Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
nechoart
|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 3:40 pm Заглавие: Цветни профили КАШАааааа |
|
|
с голям шанс да се изложа сериозно имам няколко запитвания за знаещите. вече ме заболя главата от четене по темата в нета и реших тука да пробвам. с цветните профили във фотошопа и илюстратора ми е ПЪЛНА каша. направих едни файлчета за детски картички и с корица-калъфка в която да седят. сега гледам изискванията на печатницата дето си избраха хората и искат стандарта да е Euroscale coated v2. Пък както се оказа аз си бачкам на U.S. Web Coated (SWOP) v.2 (North America). сега като променя профила и се получава видима разлика в цвета дето не знам дали ме кефи. ето как седи:
това в дясно е старото. сега седи по-контрастно и не е зле, ама зеленото на детските рисунки, които обработвах доста се променя, не знам дали ме кефи. седи с повече жълто сякаш...
както и да е. дали при печата има голямо значение кой от двата профила ще е? защото едно детско списание дето правя от години си бачкам на американския стандарт и никой досега не е изревал:)))
ха така, май това е.
Благодаря предварително:) _________________ Има ограничение от 255 символа
+
http://www.nechoart.com
https://www.facebook.com/pages/Nechoart/306807222693034
http://www.behance.net/nechoart
http://nechoart.daportfolio.com/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maceman nightWoWalker

|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 3:45 pm Заглавие: |
|
|
в дясно е по добро.... за мен де.... _________________ ... gief more epix ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 3:51 pm Заглавие: |
|
|
мда - никой не е изревал, защото са си излезли както си искат;-)
Има два начина за промяна на профил - конвертиране към профил и прилагане на профил
Едното променя визулално превюто, но стойностите не пипа, а второто ги променята, но вузуално остава същотото превю
Т.е. Първото показва как ще излезе при прилагане на друг профил, а второто какви стойности са нужни, за да излезе коректно при прилагане на друг профил
Но като крайно звено, ще кажа какво ме интересува.
Ползвайте си който профил искате. на мен ми е все тая.
НО, едно голямо НО - НЕ МИ ГО ПРИЛАГАЙТЕ КЪМ ФАЙЛА.
Вашите настройки и моите нямат много общо, така че вашият профил не ми е необходим изобщо. Първото нещо което правя е да ги разкарам от файла
В заключение - ако даваш епс към печатницата, свиркай си. Епса профил не държи и ако колегите са на място и не са се набутали от много четне и малко знание в профилите, ще излезе това което си трябва плюс минус някои делти.
Набуташ ли се в редките с профилите - трябва и на двете места да има хора знаещи какво правят, иначе всеки път ще имаш изненадващи резултати;-) _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 3:54 pm Заглавие: |
|
|
Ако това са вектори в Илюстратор профили не те бъркат. (освен ако не генерираш някакъв файл, в който да можеш да закачаш профил - тогава важи следващото изречение)
АКо е фотошопски файл - работи си на стария профил, но го изключи в крайния файл (примерно ако пишеш тиф махни отметката за профил).
Така бих направил аз.
С промяна от един профил в друг (assign) се сменят две неща - начина по който ще изглежда проекта (при все че цветовете като числови стойности са същите) и понякога лека промяна на цветовете заради различния набор от цветове с които работи даден профил (обикновено разлики от порядъка на 2-3% на канал и то не за всеки канал).
Ако дадеш поради някаква неразумна причина Convert to profile всичко ще изглежда почти* същото на монитор но те чака изненада при отпечатване.
(*почти защото и тук color gammut-a пак играе роля) _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 3:56 pm Заглавие: |
|
|
ValBo написа: | Има два начина за промяна на профил - конвертиране към профил и прилагане на профил
Едното променя визулално превюто, но стойностите не пипа, а второто ги променята, но вузуално остава същотото превю
Т.е. Първото показва как ще излезе при прилагане на друг профил, а второто какви стойности са нужни, за да излезе коректно при прилагане на друг профил
|
Или аз го знам грешно или казваме по невъзможен начин едно и също :)))) _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 4:01 pm Заглавие: |
|
|
Съдейки по разликата в килограмите - как смяташ - кой е прав;-)
Та в конвертирането няма нищо лошо, особенно за растерен файл.
В ила това не ви бърка, освен ако не записвате пдф с включен колор сетинг
Внимавайте в Инзайна с профилите, че там само господ може да ви спаси
П.П. Михалича е прав - аз съм сменил местата на първо и второ
Прилагането само променя визуално превюто
конвертирането - "оправя" стойностите според новия профил
П.П.П Михалич, какъв гамут те гони при цмик - цмик? _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 4:23 pm Заглавие: |
|
|
Язе (снова) съм в грешка :) _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 4:38 pm Заглавие: |
|
|
В горният случай, имаме прилагане на профил, тоест сняма на превюто, без никакви корекции по стойностите
Реално - нищо не е променено
На практика - не се шашкайте толкова
след профилите има калибрационна крив ана машината (корекция на дотгейна) та вашите стойности още веднъж хващат пътя;-) _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nechoart
|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 5:22 pm Заглавие: |
|
|
мерси много за бързите отговори.
забравих горе да напиша, че доколкоро разбрах ще се печата на дигитален принтер, защото количествата са малки.
корицата (това горе на снимката) си е илюстраторски файл. десния вариант е със старата настройка, а левия съм му дал asign profile>euroscale coated v2 както те искат.
от печатницата искат на пдф-и да им ги давам.
5 Изображенията и графиките трябва да бъдат в CMYK цветови модел.
6 Да се използва цветови профил Euroscale-Coated v2
7 Файловете, които приемаме за печат са PDF документи, генерирани от Acrobat Distiller с профил за печат iGen3.ppd
(http://www.freshprint.bg/?act=content&do=details&rec=50) аз досега само епсове съм правил за печат, там на другото място.
за картичките гръбчетата са пак на илюстратор правени и са черно-бели, а за отпред са снимани едни детски цветни рисунки и само това. после обаче на фотошоп са барани и оправяни, че снимките не бяха много ПРО. а аз като пълен тъпанар съм ги оставил на РГБ та трябва да ги правя цмик. и след това като му дам asign profile>euroscale coated v2 и зеленото пощурява и като цяло всичко става по-ярко на привю. на печат нямам си и идея как ще е:)
та се чудя дали да не ги плесна фотошопските файлове със стария профил през илюстратора и да им ги давам на епс пък те да му мислят. щото ще знаят повече от мен със сиг. :) _________________ Има ограничение от 255 символа
+
http://www.nechoart.com
https://www.facebook.com/pages/Nechoart/306807222693034
http://www.behance.net/nechoart
http://nechoart.daportfolio.com/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2010 5:34 pm Заглавие: |
|
|
Фреш-а са ОК не грижи ама ХИЧ за профилите там.
Ако толкова те притеснява пуснете една проба. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nechoart
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
pipi

Регистриран на: 16 Дек 2002 Мнения: 2991 Местожителство: на работа - предимно
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Пет Сеп 10, 2010 12:19 pm Заглавие: |
|
|
Пипилота...аз само да те обезкуража леко... това офсетовия печат е горе-долу по формулата a+b+c+d+e+f=x
като a,b,c,d,e,f са променливи с променлив успех и зависят от толкова много знайни и незнайни условия че често пъти искрено се удивлявам "кък аджеба това нещо успя да се случи както бе замислено.... :) _________________ minimiro.com
whitewater |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nechoart
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
|