Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Чет Мар 27, 2008 7:10 pm Заглавие: То имало болгарица... |
|
|
И това според ст студиото на Артемий Лебедев
Видиш ли далеч по правилно било да са ползва капителка за малка буква, вместо специално разработена такава;-)
Насладете се
http://www.artlebedev.ru/kovodstvo/business-lynch/2008/03/27/ _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mucho

|
Пуснато на: Чет Мар 27, 2008 7:35 pm Заглавие: |
|
|
а да това и аз неска го четох и бая се чудех дали да не пусна тема тук (макар, че дали има смисъл) ... мислех си и дали пък да не им драсна и едно писъмце, но ... май руский очень плохой :)))) ...
... иначе "болгарская кириллица" е приказно просто :) ... интересно ми е колко ли още Кириловци и Методиевци има :) _________________ бяла роза ше закича
на капака на москвича
шоту съм ибахти пича |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Чет Мар 27, 2008 7:47 pm Заглавие: |
|
|
Що да няма?!
В България масово се ползват руски шрифтове, а те са с неправилни според Българския стандарт малки букви.
То в това няма кой знае колко лошо. Лошото е, че не се знае какви трябва да бъдат. А това е понеже в най-масовия институт за дизайнери - НБУ, това изобщо не се учи
С тия темпове на разрастване на бизнеса, ще дойдат времена, когато на никой няма да му пука и пак ще се изгубим като индентичност
А за великоруския шовинизъм ( ще ме прощават част от пишещите тук) и за ОГРОМНОТО самочувствие на студито на Артемий Лебедев може много да се пише;-) _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
irf

|
Пуснато на: Чет Мар 27, 2008 9:16 pm Заглавие: |
|
|
ValBo написа: | А това е понеже в най-масовия институт за дизайнери - НБУ, това изобщо не се учи |
В пълна грешка си.
Учи се... просто малцина си правят труда да слушат.
ЕДИТ: Най - сериозно предлагам да си направим важна тема с характерните особености на кирилицата, защото виждам, че начертанията на буквите се грешат масово от всички освен от малцина запознати ( нека никой не се обижда моля ). Ще се постарая до утре на обяд да съм подготвил основните насоки. Които после ще бъдат изпратени на братушките, да не забравят кой ги е ограмотил.
Болгарица... пфу! >>>>>:[ _________________ http://www.youtube.com/watch?v=qoIvd3zzu4Y |
|
Върнете се в началото |
|
 |
R_E_X

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 12:21 am Заглавие: |
|
|
Цитат: | А това е понеже в най-масовия институт за дизайнери - НБУ, това изобщо не се учи |
Ааа, не с лошо ... проф. Димитър Трендафилов и доц. Стефан Груев голяма борба водят точно в тази насока. Но наистина малко си правят труда да посещават лекциите в които упорито се борят с този проблем! Капителки за текст по-голям от 2-3 изречения ...WTF?!? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 1:46 am Заглавие: |
|
|
То ся кат няма казарма, повече хора ще ходят за да учат, не просто за да скатаят от фуражките. Трябва да се ходи на лекции, няма как да стане инак. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
P E T R O V mnmlst

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 12:45 pm Заглавие: |
|
|
ами защо не са сложили правилното руско А ???
НовоСЕЛОВА... да не изпадам в ненужна грубост! _________________ asenpetrov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гавански 12:55 Am
|
Пуснато на: Съб Мар 29, 2008 9:37 pm Заглавие: |
|
|
Дълго може да спори коя кирилица е по-правилна, но в гледната точка на руснаците (а, не на Лебедев) има донякъде логика. Сочения за основен минус при кирилицата спрямо латиницата е липсата на "опашки" при повечето малки букви, което води до равни по височина редове и съответно--трудни за четене. Българската намеса от средата на миналия век (ако не бъркам) поправя този недостатък вкарвайки "опашати" букви от латиницата, но по този начин българската кирилица се доближава силно до латиницата--факт който руснаците критикуват. Т.е. ако се погледне исторически--тяхната кирилица е много по-близко до оригинала, отколкото нашият "полатинчен вариант". А колко е оправдана намесата ни в малките букви и колко са били квалифицирани хората които са предложили промяна на съществуваща от векове система--не знам, аз приемам и тяхната гледна точка и нашата. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
irf

|
Пуснато на: Съб Мар 29, 2008 11:10 pm Заглавие: |
|
|
Много занимателна тема! :) Спорът за достойнствата на кирилицата спрямо латиницата е стар колкото шрифтовия дизайн. На мен изказвания от рода на "буквата Щ например е 'много грозна'" и "не както трябва" винаги са ми звучали леко смешно, защото буквите се правят да пише с тях народонаселението, не според това какво някаква група художници мисли. Доказаните достойнства на кирилицата са, че по времето, когато е била измислена заедно с глаголицата, е отговаряла изключително точно на особеностите на езиците на славянските народи ( имам подробна информация, но само на хартия ) и е станала един от основните фактори за формирането на славянските нации. В общи линии някъде по времето на византийския император Василий II ( Българоубиеца ) се е оформило културното разделение на западните славяни - поляци, чехи, хървати - и източните, по-късно и между източни- руси, белорусци- и южни - българи ( източник: " История на средните векове ", Просвета, 1991 г. ) Западните са били полатинчени от Рим чрез немците и са били принудени да приемат латиницата. За разлика от нас, които сме получили азбуката наготово, те са били принудени да водят дълги и изтощителни борби за нещо толкова малко като правото да поставят калпак на S. Т.е. искам да кажа че както ние се оплакваме, че азбуката ни е калпава, така вероятно в някой полски форума за типография се жалват, че исторически не са имали шанса да се сдобият с въпросната калпава азбука.
Оффтопик: Като цяло добивам усещането, че шрифтовите дизайнери разтягат сълзливи локуми от която и държава да са: руснаците се ядосват на реформата на Петър I, тук се жалват за реформата от след 9 септември, която премахва юсовете и йеровете - била "проруска", даже едни украинци от техния си форум се ядосват, че никой не различавал руската от украинската кирилица. Прекалена докачливост е да се отделя толкова време на всеки случай, когато НЯКОЙ НЯКЪДЕ спомене България ;)
>>> Можем обаче да си спретнем една задачка - закачка - да се направят лога и шрифтови марки, базирани на ь, Ш, Щ и т.н. Кой е за ? :)
ПП: Отказах се от обещанието си от по-горе за лист с типични грешки ... нека някой по - кадърен се занимае. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=qoIvd3zzu4Y |
|
Върнете се в началото |
|
 |
P E T R O V mnmlst

|
Пуснато на: Нед Мар 30, 2008 1:53 pm Заглавие: |
|
|
Според мен е прекалено наивно да се разглеждат отделни "полатинчени" символи... значи ако малкото Е прилича на латнското малко Е няма проблем.. но виждаш ли неможе И да изглежда като малко латинско U... защо??? Защото трудно се чете??? едва ли! Текст написан на кирилица с полатинчени букви никога няма да тръгнеш да го четеш като английски текст!!! Факт! Българската кирилица е с далеч по-красиви (дори само визуално) букви! И защо трябва да има сравнения м/у кирилицата и латиницата... кому е нужно? Съвсем друг е въпроса, колко нашата кирилица е по-глобално приближена към латиницата :) _________________ asenpetrov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гавански 12:55 Am
|
Пуснато на: Пон Мар 31, 2008 9:33 am Заглавие: |
|
|
Бе няма да ги объркаш--няма, но критиката от тяхна страна е на тема, че няма смисъл да взимаш готови символи от чужда система и да им придаваш ново значение в твоята понеже си губиш идентичността.. По тази логика дай да вземем и букви за "ч", "щ" и т.н. Пак казвам--приемам и двете гледни точки, но мятане на камъни в руската градина не е необходимо, понеже до първоизточника са по-близко те:)
От цялата история най-неприятното е , че не можем да ползваме шрифтове на руска кирилица каквито има в изобилие (въпреки, че много списания в бг го правят) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
TIFF

|
Пуснато на: Пон Мар 31, 2008 11:03 am Заглавие: |
|
|
не, че ми се ръга между шамарите, но си спомних за един свеж поглед върху 'дизайна' на буквите: Critique - The Alphabet
... или за Хождение по буквите на Валери Петров _________________ 100% biodegradable |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|