Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
vrabchev

|
Пуснато на: Вто Сеп 23, 2008 11:50 pm Заглавие: по темата "PHOTO GEAR" от фотораздела |
|
|
Здравейте,
пиша тук, понеже нямам права за фотосекцията. Там има една темичка (всъщност няколко са, но 1 е по-така), която живо ме интересува. А именно темата за нови те възможности на фотоапаратите като canon 5D Mark II и новият Nikon D90.
Не вярвам темата да се пренесе тук, но можеби би била полезна за повече хора, които нямат достъп до специализирания раздел, но имат интереси в тази насока. Та както вече казах, следя я с огромен интерес и понеже познавам спецове в дигиталната кинематография - Живко Гиргинов, който има вече 2 печатни издания за дигиталното кино. Та с него споделих какво съм научил тук (определено интересни новини), и човека ми показа някои алтернативи, които аз от своя страна споделих със snooper, благодарение на което те бяха пуснати в темата. По-късно и Живко поразпита хора които са имали допир до тези технологии и се оказа, че те имат доста забележки. Основните са че фотоапарата снима само на 30 fps., което определено е силно ограничение. Този фреймрейт винаги прави много мазно движението и липсата на познатият от киното строб ефект кара иначе прекрасната картинка да бие леко на видео. За пример мога да дам последният за сега пост на icf, в който можем да видим заснето клипче с този фотоапарат. Странното при него е наистина бистрата картина и излъчването на видео, което идва от 30 fps. Естествено за малко пари неможем да искаме кой знае колко, дори и това е много за цената си. Другите недостатъци, за които се спомена, са че се боравело доста трудно с настройките, които иначе по време на работа би било добре да са решени по познатия от кино и видеокамерите начин (не ми описа за кои точно става въпрос).
За сметка на това ми даде друг линк, който показва реакцията на производителите на дигитални камери, а именно RED. Благодарение на новостите, които прилагат canon и nikon, RED са решили да вкарат съществени промени в следващата си камера Scarlet. Във форуа им за 2 дни се развихри тема от 55 страници и явно става много горещо. Все пак казват че обещаната камера с 3К сензор на RED (този сензор наистина има много добри показатели), голямо богатство на фреймрейт и какви ли не още екстри, няма да бъдат единствените качества на новата камера, която също се очаква да бъде под 3000 USD, а сега доколкото разбирам, планират да намалят и тази цена. За момента не казват конкретно какво ще бъде в повече от предварително обещаното, но определено ще има какво да ни изненада (надявам се приятно).Въпросът с новостите в дигиталните камери в последно време повлиява сериозно на пазара и кара производителите да се надпреварват да дават все повече и по-добри екстри на потребителите. Докъде ще стигнем с това, незнам, но мисля че всичко това е за добро. _________________ www.vrabchev.com
www.slideman.net |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 1:25 am Заглавие: |
|
|
5D2 и D90 не са професионални видеокамери и никога не са правени с идеята да заместват професионални ХД видеокамери. Тези апарати са любителски и единствената идея на любителското видеото в тях е да си цъкнеш нещо, което после да изгледаш на HDTV-то вкъщи.
Не знам защо са всички тия дискусии за това, че D90 бил "само" 720p, пък 5D2 бил на 30p и контролите им били орязани. Все едно някоя фото-фирма ще си мисли нещата така, че да са идеални за професионално видео. Дали е 1080р@30 или 720р@24 - на обикновения фото-любител му е все тая и Canon/Nikon го знаят много добре - затова са реализирали нещата по най-евтиния/удобен за тях начин.
Ще видим какво ще направят RED, защото имат страхотни идеи. Проблема е, че са малко бавни в реализацията и неясни с цените, докато Canon и Nikon дадоха да се разбере, че сменяемите обективи и голямата матрица влизат в света на видеото на цени под 2500$. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 2:27 am Заглавие: |
|
|
Инак - фото-камерите никога няма да заместят професиолналните видео и кино-камери, това е ясно като бял ден. Очертават се обаче като една добра алтернатива на евтините HD камери с малка матрица и несменяема оптика, особено що опира до таргета любители-фотографи и аматьорско кино. Вариантът на RED е меко казано интересен...
P.S.
Младежи, време е да спрем да си чешем езиците и да завършим един филм, а? :))) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 7:41 am Заглавие: |
|
|
Бих казал че доста се осведомих по въпроса. Мога да ти дам купища линкове, проби, мнения. Оригинални непрекомпресирани файлове имам няколко.
И.. за понеже доста рових се натъкнах и на огромния недостатък на тва малко кино камерче. Възхищението и еуфорията от първоначалните проби беше помрачена от така наречения CMOS Rolling Shutter ефект.
ето линк :
http://mpac.ee.ntu.edu.tw/Exhibition/rolling-shutter.php
http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?t=146661&page=13
http://dvxuser.com/jason/CMOS-CCD/
друг недостатък е че ISO-то и shutterspeed-a са заключени заедно. не мож пипа едното без другото.
още един недостатък, не можеш да ползваш визьора, само през екрана чрез Liveview-to.
и да довърша с недостатъчно голям битрейт който се наблюдава под формата на артефакти.
Надеждата у всички нас феновете на Nikon D90 (броя и себе си щото още ми се качва пулса като гледам някои проби) е да изкарат нов фирмуеър с който да се отключат тия настройки.
Между другото, Жоро, канех се тия дни да ти пиша за да те открехна на това нещо и да ти дам 1 GB проби. :) ма както винаги и ти душиш из нета по тия въпроси
А Никсъне :) пич не знам що така говориш за РЕД-а..
Та ние вече снимахме 3 реклами с него. Перфектен е. И цената е ясна. RAW-a му е супер. Вадиш от сенките и сваляш изгоряло с лекота.
Лошото е че и при него при по-екстремни шейкове се наблюдава Rolling Shutter-a поради вертикалното сканиране на CMOS-a. естествено в доста по-малки граници. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 7:50 am Заглавие: |
|
|
BTW Snooper-a не си никак прав, предстои революция в заснемането на на секвенции или дигитален киноматериал. Мирише на революция.
Casio изкараха фотоапарат преди броени дни който заснема видео с 1000 FPS !!!
Истината е че нещата бяха задържани изкуствено и че няма абсолютно никакви технически ограничения да се пише каквото искаш количество информация с перфектно качество и невероятно ефтина качествена оптика. Да, фотографската е смешно ефтина спрямо тази за кино. Смешно.
Има обективи които с нищо не превъзхождат Nikkor или Canon топ моделите, а струват по 20 000 евро.
Нещата ще се променят до неузнаваемост заради естествения ход на нещата. Просто тия нечовешки цени за качествено кино изображение ще рухнат и ще видим истински бум на независимо кино което изглежда добре. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
vrabchev

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 12:14 pm Заглавие: |
|
|
Да, roling shutter ефекта е в основата на бавните експозиции и бързото движение на камерите. Точно заради това са заключени повечето настройки, на повечето камери с по-евтини сензори. Много камери изкараха бързи скорости. Засега "Phantom" са напреднали много (не мога да кажа, че са най-напред, защото няма как да знам дали някой друг не е напреднал повече) но те от много време имат камери снимащи 1000 FPS на 2К резолюция с перфектно качество. Да информацията се съхранява на нечовешки носители, но на кой му пука, наема и също е нечовешки да не говорим за самата и цена. Вероятно в контекста на новите развития и тази цена може да се ревизира, но доколкото имам набл/дения, май най-големите не се вълнуват много от подобни неща и винаги си държат цени, разчитайки на твърдия електорат от профита, които не си купуват евтина техника, макар и често по-добра от скъпата такава. Та същите тези "Phantom" разработват от известно време една камерка, която снима със skromnite 1 000 000 fps. Да правилно сте видяли броя на нулите. Резолюцията наистина е незначителна, но и това ще се коригира сигурно, ако изобщо има смисъл от такъв фреймрейт. За да го постигнат, хората изпозват технология, която запаметява информацията в самата матрица върху всеки пиксел, как точно незнам, те са си магьосници. Но твърде далеч се отплеснах от темата. В крайна сметка на пазара се почвяват много нови имена и всички ние потребителите печелим от това. Някои технологии се водят любителски, но дават много задоволително профи качество и нерядко могат да бъдат използвани за нещо по-сериозно. Да не говорим, че за разни каскади и рискови кадри, колко му е да сложиш един фотоапарат за 3000 долара и да го жертваш, но да получиш невероятен кадър, за който едва ли ще заложиш Панавижъна.... _________________ www.vrabchev.com
www.slideman.net |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 2:24 pm Заглавие: |
|
|
Btw Phantom-a праи некви кофти линии и ни сме много доволни, освен от фреймрейта. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
vrabchev

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 2:28 pm Заглавие: |
|
|
Чух го това че тази дето е в БГ имала някакъв проблем. Не съм я пробвал нея и незнам конкретно. Слушам какво казват другите, а и на сайта им имат много интересни кадърчета. _________________ www.vrabchev.com
www.slideman.net |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 5:00 pm Заглавие: |
|
|
Bio написа: | А Никсъне :) пич не знам що така говориш за РЕД-а..
Та ние вече снимахме 3 реклами с него. Перфектен е. И цената е ясна. |
Аз не за One, a за Scarlet говорих... просто не знам в този динамичен пазар дали могат да си позволят мотото "Everything in life changes... including our camera specs and delivery dates..." :-)
Надявам се все пак да ни изненадат приятно, защото разчитам scarlet да е първата ми видео-камера. NAB2009 не е далеч. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
daysleeper

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 8:48 pm Заглавие: |
|
|
vrabchev написа: | Чух го това че тази дето е в БГ имала някакъв проблем. Не съм я пробвал нея и незнам конкретно. Слушам какво казват другите, а и на сайта им имат много интересни кадърчета. |
тази дето е в БГ са три ;)
и нямат проблем, а просто фокус-пулърите се видяха в чудо, щото резолюцията е доста голяма и при едно неточно измерване, се преебава фокуса ...
мрънкаха мрънкаха, че картинката била мека и че имало проблем, но се оказа че е човешка грешка, а не машината ;)
другия мит че има проблеми с РЕД е, че прегрява ... наистина прегря нашата, след това и другите 2 ... но при условие, че беше качена на Моушън контрол и всеки го мързеше да се качи да я спре .. и че записваха дубли по 40 мин. .. в допълнение най-прашния павилион в който сме снимали някога на 37 градуса температура ...
не знам каква техника не би прегряла ;)
така че .. това са и проблемите ;) _________________ daysleeper.postfolio.org
cinemotion.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
daysleeper

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 8:57 pm Заглавие: |
|
|
опа .. маи не съм разбрал :)
вие за Фантома си говорите .. аз се засегнах на РЕД .. хахахах
sorry :) _________________ daysleeper.postfolio.org
cinemotion.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DinYa
|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 9:19 pm Заглавие: |
|
|
дам, Врабчев пише за Фантома, който* беше един в София, поне до преди 3-4 месеца.
Иначе се навъждат все повече играчки, което е добре!
*Фантома, пък нищо чудно и Врабчев |
|
Върнете се в началото |
|
 |
vrabchev

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2008 9:57 pm Заглавие: |
|
|
DinYa, хвърли ме в размисъл :)
за Фантома говорех. Но това което казах, го знам само от слухове, дали е така нямам допир с нея, но пък щом Bio я е тествал.... Иначе за това, че фоусниците се плашат от високите резолюции си е така. Ние имахме проблем за 2К камера да навием фокус пулър, какво оставало за 4К.
40 минути дубъл. Вие сте нечовеци. Да мъчите така машината. _________________ www.vrabchev.com
www.slideman.net |
|
Върнете се в началото |
|
 |
icf
|
Пуснато на: Сря Ное 05, 2008 3:35 pm Заглавие: |
|
|
гледам, че сте се разписали за ред скарлет, та исках да поразпитам от името на един приятел, иска да се занимава със снимане и си е харесал скарлета...
та да попитам за обработка на raw горе долу каква машина му трябва? предполагам някое сериозно зверче....
аз лично смятам, че камерата верно ще е революция, поне нещата, които четох, че ще ги има ги няма в камери в пъти по-високи цени....
та така....
и за аксесоарите (гледах ги за red one като цени и големия избор) някой да ме светне, без тях снимането възможно ли е:)))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
vrabchev

|
Пуснато на: Сря Ное 05, 2008 6:26 pm Заглавие: |
|
|
Първо колко сериозно да е зверчето, като сега машина за под 1000 лева ти дава възможност без допълнителен хардуеър да монтираш некомпресирано HD видео, а пазара е пълен с ускорители на много приемливи цени, с които изобщо няма да се усеща размера. освен това винаги можеш да работиш с проксита. А вероятно със скарлета няма да снима свадби, така че реалното време на обработка няма да е чак толкова задължително, колкото постобработката която е залегнала в идеята човек да си купи подобна джаджа. Иначе доколкото знам Red One се продава с аксесоари, с които да работиш, но винаги можеш да си купиш или наемеш обективи, компендиуми, филтри и всичко останало от други производители и да ги ползваш. _________________ www.vrabchev.com
www.slideman.net |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Сря Ное 05, 2008 6:35 pm Заглавие: |
|
|
от това което четох Scarlet-a си идва с обектив и екранче.
3К under 3К$ :)
пак си истава проблема с wobbling-a и CMOS проблемите.
Да видим КОДАК и новия им сензор какво ще стане. Тва им е новия бизнес. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
vrabchev

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
icf
|
Пуснато на: Чет Ное 13, 2008 2:52 pm Заглавие: |
|
|
опа, шо стана |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Чет Ное 13, 2008 3:10 pm Заглавие: |
|
|
Айде честито на кинаджиитееее ;) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sumo

|
Пуснато на: Чет Ное 13, 2008 5:44 pm Заглавие: |
|
|
Баси, аз не съм кинаджия, ама тези неща предизвикват такова слюнкоотделяне, мммм...
Мисля, че спокойно бих се прежалил да стана кинаджия, мхмм. _________________ i.am.troll |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|