Graphilla.com :: Преглед на тема - Едно решение на проблема с кирилицата и шрифтовете

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Едно решение на проблема с кирилицата и шрифтовете

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mucho

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 17, 2004 10:54 am    Заглавие: Едно решение на проблема с кирилицата и шрифтовете Отговорете с цитат

Ся преди да почна искам да уточня, че не претендирам за 100% изчерпателност, достоверност, универсалност и т.н. ;)

Кажи речи на секи от нас се е налагало да ползва кирилизиран шрифт, който обаче излиза на маймуни, квадратчета, питанки и прочее неприятни символи в различните програми (фотошоп, илюстратор, фаеруъркс, фрихенд, флаш и кот са сетити ощи).

Причините за това знамение са обсъждани тук и друг път за тва ся няма да ги дъвкам пак. По-важното е да се намерят решения на тоз спек.

Ето едно такова избавление, което между впрочем е доста старо и мнозина от вас сигур го знаат ;) - идеята е да се ползва нещо като конвертор на кирилския (тва така ли требе да се каже?) текст от Unicode в ANSI code.

Сички знаем за програмките на Датекс - FlexType i FlexWord (които аз честно казано не аресвам) , та към една от тези програми върви един макрос за Microsoft Word - "Dat_word.dot", който след като се отвори добавя няколко иконки за конвертиране от Unicode в ANSI code и обратно.

Обърнете внимание, че ако сте с по-нови версии на Word (как беха ся 2000, 2003 и ХР май), за да няма спек преди да отворите макроса направете следното нещо:

отивате в Tools/Macro/Security и избирате Medium (иначе по подразбиране няма да ви приеме макроса)

След като ги напрайти сичките тез гимнастики, пляскате си вашия кирилски (абе тва май не тряя така да се казва!) текст у Word-a натискате батона "U>A" - в резултат, на което целия ви текст се преобразува точно в оня ужас, от който се мъчите да са спасити, но нема място за паника, след като го пляснете в съответната графична програма сичко (би требало) да е ОК ;)

Ми тва е от мен, ку съм ви бил полезен ша черпити, ку не - поне са опитах ;)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mmiv

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Сря Фев 18, 2004 10:43 am    Заглавие: Отговорете с цитат

.. та продължение.. за тези които ползват шрифтове на Хермес Софт... в пакета им има подобен TOOL .. но това се отнася за програмите които все още не са Unicode.... като Quark напр....
проблема при повечето TrueType шрифтове датиращи от преди 93-94 г. е че кодирането им не е добре направено... и за всички които ползват W2K или WinXP това си е проблем... оправя се като отвориш шрифта във Fontographer и му оправиш кодирането :)))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети