Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
de_si

|
Пуснато на: Пон Дек 29, 2003 5:25 pm Заглавие: nbu? |
|
|
do vsi4ki, koito sa u4ili ili u4at v nov bulgarski ili puk imat info
sled godina i malko trqbva da kandidatstvam i se 4udq...
na site-a na nov bulgarski vidqh "bazova programa vizualni izkustva" i mnogo mi dopadna. no problemut e 4e iskam da u4a i fotografiq i grafi4en design i kino i televiziq i reklama... zasega klonq kum "grafi4en design", oba4e iskam da znam pove4e podrobnosti okolo kandidatstvaneto. znam 4e 6te trqbva da pokazvam risunki ili snimki. az sum hodila na kurs po fotografiq, sega hodq na risuvane... oba4e ne znam te kakvo o4akvat da vidqt i kakvo tursqt. kvo da ima narisuvam?!?!?!
kajete su6to kakvi sa vi vpe4atleniqta ot nbu. oba4e ne me razubejdavaite mnogo mnogo 6toto ne vijdam po-dobra alternativa za sebe si... prosto nqmam jelanie i turpeni da u4a 5 godini samo "fotografiq" "plakat" "kniga" ili kakvoto tam se predlaga po raznite akademii natfizi etc...
awe daite nqkuv suvet. iskam da u4a ne6to, koeto da ima ob6to s risuvane i kompiutri i da e v bg! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пон Дек 29, 2003 5:46 pm Заглавие: |
|
|
НБУ винаги е предлагало "добре звучащи" специалности... в преподаването обаче са голяма дупка...
Най-добре намери някой, който това учи, виж му предметите, даскалите и т.н. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пон Дек 29, 2003 8:00 pm Заглавие: |
|
|
аз уча фотография там
и преподавателите не мисля че са "голяма дупка" да ме извинява n1x0n
хубавата черта на унито - може да запишеш тези предмети, които искаш без значение каква специалност си (е има и задължителни от твоята ти специалност)
лошата - най-вече инициативата трябва да идва от теб, ако ти не си даваш зор, не очаквай нищо
какво очакват на изпита - очакват да покажеш добри неща, а не просто да отбиеш номера
във фотографията се харчи всичко - портрети, натюрморти, абстракции и т.н. в които си личи че човекът знае какво прави
за другите изпити не знам, на друг специализиран не съм се явявала, но предполагам че и там важи същото |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2003 2:09 pm Заглавие: |
|
|
И аз не мисля, че е дупка. А фотографията в нбу в момента прави някакъв невероятен прогрес! (за разлика от другите специалности)
Щом искаш да учиш "ne6to, koeto da ima ob6to s risuvane i kompiutri i da e v bg!" - НБУ! База, преподаватели... всичко, а и тъпа и мудна администрация да не забравя :) всичко си има, само желание да имаш. Макар, че ти гарантирам, че след 2-рата 3-тата година почти няма да се вясваш по лекции, но това друга тема ;) _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2003 2:36 pm Заглавие: |
|
|
Ами като няма редактирай ще се пишат много постове :)
Забравих да ти кажа, че на сайта на НБУ - www.nbu.bg - има доста инфо за всички специалности. Ако искаш, можеш да видиш дори и пълната програма на курсовете и там да разгледаш какви предмети се преподават и да си избереш специалност.
Препоръчвам ти, в никакъв случай да не влизаш КОМПЮТЪРНИ НАУКИ! Според мен, тая специалност трябва да я забранят! Там е пълна дивотия. Влизаш да учиш графика, а ти преподават паскал и шест (6) виши математики! Първия невероятен чудесен прекрасен ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН предмет е - Въвъдение в компютрите - тва е просто... няма друго такова. А преподавател не е кой да е, а най-големия задник в университета, който обаче е и шеф на департамента и е в директорския съвет на НБУ държи името му да се произнася с титлите за това... - професор доктор Господин Желев (Господин е първото му име) Галено му викат "Господ", което обаче е напълно вярно, ако ви има зъб тоя човек... просто няма да завършите. Всеки семестър, той преподава най-извратения, най-тъпия и най-скъпия премет. При него определено трудно се минава.
Цитат на лекция от Въвъдение в компютрите:
Това голямо кръгло копче, на черната кутия която седи под монитора, служи за вкючване на компютъра. Натиска се само един път... не не... от малкото копче до голямото не можете да включите компютъра, то се ползва рядко и служи за restart. За restart ще говоря следващата лекция... но всъщност не знам, може да съм в Германия следващата седмица... там трябва да ходя на един семинар на които ходя всяка година... _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
atmos

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2003 3:41 pm Заглавие: |
|
|
Еми честно казано незнам какво да ти кажа, освен че ако найстина искаш да учиш това за което говориш НБУ е мястото, за момента и явно и за в бъдеще ще е така. Просто на този етап а явно и за в бъдете НБУ ще предлага най добрите переспективи за развитие.
Аз уча анимация там и макар да съм малко разочарован от някой тотални недомислици съм доста доволен от това което ми предлага университета. Виж за другите спец. не мога да говоря, но според мен за момента анимацията и фотографията най-много заслужат вниманието ти. Просто останах с впечатлението, че там явно нещата се развиват малко по бързичко в сравнение с графичен дизайн например макар, че не мога да го твърдя със сигурност.
Това което бих те посъветвал е хубаво да си помислиш какво искаш да правиш и ако мислиш да учиш в НБУ да не разчиташ много на това че самия университет ще те гони и учи на нещо, но ако имаш желание може да научиш доста неща там.
В тоя ред на мисли мисля че следването там си заслужава
ако имаш някакви конкретни въпроси за Анимацията там питай и ще се опитам да ти отговоря
ай успех _________________ Nelson Inomvan's blog |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2003 4:59 pm Заглавие: |
|
|
Човек рядко се радва когато е сбъркал, но ако нещата в НБУ коренно са се променили последните 5-6 години, наистина ще се радвам!
:-)) _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
de_si

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2003 6:22 pm Заглавие: |
|
|
zabravih da vi pitam za ob6toobrazovatelniq test. prodava li se nqkakva knijka s primerni testove? az gledah tozi na site-a i ne izglejda6e truden, no vse pak se pritesnqvam, za6toto srednoto u4ili6te ne go vzimam mn naseriozno i sum skrana s razni predmeti ot sorta na biologiq, istoriq, geografiq :( blqx |
|
Върнете се в началото |
|
 |
atmos

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2003 6:46 pm Заглавие: |
|
|
еми трябва да си купиш справочника за новата кандидатстудентска година ( не знам дали е излязал ) и да го прегледаш... към края трябва да има примерни тестове.
виж по принцип теста не е супер сложен но не е и от лесните. Цаката е да видиш от кой раздели ти се влиая най много крайната оценка/ бала и на тях да наблядаш. Помисли си какво искаш да учиш и после си провери и действай.... ако искаш ще влезнеш.. ако искаш да научиш нещо ще го научиш...ако имаш още въпроси питай :))) _________________ Nelson Inomvan's blog |
|
Върнете се в началото |
|
 |
de_si

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2003 7:02 pm Заглавие: |
|
|
ami tam mai pi6e6e 4e testut ti e edikolko si procenta ot bala, no ne znaeh, 4e nqkoi 4asti tejat pove4e ot drugite. moje6 li da mikaje6 koi? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2003 11:38 pm Заглавие: |
|
|
примерен тест има и в справочника и на сайта
има и курсове, на които се решават сума тестове специално от сорта за нбу
и 3 пъти май имаш право да се явиш и да ползваш най-високата оценка
аз се явих само 1 път и изкарах доста над средното, без предварителна подготовка и като се има пред вид че съм завършила даскало преди 4 години и нямах мерак да чета нищо |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2003 11:51 pm Заглавие: |
|
|
който казва, че в НБУ не може да се учи, да си яде ушите... в момента там са се събрали едни от най-добрите преподаватели в БГ, с много, ама много опит и идеи зад себе си. Но, както при всяко учение, единствено от теб си зависи какво ще научиш. Един добър преподавател може само да те насочи, ти трябва да тъпчеш по пътя, за да станеш нещо.
В държавните университети и това го няма, само корупция и бавна администрация... просто не е истина колко. Бил съм две години в ТУ, сега съм 4-ти курс анимация и определено се чувствам доволен от това, което правя.
Айде, успехи :) _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mr_j

|
Пуснато на: Чет Яну 15, 2004 5:07 pm Заглавие: |
|
|
Ha! Po tazi tema veche se pisa predi vreme. NBU dami i gospoda e edna goliama parodia na universitet!!! Ama kakvi animatzii!!!, kakvi fotografii!!! Aloooo, kakav gr. dizain!!! Imam edin semestar da zavarsha tam, no shte e v niakoia ot sledvashtite godini, za da iziade inflatziata parite koito i bez tova me e iad da im davam! Nivoto e bezkrupulno nisko, koito iska neka da me oprovergae, no s fakti!
Nixon pod "в момента там са се събрали едни от най-добрите преподаватели в БГ", ama iavno na nishto ne vi uchat (sorry moje da si spetzialen talant), no priatelkata mi koiato se zanimava ot godini s animatzia, nai-mnogo se e smiala na kadrite ot NBU, koito 4-ta godina ne sa nauchili absolutno nishto...
Bethoven! "А фотографията в нбу в момента прави някакъв невероятен прогрес!"Encho li da razbirame ili Predov pod progres? Dori da priemem che sa mnogo dobri fotografi, tova v nikakav sluchai ne gi pravi dobri prepodavateli. A ot podobni izrechenia kato "predstavete si sega che imate takava i takava situatzia..." ne se uchi mnogo, vseki znae che fotografiata e glavno prktika i po-malko prikazki! Sluchaino da si zapoznat kak e fotografiata v NATFIZ, che davash takiva umozakluchenia?
I kato za posledno da ostavia gr. dizain!!! Koito gordo e narechen "Grafichen dizain i vizualna komunikatzia" e po tazi tema moga da pluia tzial den :-) Shte spomena samo zaglavieto na edin predmet, za da se razbere tzelia absurd na tazi spetzialnost, zabelejete "Grafichen dizain v keramikata"- opa!, detzata chisto i prosto si mesiat glinata i da si ia pekat, zabavno! Mnoog mi dopadna i predmeta "Komputaren dizain"- koeto momentalno izvikva asotziatia na tova kak sam sednal i izmaistoriavam edna danna platka naprimer, ili kutia za PC -iakooo!
V momenta mi se struva che NHA e po-udachnia izbor ot predlaganite vazmojnosti v BG spetzialno v poslednia aspekt na razglejdanata tema.
Shte zavarsha s kavar: Za Boga bratia ne hodete tam! :-)
P.S.
Ne si spomniam da sam vijdal da se pishe troika v NBU, kamo li 2! Kato 4 e mnogo riadko iavlenie, Az za 5 godini imam edna 4, niakolko 5, i mnoooogo 6! Ako biah chovek koito se vzima naseriozno bih si pomislil che sam se prevarnal v niakakav fenomenalen genii!!! Haide molia vi se da ne govorim za nivo v NBU! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Чет Яну 15, 2004 5:17 pm Заглавие: |
|
|
mr_j, ти колко често каза че ходиш на лекции и колко години си завършваш специалността?
колко самостоятелни работи си носил на гореспоментите преподаватели? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mr_j

|
Пуснато на: Чет Яну 15, 2004 6:00 pm Заглавие: |
|
|
Gorespomenatite sa mi stranichni, t.e. ne sa mi ot nai-vajnite, z-to se zanimavam s drugo. Fotografiata mi e hobi za lichno udoletvorenie, no moi sauchenitzi ot hud. gimnazia, koito uchat fotografia i na dvete mesta i mi davat dostatachna pretzenka za neshtata, vkluchitelno i lichna. A che sam hodil oho mnooogo redovno na lektiite si e iasno. 3ta godina vsichki me smiataha za zubar, smeshna reaktzia ot hora koito dori nepoznavam, prisastvashti samo na konferansi. Za men beshe obichaino da prisastvam na lektizii az + prepodavatel. S horata koito mi prepodavat i si zaslujavat sam na "ti" kato imam i lichni kontakati na profesionalno ravnishte izvan teritoriata na NBU s tiah. Ne jelaia da davam info za sebe si, z-to vse pak rano ili kasno iskam da si vzema tova za koeto sam dal tolkova greshni pari. Sega sam shtaslivo nezapisal se ot 1-2-3-4 semestara i se se razvivam chudesno. Pak kazvam ostava mi edin semestar s ne poveche ot 4-5 predmeta + diploma. Predpolagam razbirash za kakvo stava duma, otivam plashtam i si vzimam dplomata, ama neiskam, z-to me e iad!
P.S.
Samostoiatelni raboti..., che az samo takiva im nosia, nikoi ne mi pomaga, az.. savsem sam si gi pravia ;-) Sheguvam se razbira se! Az si iskarvam hliaba ot predi NBU s tova koeto sam zapisal tam! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Чет Яну 15, 2004 6:22 pm Заглавие: |
|
|
ако очакваш да ти наливат акъл и "талант" в главата както в гимназията - такова нещо го няма в ни един университет по света
такова нещо ще стане ако дърпаш даскала за шлифера и му блъскаш работа в лицето, друг начин няма
но ако искаш може да пробваш за по $2000 на предмет в Калифорнийския и да чакаш тебе да те гонят, да ти пишат двойки и да ти висят на главата да работиш, само дето и там не е така |
|
Върнете се в началото |
|
 |
KikoPiko

|
Пуснато на: Чет Яну 15, 2004 6:29 pm Заглавие: |
|
|
mr_j написа: | ...Ne si spomniam da sam vijdal da se pishe troika v NBU, kamo li 2! Kato 4 e mnogo riadko iavlenie, Az za 5 godini imam edna 4, niakolko 5, i mnoooogo 6! Ako biah chovek koito se vzima naseriozno bih si pomislil che sam se prevarnal v niakakav fenomenalen genii!!! Haide molia vi se da ne govorim za nivo v NBU! |
Ne si spomnqsh zashtoto ne beshe tam! Az imam 3 pri Tasev posledniq semestur - bqh bolen i ne mojah da se wdigna ot legloto. _________________ "Tell me exactly what am I supposed to do..."
DISTURBED |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LuPi

Регистриран на: 12 Яну 2004 Мнения: 1175 Местожителство: eastern hemisphere
|
Пуснато на: Чет Яну 15, 2004 10:30 pm Заглавие: NBU li....muahahahh |
|
|
samo ste spomena edno ime Gusin Jeleva... no comment _________________ Не так страшний руски танк, как его пияний екипаж.
http://badpixel.cghub.com/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пет Яну 16, 2004 12:59 am Заглавие: Re: NBU li....muahahahh |
|
|
LuPi написа: | samo ste spomena edno ime Gusin Jeleva... no comment |
тоя пък кво общо има с графичен дизайн или изобщо с тоя департамент за който иде реч |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Пет Яну 16, 2004 1:06 am Заглавие: |
|
|
ISKAM SI PARITE OBRATNO!!!!!!!!!!!!! X-))))))))
ma nEmAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Eto tova mi e mnenieto za NBU!!!!!
a da imat hubavi WC-ta kakto ne vednuj po podobni temi za NBU v toz forum be6e spomenavano... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|