Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
energie
|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2004 9:14 pm Заглавие: Help for monitor calibration |
|
|
Здравейте, въпросът ми е малко глупав, но все пак. Значи интересува ме като си калибрирате монитора с Adobe Gamma Loader на каква стойнест си държите gamma слайдера - този за midtones . Благодаря предварително |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 9:42 am Заглавие: |
|
|
az neshto ne moga da zacepa kude e tva ???? ia dai edin screen shot. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 10:28 am Заглавие: |
|
|
за всеки монитор стойностите са различни, така че ако някой ти каже някаква стойност, тя няма да е вярна за теб.
Кажи ми с какво се занимаваш - Web (т.е. RGB картинки) или предпечат (т.е. CMYK). Ако е второто ще ти обяасня как да си направиш ICM профил от Photoshop и да го използваш във всички останали програми (Quark, Page Maker, Corel, Illustrator, AcrobatReader) така че навсякъде цветовете да са ти еднакви |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 10:34 am Заглавие: |
|
|
Опитай да си настроиш монитора без Gama Loader. Ако мониторът ти има отделни настройки за Синьо Зелено и Червено (а е почти сигурно че ги има освен ако не ти е 14инчов отпреди балканската) може с него да правиш всичко и без помощта на Gama Loader. Предимството е че ако ти се наложи да си преинсталираш системата и не си запазиш ICC профила създаден от тази програма, после пак ще трябва да калибрираш монитора, а ако си го настроиш хардуерно - нямаш такива проблеми |
|
Върнете се в началото |
|
 |
energie
|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 10:36 am Заглавие: |
|
|
Благодаря ви за отговорите. Занимавам се с предпечат и наистина ще съм благодарен да ми обясниш как да синхронизирам профилите. Благодаря предварително. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 10:45 am Заглавие: |
|
|
tva bih iskal i az da go chuia :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 10:55 am Заглавие: |
|
|
panagonov написа: | Опитай да си настроиш монитора без Gama Loader. Ако мониторът ти има отделни настройки за Синьо Зелено и Червено (а е почти сигурно че ги има освен ако не ти е 14инчов отпреди балканската) може с него да правиш всичко и без помощта на Gama Loader. Предимството е че ако ти се наложи да си преинсталираш системата и не си запазиш ICC профила създаден от тази програма, после пак ще трябва да калибрираш монитора, а ако си го настроиш хардуерно - нямаш такива проблеми |
Това е доста интересно - значи настойваш хардуерно монитора, - хубаво това, обаче кой ти сетва системата?!
Кой ти променя настройките на видеото?!
Защото аз когат правя калибрация, колориметъра ме кара няколко пъти да променям хардуерните настройки на монитора, и накрая без да се сетне видеокартата калибрация няма _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 10:58 am Заглавие: |
|
|
Професионално, цялата работа се прави с доста скъпа апаратура, но може и на око.
За целта ти трябва поне цветна таблица. Ще е много добре ако и имаш отпечатък от офсетова машина на нещо, което ти си правил на твоя монитор. Хубаво е отпечатъка да отговаря на условията за оптимален печат (ако те интересува и тази тема, може да си поговотим и за нея някой път). Отваряш си Photoshop-a. Създай 6 документа (да са CMYK). Оцветяваш ги с Cyan, Magenta, Yellow, Red, Green, Blue, и ги подреждаш така че да ги виждаш всички едновременно.
Отиваш на Edit/Color Settings.
От полето WorkingSpace отиваш на CMYK и избираш custum CMYK.
Задаваш име на профила.
От полето Ink Colors избираш custom.
Появяват ти се цветовете на мастилата (така както се виждат на монитора. Сравни ги с тези от Цветната таблица. Може да променяш всеки цвят. Нагласи ги така че да са еднакви (или поне най близки) до тези от цветната таблица. Промяната в цвета ще се отразява (ако има отметка на preview) и върху създадените по-рано от теб документи оцветени, както ти казах. Те ще ти дават по-ясна представа какъв цвят си забъркал. Като ги оправиш всички казваш OK два пъти. И след като отново си в прозореца Color Settings от CMYK полето му даваш SAVE CMYK. Профилът ти е готов. Зареждаш го с Load CMYK. Сври го с отпечатъка (ако имаш такъв) Ако е необходимо му направи леки корекции. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 11:00 am Заглавие: |
|
|
Е, който има колориметър е добре. Аз нямам. А и шефа се стиска и не дава пари да дойдат от някоя фирма да ни го калобрират. Така че правим каквото можем |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 11:14 am Заглавие: |
|
|
Та създаденият профил е записан в директория Windows/System32/spool/drivers/color (за Windows XP)
Всяка програма има различен начин за настройка на цветния профил.
Quark примерно няма да го види в тази директория, затова за него специално трябва да го копираш в windows/system32/color.
Активираш го (за Quark 5.0) edit/preferences/color management
Зa Quark 6.0 го търсиш в менюто с настройките слд като натиснеш Ctrl+Alt+Shift+Y (нямам го пред мен в момента)
Corel - Tools/Color Management
Page Maker - File/preferences/CMS setup
Illustrator - Edit/Color Settings
Acrobat Reader - Edit/Preferences/General/Color Management
Този метод за калибрация може да постигне около 95% достоверност на цветовете. За по-добро ти трябва колориметър.
Имай предвид че на цветовете влиаят много фактори - осветление в помещението, вида на светлинния източник, дори цвета на работния плот и цвета на твоите дрехи, така че успех в начинанието |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 11:16 am Заглавие: |
|
|
А да, едно уточнение - така сътворения профил е само за CMYK цветовете - не влияе на GRB. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 11:18 am Заглавие: |
|
|
Непрепоръчвам на никой да пипа кривите преди да знае какво прави.
Още повече те са само за cmyk
http://www.realcolor.ru/
Прочетете малко тук за да няма повече излишни изказвания _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 11:26 am Заглавие: |
|
|
Именно те са само за CMYK.
Значи това което описах е създаване на CMYK профил - той променя CMYK цветовете.
Това което по принцип правите с Adobe Gamma Loader с създаване на RGB профил. Той обаче влияе както на RGB така и на CMYK цветовете. Т.е. нищо не ми пречи да калибрирам с Adobe Gamma Loader, но той не дава възможност за настройка на жълто, магента и циан. Така че на практика ако използвам Adobe Gamma Loader трябва да използвам два профила, които при CMYK се наслагват един върху друг. За мен това е излишна работа. Разбира се ако си с колориметър неяата са различни |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 11:30 am Заглавие: |
|
|
panagonov написа: | Именно те са само за CMYK.
Значи това което описах е създаване на CMYK профил - той променя CMYK цветовете.
Това което по принцип правите с Adobe Gamma Loader с създаване на RGB профил. Той обаче влияе както на RGB така и на CMYK цветовете. Т.е. нищо не ми пречи да калибрирам с Adobe Gamma Loader, но той не дава възможност за настройка на жълто, магента и циан. Така че на практика ако използвам Adobe Gamma Loader трябва да използвам два профила, които при CMYK се наслагват един върху друг. За мен това е излишна работа. Разбира се ако си с колориметър неяата са различни |
Един безплатен съвет - спри дотук, че взе да става по зле:-/ _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 11:34 am Заглавие: |
|
|
Добре, кажи ти как би решил проблема?
Как си калибрирал монитора (и не само него, ами и принтер и скенер) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 11:37 am Заглавие: |
|
|
Обещавам да напиша една голяма статия по въпроса, но няма да е днес
И пак ти препоръчвам прочети малко от оня сайт, ако имаш проблеми с руския ще помагам _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 11:47 am Заглавие: |
|
|
Сайта го знам, наистина е доста изчерпателен и го препоръчвам на всеки който има свободно време за четене.
На останалите препоръчвам метода който се постарах да опиша.
Защото най-добрият вариант е да калибрираш монитора по отпечатък правен на печатарската машина на която печаташ (и да се молиш печатарите да не са махмурлии), плаките да са проявени на проявителната машина с която работиш, фолмите да са експонирани на експонатора с който работиш на линиатурата с която работиш. Не забравяйте че вие сте само едно от звената. Обяснявай после на клиента че монитора ти е калибриран с колориметър като на отпечатъка "червеното не е онова червено дето го видяхме на монитора" |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 12:14 pm Заглавие: |
|
|
Евтин вариант за прецизно калибриране няма. Това е положението. Всеки от нас прави някакви въртели че да свърши работа, но истината е че добрата калибрация не се прави на око, а с уреди, защото някои хора /аз включетелно/ без да са далтонисти, имат такива разлики в цветовото виждане, че може свят да ти си извие! Така че - "на око" имаш само приблизително калибриране...
Да не говорим че кривите, които така смело пипаш, имат един доста по-дълбок смисъл... _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2004 12:27 pm Заглавие: |
|
|
Да, докато свикнеш с това какво да пипаш може доста поразии да се сътворят, но жсичко много лесно се поправя като лоаднеш профила, който е бил зареден преди това.
Но тези настройки са задължителни така или иначе. Всяка триада мастила на различните производители има различни цветни характеристики. Без създаване на ICM профил не може. ЗА съжаление не за всяка марка мастило може да се намери профил създаден от производителя, а и всеки, който по-сериозно се занимава с предпечат знае, че на различни офсетови машини, отпечатъка е различен. Калибрирайте нещата спрямо останалите звена във веригата. Аз лично в предишната ми фирма се захванах сериозно с проблема, създадох тест форма, купих Ugra скала, калибрирахме експонатора, копирамата, машината (там имахме денситометър за филма и отпечатъците) и така се получи префектен резултат. Не всеки обаче може да ходи да калибрира друго освен монитора. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|