Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
TheViolator

Регистриран на: 10 Фев 2004 Мнения: 446 Местожителство: Beverly Hills, CA
|
Пуснато на: Пон Апр 26, 2004 1:03 am Заглавие: Oshte talantlivi bylgari :) |
|
|
Eto edin talantliv bylgarin, i negovata rabota po filma "Clock Stoppers".
Za pove4e info www.christovfx.com :))) _________________ Liebe und Verstand gehen selten Hand in Hand.. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Пон Апр 26, 2004 10:39 am Заглавие: |
|
|
mdam... imashe skoro za picha po televiziata tuka... pokazwashe kak e prawil nekoj sceni ot Matrix Revolutions... kefhce che BG artisti prevzemat hollywood - mnoo kef :))
pichowe - vizte che e wazmojno bre - samo work trebwa :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Май 07, 2004 10:39 pm Заглавие: |
|
|
Super se Kefia, i za Christo i za teb Violator i za R.Petkov i za drugite bulgari bachkashti po filmi.
v edin forum (ne bylgarski) vidiah slednia post koito glaseshe gore dolu slednoto :
prevedoh si statiq ot edno bylgarsko spisanie* v koyato bylgarin rabotesht v PIXAR se vryshta v Bylgaria za da uchastva v promociata na 'Finding Nemo' i t.n.t
* spisanieto za koeto stava vapros e spisanieto na MTel niakav broy ot yanuari.
Niakoy ima li tazi statia i znae li nekvi podrobnosti okolo tozi pich? _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Пет Май 07, 2004 11:58 pm Заглавие: |
|
|
Ами...
Той се казва Антони Христов и не е кой да е, а самия арт директор на Pixar!
-
Антони не е в България от 1981. В последните 3 години прави В търсене на Немо - грижи се най-вече за декорите и цялосната среда на филма. Определя себе си най-общо като "художник, който създава сцената, на която играят геройте на Пиксар".
Каква е връзката между Апъл, Пиксар и Дисни? Пиксар се ръководи от Стийв Джобс - изпълнителен директор на Апъл. През 80-те той купува компанията от Лукасфилм - т.е. от Джордж Лукас - за 10 млн. долара, което е доста приятна покупка, защото в момента цената ни е над 5 млрд. В края на 80-те сключваме с Дисни договор за дистрибуция, така че в момента те организират разпространението и рекламните кампании на филмите на Пиксар. В момента имат равни права за следващите серии на нашите заглавия. Първите 5 филма бяха много успешни и при тях печалбата беше 60 на 40 в полза на Дисни. В момента договаряме по-добро за нас разпределение.
В Таласъми ООД едно от чудовищата отваря весни и вътре заглавията са на български. Как става? Това е цифрова технология. Прави се на всички езици в съответните държави, където се представя филмът. Това е една от причините българската примиера на В търсенето на Немо да се забави 6 месеца.
Имам приятел, който е работил в екипа на Реална фантазия и твърди, че работата му на практика не може да се оцени, защото е рисувал облаците във филма. Съгласен ли сте? Има по-публични роли, има и роли зад кулисите. За страничния наблюдател вторите изглеждат скучни, но за този, който го прави, съвсем не е така. Аниматорите принципно обират най-много овации, но аз съм свикнал с това. На нас, които правим декорите, ни е забавно да определяме как да изглежда филмът. Аз правя именно дизайна на декорите и ръководя конструирането им в дигитална форма. Моята задача е да подпомагам историята, като съдавам сцената, където играят героите. Декорите са подчинени на анимацията. Анимацията е актьорско майсторство. Аз не съм актьор. Аз съм художник.
-
...и т.н.
Разправя малко за следващия им филм. Също така, малко история за Pixar, и... горе доло подробно е описал как Pixar правят филмите си.
Ако някой иска, ще пусна цялата статия. _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Дими

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 4:31 am Заглавие: nqkoi iska |
|
|
NQKOI iska, pls!
;) _________________ Would you like fries with your template, sir? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 7:43 am Заглавие: |
|
|
O,DA, Nyakoy ISKA !!!
:))))
Thanks Bethoven ! _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 8:29 am Заглавие: |
|
|
Btw. Violator , day malko info za sebe si, a?
Kak otide tam, kakvo tochno pravish, po koi filmi si bachkal, kakvo si pravil predi tova, ey takiva neshta. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
abbadon

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 4:16 pm Заглавие: |
|
|
eto o6te edin:
http://www.valvesoftware.com/people.htm
"Viktor Antonov - Art Director/Conceptual Designer
Viktor has been a conceptual designer for the videogame industry since 1996. He first joined Valve from Xatrix Entertainment where his responsibilities included designing environments, lighting and atmosphere on projects such as Kingpin. He holds a transportation design degree from Art Center College of Design in Pasadena and has also designed for commercials, animation and film in the USA and Europe. Viktor was born and spent his childhood in Sofia, Bulgaria after which he has been living in Paris France, Montreaux Switzerland, Los Angeles and Seattle. You can view some of his art at http://www.vulkanbros.com
kato mu gledam saita i screenove ot igrata, mislia 4e 6te znaem na kogo da blagodarim za neveroiatnata atmosfera na HalfLife2...... :) _________________ ..the pieces of the puzzel are waiting... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 6:46 pm Заглавие: |
|
|
eeeee basi kak se izkefih na siteto na toq pi4 :)))))))) strahoten e
i neshtata vytre mi pasnaha ne4oveshki mnogo
evala zado4no :))))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 7:51 pm Заглавие: |
|
|
JESTOK E SAITA !!!
btw. za Antony Christov, ne "samia" a e edin ot niakolkoto Environmet Art Direktori.
Okaza se che imam negovi neshta v edna super yaka kniga - "the art of Finding Nemo "
pomnia che imashe balgarsko ime i che togava go proveriavah v Google i nishto ne mi izleze kato info.
Ako ima interes kym negovite neshta po Finding Nemo moga da gi pusna _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 8:24 pm Заглавие: |
|
|
Bethoven написа: | Ами...
Той се казва Антони Христов и не е кой да е, а самия арт директор на Pixar!
|
хмм... малко хвърли в тъч хората, това е сайта на Любо Христов, не на Антони... до колкото знам в Пиксат много малко ги пускат да си правят някакви такива работи. А за Любо Христов има интервю ей на това място:
http://www.btv.bg/news/?magic=curious&story=31228
А иначе, аз имам една голяма идея да се събере инфо за всякакви такива хора, на едно място, примерно www.bganim.com , както и всякакви филмчета и материали... хмм. Още един голям проект за подхващане :) _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 8:28 pm Заглавие: |
|
|
Ne be Nixon, Violator pusna site-a za L.Christov az malko pozasilih temata i za drugite bylgari po stranstvo, Bethoven me svetna za bylgarina v Pixar I tva te e obarkalo che i dvamata sa Christov. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DR2 Paladin's Death

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 9:24 pm Заглавие: |
|
|
аз лично много се радвам на успехите на тези българи! само дето ме е яд неимоверно много как се съсипа българската кино и анимациона индустрия! е поне в някакви частни случаи да упеят българи навън пак е добре де! а иначе давайте повече инфо де:) _________________ Life's no ordeal if you come to terms,
Reject the system dictating the norms |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 9:37 pm Заглавие: |
|
|
wow.. nai posle proimah vun6en net i uspqh da razgledam siteto ..
sled kato se otursih ot depresqta 6te kaja 4e ostanah vuzhiten ot ne6tata :) _________________ .. so far .. so good .. so what ? .. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NURBS
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 9:57 pm Заглавие: |
|
|
Абе, таковата... аз май нещо не разбирам. Защо пък мерилото за талант трябва да е това дали бачкаш в Холивуд? Не принизявам по никакъв начин онова, което са направили тези пичове, ама защо някак си ми се струва, че това, че не работиш ТАМ не означава автоматично, че не си талантлив? Аз без да се замисля мога да изредя поне 10 души, които биха били на мястото си в което и да е голямо студио.
Ако не съм схванал правилно, моля да бъда извинен... просто с такова впечатление оставам, като чета тука... _________________ Tongue-tied, twisted, just an earth-bound misfit, I |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Нед Май 09, 2004 1:03 am Заглавие: |
|
|
Be da be Nurbs spored men ne si razbral. Koy govori za talant ? Stava duma za realizacia. prosto tova koeto pravim tuk ne e sashtoto kato tova koeto se pravi tam i e normalno da iskame da vidim kakvo praviat tam i po-specialno bylgarite. Nikoy ne pravi nakolenki i podoben rod shturotii... tva sa gluposti.
Prosto edno e da pravish reklama za prah za prane ili porednata promocia za bira ili shapka za Diema+ , vsichko tva e super ma tva si go znaem kvo predstavliava. Men mi e interesno da razbera za bylgarite koito rabotat po neshta deto se gledat ot malko poveche hora.
Da rechem dostapoveche hora ?
Plus tva ako ima 10 dushi koito da sa na nivoto da bydat v goliamo studio, te pone biha iskali da sa v goliamo studio. A shtom iskat a ne sa znachi pravi si izvodite.
Ne me kefi filosofiata, az sam super ama mi e po-got da praa zastavka za kanal 2001 ( primjerno ) otkolkoto da rabotia po matrix. Typo e.
Az lichno znam che ne moga da se oplakvam za tva che ne bachkam v ILM primerno shtot prosto ne sam good enough. Kvo sha im praa, reklamite na sapunite li ? _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Нед Май 09, 2004 1:19 pm Заглавие: |
|
|
Ето я цялата статия.
-
РИСУВАНЕ И МАТЕМАТИКА
С Търсенето на немо анимационното студио Pixar отваря поредната нова страница в рисуваното кино. Като премислим историята назад, става ясно, че същото студио е едно от най-сериозните креативни и бизнес начинания в Холивуд въобще – сред филмите му са свръхуспешните Играта на играчките 1 и 2, Таласъми ООД и Приключенията на ббуболечките.
На следващите страници: всичко, което трябва да знаете за Pixar и последния им проект Търсенето на Немо. Плюс специалния ви следколеден подарак от Списанието: арт директорът на студиото, българина Антони Христов, разговоря с Еленко Еленков за рендирането, морски дъна и вестниците на кирилица в Таласъми ООД.
Всички обичат анимационните филми. Или поне всички обичат анимационните филми на Пиксар. Щеше да звучи като рекламни изречение, ако не беше самата истина – бубликата на Играта на играчките 1 и 2, Таласъми ООД, Приключенията на буболечките и Търсенето на Немо е шокиращо разнородна; освен то0ва споменатите са печелили Оскар (Играта 1), Златен глобус (Играта 2) и пак Оскар (Таласъми ООД), а приходите от билети в света за петте големи филма на студиото са над два милиарда и сто милиона долара.
За всеки от тях, както ще каже по-нататък в специално си интервю за Списанието и Антони Христов, българинът-арт директор на Пиксар, стои многогодишен денонощен труд. Премиерата на Играта на играчките например (22 ноември 1995), е предшествана от девет години упорита работа и рисърч, но резултатът е смазващо добър: той се превръща в най-печалившият в света за същата година и получава наградата на Академията за филмово изкуство в САЩ. Игарата на играчките впрочем е и първия гългометражен изцяло компютърно-генериран анимационен филм в историята. Шест години по късно пък Таласъми ООД счупи още един рекорд – само за девед дни в Америка събра от продажба на билети 100 милиона долара: нещо, което друг анимационен филм не бе правил никога. За да се стигне до Търсенето на Немо, който за три дни след премиерата си в САЩ удари 71 млн. долара и почки на шега се превърна не само в най-печелившия филм за 2003, но и в осмият най-родаван филм (без значние какъв) за всички времена.
На шега всъщност това не е, както стана дума и по-горе. Ако изброените цифри са ви поизморили, нямате и най-малка представа колко умора, но и ентусиазъм се крие зад тях; трудът на стотици (за да сме прецизни, всеки месец 700 души получават заплата в щабквартирата на Пиксар в Емерил, Калифорния) хора,генериране на милиони идеи, вкарване в действие надесетки технологични нововъведения. На Пиксар дължим и още три ключови софтуерни системи – тяхната запазена марка Marionette, софтуер анимирано моделиране и осветление; Ringmaster, софтуер за синхронизиране, кординиране и проследяване на един компютърен анимационен проект; и Renderman11, рендъринг-софтуерът (рендърингът, грубо казано, е онова, което се грижи анимационните герой, фонът и всевъзможните движения да изглеждат като живи и напълно естествени; но по-нататък в статията е обяснено технически), който от няколко години на сам промени киното.
Логото на Пиксар представлява малка класическа лампа модел L-1, дизайн на Luxo Group. Тя е и главен герой в първия късометражен филм – Luxo Jr., който през 1986 получи номинация за Оскар в раздела “кратък анимационен филм”. Въпреки че точно в онзи момент не печелят, Пиксар вече имат общо 15 Оскара в актива си, а акциите им се търгуват суперуспешно на NASDAQ.
КАК СТАВА ТОВА
В играта на играчките 2 има сцена, в която старецът, който поправя Ууди, казва на нетърпеливия колекционер Ал “не може даприбързваш с изкуството”. Това е абсолютната истина в Пиксар, където филмите минават четири фази: разработване и създаване на сюжетната линия; предпродукция и анализ на техническите предизвикателства; продукция, правене на филма; и постпродукция и “полиране” на резултата. Ето го и по стъпки.
1.Служители на Пиксар споделят своята идея пред останалите в екипа и се объжда до колко историята би граблана публиката.
2.Прави се крадко резюме с основната идея на историята. Понякога се разработват няколко независими резюмета, за да се постигне най-добър баланс.
3.Рисуват се сторибордовете – скици на основните моменти в историята. Всеки сториборд-автор е получил предварителни “сламки” за евентуално емоционално развитие на геройте. Накрая сторибордовете кацат при режисьора.
4.Служители на Пиксар маркират гласовете на геройте. Когато диалогът и сценарият се поизбистрят, се наемат професионални актьори, които записват репликите отново, а най-добрите дубли в крайна сметка биват анимирани.
5.Записват се първите ленти, които служат за по-детайлно представяне на историята на екипа и сценаристите (вече няма нужда накой да го разказва или скицира върху лист, имаме прототип на филма на касета). Започва изчисляването на времетраенето на отделните епизоди във филма.
6.На базата на спенария, първите ленти, и разбира се, собствените си идеи, графиците и аниматорите започват да подготвят детайлно образите, декорите, цветовете, светлината. Това е ключова фаза в процеса
7.С помоща на свършеното от арт отдела (виж 6.), героите и обстановката или се скулптурират на ръка, или директно на компютъра се създават все по-изчистени 3D модели. Правят им се т.нар. “точки на движение”, нещо като пантички, с помоща на който аниматорът ще задвижи героя колкото се може по-естествено. Само в лицето на Ууди от Игарата н играчките има 100 такива точки/пантички.
8.Когато декорите са изградени в 3D, се добавят анимираните детайли – столове завеси, играчки, които да гарантират достоверноста на картината.
9.Като “превеждат” историята върху готовата триизмерна сцена, аниматорите поставят геройте на нея и правят всичко възможно, за да се “почустват” те добре и естествено там.
10.Аниматорите на Пиксар нито рисуват, нито осветяват кадрите – както е в традиционната анимация; и защото декорите, геройте, диалогът и свукът вече са налице, аниматорите като кукловоди донамествар всичко в едно, като насочват компютърно (с помоща на специален софтуер и споменатите “пантички”) всеки герой най-уместното в създадената среда.
11.Създават се сенките и доизчиства светлината. Изглежда просто, но е мега трудно всеки герой или предмет в анимационния филм постоянно да събира или отразява светлината така, както би станало в живия живот.
12.С помоща на “дигитална светлина” всяка сцена от филма е осветена така, както биха били осветени на истинска стая площат или подводно течение.Това е детайлизиране до съвършенство ма действията от предишната стъпка.
13.Цялата информация е рендърирана. Т.е. цялата информация от файловете, в който е събран кадърът – декори, цветове, движение на героите, осветление и т.н. – бива събрана в един къдър. Всеки кадър предтсвлява 1/24-та от секундата на реалното екранно време, а за рендърирането му отиват поне 6 часа.
14.Последни намествания. Музика, звукови ефекти, специални ефекти, кадриране, прехвърляне в подходяща форма за дигитална прожекция и т.н. Филмът е готов и отива да печели милиони.
АНИМАЦИОНЕРЪТ
Българинът Антони Христов е арт директор на Пиксар. Еленко Еленков се срещна с него, за да разбере едно-две неща, сред които как се рисува реалистично движение на вода.
Антони не е в България от 1981. В последните 3 години прави В търсене на Немо - грижи се най-вече за декорите и цялосната среда на филма. Определя себе си най-общо като "художник, който създава сцената, на която играят геройте на Пиксар".
Каква е връзката между Апъл, Пиксар и Дисни? Пиксар се ръководи от Стийв Джобс - изпълнителен директор на Апъл. През 80-те той купува компанията от Лукасфилм - т.е. от Джордж Лукас - за 10 млн. долара, което е доста приятна покупка, защото в момента цената ни е над 5 млрд. В края на 80-те сключваме с Дисни договор за дистрибуция, така че в момента те организират разпространението и рекламните кампании на филмите на Пиксар. В момента имат равни права за следващите серии на нашите заглавия. Първите 5 филма бяха много успешни и при тях печалбата беше 60 на 40 в полза на Дисни. В момента договаряме по-добро за нас разпределение.
В Таласъми ООД едно от чудовищата отваря весни и вътре заглавията са на български. Как става? Това е цифрова технология. Прави се на всички езици в съответните държави, където се представя филмът. Това е една от причините българската примиера на В търсенето на Немо да се забави 6 месеца.
Имам приятел, който е работил в екипа на Реална фантазия и твърди, че работата му на практика не може да се оцени, защото е рисувал облаците във филма. Съгласен ли сте? Има по-публични роли, има и роли зад кулисите. За страничния наблюдател вторите изглеждат скучни, но за този, който го прави, съвсем не е така. Аниматорите принципно обират най-много овации, но аз съм свикнал с това. На нас, които правим декорите, ни е забавно да определяме как да изглежда филмът. Аз правя именно дизайна на декорите и ръководя конструирането им в дигитална форма. Моята задача е да подпомагам историята, като съдавам сцената, където играят героите. Декорите са подчинени на анимацията. Анимацията е актьорско майсторство. Аз не съм актьор. Аз съм художник.
Как се създават морски дъна, които са виждали? Аз работя вече три години врху В търсене на Немо. По отношение на технологията и ефекти всеки филм има различни технологични постижения. В таласъми ООД това е козината на Съли, защото се държеше като синтетична материя. В следващия ни филм – The Incredibles – е човешката коса, защото се държи по естествен начин, не като мечешки иликучешки косъм. В Немо най-голямото постижение е водата. Водата в реалноста се държи по различен начин – солената се държи различно от сладката, чистата – от мръсната, океанът – от езерото. Когато например светлината прониква във водата, има светли частици. Как се държат те по-принцип, как съответно при дневна и нощна светлина? Ето такива са въпросите който се изправят пред нас. Има куп неща, които трябваше да открием как стават и досега не са правени от никого. Бяхме на Хаваите и се гмуркахме с изследователска цел цяла седмица. Дори ни гони една акула.
В Симбад има 3D сцени, които изглеждат рисувани на ръка. Същото е и в последния филм на Катсуширо Отомо – Metropolis. Това ли е новата тенданция в анимацията? Симбад се счита за традиционен филм. Те използват 3D, но се опитват да се придържат към установеното. Героите са рисувани на ръка, както много от пейзажите и декорите. Където обаче има движени на камерата и ефекти, всичко е компютърно. Ако направим едно сравниение с игралния филм, те се опитват да направят черно-бели филми с малко цбят. Ние обаче правим цветни филми. Врочем Пиксар разработва и специален софтруер – RenderMan.
Какво ще се случва в следващия ви филм The Incredibles? Разказва се за семейство супергерои, които в модерното общество стават жертва на няколко големи съдебни процса, въпреки че спасяват света. Принуждават ги да се пенсионират и да не използват своите свръх сили. Обществото е неблагодарно, но накрая те все пак успяват. В САЩ този филм е с рейтинг PG – нещо като “Родители внимание!”, т.е. малки деца не могат да го гледат, което е смело за един анимационен филм. Анимацията все пак по принцип е ориентирана към децата.
Досега вашето студио винаги е правело филми по собствени идеи, но наскоро четох че, The Incredibles стъпва върху герои на Marvel Comics. Защо? Много просто – Марвъл цялото нещо. The Incredibles (“невероятните”) обаче не са герои от даден комикс. Режисиорът е Брад Бърд – един от създаделите на Семейство Симсън.
- _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Нед Май 09, 2004 8:31 pm Заглавие: |
|
|
Ами Bio пускай :) Иначе и аз търсих за Антони Христов и нищо не намерих.... _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
TheViolator

Регистриран на: 10 Фев 2004 Мнения: 446 Местожителство: Beverly Hills, CA
|
Пуснато на: Нед Май 09, 2004 11:47 pm Заглавие: |
|
|
Abe ima tuka edno mom4e syshto deto ba4ka v Disney kato ilustrator, ama az li4no ne go poznavam. Syshto taka i edno mom4e s koeto se zapoznah neotdavna Petar Jivkov, koito e ot 20 godini tuk i syshto pravi mnogo dobri neshta.Syshto poznavam edin drug bylgarin koito e ba4kal predi v Electronic Arts, i sega si ima sobstvena firma, no ne sme se vijdali ot njakolko godini ve4e Dimitar se kazvashe no ne mu pomnja saita da go postvam tuk.Siguren sam 4e ima i oshte takiva bylgari specialno v Los Angeles. Shto se otnasja do men, poslednite filmi vyrhu koito sam rabotil sa:
80 Days Around the World, The Cat in a Hat, Scooby Doo 2, Garfield, The Chronicles of Riddick.... _________________ Liebe und Verstand gehen selten Hand in Hand.. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
daysleeper

|
Пуснато на: Пон Май 10, 2004 1:48 pm Заглавие: |
|
|
NURBS написа: | Абе, таковата... аз май нещо не разбирам. Защо пък мерилото за талант трябва да е това дали бачкаш в Холивуд? Не принизявам по никакъв начин онова, което са направили тези пичове, ама защо някак си ми се струва, че това, че не работиш ТАМ не означава автоматично, че не си талантлив? Аз без да се замисля мога да изредя поне 10 души, които биха били на мястото си в което и да е голямо студио.
Ако не съм схванал правилно, моля да бъда извинен... просто с такова впечатление оставам, като чета тука... |
... tova 4e neraboti6 v hollywood neozna4ava 4e ne si dobyr, no ako rabotish tam zna4i si good enough |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|