Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Дек 18, 2008 12:05 pm Заглавие: Работен правопис. |
|
|
Значи, тая тема от години ме занимава.
Досега никъде не съм намерил категорична формулировка за оформяне на някои малки подробности, свързани с изписването на специфични данни.
Примерно - срещал съм две мнения за изписването на "тел" - или като "тел.:" или като "тел:" между "тел" и "факс" запетая ли стои или точка и запетая? На телефоните 02/ 000 или 02 / 000 е по-правилно?
... че сега не се сещам за всичките.
В различни рекламни агенции всеки списва както му е личното житейско виждане, спорил съм с коле(ж)ки за различните конкретни случаи (може и да греша на места разбира се).
Та въпроса е има ли нейде материал който сбито и смислено да ги казва тези неща?
Примерно като това _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гавански 12:55 Am
|
Пуснато на: Чет Дек 18, 2008 3:54 pm Заглавие: |
|
|
За изписването на "тел." например не ми е много ясно как е възможно да има две мнения по въпроса. "Тел." е съкращение и съответно завършва с точка и точка по въпроса. Само двуеточие е граматическа грешка. Точка и двуеточие за мен също не е съвсем правилно, освен ако няма изброени няколко номера един след друг, разделени чрез запетаи.
За наклонената черта смятам, че въпроса е по-скоро типографски, а не граматически. Не знам къде може да се провери дали вече не е така, но това е математически знак и не намираш правила за неговото ползване, просто понеже българския език не предвижда употребата му.
Ако я използваш в текст в смисъл близък до съюзите "и" и "или" като например:
--Поздравявам всички колеги/колежки
..или като обозначение на съотношение:
-- Филето е 15 лв/кг
..се отбива от двете си страни с половин шпация
..а ако я използваш в математически смисъл като например:
-- 1/5 (една пета)
-- Блок 16/8 (блок 16, 8-ми корпус)
.. не се отбива
Поне така правя аз.
Много правила при нас отсъстват и тогава могат да се приемат за верни руските, но по този пункт и в руския няма точно предписание (макар че наклонената черта е причислена официално към орфографическите знаци. )
Повечето случай, които срещам, отбиването е направено по правилата е както съм го описал по-горе.
И Михайлич, след като си се заинтересувал от такива "дреболии" вземи да пишеш и тирето правилно (в интернет-условия просто слагаш две едно след друго) :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Дек 18, 2008 4:07 pm Заглавие: |
|
|
Тфа с тирето... ми трее практика.
Мисля, че има някакви книжки на пазара за бизнес кореспонденция обаче самата граматика застъпена ли е нямам идея. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гавански 12:55 Am
|
Пуснато на: Чет Дек 18, 2008 4:14 pm Заглавие: |
|
|
Няма да намериш подобни правила в такива книжки.
И да, забравих-- кодовете на телефонните номера се делят със скоби, наклонената черта не си е на мястото и там. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Дек 18, 2008 4:28 pm Заглавие: |
|
|
Явно никой не го интересува това... масова практика е
Това буква по буква както се вижда, като варират заглавно Тел или заглавно Е-mail с малобуквени варианти.
И е като някакво апокрифно знание, всеки офис си има собствената рутина как да си попълват адресите. И става едно интересно. Аз лично съм изгубен в тая материя.
Добре, че не сме пипнали от Хамериканците модата да изписваме телефоните като IP номера. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
HEA
|
Пуснато на: Чет Дек 18, 2008 4:52 pm Заглавие: |
|
|
ники михайлов написа: | Явно никой не го интересува това... масова практика е
Това буква по буква както се вижда, като варират заглавно Тел или заглавно Е-mail с малобуквени варианти.
И е като някакво апокрифно знание, всеки офис си има собствената рутина как да си попълват адресите. И става едно интересно. Аз лично съм изгубен в тая материя.
Добре, че не сме пипнали от Хамериканците модата да изписваме телефоните като IP номера. |
Не че него интересува ама ти не можеш да се съобразяваш с написаното от някоя секретарка в офис или подобно.
Сега, като гледам примера ти по-горе, съм убедена, че той е писан в Word, защото при нов ред той задава главна буква и при изписване на поща или уеб сайт ги подчертава – от там идва всичко. _________________ Keep It Simple
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Дек 18, 2008 5:45 pm Заглавие: |
|
|
Подчертаването е моя грешка - форума го мисли за линк, не съобразих тоз моментец. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
Пуснато на: Пет Дек 19, 2008 4:45 pm Заглавие: :-) |
|
|
Ей тва ме изуми!
Имало още чудеса!
:-)
Михчо, мама, купи си който искаш правописен речник, но гледай да е от добро издателство!
Препоръчвам от Наука и изкуство. Скъп е, но е нормативен.
Иначе - за друтого - няма правила. За мен единственото правило е да е четимо и лесно разпознаваемо, и запомнящо се! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
BSC System

|
Пуснато на: Пет Дек 19, 2008 5:25 pm Заглавие: |
|
|
"наче - за друтого - няма правила. За мен единственото правило е да е четимо и лесно разпознаваемо, и запомнящо се!"
Това е компромис не правило, който компромис понякога е необходим за по светло бъдеще [= |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 10:01 pm Заглавие: Re: Работен правопис. |
|
|
ники михайлов написа: |
Та въпроса е има ли нейде материал който сбито и смислено да ги казва тези неща?
Примерно като това |
Ооощи идно си намерих...
http://www.student.bg/articles/entry/Kak-da-pishem-po-dobre-na-balgarski _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 10:09 pm Заглавие: :-) |
|
|
Лъжат, бе, Михи!
Не им вярвай!
Ето: Цитат: | Електронната поща abv.bg беше купена от Инвестор.бг АД за 10 млрд лева |
А?
:-) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kliment
|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 11:00 pm Заглавие: |
|
|
жапанкъ написа: |  |