Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
RG®
|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 3:29 pm Заглавие: Да не устоиш на Пикасо |
|
|
Тема за припомняне
Изложбата "Аз не търся. Аз намирам" е в Националната галерия за чуждестранно изкуство
Пабло Пикасо е роден през 1881 и умира през 1973, като междувременно почти собственоръчно създава школата на кубизма, преминава през няколко ясно изразени други стилове и оставя след себе си някои от най-значимите, известни и скъпи произведения на живописта и скулптурата.
Вдъхновени от привидно непосилната лекота, с която работи Пикасо, ви предлагаме само фактите:
- на 17 декември в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София се открива изложбата "Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо", която ще остане там до 15 март
- в изложбата са включени 86 творби, сред които 44 графики, 18 керамики и общо 24 експоната от акварели, офсет, текстил, смесена техника и рисунки
- произведенията са избирани в продължение на цяла година от испанската кураторка Мариса Оропеса и комисаря на изложбата от българска страна Еми Барух
- работите са собственост на някои от най-значимите колекции на Пикасо в Малага, Барселона и Мадрид
- най-скъпият експонат в изложбата струва 7.5 милиона евро
- най-голямата картина, която ще бъде показана в София, е живописното платно "Мускетарят със скръстените ръце" (116 х 89 см)
- най-малката картина е "Стрък цветя" (маслени пастели, 21 х 8.5 см)
_______
Още три неща, които вероятно не знаете:
1. Рожденото име на Пикасо е Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Киприано де ла Сантисима Тринидад Мартир Патрисио Клито Руис и Пикасо. Повечето от съставните части са имена на светци, които семейството му е почитало.
2. Изложбата включва и 25 фотографии на самия Пикасо, правени от неговия приятел Люсиен Клерг.
3. В колекцията е включена картината "Портрет на Пол". (Пол е най-големият син на Пикасо.) Тя се съхранява от испанското министерство на културата и почти никога не напуска страната. Досега е била показвана само два пъти - през 2003 в Барселона и през 2004 в Париж. Картината е рисувана през 1922 и Пабло Пикасо не се разделя с нея до края на живота си.
_______
Фенът
Борис Бонев, автор на плаката за изложбата
Той е художник и винаги е харесвал Пикасо. Определя го като гениален, най-големият като художник, мислител и като човек, който се е отказал да търси занаята в рисунката. Борис Бонев смята, че Пикасо се е отказал да бъде художник според конвенционалните разбирания. "Той отива отвъд физическото умение да си движиш ръката и всъщност оставя идеята да води четката", казва Борис. Любимата му картина е "Герника", както и "Дон Кихот и Санчо Панса", която ще бъде включена в българската изложба, отпечатана на чиния. Концепцията в серията от плакати е на преден план да има цитат, а на заден - снимка на художника. "Идеята е, че заставаш зад думите си." Любимият му цитат от Пикасо: "Бяха ми нужни четири години, за да се науча да рисувам като Рафаел, и цял живот, за да се науча да рисувам като дете."
http://www.capital.bg/show.php?storyid=599284
=======
Пускам отново темата, понеже, заради вродената ми свръх интелигентност, вчера не успях да намеря старата, а и защото днес ме помолиха.
Та така...
Приятно ви съзерцание!
:-) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 4:17 pm Заглавие: |
|
|
Да не стане много големи приказки и после нищо. По българска традиция.
Като великата изложба на Дали едно време. И кво? само сериграфии. Подигравка. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mucho

|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 4:29 pm Заглавие: |
|
|
Bio написа: | Да не стане много големи приказки и после нищо. По българска традиция.
Като великата изложба на Дали едно време. И кво? само сериграфии. Подигравка. |
то тва го има и в чужбинско миналата година супер ентусиазиран посещавам изложбата на Пикасо в Дюселдорф, за която се дигна доста шум в цяло немско и накраа кво 5 творби на кръст и то само от т. нар. късно творчество, което беше само ескизи и графики на крайно тягосна психосексуална тематика ... _________________ бяла роза ше закича
на капака на москвича
шоту съм ибахти пича |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Вто Дек 16, 2008 4:45 pm Заглавие: |
|
|
Да, може би. 2002 в париж обаче се изкефих нечовешки.
Като за начало почнах с Pompidou където имаш 4-5 неща, след това имаше феноменална изложба на Пикасо и Матис в Гран Пале, огромно количество неща от всички периоди, за капак се довърших с музея на Пикасо.
Та супер ще се вкисна ако тука ако пак се вади голям и мек в публичното пространство. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Сря Дек 17, 2008 10:17 pm Заглавие: |
|
|
Бях днес,
аз самият не съм голям почитател на по-известните неща на Пикасо и минах покрай повечето работи бързичко, но в керамиката ми останаха очите просто - невероятни изделия има!
П.С.
По-интересна ми беше изложбата от японска гравюра въху дърво на първия етаж и планинските акварели на Рьорих в подземието (но за последното съм пристрастен). _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|