Graphilla.com :: Преглед на тема - Lanita type

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Lanita type

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Лого, бранд и шрифт дизайн
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
R_E_X

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 11:26 am    Заглавие: Lanita type Отговорете с цитат

Ами общо към 2-3 седмици работа. Започна се от нулата, с референции от 4-5 фонта. Главни, малки, old style цифри, лигатури (с малки проби и към кирилицата, надявам се да няма бой;). Алтернативите за "К" и "Ж" знам че не са по каноните(остава повече бяло пространство), но така си радват. И да, давайте бой по детето, то толкова си може...

_
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
zka

Местожителство: Берлин

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 11:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

много интересни решения има:)) мен ми аресва:)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mucho

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 11:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

лигатурите са криви и неадекватни
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
epixs

Местожителство: с. Добри дол - в центъра

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 12:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

не е това.
прекалено много празнини имаш в познанията си за шрифт, за да решиш акъв казус, който, на това отгоре, сам си доусложнил.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
P E T R O V
mnmlst

Местожителство: Earth

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 1:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

rex, само името на "фонта" ми харесва.
LoveHate
ta tatau

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 1:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

айде да уважим малко старанието на човека...
P E T R O V
mnmlst

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 1:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако автора мисли, че не уважавам старанието и труда му с предният ми коментар бих му казал че бърка. Това обаче няма да ме накара да харесвам "крайният" резултат.
R_E_X

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 2:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Детето е в несвяст на земята и с окървавено мече в ръката ... :)

zka, LoveHate ...мерси за моралната подкрепа ;)

Та, по-сериозно. Знам че с кирилските лигатури сам си бия шута, но адски ме дразни че в тая насока на OpenType фиичърите, при нас нищо не се прави. Ще ми се един ден в илюстратора като цъкна в онова забутано меню да имам алтернативи и за наще си букви. Тъйче ще се радвам да кажете къде са гредите, за да знам накъде може да се бута. За кирилските лигатури, тотално отписвам двойните НН, ИЙ, и ТТ, погрешка са там, но за другите си мисля че могат да се развият. За момента сложността не ме притеснява, все пак в борбъта се крие хранъта.

Мисля да го бутам и за дипломен проект, тъйче всякакво Инфо, ще е от полза, пак сте вие ...
Върнете се в началото
epixs

Местожителство: с. Добри дол - в центъра

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 2:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ако искаш наистина задълбочена критика:

1. публикувай поне 2х по едро - аз например са киорав, ма много
2. задължително покажи логиката на генерирането на всеки от символите - модули, бейслайнове, оси, позитив, негатив, плътност, просвет... - лигатури засега ги зарежи.
3. обиасни по разбираем начин защо някой от символите ти изглеждат 4итави, а други са пълна драма
Върнете се в началото
R_E_X

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 6:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам, искам. Надявам се, да се разбере нещо от "схемите", но ги правих набързо:

http://ipopov.net/wow4.jpg
http://ipopov.net/wow4a.jpg
http://ipopov.net/wow1.jpg
http://ipopov.net/wow2.jpg
http://ipopov.net/wow3.jpg
http://ipopov.net/wow4.jpg
http://ipopov.net/wow4a.jpg

основните модули мисля че се виждат. Две различни дебелини за верикалните греди (за главни и малки букви), две различни дебелини за хоризонталните греди. При серифите също има разлика в размерите на главни и малки букви. Друго, друго ...за момента мисля е това, ако има въпроси съм готов да доложа. Следвам съм логика на последователност естествено.

Цитат:
3. обиасни по разбираем начин защо някой от символите ти изглеждат 4итави, а други са пълна драма

ако знаех кои символи за читави и кои са пълна драма ...все си мисля че нямаше да слагам от Пълната драма. За момента само от кирилските букви ме притеснява ер голям и ер малък ...главното З?
Върнете се в началото
P E T R O V
mnmlst

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 10:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Kато за начало, би трябвало да имаш познания за анатомията на всеки символ... при теб изглежда като откриване на топлата вода. Дебелите книги знаят. Незнам какви референси ползваш очевадно е, че не го правиш както трябва.

Почни с по прости серифи научи логиката при конструиране.

Давам ти пример:

mucho

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 17, 2008 10:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

implant написа:
Почни с по прости серифи научи логиката при конструиране.

или даже безсерифи :) ... не, че там няма тънкости, но все пак е по-ниско стъпало
Върнете се в началото
R_E_X

МнениеПуснато на: Вто Ное 18, 2008 10:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Implant, благодарско за примера. Понеже ми е трудно да чета между редовеоте, защото за момента са все по един ред, и ми е трудно да открия грешките:
http://ipopov.net/wow5.jpg
в конкретния случей, съм имал предвид компенсирането на "ръката" на главното Б и Е, т.е. стоят по-назад. Единствената разлика която виждам в Примера, и не е спазена при мен е тази:

но при мен има наклон на "ръката" който мисля визуално компенсира. Все пак не всичко е точни пропорции.

Както и да е, наистина нямам най-дълбоки познания, но тоя занаят цял живот се бута. Попринцип съм минал грутеска и по-горния ежиптиен (slab serif) на ръка, доколко е фактор, незнам. Дебели книги трудно намирам, тези на Йончев съм ги минал и друго каквото ми е попадало съм попивал.
Та затова питам тук на място и надявам се да попия инфо. А неща от сорта "Остави, дай наново", мисля да пропусна, предпочитам да си блъскам главата ;)

детето си търси мечето и откъснатата глава
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Лого, бранд и шрифт дизайн Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети