Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
reverned

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 9:38 am Заглавие: Истината За БГ образованието.. |
|
|
Отварям тази тема, тъй като ежегодно хиледи възпитаници на всевъзможни художествени училища и страшно много талантливи хора въобще търсят пътят си занапред. Именно бъдещите дизайнери и анимтори, които ще изграждат медиите и артистичното амплоа на страната ни в съвсем близко бъдеще. Голямата грешка според мен е че повечето от тях гледат само в пределите на родината. Отделих цели две години в проучване на висшите художествени учебни заведения и съм невероятно обезкуражен от ситуацията по наши земи. Надявам се, че мога да се доверя на обективното мнение на професионалистите в този форум, минали през този труден момент от живота си - време на избор, който всеки трябва да направи сам за себе си. Сигурен съм че много голяма част от посетителите на сайта са пряко засегнати от тази тема и изяснените по-долу обстоятелства. Ще започна с обща интродукция, в която всеки може би ще открие нещо от себе си.
Аз съм класическият млад, амбициозен възпитаник на художествената гимназия, ровещ се в дебрите на високите технологии от три много сериозни години. Публикувал съм не една и две километрични статии в българската преса на тема 3D, работя като дизайнер в едно много приятно студио и както на всеки му се случва - мисля за бъдещето си. Надявам се споменатите факти са достатъчно красноречиви за да добиете представа за сериозността, с която се отнасям към начинанията си. Тънкият факт който изтезава нещастното ми мозъче е че завърших преди 3 месеца! Всички мнения за висшето образование до които съм се допитвал са различни като самите хората въобще! Ето алтернативите за мен и за повечето хора, изпаднали (или тези на които им предстои) в моето положение:
Академия - Плакат :
-Всички знаем как се влиза тук. Трябва да изгубя цяла една или повече години, ако мога да се изразя "спонсорирайки занемареният от държавата творчески елит".
+Няма много кандидати за специалността. Изпитът по плакат няма да ми е проблем, при все че това е и досегашната ми учебна специализация. Факта че трябва да губя ГОДИНИ в конултации и уроци убива всички положителни страни.
НБУ - Графичен Дизайн :
-Един приятел влезе там и тепърва учи Corel Draw! Приемам факта, че където и да вляза ще се сблъсквам с много позната материя, но поне да не плащах по 2000 лв на година за да ми говорят неща, които знам от 10-ти клас, с които на всичкото отгоре си изкарвам хляба!
-Споменах ли таксите? Значи не съм споделил че нямам финансовото ми състояние е наистина под сякаква критика, и че всичко което постигам става единствено и само по моя вина. Това че издържам сам себе си (и не само) е достатъчна пречка. Сигурно бих могъл да се справя с таксите по някакъв начин, но познавам и други хора плащащи за лекции, на които не могат дори да присъстват (нали трябва да работят за да ги плащат;)
ТУ - Инжинерен Дизайн
+Хааа, тука ме приеха. Така или иначе кандидатствах само тук , в общи линии за да оттърва казармата. Това е друга тема, която няма да се дикутира тук. Няма да имам време за лекциите и там. Те просто не са съобразени с претенции като "работно време" примерно. Освен това за разлика от НБУ-то ТУК ИМА ЗАВЕРКИ! Тоест до една година ще бъда окончателно изритан!
-Не рабирайте погрешно, ако исках да уча инж. дизайн щях да го направя. Просто имам конкретна насока и знам точно какво се изисква от мен за да постигна нещата към които се стремя. В двугодишното си търсене на висше училище установих че само аз знам конкретно какво трябва да правя и да уча, как, ткъде, и никой друг не може да ми каже, колкото и да добронамерен да е. Та както може би стана вече ясно - стремежите ми нямат много допирни точки с висшата математика, машинните елементи и стругарството.
- От горното естествено проилиза обяснението защо от техническият излизаш ИНЖИНЕР-дизайнер, а не обратното!
ART колеж, Delta и прочие измишлйотини остават без коментар по недостойни за коментар причини.
Сега можем да погледнем трите варианта цялостно. Школата по плакат в Академията е по-мухлясала от библията в хола ми, където по жълтите, ронливи страници прозират бледи старобългарски писания. Директора на университета, който води самата специалност, колкото и странни възгледи за искуството да има не е и чувал за компютри. Предимство в случаят носи името на "националната художествена академия", самият авторитет, за който толкова дечица се блъскат пред изпитните зали като мравки..
Дипломата от НБУ е много странен, смея да заявя "съмнителен" документ. Всички сме чували фрапиращи истории как се завършва там. Ако не сте, имам достатъчно познати минали през частното заведение - мога да ви мога да разказвам докато се забравите.
Инжинер-дизайнер не е специалността, която искам да се помества на дипломата, за която съм се борил 5 години! Едва ли ще ми върши и особенна работа ако реша да търся работа като web-designer, character animator и прочие. А нещата вървят натам.
Въпросът : Има ли смисъл от висшето образование тук. Моля ви ако нещо ми е обегнало споделете! И по важното за мен - има ли смисъл от дипломата? Наистина ли се гледа с друго око на вишистите, наистина ли съм щял да имам повече възможности за работа и прочие.
Наистина ли е толкова важно да си дипломиран (каквото и да е) за да си намериш "елитна" работа? Моля ви убедете ме ако мжете, аз не повярвах - сигурно съм още млад.
И второ : Моля ви хора, дайте малко инфо за някакви висши заведения в чужбина, където бих могъл да се развивам. Говоря за нещо по-евтино от Gnomon естествено. Някъде, където да продължа от нивото си в момента. Всеизвестно е че образованието в Германия не излиза скъпо, при все приетите наскоро реформи.
На мен, като пълноправен самостоятелен гражданин на тази просперираща нация, тукашното образование не ми предлага никакви перспективи за професионална реализация.
Сигурен съм че никой от вас не е станал тримерен график завършвайки живопис в академията (аз примерно не съм ходил на един час по мултимедия в художествената). Художествената култура е задължителна, но аз вече я имам в степента в която ми е необходима. Останалото мога да науча с частни уроци много по ефективно, отколкото чакайки два месеца професора от академията да се сети че има студенти!
Тук не става въпрос само за мен. Става въпрос за всички нас! Коаква част от посетителите тук са завършили висшето си образование. А средното? Не знам как никой не е отворил подобна тема до сега, при все че всеки който познавам в креативните среди е невероятно объркан когато въпросът опре до болното ни висше образование!
Моля всеки от вас, който може да хвърли светлина над тази каша със съвет, пример, личен опит да го направи! Именно взаимната помощ е смисълът на този форум. Ако не беше така, не знам кой би членувал в него въобще!
Поздрави в чакане на инфо : Милен Михайлов
PS. : Извинявам се за обема на post-а. Въпросът е наитина сериозен и няма посредствен, ежедневен характер. Надявам се да ме разберете. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 10:24 am Заглавие: |
|
|
селф стъди и работа в екип с колеги дето могат и знаят |
|
Върнете се в началото |
|
 |
reverned

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 11:01 am Заглавие: |
|
|
Да, и аз така мисля. Незнам защо някои "продукти на отминали политически течения" толкова категорично смятат че за да си добър (или да те смятатза такъв) трябва да си дипломиран! Всичко, без художествената култура съм си го изучил напълно сам, както всеки знае с огромните тухли на английски и тук таме някое tutorial movie. Продължавам да уча когато имам време, но това вече не се случва толкова често. Не мога да се похваля че работя с колеги знаещи повече от мене, така че мога да разчитам отнова единствено на себе си. Вярвам че това е пътят. Не мисля че пред двама кандидати ще вземат на работа дипломираният а не по-добрият. Хартийката с оценките има смисъл единствено може би в интернационален мащаб. Доколко - незнам. Ако дипломата има значение в чужбина (тук вече отпада НБУ), моля кажете ми. Някой ден нещата ще опрат и до там. А висшето е за бъдещето ни, нали?
P.S. Няма да е зле тук да постват и други младежи с подобни проблеми. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 11:34 am Заглавие: |
|
|
въпреки големия обем успях да прочета всичко и виждам как някой налучква моя път, тзи на Пикс и на още незнам колко хора
и двете сме излезли от художествена гимназия, първата година след завършване се чудехме къде да кандидатстваме и какво и след вече 4 години ето ти нашия извод:
В БГ НЯМА КЪДЕ ДА СЕ УЧИ ГРАФИЕН ДИЗАЙН
значи - аз съм кандидатствала какво ли не - българска филология и журналистика (хахахаха), инженерен дизайн в МЕИ (учих 4 месеца и преди сесията просто спрях да ходя), анимация в НАТФИЗ...
е, последно записах фотография в НБУ
и през цялото време бачкане
щото трябва да се живее
големият университе - това е работата, а трябва и правилно да си я подбираш
като отидеш да кандидатстваш някъде за работа не те питат къде си учил, а къде си работил преди това и какво си направил преди това и какво можеш
и като си намериш Работата ако още те гложди че нямаш някаква тапия запиши да учиш нещо, което не го заеш и ще ти е интересно
а когато можеш и да си го позволиш не е важно къде ще учиш
е ако толкова настояваш - що не видиш за дистанционно обучение - примерно в калифорнийския университет или изобщо поразтършувай,
така ще можеш да работиш, а ако живееш тук ще имаш и по-малко разходи
ако се стегнеш и до следващата година работиш здраво плащаш си на военните и пак бачкане |
|
Върнете се в началото |
|
 |
reverned

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 12:40 pm Заглавие: |
|
|
Значи съм бил на прав път.. Имах подобно предчуствие и за себе си - благодаря ти че ми спести тези 4 години лутане. И аз съм забелязъл че никъде не питат какво си завършил, а какво и как си работил. Вече съм уверен че висшето тук няма никакъв смисъл - трябваше да пресуша и последните капки съмнение. Що се отнася до тези работодатели, които изискват задължителни "Акадеимя", "отслужил", освен годините стаж.. съмнявам се дори че ме интересуват толкова, не съм забелязъл и да са особен процент от CG борсата въобще..
Можеш ли да ми дадеш някой линк за дистанционо обучение ако имаш под ръка? Нещо с дизайн или 3D по възможност. Не настоявам толкова. Просто ако мога да имам и хартийката защо пък не.. Иначе съм на етапа "трябва да се живее" - за никъде не бързам с излишни раходи и разхищаване на време - на всички ни е ценно. Напълно си права че мога да уча със желание само неща които незам. Дизайна в БГ-то определено не ни удолетворява и се радвам че не съм сам в БОРБАТА.
Благодаря че сподели опита си и за моралната подкрепа. Това значи наистина невероятно много за мен.
Поздрави : Милен Михайлов |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 12:48 pm Заглавие: |
|
|
Не мога да ви разбера?!
Какво точно искате да научите от този ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН?!
Аз немисля, че смяната на инструментите сменя основите на дизайна
Переспективата си е переспектива, композицията си е композия и работата с цветове пак си е същата
А тия неща трябва да се знаят.
Ако си мислите, че като завършите някъде нещо свързано със дизайна автоматично ще става от вас дизайнери - лъжете се
Във всяко едно образование се дават основите - после сам си намираш останалото. _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 1:05 pm Заглавие: |
|
|
Ami wizh sega. Az lichno ne moga da ti dam mnenie purwa ruka za obrazowanieto, shtoto sum totalno samouk (samostoyatelno i wuw bachkane). Obache moga da ti kazha slednoto:
Edin ot kolegite mi e zawurshil (BA) The National Centre for Computer Animation kum University of Bournemouth -- edno ot nai-dobrite mesta za 3D wuw Europe. Mnenieto mu e kategorichno -- uchat se polezni neshta w uchilishte, no 95% ot towa, koeto nauchawash si go nauchawash sam. Sus sigurnost ima golyama polza ot formalnoto obrazowanie, osobeno kato imash predwid, che ne se uchi samo 3D, ami se uchi i risuwane (towa e, koeto na mene nai-mnogo mi lipswa), scriptirane, i malko programirane (C/C++). No, towa sa pak neshta, koito ako iskash, mozhesh da se poizuchish i sam. Edinstweno risuwaneto e po-trudno da se nauchish bez mnogo wunshna pomoshte -- pone za mene e taka, no stiga da imash zhelanie, shte se oprawish sus wsichko.
Taka che -- motikata, i na niwata, i kOpane po tsyal den, i w kraina smetka, wsichko shte si doide na myastoto.
All the best,
Drone _________________
there ain't no way but the hard way
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
piks

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 1:18 pm Заглавие: |
|
|
kakto kaza mim 4 godini se lutahme.
az stignah do izvoda, 4e ili zavyrshvam tuk neshto 'za tapiqta', koeto da ne e mnogo angajirashto i da ne pre4i na rabotata mi.... ili sybiram mnogo zeleni hartiiki i otivam zad okeana, kydeto ima koj da me posreshtne.
... e az sybiram hartiikite ve4e... adski mi e nepriqtno, no otkazvam da giveq na mqsto kydeto samo da rabotq, zashtoto nqma kakvo da se u4i.i ValBo ne mi razpravqj teq prikazki.az zavyrshih hud.gimnaziq spezialnost 'reklaman grafika', tam za moq golqma radost popadnah na hora i uspqh da nau4a i na4alna multimedia, i si spestih izvestno neudobstvo, kogato izlqzoh na rabotniq pazar.
..ne iskam da svyrshi cqlata istoriq s N'godishen staj rabota kato designer.iskam da u4a.iskam i az kato pove4eto hora da imam studentski godini :)))) edinstveniq problem e 4e specialnosta, koqto tolkova iskame vsi4ki e adski skypa i trudno otkrivaema [govorq za ka4estveno obu4enie].primer:
unito, koeto reshih, 4e e naj-blizo do jelaniqta mi e The Art Institute, za koeto udovolstvie shte trqbva da platq ~6000$ na semestyr.ne znam dali shte uspq, no prokleta da sym ako ne opitam :)
za distancionno obu4enie i duma da ne stava.to v pove4eto slu4aj e po-skypo ot 'namqsto', pone po moj prou4vaniq :) na vsi4ko otgore ne go namiram i za zadovolitelno..
..e zasegnahte mi bolna tema.. sorry _________________ °
°In an unseen forest they can hide
just like a child's hidden minds° |
|
Върнете се в началото |
|
 |
indus

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 2:09 pm Заглавие: |
|
|
Bahtiii dulgite postove. Ama mnogo interesno no op kusno ste p ostna che sega nqma vreme. :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 2:19 pm Заглавие: |
|
|
Като ви слушам почвам да си мисля, че България е земя на гении
Защото досега като не е имало къде да учат, гениално са се сетили за основните неща
Говоря за тия гении дето по соц времена нямаха как да ходят по чужбина да учат в западни университети, а гледай какви хора станаха.
Пикс, а стига с това чуждопоклоничество
45 години съветския слон беше най големия, сега американския
А стига вече
Има една английска поговорка - ако човек иска да свърши една работа - намира начин!
Ако не иска - намира оправдание! _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 2:25 pm Заглавие: Е, ValBo... |
|
|
В случая момичето изобщо не си търси оправдание!
Напротив!
Успех, Piks! :-) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
piks

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 2:29 pm Заглавие: |
|
|
ValBo, pls ne govori naizust
ne sym nito 4ugdopoklonik nito mislq 4e u4enieto e vsi4ko.az syshto vqrvam 4e vsi4ko se nau4ava s mnogo mnogo rabota.
ne mi 4eti posta prez red :) _________________ °
°In an unseen forest they can hide
just like a child's hidden minds° |
|
Върнете се в началото |
|
 |
KikoPiko

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 2:31 pm Заглавие: Re: Истината За НБУ образованието.. |
|
|
reverned написа: |
...НБУ - Графичен Дизайн :
-Един приятел влезе там и тепърва учи Corel Draw! Приемам факта, че където и да вляза ще се сблъсквам с много позната материя, но поне да не плащах по 2000 лв на година за да ми говорят неща, които знам от 10-ти клас, с които на всичкото отгоре си изкарвам хляба!
-Споменах ли таксите? Значи не съм споделил че нямам финансовото ми състояние е наистина под сякаква критика, и че всичко което постигам става единствено и само по моя вина. Това че издържам сам себе си (и не само) е достатъчна пречка. Сигурно бих могъл да се справя с таксите по някакъв начин, но познавам и други хора плащащи за лекции, на които не могат дори да присъстват (нали трябва да работят за да ги плащат;)...
...Дипломата от НБУ е много странен, смея да заявя "съмнителен" документ. Всички сме чували фрапиращи истории как се завършва там. Ако не сте, имам достатъчно познати минали през частното заведение - мога да ви мога да разказвам докато се забравите...
|
Taka, taka...
primerna lekciq pri prof. Tasew - teoriq na grafichniq dizain - bakalawurska programa:
purwite 10 min. - gowori gluposti... zapochwa nqkakwa tema , mlukwa po sredata i zapochwa druga
wtorite 10min. - opitwa se da nakara nqkoi student da mu dowede klienti za negowata firma sreshtu 10%
sled towa lekciqta zawurshwa s wuzmojno nai tupiq wic, koito moje da ima.
Ocenqwaneto - ako si redowen 6
ako ne si redowen 4.5
az lichno ne mojah da se qwq na izpita proletniq semestur i imam 3!!!
Moga da wi izbroqwam mnooogo takiwa prepodawateli i da wi dawam mnogo primeri, no mai e po dobre da wi kaja koi sa horata koito mogat da wi nauchat na neshto i na koito sum izkluchitelno blagodaren - g-n Dubarov, Monika Popova, Stanimir Trifonov, g-n Enev - towa e za chetiri godini samo tolkowa. Bqgaite ot tazi specialnost, po dobre zapishete, reklama, fotografiq, ili rejisura ot kolkoto da hwurlite masa pari i wreme za nishto.
mim - to i fotografiqta ne koi znae kakwo w tozi uniwersitet, mislq che za parite koito plashtate (az plashtam po cenite ot predi 4 godini, no moite kolegi plashtat okolo 900lv na semestur) bi trqbwalo pone tehnikata da e na po wisoko niwo.
I nai-nakraq, piks, mnogo e tujno, che ima hora, koito iskat da uchat, a da nqma kude i edinstwenata im wuzmojnost e izwun BG.
/*****************/ - ako ima nedowolni prepodawateli!
редактирано от LH _________________ "Tell me exactly what am I supposed to do..."
DISTURBED |
|
Върнете се в началото |
|
 |
KikoPiko

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 2:49 pm Заглавие: |
|
|
Propusnah da spomena i Nadeto, koeto ni prepodawashe po ActionScript!
P.S. Opluh specialnosta i si ostawih imeto i fakulteniq nomer, a ne sum se duplomiral! Sega weche naistina izgubih mnogo pari i wreme :((( _________________ "Tell me exactly what am I supposed to do..."
DISTURBED |
|
Върнете се в началото |
|
 |
reverned

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 8:33 pm Заглавие: |
|
|
Не знам, за мен ситуация в която работиш борейки кафетата в мечтания да счупиш рекорда на Да Винчи за безсъние не е особенно нормална. На мен лично в момента не ми остава каквото и да било време за учене, и само се надявам това да се промени. Идеята, заради която човек следва висше според мен (и Пикс доколкото подразбирам ) е по скоро професионалната среда, която те подтиква да израстнеш. Една система в която липсващият тук обмен на креативност и професионално отношение е непрестанен. Всеки артист го е усещал под една или друга форма.
Сигурен съм че човек може да обогати творческото в себе си и сам. Може би в подходящата (и естествено обсебваща) работа спомага много за което, но нямам примери за подобни постижения. Не знам и кое студио за 3D тук би заменило Gnomon-ците примерно, и опита който можеш да изстискаш от тях. Искам да се развивам в работата си и не 100% сам. Вярвам че обмяната на опит е ключово условие за професионалното израстване.
Идеята на темата въобще беше има ли смисъл от висше, или всичко минава в ръцете на амбицираният творец? Какво значи тази хартийка и ШЕ МИ ПОПРЕЧИ ЛИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ЛИПСАТА Й? Сигурен съм че в момента тук четат и работодатели, така че се чувствайте свободни да изкажете собствените си виждания.
Както и да е, със сигурност няма да си губя времето по разни университети в близко бъдеще при все минималният риск някой ден да съжалявам;). С удоволствие бих учил фотография примерно, но по-късно - когато имам време и свобода за странични интереси.
И хора - възхищавам ви се! Супер позитивно е как толкова народ намира сили в себе си, когато всичко е против нас! Желая ви адски много успех на всички!
P.S. : Да не спрете с постовете сега! Стана ми доста интересно - разни лични историйки, примери, болните ни теми трябва да имат публичност! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2003 10:49 pm Заглавие: |
|
|
eeeeeeeee Gnomon ta Gnomon
mi nema v BG GNOMON - siga da sa izbesim li kvo li? :o)
to edva li i vsichki amrekanzi mogat da si pozvolyat kursovete na Gnomon - sredno mezdu 800 i 1200$ - i az iskam FenZu, AA i drugi da mi govoryat pak az da se pravya che razbiram.
NEMA i tva e - MAKTUP!
kak da ima moderno obuchenie kato na poluvinata porfesori i docenti komputrite sa im Cyrix ili PII na po 166 - a pari za komandirovki, za banketi, za konferencii aaaaa otkade!!!!!!!!!!
ako iskash dokumet - hodish uchish i psuvash
ako ne iskash dokument - hodish rabotish i se uchish
...AND HAPPY MODELING |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Сеп 10, 2003 5:06 pm Заглавие: |
|
|
mdaa
az puk si mislia 4e tretata walna/toflar/ si stawa fact.iskate da u4ite mi eto wi daskala GOOGLE.COM
i mnoo ba4kane.a kakto kazah na edin profesor w nbu det sa probase da mi obiasniaa za usabiliti TOWA 4e e lapnal nekoi lew ot eu programka ne mi go wdiga .
a sa sprete s besmislenite lafowe i kopaite.puk to samo se si pokaze/:)) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
atmos

|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2003 8:27 pm Заглавие: |
|
|
ia kolko interesna tema. 6to ne zema i az da se vkliu4a s risk komplexite da me naiadat :)
Цитат: | Идеята, заради която човек следва висше според мен (и Пикс доколкото подразбирам ) е по скоро професионалната среда, която те подтиква да израстнеш. | Emi mislia 4e sam si otgovori. To e iasno 4e v bg niama kade da te nau4at kak da modelira6 i t.n. no az se si mislia 4e takova miasto i v 4ujbina niama. Tova koeto ti dava ( spored men ) obrazovanieto e sredata v koiato popada6. Abe ako 6tete go nare4eto 4ustvoto na konkurenciata, da si nai dobria i t.n.
A 4e ostanaloto e kakto vikat horata tuk kopane si e kopane ama na mene li4no mi pisna da otkrivam koleloto po 5 puti na den.
ae uspeh moe se vidim na daskalo :)))
btw az vednuj kato hodih na interview jenata koiato go vodi6e iziskva6e tapia. I znaete li za6to, spored neia tova 4e 4ovek e zavur6il dizain ( ili kakvoto i da e ) govori 4e toi naistina iska da se razviva v tozi bran6 i e seriozen. _________________ Nelson Inomvan's blog |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Alex
|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2003 9:02 pm Заглавие: |
|
|
eto i moeto mnenie:
Nikoi ot moite klienti ne e iskal tapiata koiato imam za da mi vazlozhi kakvoto i da e, a sam zapochnal ot zero.
Kato rabotodatel imam realna precenka kato vidia neshtata koito se praviat a ne tapiata. V tva koeto pokazvash shtesh ne shtesh si lichi dali imash otnoshenie kam problema.
Razbira se tapia po risuvane e cenno neshto, stiga da e ot pravilnoto mesto (NHA spored men) i ako e risuvano ne shtoto nekoi te e karal a zashtoto iskash, zashtoto risuvaneto ne e prosto umenie a pogled po pravilnia (tozi koito si izbral) nachin na tova koeto te zaobikalia.
Tapiata ima i smisal ako si reshil da kandidatstvash za rabota navan - savsem razlichno e ako v CV-to imash "master of art degree".
Razbira se tova ne vazhi ako si sazdal mnogo dobro ime naprimer v CGTalk :)
Zakliuchenie: Ako imash vazmozhnost vlez v NHA i risuvai, i ne se valnuvai ot tova dali shte se diplomirash ili ne, vazhna e sredata.
Az sashto sam vazpitanik na HG-to i istinata e che tam sam se nauchil da risuvam, a v akademiata samo uprazhniavah nauchenoto i sredata te kara da se otpusnesh i da izgradish stil. _________________ -= Всяко нещо има край, само саламът има два края =- |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Alex
|
Пуснато на: Чет Сеп 25, 2003 9:03 pm Заглавие: |
|
|
A, zabraih da kazha che oshte ne sam si zel diplomata ot akademiata, tam e veche 5ta godina :-)))))))) _________________ -= Всяко нещо има край, само саламът има два края =- |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|