Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Erolan

|
Пуснато на: Пон Мар 07, 2005 2:21 pm Заглавие: Macro снимка - за зяпане само :) |
|
|
Това е фъстък, ако някой се чуди, какво е :)
п.п. сори за хит.бг-то ако някой желае да направи мирор
поздрави... _________________ status_check: OK |
|
Върнете се в началото |
|
 |
niki michailov ники михайлов

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Coldblooded

|
Пуснато на: Пон Мар 07, 2005 2:45 pm Заглавие: |
|
|
бе не съм фотограф..ма да питам..нямаше ли да е малко по-добре:) ако фокуса беше малко по-навътре, да хваща горната част на фъстъка и да се получи един хубав контур? _________________ зомбииии! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Erolan

|
Пуснато на: Пон Мар 07, 2005 3:36 pm Заглавие: |
|
|
@niki michailov
Готвя още нещица, но съм съвсем rooky във фотографията и отнема време, четене и най-вече проби ;)
@Coldblooded
Модела ми беше изяден, когато осъзнах че не е фокусирана тази част :)
Между другото фъстъка е не повече от 1 см на дължина, снимах го от 10 см на голям зуум и когато отворя apperture (това май трабва да е блендата) за да прави фокус и по назад, ми се губи детайла в средата, така че това беше един вид компромис, май това са възможностите на апарата ми, или не знам как може да се преодолее. _________________ status_check: OK |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пон Мар 07, 2005 3:38 pm Заглавие: |
|
|
по-голяма дълбочина се постига със затворена бленда, а не отворена
но пък по-голямото число на блендата отговаря на по-малък отвор, така че, може би се бъркаш просто _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Erolan

|
Пуснато на: Пон Мар 07, 2005 4:27 pm Заглавие: |
|
|
mim написа: | по-голяма дълбочина се постига със затворена бленда, а не отворена
но пък по-голямото число на блендата отговаря на по-малък отвор, така че, може би се бъркаш просто |
Объркал съм числото на блендата с отвора на същатата. _________________ status_check: OK |
|
Върнете се в началото |
|
 |
FotoGraff

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 12:10 pm Заглавие: ...ами и "за зяпане само :)" не е добре !!! |
|
|
По края бая нещо ти се е размазал тоз фъстък - изобщо няма никакъв контур, отпред и отзад двата края на фъстъка са така размазани (това явно е от недостатъчна дълбочина на рязкост - а това се получава от " голям зуум" недостатъчно затворена бленда...
.... преодолява се чрез: 1. затваряне на блендата (евентуално води до падане на скоростта - тоест нужда от статив или увеличаване на осветеността на "модела" - дифузно макро осветление :), прибиране на зума, което намалява обекта... преодолява се чрез намаляване на разстоянието до обекта или увеличаване на размера на изображението (за да може после да се кропне), което може да породи нужда от друг фотоапарат! мда...
А пък горната централна част на фъстъка (червената люспа) е така Sharp-ната, че си има откровенно чисто бели точки... това сигурно е ауто-Sharp филтър, ако е снимано с някоя полуавтоматична машинка... ако си го направил ти на Photoshopa - Жалко !!!
Трудна работа е макрото :) _________________ Сполай Ви и Успех в Това и Онова. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 4:12 pm Заглавие: Re: ...ами и "за зяпане само :)" не е добре !!! |
|
|
FotoGraff написа: | това явно е от недостатъчна дълбочина на рязкост - а това се получава от " голям зуум" |
Значи от мен да знаеш, че при един и същи мащаб на снимания обект, фокусното разстояние на обектива не оказва влияние на дълбочината на рязкост. По-просто казано, ако обекта ти изпълва кадъра, дали ще го снимаш със 200мм или с 24мм - няма значение, дълбочината на рязкост ще е същата.
FotoGraff написа: | прибиране на зума, което намалява обекта... преодолява се чрез намаляване на разстоянието до обекта |
"прибиране на зума" викаш, а?! Това води до положението описано в по-горната точка - т.е. нулев резултат. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
FotoGraff

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 8:05 pm Заглавие: Re: По-просто казано... |
|
|
n1x0n написа: | FotoGraff написа: | това явно е от недостатъчна дълбочина на рязкост - а това се получава от " голям зуум" |
Значи от мен да знаеш, че при един и същи мащаб на снимания обект, фокусното разстояние на обектива не оказва влияние на дълбочината на рязкост. По-просто казано, ако обекта ти изпълва кадъра, дали ще го снимаш със 200мм или с 24мм - няма значение, дълбочината на рязкост ще е същата.
FotoGraff написа: | прибиране на зума, което намалява обекта... преодолява се чрез намаляване на разстоянието до обекта |
"прибиране на зума" викаш, а?! Това води до положението описано в по-горната точка - т.е. нулев резултат. |
УМрях от смях....
Явно и тук е пълно с едни разбирачи дето плямпат да си запълват времето...
... а и нямам нито време, нито желание да споря по очевадни въпроси.
Повече няма се обаждам... Ша ви погледам още малко, пък ше ви оставя да се чувствате велики щом това ви е утеха...
Ами да беше казал и нещо за снимката на човека, като си толкова наясно... от девет дена е тука.... та според тебе n1x0n, тоз' фъстък що няма контур въобще ще ме просветлиш ли... _________________ Сполай Ви и Успех в Това и Онова. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Imperial

Регистриран на: 03 Дек 2002 Мнения: 1223 Местожителство: Соединенные Штаты Америки
|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 8:12 pm Заглавие: |
|
|
Мама не ти ли каза да не приказваш с непознати... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2005 9:17 pm Заглавие: Re: ...ами и "за зяпане само :)" не е добре !!! |
|
|
priateliu...veche imash ednoo 0:0:100:0 pravoagalniche na smetkata... gledai na ne stane 0:100:100:0 _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Erolan

|
Пуснато на: Чет Мар 17, 2005 11:57 am Заглавие: Re: ...ами и "за зяпане само :)" не е добре !!! |
|
|
@FotoGraff
Няма никаква обработка снимката, и този шарпенинг е наистина автоматичен. Снимката съм я правил в много слабо осветено място със дълга екпонация (около 10 секунди). Добрата новина е че може да се маха, както и всички настройки могат да станат ръчни. Още не знаех нищо за апарата си (беше на два дена) и естествено не се справих подобващо.
Имам още няколко нови макро снимки и скоро ще ги покажа. Благодаря за съветите, кофти малко че ги даде след като вече ги прочетох в книжката :)
От както си купих апарата (преди две седмици) вече номерата на снимките отиват към: DSC03800 ;)
Ето тук и една снимка, която стана доста добра. И снимката в снимката е пак моя...
Поздрави и пак сори че е хит.бг _________________ status_check: OK |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Erolan

|
Пуснато на: Пет Мар 18, 2005 10:45 am Заглавие: |
|
|
Ето го това с фъстъка, но ми се струва че не се получи толкова добре, когато всичко е по учебник и не е толкоз интересно ;)
 _________________ status_check: OK |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пет Мар 18, 2005 11:10 am Заглавие: |
|
|
зарежи тия фъстъци
това с чашата и с ръката по-има смисъл и неща от тоя род
само гледай разни гсм-и да не влизат в кадър _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Erolan

|
Пуснато на: Пет Мар 18, 2005 3:05 pm Заглавие: |
|
|
@mim
Имаш право ;) зарязах ги, ето и резултата:
Rush Hour
п.п. тази обаче съм я пипнал във PS. Поздрави _________________ status_check: OK |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Erolan

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2005 4:22 pm Заглавие: |
|
|
Аз може ли да попитам с какво и как може да се сдобия с права за общите раздели на форума? _________________ status_check: OK |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Erolan

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 3:20 pm Заглавие: |
|
|
Още една снимка, топла, топла на 2 дена
 _________________ status_check: OK |
|
Върнете се в началото |
|
 |
exile

Регистриран на: 24 Юли 2005 Мнения: 860 Местожителство: Plovdiv, Sofia
|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 3:58 pm Заглавие: |
|
|
Последната е много добра:) _________________ http://exlbrs.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Erolan

|
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 10:43 am Заглавие: |
|
|
10х
Ето и дубликат за тези които не я виждат:
Можете да изтриете предното мнение да няма дублиране. _________________ status_check: OK |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sumo

|
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 7:33 pm Заглавие: |
|
|
ооо дааа, зарежи фъстъците :))) _________________ i.am.troll |
|
Върнете се в началото |