Graphilla.com :: Преглед на тема - Spoonman /Chrome Edition/

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Spoonman /Chrome Edition/

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Фотография, фотоманипулация и ретуш
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Дек 13, 2003 1:53 pm    Заглавие: Spoonman /Chrome Edition/ Отговорете с цитат

Понеже темата с лъжиците ми се видя интересна, реших да покажа и моето виждане по въпроса.
Принципно си падам по ултра-контрастни неща, така че, цялото изпълнение е в такъв стил.
И така, крайните резултати са тифецвани и ретуширани:
Една вилица:

и една лъжица:

вилицата е снимана с един софтбокс, в позиция 5 от показаната по-долу схема:

ето как тези позиции влияят на осветлението:

лъжицата също е снимана с един софтбокс, но отдясно и отгоре.

Други варианти с 2 софтбокса /по списанията много си падат по тях/ са:
1. Без отражател отгоре, което не ми харесва заради лошата проработка на дръжката

2. С отражател, което малко оправи нещата

за обработката на финалните изображения са използвани само "фотографски" филтри - dodge и burn. Софтбоксовете са ползвани на "пилотно" осветление, защото "истинския" им режим, ми дава диафрагма 45, което с дигиталния Canon е невъзможно...

До утре ще съм подготвил и малък илюстративен материал за матовите хромови повърхности. Ако ще ви е интересно, разбира се...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ValBo

Местожителство: София-Шумен

МнениеПуснато на: Съб Дек 13, 2003 6:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Иска ли питане
пускай пускай;-)
Джоуви
God of Rain

Местожителство: I ride the winds that bring the rain

МнениеПуснато на: Съб Дек 13, 2003 6:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ei tochno za tva govorih az v drugata tema che enviromenta triabva da e tvurd za da se poluchart tezi a-ravnomerni gradienti:) naistina mnogo got sa stanali
piks

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Дек 13, 2003 8:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

10x
imash i mojte blagodarnosti :))))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
n1x0n

МнениеПуснато на: Нед Дек 14, 2003 5:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето част втора. Обекта е една хромова, матирана термо-чаша. Отново за осветление за използвани софтбоксове и отражатели /бял картон в случая/.
Ето еволюционните етапи:

а ето и схемите на осветление:

и малко обяснения:
1. Тук нищо интересно, софтбоксовете са почти симетрично расположени от двете страни, големия тъмен участък в средата прави нещата много постни...
2. Тук местим единия бокс по-фронтално, малко по-добре, но не достътъчно...
3. Към расположението от 2 добавяме един рефлектор, чиято задача е да подчертае силуета на обекта. Принципно, може да спрем до тук...
4. Вариант на 3, но с два рефлектора вместо рефлектор+бокс. Малко по мека градация, ако ви харесва. Аз лично предпочитам 3.
5. Вариация на 2, но с рефлектор вместо единия бокс. Губи се силуета...
6. Тук вече правим нещата така, както аз ги харесвам. Сигурно ще ви направи впечатление, че за да могат софтбоксовете да осветят самите ръбове на обекта, трябва на практика да отидат доста зад него! Вижте как при горните варианти има една, макар и много тънка, черна линия по края. Докато боксовете не отидат зад обекта и засветят към вас, няма да я избегнете!
7. Тук сме на същата разстановка, само варира дистанцията и размера на отражателите.

От тук нататък могат да варират броя и позициите на боксовете, отражателите, цвета им, размера им и т.н. това тук е само основата, за идея.

Аз лично приемам единствено вариант 6, може би с мноого лека асиметрия на отражателите - "за вкус". 3 и 4 също са решение, ако харесвате по-меката градация, или обекта е не толкова матов.

Ако имате идея, за това с какъв тип обекти можем да си поиграем още, ще се радвам да помогна /ако мога, разбира се.../
Върнете се в началото
Аватарче

МнениеПуснато на: Нед Дек 14, 2003 2:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ЕВАЛА за тия теми... тва е нещо супер полезно и интересно... просто евала за времето и желанието...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
piks

МнениеПуснато на: Пон Дек 15, 2003 2:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

n1x0n
kakyv ti e softboxa?

...
za pryv pyt v toq forum se poqvqva post s po-prof sydyrganie
10x again
mislq 4e nqma 4ovek tuka na kojto da ne si mu bil polezen :)))
Върнете се в началото
n1x0n

МнениеПуснато на: Пон Дек 15, 2003 9:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Радвам се че това което знам ви е полезно.
За софтбоксовете:
Куче марка... мисля че FalconEyes пише на тях. Добро е за дреболийки /аз ги купих за да снимам GSM-и/ но при нещо по-голямо от 1 кв. м. вече има проблеми. Размер 50х50 см. 250 WS, 75 W пилотно /с което съм снимал всички неща по-горе/. Относително точна цветна температура +- 200 К и прилично стабилизиран импулс.

Мисля да направя нещо за снимането на стъкло и кристал, ако ще е интересно някому.
piks

МнениеПуснато на: Пон Дек 15, 2003 9:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

pravi
shte im e interesno i oshte kak :)))
mislq da e oburudvam i az s neshto podobno ta da se vklu4a v experimentite :)
Върнете се в началото
X Ray

МнениеПуснато на: Сря Дек 17, 2003 4:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Страшно полезна тема наистина.
Благодаря, че си намерил времето и енергията да попросветиш начинаещите наоколо!!!
Продължавай в същия дух!
Върнете се в началото
lls_studio

МнениеПуснато на: Чет Дек 18, 2003 4:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодарности и от мен - наистина USEFULLY
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Фотография, фотоманипулация и ретуш Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети