Graphilla.com :: Преглед на тема - izbor na cifrov aparat - kak, kade i kolko...

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

izbor na cifrov aparat - kak, kade i kolko...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Общи приказки
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
sebastianz55

Местожителство: yellow submarine a.k.a. office

МнениеПуснато на: Пет Яну 02, 2004 3:07 pm    Заглавие: izbor na cifrov aparat - kak, kade i kolko... Отговорете с цитат

На практика идеята ми е да си купя цифров апарат.Естествено и това се оказа не лесна работа, за това реших да се допитам до професионалисти, който знаят кое как и колко.
Попрочетох от тук там съвети при избора на цифров апарат и стигнах до извода,че ми трябва конфигурация от рода на (по ми харесва да правя конфугариции за компютри ама :) ):
- минимален zoom;
- 8MB памет /дали ще има опцията за смяна или добявене на още памет - реших, че е много добре ако я има/;
- хубава матрица, че да няма много noise в изображението...четох, че е нещо от рода на 2/3";
- коя матрица да предпочета - CMOS или CCD - знам, че втората хаби повече батериите ама е по качествена - и това по ми харесва като вариант;
- оптика - въобще не съм наясно...;
- файлов формат - добре ще да е ако не е само .jpg;
- ръчни настройки и читаво акумулаторни батерии са плюс;
- допълнителните екстри вече са под въпрос;
- и за последна да кажа, че ще се радвам на нещо здраво и наистина читаво, което ще ме топли дълго...защото съм си патил дори и от оригинали с гаранция...;
Мдааа, не отричам че се разходих по магазините, но не открих продавач, който да ми каже - "Е, на знам каков е това, за което ме пипате" - всеки лъже и маже...само един вдигна рамене....
та панеже се видях в чудо реших да се допитам до вас.
Финансовите ми възможности са от 300 до 500 лв като повече клонят към триста :(
Очаквам вашето мнение, препоръка или съвет...
и Честита Нова Година!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 02, 2004 4:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи... за начало да разсеем малко неясноти:
1. "Оптика" и това, което наричаш "минимален зум" са едно и също нещо, а именно обектива на апарата. Цифровите апарати от любителски клас, са принципно с доста скромни параметри на обектива!
2. Вариантите са CCD /пасивна/ или CMOS /активна/ матрица. Първата е с по-лошо ниво сигнал/шум и висока консумация, втората с по-нисък разход на енергия и с по-добри параметри. Бъдещето принадлежи на CMOS технологията, но за момента малко изостава като внедряване и в някои от параметрите /прагова чувствителност, например/... в тази връзка още не съм чувал за подобни матрици вградени в камери от нисък клас. Това което ти трябва е CCD около 3 мегапиксела.
"Хубавите" матрици не се измерват в инчове и т.н... качеството на изображението е въпрос отново на "клас" на матрицата и на електрониката за обработка на сигнала.
3. Файловите формати са важни, но не критични ако апарата ще се ползва за непрофесионални цели. Все пак е добре да поддържа и JPEG и RAW формат /некомпресиран или с loseless компресия/.
4. Ръчните настройки са много важни за сериозна работа, но се опасявам че в този ценови клас най-много да получиш няколко различни програми /напълно автоматични/ и малки възможности за контрол над цветовия баланс и т.п.

Като препоръки:
Търси апарат от филма която прави фотоапарати, а не перални и телевизори! Изключение е само SONY! Canon, Nikon, Pentax, Minolta и Olympus са все подходящи кандидатури... а НР и Samsung за мен не са...

Паметта трябва да е доста над 8 МВ. Поне 64 МВ минимум, че да събереш кадри колкото едно стандартно 36 кадрово филмче! Търси модел който да приема най-разпространените в БГ карти /CompactFlash, SecureDigital или SmartMedia/

За издръжливост в деншно време препоръки не давам! Нищо свято не остана! :-))

Аз лично съм ползвал Olympus, Pentax и Canon. От Canon съм най-доволен като цяло: качество, здравина, консумация и бързодействие. Olympus-a има най-чувствителна матрица, а Pentax-a най-добра оптика.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Общи приказки Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети