Graphilla.com :: Преглед на тема - Кирилицата и Windows XP

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Кирилицата и Windows XP

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
panagonov

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 09, 2004 5:37 pm    Заглавие: Кирилицата и Windows XP Отговорете с цитат

Въпреки доста богатата информация за този проблем, не видях някой да е разрешил проблена с Т1 шрифтовете. С помощта на FontLab прегенерирането на шрифтовете е задоволително (но внимавайте със специалните символи като номер, градус, че може да има големи проблеми ако не се наместят и те - на монитор да се вижда едно, а на принтерски файл - друго).
Единият варинат за разрешаването на проблема с T1 шрифтовете е да бъдат презаписани в TTF. Вярно че така качеството на шрифта пада, но това все пак е по-малкото зло. Проблема тук е че FontLab гърми в 90% от случаите, когато от Т1 се прави TTF шрифт.
Другия начин е по-сложен но върши добра работа. От Т1 шрифт, който със сигурност знаете че кирилицата му работи (ще го познаете ако когато го отворите във FontLab кирилските букви са с имена afiixxxxx като ххххх е 5-цифрен номер) копирате кирилицата в другия (неработещия) шрифт но с командата Append а не с Paste. Така вече имаме правилно направен кирилски шрифт. Остава върху току що прехвърлените букви да сложим тези, които са истинските за грешния шрифт (абе знам че звучи объркано ама незнам как да сложа skreenshot-i)
Пример: Имате Hebar, който работи и Opal, който не работи. Отваряте двата файла във FontLab селектирате кирилицата на Hebar-а, Ctrl+C, Отивате в Opal-a, натистакте десен бутон на мишката, избирате Append. Буквите на хебъва са прехвърлени в опала, с верни имена, но грешен рисунък (все пак опала не е хебар). ЗАтова селектирате кирилицата на опала и я paste-вате върху кирилицата на хебара. Шрифта е готов. Само го генерирайте (Ctrl+Alt+G) и укажете че генерирате Т1 шрифт (иначе вероятността да изгърмите е 90%).
Но и тук проблена е със специалните символи. Справих се със симжила за номер (affi61352), обаче с M-тирето не успях и сега то се намира на Alt 0173, a не където беше преди, така че ако някой разреши проблема да каже
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
n1x0n

МнениеПуснато на: Пет Апр 09, 2004 5:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато преди време писах за тези проблеми порових доста, реално решение няма... да не говорим, че аз лично няма да седна и на ръка да пействам, аддвам, прегенерирам, сейвам и лоудвам тези 700 шрифта с които се работи във фирмата - просто "No way Jose!"
Нали се сещаш на един такъв здраво бърникан шрифт колко доверие ще му имам?!
Решението трябва да е глобално, в начина по който Microsoft, Adobe и подобните работят с шрифтовите файлове и кодировките. Което аз скоро не го виждам да се промени...
panagonov

МнениеПуснато на: Пет Апр 09, 2004 5:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, аз съм упорит - прегенеригах 1600 шрифта на ръка (при това по три пъти щото все нещо не ставаше като хората). Глобално решение има - купи си нови шрифтове. Но те винаги се различават от старите и книга 800 страници, странирана вече, като я отвориш с новия шрифт ще се разплачеш.
Иначе с TTF проблема е решен - има TTFconvertor, който автоматично ги прегенерира и за 2 минути всички шрифтове са оправени, но за T1, такова нещо няма и това е единственият вариант засега
Върнете се в началото
n1x0n

МнениеПуснато на: Пет Апр 09, 2004 6:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Радвам се че имаш свободно време за "поправката" на 4800 шрифта. Аз нямам обаче и затова казах че това не е вариант...
panagonov

МнениеПуснато на: Пет Апр 09, 2004 6:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами искрено се надявам някой да предлижи нещо по-добро. Дотогава това е спасението. А аз с радост ще помогна на някой който не може да се оправи с проблема
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети