно и удобно в залата и мислех да дремна малко (шегувам се). Както и да е, в края разказа за това, как студиото Passion и те щели да правят екип за създаването на пълна серия епизоди с някакъв анимационен герой от 70-те, и в момента събират екип, така че раздаваше флаери с информация. Може по-нататък да публикувам нещо като обява за това, ще видим.
17:00 Film Festival with Jason Shleifer (Animation Lead, Weta) – funny films. E, тук вече никой не спеше. Просто защото нямаше начин. Както може би се досещате, бяха показвани много весели филми, които забавляваха всички. Ще ги изброя на бързо, като не успях да запиша режисьорите и студиите на всичките, ще ги потърся, като се върна в София.
“Cane toad (What happened to Baz)”
“Boxer” – Episodes 1,2 and 3. Tuba studio.
“Deadline” – Aardman studio, directed by Stefan Marjoram.
“VHX” – directed by Luc Utter
“The presentators” – Aardman studio.
“Show & Tell” – directed by Mark Gravas
“Vacation” – Aardman, directed by Scott Pleidel (Pierce)
Общо взето, това беше много забавно, нямаше коментари, а след всеки филм залата бурно ръкопляскаше. Всичко свърши някъде към 17:45, като след това отидохме долу за да пийнем по нещо, имаше бира, газирани напитки и вино. Всички очакваха с нетърпение да започне събитието на деня – презентация на историята на 3Д графиката.
18:30. The history of 3D graphics evening, hosted by Isaac Kerlow (Disney), panel – Mike Milne, Jeff Kreisler, Rob Coleman.
Всичко беше готово и когато влезнахме в залата видях за първи път Rob Coleman. Toй е... ами анимационен режисьор на Episode 2. От 1993 работи в ILM и за този филм за първи път получава тази титла. Участвал е и по много други филми, като Епизод 1, Мъже в Черно, и т.н. Това не е чак толкова важно. На пръв поглед, като го гледаш с дънките и обикновенната тениска, изглежда прекалено обикновен. За мен всъщност е звезда, повече от който и да било от актьорите във филма.
Такааа.... Това, което стана през тази вечер, беше нещо като презентация, водена от Isaac Kerlow, като той показваше серия от слайдове, с класация на различни филми. По това време, всеки от другите коментираше нещо за това, което виждахме. Имаше много заглавия, които не съм и чувал даже, но те споменаха с голямо уважение. Като например “Carla’s island”, “Bio-sensor”, “Growth” и др. След това, всеки от панелистите показа своя касета или диск с филми, като разбира се, най-интересна беше компилацията на ILM. Видяхме и сцената с водата и усмихващото се лице от “Бездната”, кадър който определено ще остане в историята. Това, което каза Роб към края ми направи впечатление, и затова ще го цитирам горе – долу дословно: “Преди десетина години всички бяха роби на машините, преди 5 – на програмите, докато сега, за първи път започваме да се освобождаваме и да бъдем артисти.” Каза и че в ILM в момента аниматорите ходят на уроци по актьорско майсторство, учат се по-добре да играят. Това е важното според него вече. Таланта на всеки отделен човек е решаващ, за да може публиката да усеща и чувства заедно с дигиталните герои. Другите се съгласиха с това мнение, в общи линии. Имаше въпроси, като например дали мислят, че ще може да се направи герой с изкуствен интелект, който да играе, но това не беше прието много на сериозно, тъй като Майк каза, че въпреки цялата си техника и мощни машини, никой досега не е успял да направи синтетичен глас, който да звучи човешки и убедително, така че според него няма да е възможно да се направи и такъв образ. И така, имаше и още няколко въпроса, но накрая всичко приключи с бурни ръкопляскания и си тръгнахме. Интересното след това, когато се качих в метрото беше, че и Роб се качи на него. Беше с някаква жена, може би съпругата му и видях как едни датчани го захапаха веднага и започнаха да си говорят с него.
Това е от ден 2. След малко ще започне ден 3. Повечето от това го пиша на сутринта, тъй като вечерта бях много изморен и не можех да мисля добре. Взел съм си купчина списания, брошури и други екстри, които още не съм разгледал добре и надали ще успея преди другата седмица, но все пак, и там видях няколко интересни материали, които си заслужават внимание. Айде, че не трябва да закъснявам този път. Днес е церемонията по награждаването, която не се съмнявам ще бъде страхотна. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NURBS
|
Пуснато на: Пет Май 09, 2003 10:10 am Заглавие: |
|
|
Аррргггхх! Умирам от завист! Направо съм вече тревнозелен! Искам и аз да съм тааааааам!!
БТВ, тези лекции ще бъдат ли показани някъде впоследствие? Защото съм чел доста неща от презентации и лекции от Siggraph на pdf-и...
Ако знаеш нещо по този въпрос, дай някой линк, моля! _________________ Tongue-tied, twisted, just an earth-bound misfit, I |
|
Върнете се в началото |
|
 |
north

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Съб Май 10, 2003 1:21 am Заглавие: и така... |
|
|
Петък... трети ден от фестивала. Много готино. Филми. Награди. много работи.
Преди малко погледнах темата в CGTALK, и наистина там има това, което аз не мога да ви покажа все още - снимки. За съжаление, нямам цифров фотоапарат, а и е почти чиста случайност че мога да пиша тези неща, защото съвсем случайно имам достъп в стаята, в която преспивам до интернет чрез един доста удобен (но малко старичък) лаптоп...
Няма да пиша много сега, а ще видя какво мога да направя утре. В неделя по обед се връщам в София и ще гледам до Понеделник-Вторник да напиша пълните материали. Също така, ще пусна снимките си за проявяване мисля в понеделник и така...
Иначе, събрах много материали и екстри, повечето качествени обаче - с пари, като например последните няколко броя на 3D World, oще не съм ги прегледал както трябва, има някои работи които си заслужават да се преведат.
Колкото до завиждането, NURBS, не си мисли, че е чисто удоволствие през цялото време. Всяка сутрин ставам към 7, оправям се бързо и към 9 и нещо вече съм там. Транспорта е удобен, това го признавам, влак и след това - метро, не се усеща разстоянието. Целия ден се движа от зала в зала, старая се да слушам много внимателно и да съм максимално концентирам, водя си записки, но не винаги става. Просто някои лектори са по-мудни и на няколко пъти се усещам дяволски да ми се приспива. Вечер, като се прибера към 10(днес, петък към 11:45)сядам и пиша, първо на WORD, след това го пускам тука. Целият този обем, който написах не се появява току-така, а след час и нещо мислене и обмисляне. Не ми е много лесно, а и като се замисля за връщането в БГ, с всичките неща по летищата, не знам кога ще се възстановя. От друга страна, и аз не мога да повярвам, че съм тук. Просто всичко ми изглежда фантастично, като в приказките. Много ми е забавно например да гледам всичките тези хора, които са най-добрите специалисти в света, да се държат напълно свободно и отпуснато. Самата атмосфера на фестивала е страхотна. Утре(Събота) е последният ден, но въпреки това ще има някои страхотни лекции, една от които е на Rob Coleman. Свърших белите листа за записки и минах на паус, което ми е някакъв проблем, но ще се оправя.
Айде, ще разказвам подробно като имам време в София,
Чао. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
voltaja

|
Пуснато на: Съб Май 10, 2003 9:38 am Заглавие: |
|
|
От Копенхаген за ГРАПХЛЛА предаде специалниет пратеник NIXON
:D
евала човече
Благодарности че споделяш всичко това .
Успех _________________ When I am on the road , no one can stop me! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
atmos

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2003 6:08 pm Заглавие: |
|
|
"14:00 Victor Navone, Animator Pixar– Creating memorable characters"
eto tova iskam da vida
Ei Nixon mnoo 10x za infoto :P _________________ Nelson Inomvan's blog |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2003 10:52 pm Заглавие: Zdraveite ot BG... |
|
|
Здравейте отново!
ето че пак съм в България... радвам се, че всичко мина благополучно, багажа ми е ОК, нищо не съм загубил или забравил. Очаквайте скоро много неща от пътуването ми до Копенхаген - снимки, коментари, материали, статии.
За сега, ще ви помоля да имате малко търпение, тъй като нещата са много, впечатленията - огромни, и ще ми трябват ден-два, за да окомплектовам всичко и т.н.
Мисля също така, най-накрая да пусна и личен сайт, вече го регистрирах на nixon.dir.bg, до края на седмицата ще го напълня
Айде _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2003 9:38 am Заглавие: |
|
|
Welkome to BG Nixon!!!!!!!!
chakame s netarpenie da publikuvash snimkite i komentarite ti! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Чет Май 15, 2003 7:45 pm Заглавие: Събитията от Петък, 9-ти Май. |
|
|
Така... Петък, 9-ти Май. Най-дългият ми ден на Фестивала, както сами ще се убедите. Ставаха сумати интересни неща и главата ми буквално се препълни.
09:00 MPC's Magical Visual Effects for "Harry Potter and the Chamber of Secrets" - Peter Muyzers (TD Supervisor, The Moving Picture Company)
Презентацита беше общо взето за композирането и анимацита на някои от кадрите в "Harry Potter and the Chamber of Secrets". Не успях да отида на време за представнето на Питър, но от това, което погледнах в сайта като информация, е че се занимава от около 8 години, като е започнал с правенето на реклами и малки неща и по-късно е минал към MPC, където е работил и по първата част на Хари Потър.
Презентацита започна от началните надписи и той разказа как са правили нкои от облаците, за да може да станат по-ефектни надписите. След началните надписи се премина към кадъра, в който се вижда типично английско градче и се приближаваме към една къща и там кой - сами Хари, разбира се. За този кадър са използвали изцло 3Д анимаци, като даже са се постарали да изчислт текстура с Глобално Осветление.
След това, започна да показва кадрите с летщата кола и начините, по които са правили ефектите с не, напр. Там където Хати пада и се държи за вратата, снимали са го стандартно на зелен екран и след това са го нагласли. Обсни, че модела на колата, стар Форд бил точно копие на съществуваща кола, включително всички драскотини, ръждата и т.н. Този модел по-късно доста са го използвали за много кадри, наистина и всичките много тежки. Като например когато момчетата се блъскат в дървото и то почва здраво да ги налага. За това дърво специално отделиха 15-20 мин да говори колко е било специално и тежко, как са правили динамики за клоните, листата, как е имало много и различни системи от части за листа, прах, клонки и др.Имали са и макет, който също са използвали за нкои кадри, но в общи линии не особено. Просто защото цлата анимаци е доста сложна и много неща се случват на екрана.
Отново беше споменато, че основната програма за композиране е била Shake, като са имали нкъде към 50 специалиста, правещи композиции. Каза, как специално били разработили plugin, който в 3Д пространството на Shake светвал обектите, като по този начин се спестила много работа на хората, правещи осветление.
Едно от нещата, които запомних от тази презентаци беше, че студиото (в случа Warner bros) решава кои кадри да се правт 3Д, кои с обемна анимаци и т.н. Ставаше въпрос за замъка на училището и Питър каза, че не е дигитален модел, а е макет, който е бил правен още за първи филм.
10:30 "How to enhance creativity through the massive use of digital technology" - Guillaume Hellouin (President, Sparx)
Още един труден презентатор. Човекът е французин и има силен акцент, а също така и много бавно говори. Въпреки това, показа нкои много интересни неща, трейлъра на "Robota", който са правили в студиото. По него са работили доста хора, но каза че реално около 10 човека са правили основната част от работата. Показа и нкакъв нов видео-клип на Elliot - "Space Hotel", който беше доста добре изпипан, изцло 3Д. Каза, че е правен за 2 месеца и че са използвали flame, за да спестт време. Имаше и нкои други малки неща, но реално не беше толкова интересно, ако се сравнва с предишните дни.
12:30 "Designing the Future Concept, Idea, Design" - Syd Mead, visual futurist, keynote speaker Architectural Visualization Conference.
Общо взето, тази лекци много приличаше на лекцита от Срда, и затова не си водих лекции специално за не. Сид отново показа нкои от страхотните си неща и беше бурно аплодиран от цлата публика, с голмо уважение.
14:00 "The ChubbChubbs - The story behind the scenes"
Andrew Titcomb (CG Supervisor | Sony Pictures Imageworks, USA)
Това вече беше доста по-интересно. Аз лично, когато за първи път разбрах за Chubs-ите и ги гледах, страшно се израдвах на цлото филмче. За тези, които не знат, филма спечели Оскар за кратка анимаци на тазгодишното 75-то издание. Бха показани различните стадии от създаването на филма, като Андрю разказа как повечето от героите в бара са били правени все едно са от една раса с главнит герой. Целата работа по филма е отнела около 8 месеца, като са имали вече сценари, но не и типажите. Нкъде месец преди кра се е разбрало, че филмчето ще се пуска като въведение пред MIB2, и това до известна степен е ускорило нещата, защото преди това не са имали фиксирана дата за завърване на продукцита. Най-голмото предизвикателство било да се промени мисленето на аниматорите от филмово към анимационно, (cartoonish). Използвали са гъвкав екип, като различни хора работили известно време, когато нмали работа между други проекти. По принцип, анимирането на сцените в бара било най-сложното, тъй като никога преди това не са правили толкова много герои на едно мсто. Разделли са кадрите на по 4 типажа, които да прави всеки аниматор.
Едно от най-трудните неща било осветлението и светването на фоновете. Тъй като не е имало бюджет за Matte painting(рисуване на фонове от художници), всички фонове е трбвало да станат 3Д. Самото осветление е правено от главни художник на филма, като са му давали статични OpenGL рендъри на определени квадрати и той е рисувал отгоре във Photoshop. Когато са направили сцените в бара с Йода и Вейдър, както и пришелеца, са пратили касетка на хората, които държат правата - за одобрение. Лукас даже се е зарадвал на канадската борба, а и на Джар Джар, и вендага е одобрил използването на тези герои. Но, въпреки това, създателите са имали вече подготвени варианти, при които тези герои се замент с други. За финал, Андрю показа за първи път пред публика последната кратка анимаци на Сони - "Early Bloomer" (Ранно разцъфнал... не ми се карайте за превода.). Историта е под 5 мин, като се развива под водата, как едни попови лъжички си плуват и играт и изведнъж започват да им изникват крайниците. Като картинка е много готино, сладко анимирано, но самата иде нещо не ме накефи. Беше споменато, че се подготв пълнометражна анимаци, кото се очаква да излезе до 2 години.
15:30 "Methodology of 3D animation" - Kyle Balda (Animation workshop).
Такаа.... това беше доста поучително. Кайл е работил години наред за Pixar, ILM и др, като е участвал в анимирането на "Играта на играчките" 1 и 2, както и на редица други филми, като "Маската", "Марсиански атаки", "Джуманджи", "Приключението на бубулечките", "Таласъми ООД". В момента живее в Европа, изнас лекции в различни училища и фестивали, като до колкото разбрах есента ще бъде в Париж, може би в нкое училище там.
Кайл започна с едно от основните неща в анимацита - създаването
на "walk cycle"(цикъл на ходене). За модел изполваше Уди от "Играта на играчките". Беше направил нещо като компилаци на видео касета, пускаше , и спираше за обснени. Първо, пусна готовата анимаци, зациклена, като обсни, че вско вдигане на краката нагоре трбва да е по-бавно от слизането, защото при слизането имаме действие по посока на гравитацита. Това важи за вска част на тлото или каквото и да правиш - вдигане на клепачи, ръце, глава и т.н. След това, пускаше една след друга отделните етапи на анимиране на самото движение на геро - първо краката, след това хълбоците и торса, после рамената, ръцете, китките, пръстите и най-накра главата. Обърна внимание на нколко подробности, като например това, че за да изглеждат позите реалистично, ъгъла на колното и глезена трбва да е един и същ. Също така, трбва да има връзка при движението на хълбока, с движението на рамото, като преди квадрата на контакта (със земта) хълбока, чийто крак стъпва трбва да е най-високо. Каза, че много често, когато се прави анимаци, самит аниматор играе за себе си движението, което трбва да анимира. По-добре обаче било това движение да бъде гледано в огледало, а още по-добре - записано на лента, тъй като много често се изпускат дребни неща, които всъщност правт всичко реалистично. След анализ, анимирането било по-лесно и по-реално. Синхронизирането на устните (lipsync) трбва да се прави най-накра, след като е завършена анимацита на цели герой/сцена.
Говори дълго време за "блокиране" на анимацита - стъпка в самото начало на анимирането, кото само определ отделните блокове на движението, без да се правт позите или нещо друго, чисто придвижване/ротаци на обема на геро. Каза, че е много важно бързо да може да се прави това, след това да се покаже на режисьора и той да каже дали иска точно този тип движение. Всички тангенти(криви) между ключовете трбва да са прави(линеарни), докато не се приключи с блокирането на движението. По принцип, правилото на студиите е да дава по 5 дни за анимирането на 7 сек. анимаци включваща двама герои. Това, разбира се е относително, в зависимост от времето до кра на продукцита.
17:00 Dan Sarto (AWN) - Award winning shorts.
Дан е съ-основател и издател на awn.com. Също така, той е от основните действащи лица при откриването на сайтовете AIDB.com (Animation Industry Database), както и на VFXWorld.com, които са свързани с представнето на анимации, визуални ефекти и подобни.
Това, което Дан правеше в общи линии беше да смен касети и дискове, на кратки анимации, нкои от които са печелили доста престижни награди. Ето и техни списък:
"The Cathedral" Platige image, 2002.
"The Chubbchubbs", Sony Imageworks, 2001.
"For the birds", Pixar
"Fifty percent gray", Ruairi Robinson.
"Aunt Luisa", Blur
"Snowman", Lane Nakamura
"The smell of horror", Mitch Butler
"Early Bloomer", Sony Imageworks
"Mike's new car", Pixar
20:30. 1-st Annual International 3D Awards Ceremony.
Ето че започна и церемонита по награждаването. Това е първит път, в който на 3Д фестивала се дават награди, и затова всичко беше така да се каже, блскаво и светкаха доста светкавици. Имаше 14 категории, вска от които до 7 номинации. Пускаха се кратки откъси от всеки от тх. Домакин на церемонита беше Teo Leonard, от CG Talk. Той представше вска от категориите, а и извикваше хората, които обвваха номинираните участници. Спечелилите излизаха на сцената, ако присъстваха, казваха по едно благодар, снимаха се с Тео и представщи категорита и отиваха встрани. Имаше нколко спечелили, които не присъстваха, но бха изпратили запис с благодарностни приказки, най забавното беше на Аардман, кратка анимаци с тримата 3Д пластелинови човечета, както и на Самата награда представлваше метална статуетка (предполагам медна), придружена с по един Compaq Ipaq. Само спечелили студентската награда взе и още нещо - работна станци на HP, както и последнит модел на Quadro - FX 2000 от NVIDIA.
Ето и списъка на категориите и съответно на победителите:
1.Game cinematics - Warcraft III - Blizzard.
2.Architectural Visualization animation - "My house", Architecture in motion.
3.Architectural Visualization still - Vertical village project.
4.Student 3D animation - "Tim Tom", Supinfacom, France.
5.Logos and idents - "The Presentators", Aardman for Nickelodeon.
6.Industrial design still - Z1010, Sony Ericsson
7.Independant animation - "Eternal Gaze"
8.3D Art still - Steven Stahberg
9.Television VFX - "Dinotopia", Framestore.
10. Music video - "Nature is Ancient" (Bjork), Glassworks Post Productions Ltd., UK
11. Technological innovation - Animanium: An Application for Character Animation with Flexible Inverse Kinematics, The University of Tokyo and Sega Corporation Mirari R&D, Japan.
12. Commercials - "Carl and Ray: Kung Fu", Tippett Studio, USA.
13. Short film - "Show & Tell", Kapow Pictures, Mark Gravas, Australia.
14. Feature film VFX - "LOR - Two towers", Matt Aitken.
Преди самата церемони имаше нещо като вечер, на кото нмаше много различни неща за дене - сандвичи, кюфтенца, 4-5 вида салати и различни неща за пиене. Храната беше хубава, и да ви кажа честно въпреки това остана много. Просто се бха приготвили добре хората. Аз лично си хапнах един сандвич и нколко кюфтенца и салатка, защото бх поизгладнл, но и нмах намерение да се тъпча по принцип.
След самата церемони, беше обвен кра на ден, който за мен специално беше много дълъг и изпълнен с емоции. Всичко ми беше много интересно, но и изморително. Затова не можех по никакъв начин да пиша нещо през нощта за форума.
.... Тъй като използвам много тъпа програма - Star Office, за писане на тези неща и ми трие "я" - тата навсякъде при Copy в Клипборда. Може и други неща да прави, но не мога сега да се занимавам да коригирам всичко. За което, съжелявам... В сайта си ще гледам да оправя 99% от нещата, след като изкарам всичко.
Очаквайте утре снимки и повече обяснения... Айде. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Чет Май 15, 2003 8:01 pm Заглавие: |
|
|
еха !!!
ами ако можеш направи стаииката със снимките на едно PDF -че да си цетем със зоом или кога нямаме интернет |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Пет Май 16, 2003 9:51 pm Заглавие: PDF... |
|
|
tumbi написа: | еха !!!
ами ако можеш направи стаииката със снимките на едно PDF -че да си цетем със зоом или кога нямаме интернет |
мда, мислил съм и за това, но все още имам много неща, които трябва да си оправя. Искам да вкарам и малко снимки и линкове към сайта на Фестивала, засега ще е главно в HTML, но след седмица-две ще направя и PDF версия, както и мисля да поразпитам някое друго списание, ако се заинтересуват да пуснат статия или нещо.
Засега обаче, работя главно по сайта си, защото бях писал, че ще го пусна на 16-ти, а нищо такова не стана и трябва да го действам.
Айде. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Вто Май 20, 2003 11:22 pm Заглавие: Web site статия... |
|
|
http://nixon.dir.bg/artic/3dfest_00_bg.htm
Ето че доживях и този момент... да напиша тук адреса на страницата в сайта си, в който е статията ми за 3Д фестивала. Все още няма много неща, които искам да ги има, като например снимки и английска версия, но има и много, които тук не можех да вкарам...
Моля, извинете ме малко за дизайна. Знам, че е лош, но нямам време да правя префърцунени истории, някой друг път. По-нататък ще си пускам и картинките на портфолиото, защото не мога да смогна, просто са прекалено много за да ги наглася за 1 час.
Приятно четене, и се надявам да кажете какво мислите, добро или лошо, приемам всякакви мнения.
:) _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Toshiro
|
Пуснато на: Сря Май 21, 2003 12:05 am Заглавие: |
|
|
emiii .... evala ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maceman nightWoWalker

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2003 5:06 pm Заглавие: |
|
|
бравос!!!! е такива като тебе требе да има повече!!!! защо, питам аз, моргота не напише нещо такова след кат ходи на Е3то в LA??? :))) _________________ ... gief more epix ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2003 5:24 pm Заглавие: Victor Navone - Creating memorable characters |
|
|
atmos_fear написа: | "14:00 Victor Navone, Animator Pixar– Creating memorable characters"
eto tova iskam da vida
|
Victor Navone - Creating memorable characters
Ето, че най-накрая успях да намеря време да напиша нещо и за тази лекция. За всички, които се интересуват от дизайн на типажи, за кратка анимация и т.н. , силно препоръчвам да прочетат няколко неща:
8-ми Май: Creating memorable characters, Victor Navone
http://nixon.dir.bg/artic/3dfest_02_bg.htm
9-ти Май: Methodology of 3D animation, Kyle Balda
http://nixon.dir.bg/artic/3dfest_03_bg.htm
10-ти Май: Principles of character animation, Kyle Balda
http://nixon.dir.bg/artic/3dfest_04_bg.htm
10-ти Май: Evolution of character animation - A personal reflection, Rob Coleman
http://nixon.dir.bg/artic/3dfest_04_bg.htm
Също така, няколко човека препоръчаха силно две книжки. Още ги нямам, но мисля да си ги взема, скоро:
The Illusion of Life: Disney animation
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0786860707/qid=1053526911/sr=8-1/ref=sr_8_1/002-0205405-3403211?v=glance&s=books&n=507846
Animator's survival toolkit:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0571202284/ref=pd_bxgy_img_2/002-0205405-3403211?v=glance&s=books
Това е засега. Следва продължение... СКОРО _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|