Предишната тема :: Следващата тема |
смятате ли, че положението в българия се подобрява? (имайки предвид заплатите, които взимат хората в различните сфери в момента...) |
да |
|
39% |
[ 29 ] |
не |
|
60% |
[ 44 ] |
|
Общо гласове : 73 |
|
Автор |
Съобщение |
жапанкъ
|
Пуснато на: Нед Май 04, 2008 8:49 am Заглавие: проучвам: колко вървят заплатите в българия в момента? |
|
|
искам да ви помоля - всеки от вас да попита по двама души - колко точно се плаща в тяхната професия. независимо дали е с рисуване или в бакалия. просто ми е интересно, колко вървят заплатите на хората в българия в този момент. разбира се, говоря за чистата сума, която остава след като ти дръпнат осигуровки и данъци от месечното възнаграждение...
и какво мога да кажа аз за парите в художествената сфера:
някои от заплатите, които ще напиша долу знам от личен опит, други - от познати, трети - чекнах в гугъл, по различни сайтове за работа и форуми.
предпечатарите спокойно взимат по 1500лв. чисти на месец. също и това, че за дизайнери нормалното заплащане е над 2000лв., пак чисти месечно. за що годе начинаещи 3D аниматори кинтите също са около 1500 на месец; за гейм-дизайн положението е подобно, но по-скоро върви към 2000.... за 2D анимация вече не съм наясно как вървят цените, но преди десет години плащаха по 500$ на минута, която се рисуваше за около месец. вече би трябвало да е доста повече над това. знам, че за стоп-моушън анимация се заплаща по 2000 месечно. чисти.
всичко това е горе-долу общо инфо, но няма да е зле да се конкретизира, за да видим как стоят нещата в българия в момента.
... и ако се чудите защо ми трябват отговори на този фъпрос - ми, не е за да изкарам пари от това или да го ползвам за докторати или социологически проучвания. просто се запитах на къде вървят нещата в момента в нашата страна. защото е факт, че хората не спират да се оплакват все така, а всъщност ми се струва, че заплатите доста са се вдигнали в определени професии и би трябвало да има все повече хора, които живеят добре... според мен, вървим на добре, но може и да греша, защото вече не поддържам контакти с всички, а предимно с хора, занимаващи се с рисуване насам-натам. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
_sasho

|
Пуснато на: Нед Май 04, 2008 9:47 am Заглавие: |
|
|
В нашата сфера нещата изглеждат сравнително добре поне на фона на доходите в България. Във Варна са доста по-малки в сравнение с София въпреки, че на цени може и да ви изпреварваме...
Понеже темата е и за други професии реших да кажа, че брат ми 4 години работи в театъра, където му плащаха 400 лв. (това бруто, значи без да са извадени данъците). Доста е кадърен при това. Не само на мен ми харесва как играе, а и това са мненията на специалисти. В момента работи арматурист на строеж, защото парите не му стигат. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Нед Май 04, 2008 10:15 am Заглавие: |
|
|
сега питах баща ми - който е пенсионер - и си изкарва джобните от нощни дежурства на паркинг - автокъща. каза, че взима по 20лв. на дежурство, което било около 12 часа дълго. в най-добрият случай му се събирали около 400лв. на месец. чисти, щото не му удържали за осигуровки. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Нед Май 04, 2008 10:20 am Заглавие: |
|
|
и да добавя: сега питах и един приятел, който се занимава с 3D визуализации и игри, и подобни в малка частна фирмица... та, той се води дизайнер като длъжност и каза, че го осигуряват на минимална заплата и чисти зима около 800. плюс някакви бонуси, ако е бил послушен. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Нед Май 04, 2008 10:21 am Заглавие: |
|
|
а, да - за нощните дежурства на баща ми в автокъщата... забравих да спомена, че става дума за длъжност охранител. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
_sasho

|
Пуснато на: Нед Май 04, 2008 10:44 am Заглавие: |
|
|
Според мен като се каже "положението в България се подобрява" трябва да се отчете не само "Какви пари аз вземам" ами и "Какво мога да си купя с тях". Защото доходите се вдигнаха, обаче само за 1 година цените се качиха повече от 2 пъти. То зависи и какъв период от време се гледа ама преди около 5 години едни приятели си купиха къща за 4000 лв. тука в покрайнините на Варна, а сега подобни къщи гледам струват около 20000 - 50000 Euro.
Иначе айде манджа и пиене можем да си купуваме ама ако е само това, ебем ти. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
exile

Регистриран на: 24 Юли 2005 Мнения: 860 Местожителство: Plovdiv, Sofia
|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 10:39 am Заглавие: |
|
|
Бавно и трудно, но по-скоро се подобрява.
Щом мога да съм кандидатстудент, да ходя на училище и да се издържам сам, и на уроци да ходя, и да мога да си платя и таксата в НБУ живот и здраве, значи нещата са по-добре, отколкото повечето хора ги представят.
Проблема е, че положението се оправя - хората не. Джънка е същия, но някак си имаш възможност да намериш хора, с които да работиш, които да са коректни и с които можете да разчитате един на друг. Тук говоря за сравнително нови фирми. От сблъсъка ми със стари фирми, вече имена в бранша имам негативни впечатления... Там си личи пътя, който сме извървели като развитие. Просто след като си работил с човек, излязъл преди 3-4 години от УНИ-то, който обаче вече си върти бизнеса, и след това отидеш в някаква издадетлска къща или печатница или каквот и да е, дето уж са дъ биг гайс и са на пазара от бая време и виждаш разликата. Като отношение, като начин на мислене и то по високите етажи на фирмата. Не е въпроса само в това, че по принцип с големите фирми нещата стоят така, то просо като седнеш да си говориш с човека фейс ту фейс си личи, въпроса е, че манталитета малко по малко се променя към по-добро и кадърните, които имат акъл и им идва навреме успяват да пробият и да си извоюват позиции и в крайна сметка ако и ти сам имаш желание успяваш. И вече има достатъчно хора, на които им е писнало да се занимават с шапшали, които си мислят, че са открили топлата вода и винаги си им длъжен, клиантелата също се променя малко по малко...
Ако някой се чувсва по високите етажи на дъ биг гайс в стара фирма с позиции да ме извини, приемам и факта, че всичко си има изключения ;p
Но всичко това става бааааавнооо и мъчиииително.... _________________ http://exlbrs.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 1:43 pm Заглавие: |
|
|
Бе не знам начинаещ 3д артист да взима "чисто" 1500 лв а познавам десетки хора занимаващи се с тази работа. Тва ми е работата отчасти.
Та ако ако тва допитване цели хората да го приемат за чиста монета и фанали макса от няколко месеца да търсят 1500 лева от фирмите... то аз го приемам като много наивен начин да се борим с ниското заплащане.
И кво трябва да стане? Всички работодатели почват да четат такива статистики и да си кажат " Леле, как са се променили нещата, давай да качваме заплатите че скивай по колко плащат на хората!!!"
Наивно е Сибила.
Тогава дай да направим статистика в която да кажем, че току що почнал артист взима по 3500 лева. Супервайзър по 8 000лв. Web дизайнер по 4200 лв.
Ако това ще помогне аз съм с 2те ръце ЗА :))))
Истината е че не стават така нещата. Лошите скръндзи работодатели, които им трябва силен обществено пролетарен натиск за да отворят многомилионните си каси.
Ако се чудиш що реагирам така на това ти запитване, ми защото тия данни си ги изманипулирала малко в лошия случай, в добрия просто не си доразбрала.
Във фирма за игри хора с по 3-4 години опит взимат по 1300-1400 лева. Познавам лично хората, та спора е излишен по този въпрос.
Във фирма за арх виз. човек с 1-2 г. опит започва с 1100 - 1200 лева.
Познавам лично хората, та спора е излишен и по този въпрос. Човек с много опит взима 1600-1800 лв.
Във фирма за Анимационни сериали, хора взимат пари за минута свършена работа, като правят минута за месец но корекциите ги правят още месец.
За стопмоушъна особено на местно ниво човек е късметлия ако изобщо вземе някви пари. ( тва на шега, нямам инфо. )
Във фирма за анимационни 3д сериали заплатите последно бяха 1000 - 1200 лв. за аниматори и композитори 1500 лв за супервайзър.
Айде моля ако не ти е проблем тия социални теми дет ги пускаш в графични форуми дето има и работодатели и хора които са на заплата, просто да бъдеш малко по-точна. Или поне не толкова категорична в заключенията.
Постоянно има теми за пари и ясно че за това работим, ма реалността е една а приказките са друго нещо.
И понеже всички споменават печатарите като хора дет взимат яки кинти. Еми просто ще станем печатари в момента в който ни потрябват повече пари :)
А иначе казано който ламти само за кинтажа и банковия баланс е единственото което го движи, ще кажа че банковия сектор е добро място. Или локален мениджър на голяма търговска марка.
Заплатите са от по 6000 - 8000 евро на месец.
Адвокат в банка 3000-4000 лв. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 1:51 pm Заглавие: |
|
|
Bio написа: | Адвокат в банка 3000-4000 лв. |
Съгласен с останалото, само с адвоката - това е само в централа на банка, на пълен работен ден и с бонуси. Иначе ако си главен юридически консултант на банков клон, както е нормалния случай - трудно измъкваш повече от 1000-1500 на месец в много добър случай, но пък не разчиташ да са ти единствен клиент. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 2:59 pm Заглавие: |
|
|
Нямам думи :) Пък аз имам познати дизайнери, които си взимат заплата над 3500 (до колкото ми е известно;)) - и си мислех, че това е нормалната заплата към която се стремят хората от бранша. Вижда ми се подигравка един добър художник да взима 1200 лв, като от тях 500 са му наема, 200-300 са му сметките и останалите му остават за храна... За хубави дрешки или кредити или пък спестявания - няма място в таз заплата! Така че определно заплащането в БГ сериозно куца! В една Испания например - толкова взима една касиерка, а не професионалист в дадена област... Да не кажа, че социалните помощи са им близо толкова...
Друг е въпроса, че според мен куца най-вече организацията и нещо, което може да се всърши за седмица - се прави за 3 - нещо от което ужасно ми е писнало вече! _________________ Отрежеш ли крилата на жената, тя ще полети на метла !
http://wickyhouse.com
http://wickywelcome.blogspot.com/
http://this-and-that.eu/
http://tui-onui.blogspot.com/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 3:18 pm Заглавие: |
|
|
bio, въобще не съм мислела да се заяждам с някого или да манипулирам някого или нещо :):):) нито ще имам полза някаква от това нито виждам смисъл да правя подобно нещо. не е нужен този заядлив и покровителствен тон :)
другото, което искам да кажа е, че казвайки тези цифри и аз визирам не един и двама познати от определени места - основно списания и вестници, гейм-студия и студио за стоп-моушън сериал. по последни данни от последното място - 2000-те чисти, всъщност не били чисти, а цялата сума.
искам да подчертая, че тази тема е за да уточним наистина как вървят заплатите в българия в момента. ама, с конкретни цифри, а не със слухове и недочути изречения. поста на био е много полезен на местата, където не ми `натрива носа` и казва нещо конкретно. ще се радвам и други да си направят труд да попитат познатите си за коя длъжност какви чисти пари се дават. а също и да го споделят в тая тема. при всички положения си е полезно и интересно. независимо от професията, за която говорим. :) _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Juana

|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 3:35 pm Заглавие: |
|
|
wicky, в една Испания 2Д артист взима около 18 000 евро на година, според известно количество обяви, които намерих.... Не ми изглежда чак толкова много. :/ _________________ ... Днес изпитах мноо лошото чувсту докато заклиучвах вратата имах лошото чувству че зад мен има роуг в стелт... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Soul)S(urvivor

|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 3:59 pm Заглавие: |
|
|
Наскоро питах един руски художник/концепт артист какво е заплащането в бранша в Русия. Той каза че чисто получавал 2500$, също сподели че в по-големите студиа за игри взимали доста повечко. Стори му се странно като му казах как върви "възнаграждението" в България. Иначе споделям написаното от Bio относно заплатите. _________________ 'Success is 90 percent perspiration and 10 percent inspiration.' |
|
Върнете се в началото |
|
 |
exile

|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 4:00 pm Заглавие: |
|
|
Бе съвсем наскоро говорих с една позната, която бачка в Барселона от година и половина. Преди това в Австрия. Графичен дизайн на какво ли не, разни уеб проекти, керъктъри, каквото трява. Ем по-различни са нещата, понеже тука като цяло с тези неща се водиш по-high, демек 1200-1300 лв дори да взимаш по нашите стандарти хич не е малко и звучи престижно някво, докато там графичен дизайн е просто поредната професия, в която всяка година се бълват n-брой специалисти. Съответно конкуренцията в бранша е брутална и парите трудно стигат... Рядко можеш да си позволиш да кажеш "Аз за по-малко от хххх няма да работя", щото има поне 30 души кадърни поне колкото теб, които се натискат. А тук не е точно така. _________________ http://exlbrs.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
exile

|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 4:02 pm Заглавие: |
|
|
Но говорим за Барселона все пак, което си е по принцип много скъпо място и се води едва ли не европейската столица на дизайна, да отбележа за протокола.
(едит бутон не би бил чаааааааааааааааааааааааааааааааааааак толкова излишен...) _________________ http://exlbrs.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 4:08 pm Заглавие: |
|
|
wicky написа: | взимат заплата над 3500 (до колкото ми е известно;)) - и си мислех, че това е нормалната заплата към която се стремят хората от бранша..... |
:-0
ти ма уби. еми браво тогава. аз такива не познавам на заплата но щом казваш ти вярвам. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 4:12 pm Заглавие: |
|
|
Soul)S(urvivor написа: | Наскоро питах един руски художник/концепт артист какво е заплащането в бранша в Русия. Той каза че чисто получавал 2500$, също сподели че в по-големите студиа за игри взимали доста повечко. Стори му се странно като му казах как върви "възнаграждението" в България. Иначе споделям написаното от Bio относно заплатите. |
ама в Москва кафето е 8 долара. тук е 40 ст.
Приятел от училище работи няколко месеца в Швейцария като помощник в театър. Заплатата му беше 15 000 евро има няма 30 000 лева на месец.
Каза ми че за това което работя там бих взимал 45 000 - 50 000 евро.
И кво от тва. :) _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mucho

|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 4:23 pm Заглавие: |
|
|
Bio написа: | Приятел от училище работи няколко месеца в Швейцария като помощник в театър. Заплатата му беше 15 000 евро има няма 30 000 лева на месец.
Каза ми че за това което работя там бих взимал 45 000 - 50 000 евро.
И кво от тва. :) |
В Женева едно кило месо е 50 франка и нагоре (според зависи :)))) )
Иначе колкото до темата за мен лично тя е безмислена ;) _________________ бяла роза ше закича
на капака на москвича
шоту съм ибахти пича |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 4:33 pm Заглавие: |
|
|
тотално е безсмислена.
пита се кой кви пари взима без да се споменава нито отговорността която носи човека нито дали ръководи други хора. и ако ръководи, колко хора ръководи.
то тия мишления са плод на подменена ценностна система.
при положение че парите са резултат на това кой как и къде си е свършил работата, ми идва на ум въпроса защо никъде няма тема за по-водещото нещо. за това за което хората взимат пари. все пак то е основата. заради него се плаща на човека който го прави.
та... защо няма тема кой в кой бранш как си върши работата? :)
или още по-интересното, в кой бранш за какво си харчат парите хората? тва ще е яко.
кой бранш дава повече за парцалки, за пътувания, за храна, за саморазвитие или за курви и др. подобни. Е тва ще е интересна тема.
ма денгите са номер 1 по интерес.
та затва ще се говори май. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 4:50 pm Заглавие: |
|
|
Сори, Сибила. Просто самата тема заляга на това че заплатите определят нещата дали вървят на добре или не.
Отчита се ръстта на някви приходи които нищо не означават. Нищо.
преди 8 години съм работил примерно за 1500 лева. апартамент 2стаен струваше 12 000 долара. да речем че са били към 20-21 000 лева.
взимал съм 1/13 от апартамент. горе долу 1 година работа е равна на 1 апартамент.
Сега този апартамент струва 110 000 лева.
За да имам същата покупателност (за важни неща не яйца и питие в някой клуб ) трябва да взимам 9200 лева заплата ?!? И то да приемем че за 8 години дохода не ми се е покачил ама никак. Ако се е покачил трябва да взимам примерно 14 - 15 000 лева
Преди отиваш до магазина и ти излиза 7-8 лева сметка средно. Сега 25-30.
Дали вървим на добре? _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|