Graphilla.com :: Преглед на тема - Любо Христов: Ефектите не могат да бъдат главен герой

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Любо Христов: Ефектите не могат да бъдат главен герой

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Новини, интервюта и уроци
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RG®

МнениеПуснато на: Пон Авг 04, 2008 3:18 pm    Заглавие: Любо Христов: Ефектите не могат да бъдат главен герой Отговорете с цитат

Арт-директорът на "Спийд Рейсър" за разликата между "тук" и "там" и може ли от България да се работи за Холивуд

Любо Христов живее от 10 години в Америка и е работил по някои от най-касовите продукции напоследък - Спийд Рейсър, 300, Мистър и Мисис Смит, Тайният прозорец, Матрицата: Революции, Лигата на необикновените джентълмени, Мисията невъзможна 2 и много други.

Завършил е анимационна режисура във ВИТИЗ през 1985 г. в класа на Тодор Динов. През 1990 г., докато работи в Анимационна студия "София", печели конкурс и е поканен да работи за пълнометражен анимационен филм в Лондон. По-късно става художествен ръководител на едно от най-големите студия за визуални ефекти там - Cinesite. През 1998 г. получава покана от централата на студиото, която се намира в Холивуд и става арт директор. Пет години по-късно, вече натрупал солиден опит, Христов създава собствено студио за дизайн и производство на специални ефекти.

Каква е причината да сте в България, освен да се видите с близки и познати?
В момента предлагаме България като потенциално място за заснемане на филм, който ще правят наши приятели продуценти. Той може да бъде заснет в България, както и визуалните ефекти да бъдат направени тук. Вече има до голяма степен такива условия, скоро ще се разбере дали всичко това може да се случи в България.

Колкото до въпроса дали става дума за филиал на компанията - все още е рано да се каже. Да се регистрира компания, е много лесно, идеята е по-скоро да се види по какъв начин може да се създадат по-сигурни и по-постоянни връзки между нас там и хората тук, за да се като в Холивуд, с различни студия в Германия, Франция, Англия, Нова Зеландия...

Тайна ли е кой е филмът?
За момента не мога да кажа кой е.

Завършили сте във ВИТИЗ, следите ли още развитието на класическата арт анимация? Посещавате ли фестивали като този в Анеси?
Нямам нужда много много да я следя, защото моята дъщеря е толкова обсебена с класическа анимация, че завърши арт училище в Пасадена и сега има всички възможности да се занимава с работата, която извършвам аз. Бях я взел да работи с мен по Speed Racer и се справи много добре.

Не съм имал възможност скоро да ходя на друг фестивал, освен на Сиграф и то чисто професионално, нямам вече много време за тия неща. Едно време ходех и бях редовен във Варна...

Колко е дълъг пътят от ВИТИЗ до Холивуд?
Моят беше доста дълъг от гледна точка и на време, също така мина през Лондон. Първоначално работих в България, когато бях поканен да работя по определена продукция в Лондон, след това се появи друга, после друга и така 9 години. После ме прехвърлиха да оглавя американския филиал на студията, всъщност там им беше централният офис. А и в Америка има друго отношение към нас, далеч повече възможности за развитие на бизнес, много по-свободно и спокойно може да се прави бизнес, да се инвестира, да се продават идеи. Те много обичат да купуват идеи. Нямахме същия опит в Англия. Сега от 10 години сме в Америка, но това не означава, че един ден няма да се върнем тук.

Кой беше последният филм, който гледахте на кино?
Аз не обичам много да ходя на кино, предпочитам да гледам вкъщи. Но последният филм, който гледах на кино, беше "Индиана Джоунс 4".

Успявате ли да гледате като обикновен зрител или следите как колегите ви са си свършили работата?
Как ми се иска да гледам като обикновен зрител. Много е трудно човек да се абстрахира, особено когато познаваш хората, които го правят, познаваш работата им. Дори понякога си казваш "Ахаа, виж сега тука еди кой си как си е свършил работата" или "Как не са могли по-добре да го направят този кадър, това защо е сложено тук" и неща в този дух.

Ефектите ще заместят ли актьорската игра?
С течение на времето този въпрос ми се задава на определени етапи от развитието на компютърната анимация. Сега постиженията са стигнали дотам, че съществуват да кажем "Властелинът на пръстените" и "Кинг Конг" - филми, в които има герои, които са изцяло направени на компютър и които изглеждат толкова истински, толкова живи, че всъщност хората гледат на тях като на живи. Така че ако става въпрос за това - да, може да се направи. Въпросът е какъв е смисълът. Във "Властелинът на пръстените" смисълът е, че това същество Ам-гъл няма как да бъде изиграно от човек. Кинг Конг също. Тези филми са правени с най-добрата техника, за да може да са най-истински. Ефектите винаги са били нещо, което помага на филма да разкаже история или да направи неща, които не могат да бъдат направени по никакъв друг начин. Но ефектите не могат да бъдат главен герой, могат само да създадат такъв.

Каква е тенденцията - да се увеличават или да намаляват ефектите?
Тук пак стигаме до въпроса, че ефектите не са определящи във филма, така че дали ще има повече ефекти или по-малко, тенденцията е какво в момента студиите смятат за най-печелившо. Ако в конкретен момент един филмов жанр, в който има много ефекти, разни космически истории, сай-фай и т.н., се продава много, ще има много повече такива истории и всички ние "ще ядем" много повече. И на следващата година примерно някоя драма взима "Оскар" за най-добър филм, ефектите спират, всички се хвърлят на драма и при нас също настава драма, защото нямаме работа. Общо взето е така, всичко е определящо от пазара, а той е много непредвидим - докато се правят филми за катастрофи, метеори, земетресения, изведнъж излиза един филм като "Мис Слънчице", прави много пари и всички си казват "Абе защо да даваме 120 млн. долара за филм, като може да го направим с 3 или даже с 2 и пак да спечелим 120 млн..."

http://www.capital.bg/show.php?storyid=531950
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Новини, интервюта и уроци Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети