Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
DarkLight

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 1:38 pm Заглавие: Introducing myself |
|
|
Здравейте, казвам се Максим Крижановски, редактор на раздел софтуер/програмиране в www.comexgroup.com и администратор на [url=gmcommunity.hit.bg]Game Maker Общество - България[/url] (веднага казвам че не съм аз дизайнер на сайта)
Принципно не съм дизайнер а програмист, но това което най-много ме влече е писането на игри. А знаете че игри без графика не минават.
Компютърната анимация също е една област която ми е много интересна и искам да се науча. Регистрирах се във форума с надеждата, че тук ще намеря достатъчно информация по проблемите, с които ще се сблъскам занапред, и хора, които биха могли да ми помогнат.
Сега за опита ми в графиката и анимацията.
Попринцип съм се занимавам много с уеб дизайн (HTML, CSS, JavaScript) но не мога да се нарека дизайнер... ако нещо трябва да се напише- ще го напиша. само че друг да направи самото оформление на сайта (ако ще и на картинка е аз да го направя на сайт) :)
Писал съм статии за CSS и JavaScript
Имам богат опит с дизайна в 3D Studio Max. Ползвал съм почти всички версии (без 2, а 6 тепърва ми предстои да я разуча). Не мога да се нарека професионалист, но потребител средно ниво - да. За съжаление единствените ми що годе успешни продукции не ги пазя - това бяха едни вази, рендерирани специално за една приятелка и изпратени й.
Голямата ми страст в анимацията това са терените. И ще ви покажа едно изображение, рендерирано с terragen 0.9, и анимация, рендерирана с terragen 0.8 (да призная 0.9 е в пъти по-добра)
Всъщност има много неща, които съм правил с 0.8 (като изображения), анимации рядко съм правил поради твърде бавното рендериране - за щастие новата версия рендерира значително по-бързо. По-стари анимации няма да показвам защото не са качествени :P
Стига толкова приказки:
http://free.top.bg/darkdelphi/terrain1.jpg
http://bubu.to/storage/DarkLight/anim0.avi (18 MB, DivX 5)
Имам известен опит и с Bryce
Има и още една причина да съм тук. Ползвал съм много програми за текстови ефекти и анимация на текст, но така и не успях да си изработя качествено лого за сайта, което да се вписва в дизайна. Знам че тук има професионалисти и ще ми помогнат. Разбира се, името на създателя на логото ще бъде вписано на сайта
http://gmcommunity.hit.bg
Сегашното лого също не е моя изработка
Това е от мен... До четене! _________________ Of all the things I've lost I miss my mind the most
Game Maker Общество - България |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 2:48 pm Заглавие: |
|
|
ami welcome, man
oba4e:
vidqh terrain1.jpg i mai ne mi se shte da teglq 18Mb za da vidq avi-to
ne razbiram man, zashto si polzval terragen pri polojenie, 4e razbirash ot max. Po dobre zagubi vremeto koeto terragen ti spestqva i izpipai 1 statika da re4em, ako si poigraesh oshte malko mojesh i animaciq da mu pusnesh...
v kartinkata edinstvenoto shto gode dobro neshto e vodata, no ot takova rastoqnie max shte se spravi perfektno, nqmash nikakyv detail po planinite/hylmovete nito pyk tekstura. Ne e osveteno gotino...ry4kai max-a da ne govorim 4e mojesh da polzvash radiosity ...
ili ako polzvash terragen mu vzimai geometriqta (ako moje) i otivai v max da go izpipash, ako ne drugo pone kato Mb max e po-golqm :)))) teoriti4no bi trqbvalo da se spravq po-dobre :))))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 3:05 pm Заглавие: |
|
|
suglasen sum s ovendelon.. napulno.. samo deto az si drupnah film4eto ..:) edna kamera koqto leti nad ezerca koito ne sa osobenno ubeditelni 4e sa ezerca..puk i nebeto malko pod stranen ugal mi idva :) nqma da sa obqsnqvam po avi-to.. no i az bih ti preporu4al da si kopa6 po MAX-a mnogo po seriozen soft.. puk i kato se zaigrae6 6te moje6 ( nai veroqtno )da pravi6 dale4 dale4 po ka4estveni ne6ta koito puk 6te ti nosqt po golqmo li4no udovletvorenie.. :) no az i po princip ne sum fan ne tiq ''surogatki-alaminutki'' kato Teragena i negovite subratq... X-)) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DarkLight

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 5:59 pm Заглавие: |
|
|
Разбира се че 3DStudio Max може да постигне много повече. Само че този терен аз го направих за 1 минута, колкото да проверя новата версия на terragen колко бързо рендерира. Я ми кажи какво ще направя на Max за 1 минута.
Terragen просто даваше най-добри резултати за най-малко време. Гледал съм по западни сайтове къде къде по-реалитични изображения и анимации от моите
Все пак ми доставя удоволствие
А тук възникна един интересен въпрос...
Значи в terragen създавам heightmap - карта на височините във всяка една точка, определям атмосферни условия, позиционирам камерата, определям различни параметри на терена и водата, а terragen рендерира
Хм, възможно ли е този heightmap да го ползвам другате (освен в Bryce в който също се генерират терени по този начин)
Освен това смятам че самия Bryce е много добро приложение в тази област. Освен че може да се правят терени както на terragen, може да се правят и 3D обекти, много хубави ефекти има за стъкло (и вскяъв кристал) / течност, могат да се правят водопади... абе и капка вода може да се направи ако искате
Обаче ръководставата за Bryce са малко, поне аз не съм намирал кои знае какви... Правил съм си водопад на Bryce :P
Какво мислите за програмата? _________________ Of all the things I've lost I miss my mind the most
|
Върнете се в началото |
|
 |
DarkLight

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 6:04 pm Заглавие: |
|
|
Ето и още нещичко направено с terragen от мен:
 _________________ Of all the things I've lost I miss my mind the most
|
Върнете се в началото |
|
 |
dreamer

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 6:11 pm Заглавие: |
|
|
s risk da stana dosaden za ostanalite:
i tova e terragen no vij razlikata s tvoeto
PS: tazi ne q obsujdaite, ima drug post za tova, tuk e samo za sravnenie... _________________ .
Dreamerworx.com
-------------------------------------
Steps Of Inspiration |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 6:57 pm Заглавие: |
|
|
dreemarski pak probuta vodata pokrita s celufan ;)))) ne se zdarja eii.. :))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DarkLight

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 7:04 pm Заглавие: |
|
|
Е, аз казах че попринцип съм програмист, но се интересувам от дизайн и искам да се науча. Не казвам че мога кой знае какво - правилата на форума, доколкото ги разбрах, изискват първо да се представя преди за имам достъп до форумите.
А ето и едно лого (няма да казвам с каква програма съм го правил):
Кажете ми мнението си _________________ Of all the things I've lost I miss my mind the most
|
Върнете се в началото |
|
 |
::лого::тип::

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 7:29 pm Заглавие: |
|
|
Пич гледай си програмирането.... не искам да те обидя...ама не си за тук. Поне засега. Разгледай какво правят хората в спец. форумите. Пробването и знаенето на имената на N-на брой програмки и програмчета не те правят дизайнер. За целта трябват и некои други умения и качества. Кво лого кви 5 лева... _________________ В интернете много психов, каждый пятый - это псих.
Говори со мною тихо, может я один из них... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
spacer bad ass panda

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 7:50 pm Заглавие: |
|
|
Значи, предполагам, че тази една минута дето я спомена всъщност са 10-тина мин, въпреки че това няма 'псолютно никво значение. А не знам кой те е излъгал, че за това време не можеш да си направиш това нещо, дето аз го виждам на terrain1.jpg, и в МАКС. И мисля си, хем по-добре ще стане, хем по-бързо ще се рендне. Вярно е че в тераген, най вероятно не ти се налага да поставяш светлини на ръка и да се занимаваш с полигони, а за всичко си има некви вградени настройки (аз тераген не сам виждал поради същата причина която изтъкна ботефф, но имам опит с Брайс). Е да, ама точно това прави всички неща правени с тези софтове да изглеждат по един и същ начин. Да правят се за по 5-10 минути, ама правиш все едно и също. Брайс, Позер, тераген... баси как си личи от километри че нещо е правено с тях! И колкото и да ти е кеф да си цъкаш, колкото и да си впечатлен от резултатите и да се кефиш колко бързо става, тези програмки винаги ще си останат помощни! А ако някоя от тях вземе че се развие до такава степен, че да предлага повече свобода с по добро качество, такива като тебе, пак ще я заклеймят като много сложна и "я вижте с другите кви гоцки рабути стаат за 1 мин!"
Един въпрос ми се върти в главата и исках да те попитам.. мислиш ли че ако си инсталирам един Турбо Паскал, и науча кое за какво е, ще стане програмист от мен, а?
Та за да сам по-ясен: Никой няма да те спре да си цъкаш, щом това ти доставя удоволствие и също така, никой няма да ти се скара, че си постнал и поискал мнение. Но аз лично ще те помоля да не се опитваш да убеждаваш че едикво си било по хубаво, щото за 1 мин. се правели нещата.
А тва дето го нарече лого, не е лого! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Sami

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 7:59 pm Заглавие: |
|
|
А, недей така с лошо. Чак такива крайни изводи... Той човекът си каза, че не е дизайнер, а програмист, но иска да се научи. _________________ печат на книги |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Sami

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 8:02 pm Заглавие: |
|
|
Сега трябва да поясня, че мнението ми се отнася до поста на логотип. _________________ печат на книги |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Вто Дек 23, 2003 8:06 pm Заглавие: |
|
|
hoho.. dobre 4e poqsni 4e tukmo bqh trugnal da za6ti6tavam smelo Spacera ;)) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
P E T R O V mnmlst

|
Пуснато на: Сря Дек 24, 2003 12:54 am Заглавие: |
|
|
briah.... tva logotipche .... ,zapochvash da prilichash na mene :)))))) _________________ asenpetrov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Сря Дек 24, 2003 1:04 am Заглавие: |
|
|
implant написа: | briah.... tva logotipche .... ,zapochvash da prilichash na mene :)))))) |
podushiha se che sa ot edna pooda!
a kade? ;o))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DarkLight

|
Пуснато на: Чет Дек 25, 2003 5:15 am Заглавие: |
|
|
Охо... май попаднах на грешното място
Значи търся си специализиран форум за компютърна графика и анимация, където мога да получа някаква информация и където мога да науча на нещо. И кво попаднах при някви комплексари, които само показват кой кво може.
Мисля че форумите са за да хората си помагат, а за това всеки да си покаже произведенията не е необходимо форум, а само сайт със система за регистрация, публикация и писане на мнения... много по-добре оформен от един форум, с галерии и т.н. Мисля че много по-добре ще изглежда, ще е по-удобно и по-полезно. Виждал съм сайтове с галерии от изображения в различни категории
Това всичко беше по повод изказването на ::лого::тип::
::лого::тип:: написа: | поне за сега |
Колко пъти да кажа че не съм професионалист, но искам да се науча на някои неща... дори и те да са от чисто техническата част на нещата, не дизайнерската
spacer като казвам минута, имам предвид минута. Просто аправих произволен терен, направих го да е зелен, сложих камерата и пуснах рендерирането. Защото бях прочел че рендерира изключително бързо и исках да видя така ли е. Разбира се, липсва му реалистичност, особено близо до камерата където е терена. Малкото изображение дето постнах по-нататък, е едно от най-добрите ми постижения с terragen
Все пак съм виждал наистина добри изображения и анимации с terragen затова съм си мислел че има какво да се научи за тази програма и защо да се научи.
Благодаря за мненията ви
А сега ще ми кажете има ли смисъл изобщо още да го чета този форум или да си търся на друго място съвети? _________________ Of all the things I've lost I miss my mind the most
|
Върнете се в началото |
|
 |
DarkLight

|
Пуснато на: Чет Дек 25, 2003 5:27 am Заглавие: |
|
|
И още нещо
Най-малкото съм администратор на http://gmcommunity.hit.bg и искам да го издокараме както трябва (с дизайна нямам нищо общо, само със съдържанието)
И искам да чуя мнението на хора, които разбират от това... обаче нямам достъп до специализирания форум, а тук се обсъждат само собствените ми умения :Р
Сегашното лого можете да видите на сайта, това което днес ми предложиха е следното:
http://gmcommunity.hit.bg/index2.html
Лично аз съм на мнение че надписа долу нещо му куца, но не мога да определя как точно трябва да е... мисля друг шрифт и цвят?! _________________ Of all the things I've lost I miss my mind the most
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Чет Дек 25, 2003 6:04 am Заглавие: |
|
|
Цитат: | Охо... май попаднах на грешното място
Значи търся си специализиран форум за компютърна графика и анимация, където мога да получа някаква информация и където мога да науча на нещо. И кво попаднах при някви комплексари, които само показват кой кво може.
|
haide za 59394843908475 put .. banda komplexari..!!! 4ovek.. samo za 3Dto moga da govorq.. ne sum genii.. no ponaznaivam tui onui.. specialno za 3Dto prosto ti predlojiha da ne si gubi6 vremeto s softowe ot roda na Teragen-a za6toto ne sa taka Hi-end kakto 3DMAX, Maya , LW..
A ako ne ti se ponravi 4e ne haresah alaminutniq land6aft koito si napravil i pokazal.. ami tvoi problem.. moe mnenie.. ne sum dlujen da haresvam kakvoto i da bilo.. a tova ne mislq 4e avtomati4no me pravi komplexar .. :))) puk i da sum kvo ot tva nali nqma da se jenq za tebe :))
prosto v tozi forum pove4eto hora imat po visoki iziskvaniq kum pokazanoto.. tova e.. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DarkLight

|
Пуснато на: Чет Дек 25, 2003 1:38 pm Заглавие: |
|
|
Boteff ако ви го казват за 59394843908475 то може би просто е вярно. Но изказването ми беше адресирано към такива като ::лого::тип:: не към теб.
Няма нищо лошо че не си харесал анимацията ми, аз никога не съм претендирал че съм професионалист.
Ще последвам съвета ти и ще се пробвам терена с 3D Studio max да го направя... след като смятате че в Bryce и terragen няма бъдеще :)
Разбирам високите изисквания от човек, който претендира че може да ги покрие. Критиката е необходима за развитието на всеки. Но не просто "това не ми харесва", а "не ми харесва, защото...."
Е, за моята анимация си знам - липсва и реализъм :) _________________ Of all the things I've lost I miss my mind the most
|
Върнете се в началото |
|
 |
atmos

|
Пуснато на: Чет Дек 25, 2003 3:19 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: | Значи търся си специализиран форум за компютърна графика и анимация, където мога да получа някаква информация и където мога да науча на нещо. |
еми ето ти таман два линка
http://clubs.dir.bg - 3d секцията
www.freecolors.net
Гледай сега не, че искам нещо да кажа ама всички тия работи дето ги говориш за това с 1 мин и т.н са малко или много пълни глупости. Нали сам разбираш, че като представяш на някого свой работи на него не му пука ( в повечето случаи ) за колко време си ги правил а как изглеждат и т.н. Няма да се впускам в мисли за твоя пик защото всичко което трябваше да ти бъде казано вече е и не мисля да ти досаждам и аз.
Цитат: | И кво попаднах при някви комплексари, които само показват кой кво може |
Леле ... дали и аз не станах един от тях.. бе знам ли ама чесно казано от такива постове и на мене, като на почти всички в тоя форум им е писнало
БТВ един съвет, ако мислиш евентуално да оставаш в този форум гледай да не се обиждаш на постове като тези тук. Аз си мисля че хората тук просто се опитват да ти обеснят че ще е по добре да си хабиш енергията в други софтове или сфери а не да задълбаваш в нещо което неможе да ти даде каквато или да била свобода
Аз бтв сигурно съм нещо като цар в забъркването на каши в тоя форум затова спокойно може да черпиш от моя житеиски опит :)) _________________ Nelson Inomvan's blog |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|