Graphilla.com :: Преглед на тема - Въпрос за резолюция на видео и т.н.

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за резолюция на видео и т.н.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
_sasho

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Яну 12, 2010 10:55 am    Заглавие: Въпрос за резолюция на видео и т.н. Отговорете с цитат

По принцип си работя по разни видеа, обаче главно FLV та за web. Не съм наясно какво трябва да правя в останалите случаи.
Имам като входен материал няколко MOV файла с резолюция 720 X 576. От мен се иска да ги сглобя, малко ефекти и цветови корекции и да направя AVI DivX като изходен файл. Има изискване да се направи така, че да става и за компютър и за телевизор.
Знам, че трябва да е 4:3 или 16:9, обаче това 720 X 576 не е нито 4:3 нито 16:9, което ме навежда на мисълта, че има значение и Aspect Ratio то.

Въпросът ми е дали да запазя тази резолюция, дали да я променям, Aspect ratio и дали има други пинизи, които могат да ме съборят, като целя да направя нещо дето да става за компютър и за телевизор.

Въпросът ми по принцип е към гурутата, които се занимават с подобни монтажи и чудесии, обаче ако някой е чувал нещо по темата може също да сподели ако има време.
Мерси!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
spacer
bad ass panda

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Яну 12, 2010 11:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще се пробвам малко по-лаишки да го обясня с цел да не те занимавам с някакви излишни подробности.

720х576 си е стандартна PAL резолюция.

При 4:3, пиксел аспекта трябва да е 1.07 (в AFX CS4 е 1.09) Не е толкова важно, има си пресети.

При 16:9 PAL резолюцията пак е 720х576, но пиксел аспекта е 1.42, ако не се лъжа. Отново имаш пресетнати композиции с които можеш да работиш.

И в двата случая, гледано на square pixel, картината трябва да е сплескана по хоризонтал. В единият случай е едва забележимо, в другия (16:9) доста по екстремно.

При всички положения трябва да имаш две версии на видеото.

При 16:9 трябва да компенсираш разтягането от пиксел аспекта. С други думи да си сплескаш видеото хоризонтално, така че когато се разпъне на 16:9 да изглежда нормално. Проблама в тази ситуация е, че трябва да измислиш както да сложиш отляво и отдясно на сплесканото видео. Така или иначе ще ти е нужда екстра информация.

Възможно е да ти се наложи да работиш с letterbox-ове. Това са тези черни полета горе и долу кито си виждал на доста филми.

Може би ти се струва объркано, но най-важното е да разбереш, че PAL 4:3 и PAL 16:9 са с една и съща резолюция. Как точно ще си решаваш проблема с разтягането зависи много от материала с който разполагаш.

Т.е. ако не си вързан с някакво готово заснето вече видео, работи в 16:9, но си композирай нещата така, че когато го кропнеш на 4:3 да не отрежеш нещо важно. В AFX cs4 са добавили допълнителни гайдове за сейф ареа-та, така че може да се водиш по тях. Ако не искаш да кропваш, работиш в 16:9, а за 4:3 ползваш letterbox.

Ако обаче трябва да работиш с готови видеа които са 4:3 и някой е решил че ги иска 16:9.... нека кажем, че трябва да си изобретателен. :)
Върнете се в началото
_sasho

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Яну 12, 2010 12:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря много за изчерпателната информация.
Върнете се в началото
spacer
bad ass panda

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Яну 12, 2010 12:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

_sasho написа:
Благодаря много за изчерпателната информация.

Не знам доколко е изчерпателна, тъй като аз едва ли се числя към "гурутата". Все пак, ако ти е било полезно - моля. :)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети