Graphilla.com :: Преглед на тема - по темата "PHOTO GEAR" от фотораздела

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

по темата "PHOTO GEAR" от фотораздела
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vrabchev

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Сеп 23, 2008 11:50 pm    Заглавие: по темата "PHOTO GEAR" от фотораздела Отговорете с цитат

Здравейте,
пиша тук, понеже нямам права за фотосекцията. Там има една темичка (всъщност няколко са, но 1 е по-така), която живо ме интересува. А именно темата за нови те възможности на фотоапаратите като canon 5D Mark II и новият Nikon D90.
Не вярвам темата да се пренесе тук, но можеби би била полезна за повече хора, които нямат достъп до специализирания раздел, но имат интереси в тази насока. Та както вече казах, следя я с огромен интерес и понеже познавам спецове в дигиталната кинематография - Живко Гиргинов, който има вече 2 печатни издания за дигиталното кино. Та с него споделих какво съм научил тук (определено интересни новини), и човека ми показа някои алтернативи, които аз от своя страна споделих със snooper, благодарение на което те бяха пуснати в темата. По-късно и Живко поразпита хора които са имали допир до тези технологии и се оказа, че те имат доста забележки. Основните са че фотоапарата снима само на 30 fps., което определено е силно ограничение. Този фреймрейт винаги прави много мазно движението и липсата на познатият от киното строб ефект кара иначе прекрасната картинка да бие леко на видео. За пример мога да дам последният за сега пост на icf, в който можем да видим заснето клипче с този фотоапарат. Странното при него е наистина бистрата картина и излъчването на видео, което идва от 30 fps. Естествено за малко пари неможем да искаме кой знае колко, дори и това е много за цената си. Другите недостатъци, за които се спомена, са че се боравело доста трудно с настройките, които иначе по време на работа би било добре да са решени по познатия от кино и видеокамерите начин (не ми описа за кои точно става въпрос).
За сметка на това ми даде друг линк, който показва реакцията на производителите на дигитални камери, а именно RED. Благодарение на новостите, които прилагат canon и nikon, RED са решили да вкарат съществени промени в следващата си камера Scarlet. Във форуа им за 2 дни се развихри тема от 55 страници и явно става много горещо. Все пак казват че обещаната камера с 3К сензор на RED (този сензор наистина има много добри показатели), голямо богатство на фреймрейт и какви ли не още екстри, няма да бъдат единствените качества на новата камера, която също се очаква да бъде под 3000 USD, а сега доколкото разбирам, планират да намалят и тази цена. За момента не казват конкретно какво ще бъде в повече от предварително обещаното, но определено ще има какво да ни изненада (надявам се приятно).Въпросът с новостите в дигиталните камери в последно време повлиява сериозно на пазара и кара производителите да се надпреварват да дават все повече и по-добри екстри на потребителите. Докъде ще стигнем с това, незнам, но мисля че всичко това е за добро.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
n1x0n

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 1:25 am    Заглавие: Отговорете с цитат

5D2 и D90 не са професионални видеокамери и никога не са правени с идеята да заместват професионални ХД видеокамери. Тези апарати са любителски и единствената идея на любителското видеото в тях е да си цъкнеш нещо, което после да изгледаш на HDTV-то вкъщи.

Не знам защо са всички тия дискусии за това, че D90 бил "само" 720p, пък 5D2 бил на 30p и контролите им били орязани. Все едно някоя фото-фирма ще си мисли нещата така, че да са идеални за професионално видео. Дали е 1080р@30 или 720р@24 - на обикновения фото-любител му е все тая и Canon/Nikon го знаят много добре - затова са реализирали нещата по най-евтиния/удобен за тях начин.

Ще видим какво ще направят RED, защото имат страхотни идеи. Проблема е, че са малко бавни в реализацията и неясни с цените, докато Canon и Nikon дадоха да се разбере, че сменяемите обективи и голямата матрица влизат в света на видеото на цени под 2500$.
snooper
Mountain Wolf

Местожителство: под небето

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 2:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Инак - фото-камерите никога няма да заместят професиолналните видео и кино-камери, това е ясно като бял ден. Очертават се обаче като една добра алтернатива на евтините HD камери с малка матрица и несменяема оптика, особено що опира до таргета любители-фотографи и аматьорско кино. Вариантът на RED е меко казано интересен...

P.S.
Младежи, време е да спрем да си чешем езиците и да завършим един филм, а? :)))

www.VerticalShot.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Bio

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 7:41 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Бих казал че доста се осведомих по въпроса. Мога да ти дам купища линкове, проби, мнения. Оригинални непрекомпресирани файлове имам няколко.

И.. за понеже доста рових се натъкнах и на огромния недостатък на тва малко кино камерче. Възхищението и еуфорията от първоначалните проби беше помрачена от така наречения CMOS Rolling Shutter ефект.

ето линк :

http://mpac.ee.ntu.edu.tw/Exhibition/rolling-shutter.php
http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?t=146661&page=13
http://dvxuser.com/jason/CMOS-CCD/

друг недостатък е че ISO-то и shutterspeed-a са заключени заедно. не мож пипа едното без другото.

още един недостатък, не можеш да ползваш визьора, само през екрана чрез Liveview-to.

и да довърша с недостатъчно голям битрейт който се наблюдава под формата на артефакти.

Надеждата у всички нас феновете на Nikon D90 (броя и себе си щото още ми се качва пулса като гледам някои проби) е да изкарат нов фирмуеър с който да се отключат тия настройки.

Между другото, Жоро, канех се тия дни да ти пиша за да те открехна на това нещо и да ти дам 1 GB проби. :) ма както винаги и ти душиш из нета по тия въпроси

А Никсъне :) пич не знам що така говориш за РЕД-а..
Та ние вече снимахме 3 реклами с него. Перфектен е. И цената е ясна. RAW-a му е супер. Вадиш от сенките и сваляш изгоряло с лекота.
Лошото е че и при него при по-екстремни шейкове се наблюдава Rolling Shutter-a поради вертикалното сканиране на CMOS-a. естествено в доста по-малки граници.
Bio

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 7:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

BTW Snooper-a не си никак прав, предстои революция в заснемането на на секвенции или дигитален киноматериал. Мирише на революция.
Casio изкараха фотоапарат преди броени дни който заснема видео с 1000 FPS !!!

Истината е че нещата бяха задържани изкуствено и че няма абсолютно никакви технически ограничения да се пише каквото искаш количество информация с перфектно качество и невероятно ефтина качествена оптика. Да, фотографската е смешно ефтина спрямо тази за кино. Смешно.
Има обективи които с нищо не превъзхождат Nikkor или Canon топ моделите, а струват по 20 000 евро.

Нещата ще се променят до неузнаваемост заради естествения ход на нещата. Просто тия нечовешки цени за качествено кино изображение ще рухнат и ще видим истински бум на независимо кино което изглежда добре.
vrabchev

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 12:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, roling shutter ефекта е в основата на бавните експозиции и бързото движение на камерите. Точно заради това са заключени повечето настройки, на повечето камери с по-евтини сензори. Много камери изкараха бързи скорости. Засега "Phantom" са напреднали много (не мога да кажа, че са най-напред, защото няма как да знам дали някой друг не е напреднал повече) но те от много време имат камери снимащи 1000 FPS на 2К резолюция с перфектно качество. Да информацията се съхранява на нечовешки носители, но на кой му пука, наема и също е нечовешки да не говорим за самата и цена. Вероятно в контекста на новите развития и тази цена може да се ревизира, но доколкото имам набл/дения, май най-големите не се вълнуват много от подобни неща и винаги си държат цени, разчитайки на твърдия електорат от профита, които не си купуват евтина техника, макар и често по-добра от скъпата такава. Та същите тези "Phantom" разработват от известно време една камерка, която снима със skromnite 1 000 000 fps. Да правилно сте видяли броя на нулите. Резолюцията наистина е незначителна, но и това ще се коригира сигурно, ако изобщо има смисъл от такъв фреймрейт. За да го постигнат, хората изпозват технология, която запаметява информацията в самата матрица върху всеки пиксел, как точно незнам, те са си магьосници. Но твърде далеч се отплеснах от темата. В крайна сметка на пазара се почвяват много нови имена и всички ние потребителите печелим от това. Някои технологии се водят любителски, но дават много задоволително профи качество и нерядко могат да бъдат използвани за нещо по-сериозно. Да не говорим, че за разни каскади и рискови кадри, колко му е да сложиш един фотоапарат за 3000 долара и да го жертваш, но да получиш невероятен кадър, за който едва ли ще заложиш Панавижъна....
Bio

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 2:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Btw Phantom-a праи некви кофти линии и ни сме много доволни, освен от фреймрейта.
vrabchev

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 2:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Чух го това че тази дето е в БГ имала някакъв проблем. Не съм я пробвал нея и незнам конкретно. Слушам какво казват другите, а и на сайта им имат много интересни кадърчета.
n1x0n

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 5:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bio написа:
А Никсъне :) пич не знам що така говориш за РЕД-а..
Та ние вече снимахме 3 реклами с него. Перфектен е. И цената е ясна.

Аз не за One, a за Scarlet говорих... просто не знам в този динамичен пазар дали могат да си позволят мотото "Everything in life changes... including our camera specs and delivery dates..." :-)

Надявам се все пак да ни изненадат приятно, защото разчитам scarlet да е първата ми видео-камера. NAB2009 не е далеч.
daysleeper

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 8:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

vrabchev написа:
Чух го това че тази дето е в БГ имала някакъв проблем. Не съм я пробвал нея и незнам конкретно. Слушам какво казват другите, а и на сайта им имат много интересни кадърчета.

тази дето е в БГ са три ;)
и нямат проблем, а просто фокус-пулърите се видяха в чудо, щото резолюцията е доста голяма и при едно неточно измерване, се преебава фокуса ...
мрънкаха мрънкаха, че картинката била мека и че имало проблем, но се оказа че е човешка грешка, а не машината ;)

другия мит че има проблеми с РЕД е, че прегрява ... наистина прегря нашата, след това и другите 2 ... но при условие, че беше качена на Моушън контрол и всеки го мързеше да се качи да я спре .. и че записваха дубли по 40 мин. .. в допълнение най-прашния павилион в който сме снимали някога на 37 градуса температура ...
не знам каква техника не би прегряла ;)

така че .. това са и проблемите ;)

cinemotion.bg
Върнете се в началото
daysleeper

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 8:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

опа .. маи не съм разбрал :)
вие за Фантома си говорите .. аз се засегнах на РЕД .. хахахах

sorry :)

cinemotion.bg
Върнете се в началото
DinYa

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 9:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

дам, Врабчев пише за Фантома, който* беше един в София, поне до преди 3-4 месеца.
Иначе се навъждат все повече играчки, което е добре!

*Фантома, пък нищо чудно и Врабчев
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vrabchev

МнениеПуснато на: Чет Сеп 25, 2008 9:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

DinYa, хвърли ме в размисъл :)
за Фантома говорех. Но това което казах, го знам само от слухове, дали е така нямам допир с нея, но пък щом Bio я е тествал.... Иначе за това, че фоусниците се плашат от високите резолюции си е така. Ние имахме проблем за 2К камера да навием фокус пулър, какво оставало за 4К.
40 минути дубъл. Вие сте нечовеци. Да мъчите така машината.
icf

МнениеПуснато на: Сря Ное 05, 2008 3:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

гледам, че сте се разписали за ред скарлет, та исках да поразпитам от името на един приятел, иска да се занимава със снимане и си е харесал скарлета...

та да попитам за обработка на raw горе долу каква машина му трябва? предполагам някое сериозно зверче....

аз лично смятам, че камерата верно ще е революция, поне нещата, които четох, че ще ги има ги няма в камери в пъти по-високи цени....

та така....

и за аксесоарите (гледах ги за red one като цени и големия избор) някой да ме светне, без тях снимането възможно ли е:))))))
Върнете се в началото
vrabchev

МнениеПуснато на: Сря Ное 05, 2008 6:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо колко сериозно да е зверчето, като сега машина за под 1000 лева ти дава възможност без допълнителен хардуеър да монтираш некомпресирано HD видео, а пазара е пълен с ускорители на много приемливи цени, с които изобщо няма да се усеща размера. освен това винаги можеш да работиш с проксита. А вероятно със скарлета няма да снима свадби, така че реалното време на обработка няма да е чак толкова задължително, колкото постобработката която е залегнала в идеята човек да си купи подобна джаджа. Иначе доколкото знам Red One се продава с аксесоари, с които да работиш, но винаги можеш да си купиш или наемеш обективи, компендиуми, филтри и всичко останало от други производители и да ги ползваш.
Bio

МнениеПуснато на: Сря Ное 05, 2008 6:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

от това което четох Scarlet-a си идва с обектив и екранче.
3К under 3К$ :)

пак си истава проблема с wobbling-a и CMOS проблемите.

Да видим КОДАК и новия им сензор какво ще стане. Тва им е новия бизнес.
vrabchev

МнениеПуснато на: Сря Ное 05, 2008 6:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти ще видиш как утре ш'ги дават по 5 за лев
icf

МнениеПуснато на: Чет Ное 13, 2008 2:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

опа, шо стана
Върнете се в началото
snooper
Mountain Wolf

Местожителство: под небето

МнениеПуснато на: Чет Ное 13, 2008 3:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Айде честито на кинаджиитееее ;)

www.VerticalShot.com
Върнете се в началото
sumo

Местожителство: Люлин...

МнениеПуснато на: Чет Ное 13, 2008 5:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Баси, аз не съм кинаджия, ама тези неща предизвикват такова слюнкоотделяне, мммм...
Мисля, че спокойно бих се прежалил да стана кинаджия, мхмм.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети