Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Сря Май 18, 2011 3:40 pm Заглавие: Кадри от Арктическата Зима на островите Луфутен |
|
|
Обичам да се връщам на някои места отново и отново, да изчаквам Светлина в много различни атмосферни условия и мои собствени настроения. Москенсой, един от големите острови от групата Луфутен в Полярна Норвегия, е едно от тези места - последните 2 години прекарах сумарно 4 месеца в снимане из района, а следващите кадри са от тази година, заснети в продължение на 3 седмици:
http://www.verticalshot.com/uf/project/286_2011-Lofoten-Winter-01.jpg
Минавал съм край този застлан с бял пясък залив стотина пъти, винаги се дивя на изумрудената вода и Планината, но никога не го бях виждал преди силна полярна буря - 3 минути след като направих този кадър пред мен не се виждаше на 5 метра и трябваше буквално да се евакуирам....
http://www.verticalshot.com/uf/project/291_2011-Lofoten-Winter-06.jpg
Скоро ще пусна серия със сияния от Полярна Швеция, но докато там мръзнех с часове при минус 30 до минус 40, то тук след 3 седмици без сияния, малко преди да си тръгна ми беше подарен този спектакъл, имах чаша чай в едната ръка и другата на статива, опънат на висока тераса... Някои къщи имат просто по-добра гледка от други.
http://www.verticalshot.com/uf/project/289_2011-Lofoten-Winter-04.jpg
Да, преди и след зимните бури определено е моето време за Фотография... след този фар за тези от нас, които не мореплават, Светът просто свършва, поне така се чувствам в моменти с ниски, затискащи ме облаци като тези.
http://www.verticalshot.com/uf/project/287_2011-Lofoten-Winter-02.jpg
Понякога е нужен просто Късмет - рядко реките замръзват изцяло по стопляните от Гълфстрийм брегове, но още по-рядко замръзват след като снега е паднал и ледените форми остават видими...
http://www.verticalshot.com/uf/project/298_2011-Lofoten-Winter-14.jpg
Цялата серия от 13 кадъра можете да намерите на адрес http://www.verticalshot.com/bg/gdetail/pid/25
Това пътуване беше етап V от снимките по книгата и изложбата на открито "Север.", които се задават след година, Живи и Здрави. Следващите етапи водят към ледовете на Гренландия, Лапландия и Северния Ледовит Океан... Можете да подкрепите проекта и да си подарите вдъхновение като си поръчате фотографско копие от ограничените до 15 копия от кадър тиражи с имейл на адрес verticalshot@gmail.com
В момента 20 кадъра от етапите на "Север." от Норвегия са показани във фоайето на Столична Библиотека на пл. Славейков в рамките на Месец на Норвежката Култура. Снимките са осъществени с подкрепата и съдействието на Посолството на Кралство Норвегия в България и Фото Синтезис.
Критиката е добре дошла, отдавна не съм пускал кадри тук :) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mira

|
Пуснато на: Сря Май 18, 2011 4:30 pm Заглавие: |
|
|
Първа!!
Чудесия! Чакам с нетърпение сиянията!
Успех с изложбата и съжалявам много, че не мога да ги видя тия кадри на живо. _________________ Жить - хорошо!
А хорошо жить - еще лучше! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DR2 Paladin's Death

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
DeyanStefanov

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 12:59 am Заглавие: |
|
|
как критика бе човек?
но имам въпрос. :) 13 невероятни кадъра след месеци снимане. как успяваш да избереш. какво се случва за да отпадне кадър от селекцията.. дай ни малко инфо от кухнята след като картите се изпразнят. :) _________________ Photography and ala-bala |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 3:11 am Заглавие: |
|
|
Деяне, всъщност не се налага някаква зверска селекция - аз снимам малко, когато съм навън за пейзажни кадри - това например са 3 седмици, от които в първата не снимах нищо, изключая първия кадър:). Само обикалях локациите, чаках и набелязвах места за кадри. После имах 3-4 силни дни през втората седмица и пак много слабо в последната. Аз ходя доста наоколо и често заснемам кадрите в главата си без камера, налагам си да се връщам на това място отново и отново, докато намеря добрата Светлина за тази композиция.
А понякога е просто късмет... за който работиш с постоянство, просто не трябва да спирам да търся и в един момент нещата се получават...
Накрая се прибирам вкъщи с към 200 RAW файла, оставям ги да отлежат поне 2 до 4 седмици - за да се дистанцирам от емоционалната си свързаност с личните ми преживявания около заснемането на кадрите и после от тях избирам 20 или 30, тогава пак ги оставям за 2-3 дни и след това правя още една селекция с голямата ножица :) Това е... _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sumo

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 7:26 am Заглавие: |
|
|
Страхотни кадри, както винаги. Добре, че има хора като теб, за да ни ги покажат тия места, че ние докато се наканим... :) _________________ i.am.troll |
|
Върнете се в началото |
|
 |
kalvera

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 9:53 am Заглавие: |
|
|
Изключителни! _________________ "Imagination is more important then knowledge" |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DeyanStefanov

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
DUDE
|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 3:11 pm Заглавие: |
|
|
kalvera написа: | Изключителни! |
_________________ ::: thanks |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maceman nightWoWalker

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 4:20 pm Заглавие: |
|
|
снупе, как ми се ще да мога да сръбна един чай с теб на същото място, ама след това да кажа " Джена, телепортирай ме! Сега!" и да си довърша с бира и ПК* пред ТВто ;)
*ПК = пържени картофи /използва се от Моргота когато праща СМС на жена си/ _________________ ... gief more epix ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dreamer

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 4:31 pm Заглавие: |
|
|
Ти си нечовек просто, няма да ми писне да го повтарям :))
maceman написа: | снупе, как ми се ще да мога да сръбна един чай с теб на същото място, ама след това да кажа " Джена, телепортирай ме! Сега!" и да си довърша с бира и ПК* пред ТВто ;)
*ПК = пържени картофи /използва се от Моргота когато праща СМС на жена си/ |
ПКС е още по гот ;) _________________ .
Dreamerworx.com
-------------------------------------
Steps Of Inspiration |
|
Върнете се в началото |
|
 |
P E T R O V mnmlst

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 4:42 pm Заглавие: |
|
|
КПСС
Донков, може ли такова нещо? _________________ asenpetrov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 4:45 pm Заглавие: |
|
|
Изруд си ти градски....
Земи ме с тебе, ща воза и развозвам по цел ден из фиордите с каяка къдет кайш само да съм там деа..... _________________ minimiro.com
whitewater |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maceman nightWoWalker

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 4:51 pm Заглавие: |
|
|
minimiro написа: | Изруд си ти градски....
Земи ме с тебе, ща воза и развозвам по цел ден из фиордите с каяка къдет кайш само да съм там деа..... |
"каяка" ти не пали при 0°, а кво остава за -40°..... _________________ ... gief more epix ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DR2 Paladin's Death

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 5:15 pm Заглавие: |
|
|
-40... :/ лъжеш! _________________ Life's no ordeal if you come to terms,
Reject the system dictating the norms |
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 5:31 pm Заглавие: |
|
|
maceman написа: | minimiro написа: | Изруд си ти градски....
Земи ме с тебе, ща воза и развозвам по цел ден из фиордите с каяка къдет кайш само да съм там деа..... |
"каяка" ти не пали при 0°, а кво остава за -40°..... |
каяка бе, не дранголника :)
за каяка аз пала ;) _________________ minimiro.com
whitewater |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|