Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Idefix

|
Пуснато на: Вто Окт 21, 2003 10:19 am Заглавие: Къде да учим анимация |
|
|
Тъй като по странно стечение на обсотятелствата все пак достигнах 12 клас започнах да се замислям върху въпроса "Накъде?". В общи линии стигнах до извода че човек трябва да учи каквото иска, а не каквото му е най-лесно, та реших да се занимавам с компютърна анимация. От доста време се занимавам с 3D-то (за съжаление нямам толкова време да пиша тук) и се зчудих вече за по-частното "Къде?". Поразпирах и кво да видя: 3D анимация само в Нов Български, а там сичко е с париии, а парите са малко. Та въпросчето ми е има ли друго място за обучение на тази теми или да почвам да събирам усърдно? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Джоуви God of Rain

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 1847 Местожителство: I ride the winds that bring the rain
|
Пуснато на: Вто Окт 21, 2003 11:44 am Заглавие: |
|
|
3d animaciq v Nov Bulgarski? Az ucha animaciq v NBU, kakto i Morg, Nox, Calader i oshte dosta narod ot Grrraphilla...da, ima edin kurs koito vliza v programata za animaciq...ama e low level, ne ochakvai character animaciq, rigging, po skoro box modeling v nai-dobriq sluchai.Ne che sum prisustval izobshto na kursa no kato se ima predvid kolko se uchi i obshtoto nivo na znaniq po 3d na horata tam:)Ne znam za miasto v bg kudeto 3d se prepodava na normalno nivo, vsichko e do beginner i te zaebvat do tam...a tva si go imash po default _________________ www.КостаАтанасов.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Вто Окт 21, 2003 11:51 am Заглавие: |
|
|
Ako iskash da uchish neshto -- NBU. Ako iskash da NAUCHISH neshto -- wkushti, po 7-8 chasa wseki den (ama WSEKI), i za dwe godini si gotow :))))
Twa e seriozno, BTW. _________________
there ain't no way but the hard way
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Angua

|
Пуснато на: Чет Окт 23, 2003 11:22 pm Заглавие: Ah - NBU - liubima tema ! ;) |
|
|
Za syjalenie problemyt s NBU ne se izcherpva samo s low level obuchenieto po 3D MAX...
Programata ima dosta problemi, edin ot koito -bradata i poodyrtqla versia na Pop eye morqka ;)))
Kato cqlo nestata, koito mogat da se nauchat tam i da vleznat naistina v upotreba se broqt na... 1-ia mi pryst?! :) Tova ne promenq fakta, che taksite rastat s vsqka izminala godina , za razlika ot kachestvoto na obuchenie...
Da ne govorim , che interesyt na bolshinstvoto prepodavateli klasizi kym comp. animaziata e blizyk do 0-ata... kakto i kym vsqkakyv drug vid comp. obrabotka, osven ako ne im predlojish napylno bezplatno i daje poblagodarqvaiki im za chestta da im montirash porednoto "avtorsko" filmche ;))
Kato cqlo - nivoto e otchaivashto, no pyk damskata toaletna e s rozovi plochki i podobavashta rozova fuga pomejdu im :) za myjkata neznam ;)))
Predpolagam , no samo predpolagam , che nestata v Natfiz sa po-inache, no pyk tam priemat po 5 choveka i to samo ako sa v nastroenie :))) taka che uspeh ;)) no pyk si nqmat rozova fuga...
P.S. Moje bi sled moqta namesa vse ste se nameri nqkoi, koito da zastiti chestta na miliq ni NBU... no se symniavam :))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гавански 12:55 Am
|
Пуснато на: Пет Окт 24, 2003 12:02 am Заглавие: Re: Ah - NBU - liubima tema ! ;) |
|
|
Angua написа: | no pyk si nqmat rozova fuga... |
:))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DemoniO

|
Пуснато на: Пет Окт 24, 2003 6:31 pm Заглавие: |
|
|
xexe zdraveite,
ne 4e imam sredstvata a i edva li sa mn tezi koito gi imat ama vse pak nqkoi da ima namerenie da u4i/da e u4il animacia v 4ujbina?
tova mi e pyrviq post tuka na foruma btw ;] _________________ A shadow as dark... as a soul could be! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NOX

|
Пуснато на: Пон Окт 27, 2003 12:28 am Заглавие: |
|
|
Mi kydeto i da u4ish animaciq - tehni4eskata 4ast 6te ti q prepodadat, a ostanaloto e idei, praktika i ljuboznanie (znaniq za Liubo):) Nov bylgarski ima dobra baza, koqto se opitva da skrie i ima nqkoi dosta ostareli razbiraniq. Za 4ujbina, pone tova koeto znam za germaniq, pove4eto ne6ta sa kursove, koeto pak etehni4eska 4ast + baza za zasnemane na filma. _________________ "... човек се влияе, а средностатистическия човек се влияе дори повече." wi-flip-ff |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Вто Окт 28, 2003 9:36 pm Заглавие: |
|
|
1. Sori za latinicata....
2. Napravo mi omrazna da cheta podobni gluposti za NBU!!
Animaciq v NBU se uchi mnogo seriozno! Parvite 2 godini se uchat osnovni neshta kato Kompoziciq i Cvetoznanie. V 3-tata godina ima vuvejdasht kurs po Kompiutarna animaciq, v koito se uchat osnovite na MAX. Prez cqlata chetrvatra godina, se zadalbava v razlichnite oblasti na MAX (modeling, texturing, lighting i compositing).
Ako zavarshite uspeshno kato Bakalavri, t.e. 4-tara godina, mojete da zapishete Magistratura, kadeto neshtata dobivat oshte po seriozen harakter. Magistraturata e 3 semestara. V parvite dva se uchi predmetat - Modelirane i vizualizaciq na slojni obekti - Uchat se slojni tehniki za modelirane, i se nablqka previ vsichko na postiganeto na kachestveno i realistichno statichno izobrajenie (model). V posledniq semestar se uchi - Kompiutarna animaciq i postprodukciq - Uchi se skeletna animaciq + slojni kinematichni sistemi.
Do kolkoto znam, tazi godina e zakupen licenziran MAX 5 koito vseki moment shte bade instaliran v PC zalite na universiteta, koito tazi godina pretarpqha seriozen update! S Pentium 4 sa vsichki PC-ta i dosta dobre se darjat!
Osven tova, predmerta se vodi ot moje bi nai-dobrite prepodavateli po kompiutarna gravika i animaciq v BG, tova sa Stoqn Maleshkov i Veselin Georgiev.
Stoqn Maleshkov, e direktor za Balgariq na SIGGRAPH, i renomiran prepodavatel po kompiutarna grafika na zapad, kato vsqka godina prekarva dosta vreme v Germaniq kato prepodavatel po kompiutarna grafika.
Veselin Georgiev e prakticheskiq rakovoditel. Toi vodi vsichki uprajneniq, kakto i golqma chast ot lekciite po teoriqta.
Universiteta NE zabranqva poseshtavaneto na lekcii ot vanshli lica. Taka che vseki koito ima nqkakvo jelanie - molq, lekciite po Komliutarna animaciq i postprodukciq sa vav vtornik ot 13:00 do 14:30 v zala 305, a uprajneniqta ot 14:40 do 17:00 v 307 zala na sashtiq den.
Dneshnite lekcii bqha po kompoziciq v kompiutarnata animaciq, a uprajneniqta demonstriraha kakvo shte se uchi v sledvashtite nqkolko sedmici, a imenno - Slojna kinematika.
Za svedenie, v dneshnite lekcii imashe samo 2-ma cheveka(3-ma s prepodavatelq), kato ediniq e redoven magistar, a vtoriq sam az, no az poseshtavam samo zashtoto iskam, a ne zashtoto sam zapisal predmeta. Smqtam che vseki koito seriozno se interesuva ot kompiutarna animaciq TRQBVA da poseshtava tezi kursove.
Iskrenno se nadqvam, da ne se govori poveche che nqmalo adekvatni kursocve po kompiutarna animaciq v NBU, nai-malkoto tova e obida za prepodavatelite po tezi predmeti! _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
kowd

|
Пуснато на: Вто Окт 28, 2003 10:44 pm Заглавие: |
|
|
Е все пак, може би, има надежда. Защото и аз се бях замислил. _________________ be kowd |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Coldblooded

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2003 12:29 am Заглавие: |
|
|
Samo edno vyprosche -
Ako moje da se poseshtavat lekciite v NBU i ot vynshni lica - to kakva e logikata da plashtash nqkakvi kinti kato mojesh da si hodish na lekciite ej taka - hem nqma da karash izpiti (kakvito i da sa) hem shte polushish informaciqta, koqto poluchavat i samite studenti?
sigurno az ne sym razbral neshto....:/ _________________ зомбииии! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2003 1:34 am Заглавие: |
|
|
nqmam jelanie da kritikarstvam ili zlosloviq po NBU ( v 4astnost animacionnoto kino ) ama Bethoven-e kade gi vidq tiq raboti samo ne mi e qsno v kataloga li ?! 6toto sum 4-ta godina tam i ne6to ne moga da se setq za po4ti ni6to ot tova koeto si napisal da se e slu4ilo s men ili nqkoi ot moq kurs X-))) a hora ot moq kurs v Graphilla kolkot 6te6 : NOX, Morgota, Nixon, Calader ta vse ima koi da kaje ne6to!!!! verno Morg ne e ot nai redovnite no...:))
i nakraiq naistina bih se kefil ako ne6tata bqha po v 4as ama ne sa!! nai malkoto za tiq kinti deto se rusim moje6e dosta pove4e da dade toq universitet!!! ma kakto i da e hora sqkakvi... seki si e s razli4ni idei i jelanq za obu4enie.
PS.btw ot minalata sedmica imame nov prepodavatel Slav Bakalov izvesten BG animator!!! i za6to doide toq 4ovek?!! ami 6toto Anri Kulev ve4e vtora godina go nqma nikakuv na lekcii:// e kade be e serioznoto otno6enie?! ae sus zdrave |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2003 1:38 am Заглавие: |
|
|
Coldblooded написа: | Samo edno vyprosche -
Ako moje da se poseshtavat lekciite v NBU i ot vynshni lica - to kakva e logikata da plashtash nqkakvi kinti kato mojesh da si hodish na lekciite ej taka - hem nqma da karash izpiti (kakvito i da sa) hem shte polushish informaciqta, koqto poluchavat i samite studenti?
sigurno az ne sym razbral neshto....:/ |
идеята на всеки университет е, че след като ходиш, учиш, дадеш си парите и времето с тях, те ти дават тапия... може в момента да звучи доста забавно, но след време на диплома от НБУ със съответното портфолио ще се гледа много по-сериозно от много други дипломи.
Bethoven, извинявай, разбирам че имаш голям ентусиазъм, но с един час в седмицата и упражнение не се учи 3Д анимация... Вярно, че в НБУ има доста добри условия, но в общи линии според мен те стигат само за общи консултации и чешене на крастата, не и нещо друго. Всяко реномирано 3Д училище по света залага на много по-интензивни упражнения и работа в дългосрочен план.
Idefix, хубаво е че си се замислил, но трябва да се замисляш и да бачкаш сериозно, т.е. да рисуваш, ако искаш да влизаш в НБУ - анимация, трябва да имаш сериозно портфолио от рисунки. Изпитите са доста по-тежки с всяка следваща година, т.е. повече хора искат да влизат. Ако искаш да се занимаваш само с 3Д, според мен ще сгрешиш, защото нито един истински добър 3Д аниматор не е без солидна основа от работа с молив, гума и хартия и тем подобни.
Все пак, успех :) _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NOX

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2003 1:48 am Заглавие: |
|
|
Bethoven, 6te me izvinqvash skvernosloviqta za scetaq svetih, deto sledvat, ama...
Tova, koetosi napisal, naistina zvu4i mnogo reklamno. No mislish li, 4e u4i ne6to, osobeno 3D animaciq, za 90 min sedmi4no? V nbu otnoshenieto na prepodavatelite 4esto e sy6to tolkova neseriozno, kolkoto i na studentite. bili 2ma 4oveka...mi kogato prepodavatelq ne se poqvi 5 poredni pyti, kolko 4oveka da se poqvqt?
Pak da si kaja - bazata e dobra, izdava se i tapiq! no kakvoto i da se hvanesh da pravish, ne stava za tolkova malko vreme! _________________ "... човек се влияе, а средностатистическия човек се влияе дори повече." wi-flip-ff |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2003 4:32 pm Заглавие: |
|
|
Хахаха... NOX, значи и ти си си за губил времето като си ходил при тоя младия пич, дето нищо не отбира, дето викаги закъснява. Чесно казано, аз миналата година, всяка събота отивах в неговите часове в 8:00 и си тръгвах в 16:00, не защото много се учи при него, а защото исках.
Кофтито е, че в края на годината, по времето на изпита, докато гледах как Morgoth мина с глава дето и е правил само текстурите :о), и през цялото време той и Caledar го удряха на лаф, а аз се правих на интересен, разбрах че съм объркал предмета и не е трябвало да бъда при него, а при друг. Баси пре****ката.
Но както и да е. До колкото знам, има диплома за архитект, МАХ е учил като предмет по време на следването си. От къде са го намерили... не знам.
Сега....
Coldblooded, врътката е, че можеш да посещаваш свободно само лекциите, но не и упражненията. Т.е. Компютърната база на университета не можеш да я ползваш ако не си студент в НБУ(не си им внесъл кинтите). Освен това, е едно да можеш да правиш 3д и съвсем друго - да можеш да прави 3д и да имаш дипломата за това. Всеки от тук е влязъл там, предимно заради дипломата...
Nixon, никой не те спира, да ходиш на лекции и упражнения. Вярно е, че с 90 минути седмично нищо не се постига, но ти можеш да ходиш на всички лекции, т.е. ще ти се събират 3-4 пъти по 90 минути, което вече е друго.
Доколкото си спомням, миналата година изчислих, че под формата на упражнения за 3д, ми се събират 19 часа седмично, което, както казах е доста по различно от 90 минути :о) Всичко е въпрос на това, какви предмети си избереш и как ще си подредиш програмата.
Boteff, ами ако стриктно спазваш програмата която ти казват да записваш всеки семъстър, няма начин да усетиш съществуването на предметите които казах в предишния си пост.
Отиваш в отдел студенти, 212 или 213-ста зала, и питаш - Интересувам се, какви курсове по 3д графика и анимация има в университета.
Като ти обяснът, започваш да си правиш сметката :о) _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Сря Окт 29, 2003 5:21 pm Заглавие: |
|
|
Bethoven написа: | Хахаха... NOX, значи и ти си си за губил времето като си ходил при тоя младия пич, дето нищо не отбира, дето викаги закъснява. Чесно казано, аз миналата година, всяка събота отивах в неговите часове в 8:00 и си тръгвах в 16:00, не защото много се учи при него, а защото исках.
Кофтито е, че в края на годината, по времето на изпита, докато гледах как Morgoth мина с глава дето и е правил само текстурите :о), и през цялото време той и Caledar го удряха на лаф, а аз се правих на интересен, разбрах че съм объркал предмета и не е трябвало да бъда при него, а при друг. Баси пре****ката.
Но както и да е. До колкото знам, има диплома за архитект, МАХ е учил като предмет по време на следването си. От къде са го намерили... не знам.
Сега....
Coldblooded, врътката е, че можеш да посещаваш свободно само лекциите, но не и упражненията. Т.е. Компютърната база на университета не можеш да я ползваш ако не си студент в НБУ(не си им внесъл кинтите). Освен това, е едно да можеш да правиш 3д и съвсем друго - да можеш да прави 3д и да имаш дипломата за това. Всеки от тук е влязъл там, предимно заради дипломата...
Nixon, никой не те спира, да ходиш на лекции и упражнения. Вярно е, че с 90 минути седмично нищо не се постига, но ти можеш да ходиш на всички лекции, т.е. ще ти се събират 3-4 пъти по 90 минути, което вече е друго.
Доколкото си спомням, миналата година изчислих, че под формата на упражнения за 3д, ми се събират 19 часа седмично, което, както казах е доста по различно от 90 минути :о) Всичко е въпрос на това, какви предмети си избереш и как ще си подредиш програмата.
Boteff, ами ако стриктно спазваш програмата която ти казват да записваш всеки семъстър, няма начин да усетиш съществуването на предметите които казах в предишния си пост.
Отиваш в отдел студенти, 212 или 213-ста зала, и питаш - Интересувам се, какви курсове по 3д графика и анимация има в университета.
Като ти обяснът, започваш да си правиш сметката :о) |
pich... sorry che az tochno shte ti go kaja... ama s tia 19 ili 190 chasa det tolko gi biesh w gardite - si pak dosta po nazad ot mnogo hora tuka deto ne sa napraili i 1 chas... pone ot twa det si pokazal... ta sam si naprai izwodite koe kolko ti e pomognalo... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|