Graphilla.com :: Преглед на тема - Как да си напрвим Ч/Б снимка за CMYK?

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да си напрвим Ч/Б снимка за CMYK?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Zing

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 4:57 pm    Заглавие: Как да си напрвим Ч/Б снимка за CMYK? Отговорете с цитат

за да имате хубава ЧБ снимка отпечатана в CMYK не оставяйте само черния канал в CMYK или да я направите Grayscale, това не помага - снимката става като "изпрана"!

не я конвертирайте с деофлтния профил с който работите защото черното е по-малко от другите цветове.

лош пример в който снимката ще изциянее:

за да ви стан хубава снимката натискате Ctrl+Shift+K Custom CMYK давате Black Generation да е Heavy конвертирате снимката и после не забравяте да си върните настройките за черното след конверсията :)

по-добър пример:

успех!
ако някой има друг трик за ЦМЪК ЧБ да сподели :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
minimiro
Ксараджия

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 5:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Още кат ми падне такоа изображение директно отиам на Image/Adjustments/Gradient Map и директно си заменям черното с композитно черно според SWOP Coated 20% dotgain дефиницията... демек 63 52 51 100 и заспива :)

whitewater
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ValBo

Местожителство: София-Шумен

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 5:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Това за Соапа, можеше и да не го пишеш;-)
minimiro
Ксараджия

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 5:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Що да не, аз иам предвид точно това композитно черно. Не според Евроскала, или кой квото там си пуснал :)

whitewater
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Аватарче

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 5:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

тия се разговориха на китайски :)))))
Върнете се в началото
minimiro
Ксараджия

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 5:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

По скоро болката на Тумбата е белким некой от тия дет му ги тикат тия ЧБ CMYK-ове да чете тука и да са засрами и да спре да му праща тъй

:-))

whitewater
Върнете се в началото
RG®

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 5:27 pm    Заглавие: :-) Отговорете с цитат

Те, тез, дето му ги пращат таквиз на Цинка, не моат да четат!

Камо ли тука!

:-)

Се пак за Плевен говорим!

:-Р
Върнете се в началото
Rostislav

Местожителство: PLOVDIV

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 8:44 pm    Заглавие: Re: Как да си напрвим Ч/Б снимка за CMYK? Отговорете с цитат

Zing написа:
за да имате хубава ЧБ снимка отпечатана в CMYK не оставяйте само черния канал в CMYK или да я направите Grayscale, това не помага - снимката става като "изпрана"!

Абсолютно несъгласен съм. Ненужно е да се печата в ЦМИК такава картинка.
ValBo

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 8:59 pm    Заглавие: Re: Как да си напрвим Ч/Б снимка за CMYK? Отговорете с цитат

Rostislav написа:

Аз не бих твърдял толкова уверено това!
Ако държиш, можем да поспорим, но викам да е с факти, не с голи думи и плам в очите!
Sami

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 9:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

link
Zing

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 9:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

има повече от едно мастило т.е. Black
- Процесно черно - с което се печата ЦМИК-а
- Интензивно черно което се продава в отделни кофички и се използва за печат на черно бели книжки с черно бели снимки или при печат на едно черно с един спот примерно злато - то силно наподобява онова черно което дизайнерите бъркат за по-сигурно по следната схема C100 M100 Y100 и 100К за повече инфо за вариантите на много черното пантонe.ком или хуберт

Rostislav, когато имаш ЦМИК печат с някаква ЧБ картинка вътре вервай ми има нужда, правил съм си експерименти с грей снимки и цмикнати такива в една форма - вервай ми има разлика.
Върнете се в началото
Rostislav

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 9:20 pm    Заглавие: Re: Как да си напрвим Ч/Б снимка за CMYK? Отговорете с цитат

ValBo написа:
Rostislav написа:

Аз не бих твърдял толкова уверено това!
Ако държиш, можем да поспорим, но викам да е с факти, не с голи думи и плам в очите!

Да разбира се, съгласен съм. Жалко, че не съм от сф. Първо да спомена, че съм правил такива експериментим не веднъж или два пъти. Ефекта който наблюдавам е по скоро отрицателенм отколкото изображението да има богат вид. Знам, че е доста трудно, но с подходящата крива за дот гейн, линиатура, подходяща хартия и лакове, смея да твърдя, че нещата съвсем не изглеждат измити. Аз разбира се съм подготвен с печатна продукция, тъй като "спора" е от такова естество...

Става дума за листова машина, за ролна не мога да говоря, но вярвам, че силикона ще има по добър ефект от повечето лакове на десперсионна основа..
Rostislav

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 9:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За една форма е ясно, не споря. А за това, какво има и няма, ми то всичко има, ама реалния живот е друг, така че говоря за процес черно.
А тиия дизайнери, дето дават 4х100, просто не знаят какво е да се качи лист горе в мастилницата, когато изтъркат някой друг вал ще внимават с процентите...
ValBo

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 9:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Е как няма д аима разлика, като общия процент на мастилото се качва

Значи бат Тумби много хубаво е посочил как се генерира черното когато пускаш такава снимка
При таква герация няма опастност сивото да се измести в която и да е област заради преобладаващия черен цвят
Всяко друго пускане - например първия вариант, води до сбозяване на продукта и пълна невъзможност да се коригират цветовете на печат. Сивия баланс е най сложното нещо в колориметрията.
Та ако всеки път можем да подбираме крива на дойтгена на печатната машина*, съчетана със скъпа хартия и лакове, щеше да е добре
В 90% от случаите, нямаш такова удоволствие. Тогава се ползва горният вариант. Хем снимката не измита, хем няма бягане в различните тоналности.

* Аз имам две криви направени само. Изобщо не смятам да си правя крива за всяка хартия, нито пък да ги сменям постоянно. Ако за всеки клиент си сменям настройките на рипа, няма да ми остане време да работя;-)
SIMPLI

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 11:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Изморих се да ви чета ... хубаво, че познавам Тумби и Мини и тази лекция ще ми бъде преведена при нужда ... лошото е, че в крайна сметка ще имам два различни съвета, а аз ще излъжа и двамата, че съм направил, както те са ме посъветвали :-)
Валбо не умее да говори разбрано по темата, така че не ми е вариант. :-)
Върнете се в началото
minimiro
Ксараджия

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2009 11:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти.... ти мигача остави на нас, я кажи отде го вадиш тоя глас ;)

:-P

Всъщност нищо не си разбрал освен че се познаваме :-)

просто тва са два пътя за постигане на еднакъв ефект :)
всичко е относително и зависи от къв файл тръгваш и къв профил ползваш... там както знайш секи си е башка луд... ма да'нти пука ти на познаваш :-P

whitewater
Върнете се в началото
M0

Местожителство: Paris

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 12:21 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Zing, suglasen priemam tova, zashtoto i az go mislq taka, no mi e intersno da vidq edna snimka BW separirana - ot koqto si dovolen sled pechat, ako ti se zanimava, razbira se :)

...

демек 63 52 51 100 и заспива :) ...hi-hi-hi :)
minimiro
Ксараджия

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 1:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема просто е че черното само по себе си е постно като цвят М0
И сивее мамка му, даже и там където се очаква да е 100% па си сивее...
Сами по себе си мастилата са трансперентни нема такива филми като толкуз плътно покриване че да не прозира отдолу квото има... ака Owerprint preview mode с Evroscala Coated v2. Колкото и да ти е черно черното винаги прозира под него....
Затва принципно тука се намесва още един термин UCA Amount които реално дефинира колко % цвят да се сложи под черното....
Тва са просто некой от врътките на шопа създадени с цел постигане на високи плътности и контрасти и т.н. сложни термини :)

Казано с думи прости имаме % общо намастиляване (общо от 4-те цвята) което варира от 280 до 320 в еденични случай
Т.е. интелигентен човек си сам можеш да си представиш черно създадено от 100% намастиляване с К, сравнено с 280% намастиляване с К + CMY дали и какви разлики ше има....

Варианти много, ако искаш само с черно, ще се наложи здраво да натиснат машината, за да докарат наситено черно, което пък значи че ще олеят яко средните стойности, което пък значи че се налага ти предварително да дръпнеш мастило от тея средни стойности което пък е трудно предварително за дефиниране.... т.е. те колко ше натиснат и ти колко ше дръпнеш са две имагинерни стойности с неясен резултат.... ку искаш да се наплашиш нацело вмъкни в уравнението хартия - дето в БГ редко се случва белотата от една партида да е равна с белотата от друга примерно, а ся вмъкни и мастилата.... дето уж всички отговарят на стандарти и ала бала, ма май отговарят на техни си стандарти... щот не е кат да не ми се е случвало да носат мостра печатана в англия и ПДФ и сичко си е CMYK мамка му, обаче ела виж напечатаното едни тютюневи нюанси, едни цикламени истории, едни жълтакаво зелени ум да ти зайде... е мамка му 4 марки изредихме доде уцелим с кои мастила се докарва резултата с останалите 3 пълен провал, ма пълен и т.н. и т.н.

Просто от печатна гледна точка е по разумно да се ползва комплексно черно ( да не се бърка с регистрейшън блек) което черно е онова черно дето процентно са набъркани и останалите 3 мастила според плътностите с които се печатат, и с което черно ако си дръпнеш един градиент от него до бяло цвета през цялото време ще е балансиран...

И те така... :)

Разбира се при печат на такива комплексни изображения работата опира малко от малко и до печатаря и до машината, ама стига да не е кьорав и далтонист и да си познава машината проблеми не би следвало да има.... Щот варианта с само черно си е провал още преди да го почнат.... кото и да го прават то ше си сивее и тва е... лесно за цвят трудно за намастиляване :)

те ти два фаила грей и CMYK от него, ку па намериш на екран неква разлика ща почерпа http://www.minimiro.com/temp/Desktop.rar

whitewater
Върнете се в началото
Bio

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 1:24 am    Заглавие: Отговорете с цитат

демек покриваш с други цветове и после наплътняваш с черно отгоре, има смисъл.
ValBo

МнениеПуснато на: Сря Мар 18, 2009 10:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Дедов, много хубаво си го написал, но май само който е виждал печатна машина ще те разбере;-)
Аватара вчера се оплака, че гугъла не искал да ги преведе от китайски, писанията ни;-)
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети