Graphilla.com :: Преглед на тема - Работен правопис.

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Работен правопис.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ники михайлов

МнениеПуснато на: Чет Дек 18, 2008 12:05 pm    Заглавие: Работен правопис. Отговорете с цитат

Значи, тая тема от години ме занимава.
Досега никъде не съм намерил категорична формулировка за оформяне на някои малки подробности, свързани с изписването на специфични данни.
Примерно - срещал съм две мнения за изписването на "тел" - или като "тел.:" или като "тел:" между "тел" и "факс" запетая ли стои или точка и запетая? На телефоните 02/ 000 или 02 / 000 е по-правилно?
... че сега не се сещам за всичките.
В различни рекламни агенции всеки списва както му е личното житейско виждане, спорил съм с коле(ж)ки за различните конкретни случаи (може и да греша на места разбира се).

Та въпроса е има ли нейде материал който сбито и смислено да ги казва тези неща?

Примерно като това
Гавански
12:55 Am

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Дек 18, 2008 3:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За изписването на "тел." например не ми е много ясно как е възможно да има две мнения по въпроса. "Тел." е съкращение и съответно завършва с точка и точка по въпроса. Само двуеточие е граматическа грешка. Точка и двуеточие за мен също не е съвсем правилно, освен ако няма изброени няколко номера един след друг, разделени чрез запетаи.

За наклонената черта смятам, че въпроса е по-скоро типографски, а не граматически. Не знам къде може да се провери дали вече не е така, но това е математически знак и не намираш правила за неговото ползване, просто понеже българския език не предвижда употребата му.

Ако я използваш в текст в смисъл близък до съюзите "и" и "или" като например:

--Поздравявам всички колеги/колежки

..или като обозначение на съотношение:

-- Филето е 15 лв/кг

..се отбива от двете си страни с половин шпация

..а ако я използваш в математически смисъл като например:

-- 1/5 (една пета)
-- Блок 16/8 (блок 16, 8-ми корпус)

.. не се отбива

Поне така правя аз.
Много правила при нас отсъстват и тогава могат да се приемат за верни руските, но по този пункт и в руския няма точно предписание (макар че наклонената черта е причислена официално към орфографическите знаци. )

Повечето случай, които срещам, отбиването е направено по правилата е както съм го описал по-горе.

И Михайлич, след като си се заинтересувал от такива "дреболии" вземи да пишеш и тирето правилно (в интернет-условия просто слагаш две едно след друго) :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ники михайлов

МнениеПуснато на: Чет Дек 18, 2008 4:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тфа с тирето... ми трее практика.

Мисля, че има някакви книжки на пазара за бизнес кореспонденция обаче самата граматика застъпена ли е нямам идея.
Гавански
12:55 Am

МнениеПуснато на: Чет Дек 18, 2008 4:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма да намериш подобни правила в такива книжки.

И да, забравих-- кодовете на телефонните номера се делят със скоби, наклонената черта не си е на мястото и там.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ники михайлов

МнениеПуснато на: Чет Дек 18, 2008 4:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно никой не го интересува това... масова практика е
Цитат:
тел: 02/ 900 210; факс: 02/ 910 210
E-mail: office@host.com; web-site: www.host.com

Това буква по буква както се вижда, като варират заглавно Тел или заглавно Е-mail с малобуквени варианти.
И е като някакво апокрифно знание, всеки офис си има собствената рутина как да си попълват адресите. И става едно интересно. Аз лично съм изгубен в тая материя.

Добре, че не сме пипнали от Хамериканците модата да изписваме телефоните като IP номера.
HEA

МнениеПуснато на: Чет Дек 18, 2008 4:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ники михайлов написа:
Явно никой не го интересува това... масова практика е
Цитат:
тел: 02/ 900 210; факс: 02/ 910 210
E-mail: office@host.com; web-site: www.host.com

Това буква по буква както се вижда, като варират заглавно Тел или заглавно Е-mail с малобуквени варианти.
И е като някакво апокрифно знание, всеки офис си има собствената рутина как да си попълват адресите. И става едно интересно. Аз лично съм изгубен в тая материя.

Добре, че не сме пипнали от Хамериканците модата да изписваме телефоните като IP номера.

Не че него интересува ама ти не можеш да се съобразяваш с написаното от някоя секретарка в офис или подобно.

Сега, като гледам примера ти по-горе, съм убедена, че той е писан в Word, защото при нов ред той задава главна буква и при изписване на поща или уеб сайт ги подчертава – от там идва всичко.
ники михайлов

МнениеПуснато на: Чет Дек 18, 2008 5:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Подчертаването е моя грешка - форума го мисли за линк, не съобразих тоз моментец.
RG®

МнениеПуснато на: Пет Дек 19, 2008 4:45 pm    Заглавие: :-) Отговорете с цитат

Гавански написа:
...

Ей тва ме изуми!

Имало още чудеса!

:-)

Михчо, мама, купи си който искаш правописен речник, но гледай да е от добро издателство!

Препоръчвам от Наука и изкуство. Скъп е, но е нормативен.

Иначе - за друтого - няма правила. За мен единственото правило е да е четимо и лесно разпознаваемо, и запомнящо се!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BSC System

МнениеПуснато на: Пет Дек 19, 2008 5:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

"наче - за друтого - няма правила. За мен единственото правило е да е четимо и лесно разпознаваемо, и запомнящо се!"

Това е компромис не правило, който компромис понякога е необходим за по светло бъдеще [=
Върнете се в началото
жапанкъ

МнениеПуснато на: Съб Дек 20, 2008 1:51 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ники михайлов

МнениеПуснато на: Пет Мар 20, 2009 10:01 pm    Заглавие: Re: Работен правопис. Отговорете с цитат

ники михайлов написа:

Та въпроса е има ли нейде материал който сбито и смислено да ги казва тези неща?

Примерно като това

Ооощи идно си намерих...
http://www.student.bg/articles/entry/Kak-da-pishem-po-dobre-na-balgarski
RG®

МнениеПуснато на: Пет Мар 20, 2009 10:09 pm    Заглавие: :-) Отговорете с цитат

Лъжат, бе, Михи!

Не им вярвай!

Ето:
Цитат:
Електронната поща abv.bg беше купена от Инвестор.бг АД за 10 млрд лева

А?

:-)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kliment

Местожителство: Новогорци

МнениеПуснато на: Пет Мар 20, 2009 11:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

жапанкъ написа:
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети