Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
niki michailov ники михайлов

|
Пуснато на: Чет Апр 22, 2004 7:35 pm Заглавие: какви 300dpi какво чудо? |
|
|
Може ли някой да ми обясни закоравялото убеждение на колегата ми че моарето се махвало като се ресамп(ъл)не изображението на 300dpi.....спомням си един типец който ме убеждаваше, че най-добрия мастеринг на wave бил като се компресира на 320kbps mp3 и след това се разгъне пак на vawe....
И първото ми звучи също толкова нелепо колкото и второто...
Имали реална почва тази теория за 300-та dpi и чистенето на моарето(да не говорим, че ми ресампва изображение от 300.2 на 300.0 то се размаза и той каза - "виждаш ли, действа") _________________ SHINEEEEEEEEEEEEE.......
днеска съм нежен |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LuPi

Регистриран на: 12 Яну 2004 Мнения: 1175 Местожителство: eastern hemisphere
|
Пуснато на: Чет Апр 22, 2004 7:48 pm Заглавие: |
|
|
Ъ? това за първи път го чувам?
Има ли моаре е хубаво да си го ретушираш в фотошопето... има един друг вариант който, хммм дава интересни резултати вместо
300 dpi/ 150 или 175 lpi се прави ресемпъл на 250 dpi и линеатура 175... _________________ Не так страшний руски танк, как его пияний екипаж.
http://badpixel.cghub.com/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Чет Апр 22, 2004 7:55 pm Заглавие: |
|
|
Намаляването на резолюцията не помага много.
За съжаление единствения сигурен начин за премахване на моаре е дескрина при сканиране и блър при обработка. Останалите варианти са все едно да разчиташ на природни феномени... _________________ Много говориш бе, Панагонов! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
koceto

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 1:06 am Заглавие: |
|
|
В известен смисъл има нещо верно в цялата тази работа.
намаляването на резолюцията води до премахване на междинни точки, което от своя страна намалява моарето. за съжаление не го премахва напълно, а само го намалява.
Рецепта за чистене на моаре която ползвам аз:
скан на 600 дпи с дескрийнинг, ретуш и после ресаийз на 300.
Аз лично работя със силвърфаст и смело мога да кажа, че неговият дескрийнинг премахва моарето над 95%. С последвалият ресайз изчезва напълно. _________________ jiv i div |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 1:21 pm Заглавие: |
|
|
само при съотношение 600 към 300 ли е валидно или за всяко съотношение 2:1?
(знма че има литература по въпроса но специално тука се завихри спор за тез 300-изглаждащи-dpi чалъми) _________________ SHINEEEEEEEEEEEEE.......
днеска съм нежен |
|
Върнете се в началото |
|
 |
PavKa

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 1:28 pm Заглавие: |
|
|
Smisala da se kanira na 600 i sled tova na 300 e che pri decreen neizbezno pada kachestvoto(blurva se izobrajenieto) makar che se maha moareto i kogato tova stava pri po goliama rezolicia porajeniata moje da sa po malki, a 300 tochki e obiknoveno jelanata kraina rezoliucia |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 1:39 pm Заглавие: |
|
|
Както казах, мерода не е ефективен.
Ако сканирате едно изображение на 300dpi ще ви се наложи да използвате с една стойност, а при 600dpi с друга, като големината за дескрина в общо линии нараства с геометрична прогресия, за да се получи премахване на моарето. В най-лошия случай увеличаваш дескрина два пъти и като намалиш резолюцията се надяваш моарето да изчезне. Качеството е същото, но количеството обработени мегабайти е доста по-голямо _________________ Много говориш бе, Панагонов! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
koceto

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 2:38 pm Заглавие: |
|
|
panagonov написа: | ...Качеството е същото, но количеството обработени мегабайти е доста по-голямо |
ще си позволя да не се съглася! _________________ jiv i div |
|
Върнете се в началото |
|
 |
tech_noir

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 5:14 pm Заглавие: |
|
|
Ami az li4no po princip si ba4kam obiknoveno napravo na 600. Pri kalpavo skanirane digam gi urkam da mi skanirat diapozitiva nanovo. Ako ne moje tova da stane i e kapav material (smazano jpg, primerno) Variantite sa dva.
I. Pri lipsa na vreme. Digane rezoluciata na 600 ili powe4e, Gaussian Blur + Unsharp Mask (logikata e kato tova sus smjanata 600-300, no raboti po dobre - ourvo zamazva petnata, posle izostrja rubovete). Sledva pipane na histhrami/curves. Ponqkoga raboti ako svalisjh nasitenostta na C,M i Y i ka4i6 K.
II. Jako retush v kanalite edin po edin, v zavisimost kakvi sa porajeniata (obiknoveno nai-jestoki v Y i M). Retush i deistviata ot I., prilojeni v burza maska s meki krai6a v u4astyk na kanal. Perioi4no poglejda6 pulnocvetnoto izobrajenie za da sledi6 kakvo pravi6.
Mi... pone az taka pravja.
Skapanota kartinka si e skapana kartinka, no vse ne6to moje da se napravi ta da stane maaaalko po-dobre.
Motae se iz neta edno CD vidio tutoriali "Essential Post Production Photoshop", kadeto ti objasnjavat kak se podgotvjat za pechat kartinki i kak da vdigne6 ka4estvoto ne tolkova dobri izobrajeniq _________________ freak |
|
Върнете се в началото |
|
 |
tech_noir

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 5:18 pm Заглавие: |
|
|
"Photoshop 7 Essential Post Production.iso" e CD-to, sorry. _________________ freak |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 5:20 pm Заглавие: |
|
|
abe tuka nikoi li veche ne polzva despeckle po chaneli ? :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
tech_noir

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 5:43 pm Заглавие: |
|
|
ico написа: | abe tuka nikoi li veche ne polzva despeckle po chaneli ? :) |
Az predi njkolko godini. Otkazah se v polza na Gaussian Blur + Unsharp Mask. Nai malkoto mnogo po-fin control nad tova kakvo tochno i kolko silno pravish. _________________ freak |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 5:56 pm Заглавие: |
|
|
Имах един период в който ползвах despekle на "1" канал по канал и след това минавах със смарт блър(деспекъла разкарва едни центрове около които смарт блъра маже без да ги засяга и става хем на връхчета хем намазано ако не се мине първо с него )
Обаче както всяка техника и тази не е всемирна - в някои случаи вдействителност е удобна....обаче мен главната идея на топика ми бе:
защо моя колега е убеден, че може да се минава през 300dpi, като първа стъпка за чистене на моарето....не вярвам да е чул само за 600 към 300 и да е сметнал, че за всякакви случаи става - човека не е глупав...чул го е от някъде но ми се струва че е като вица "а бе тъй-йе ма не й съвсем тъй"...Идеи? _________________ SHINEEEEEEEEEEEEE.......
днеска съм нежен |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 6:48 pm Заглавие: |
|
|
niki michailov написа: | Обаче както всяка техника и тази не е всемирна - в някои случаи вдействителност е удобна....обаче мен главната идея на топика ми бе:
защо моя колега е убеден, че може да се минава през 300dpi, като първа стъпка за чистене на моарето....не вярвам да е чул само за 600 към 300 и да е сметнал, че за всякакви случаи става - човека не е глупав...чул го е от някъде но ми се струва че е като вица "а бе тъй-йе ма не й съвсем тъй"...Идеи? |
Я да уточним нещо, че май се пообъркахме!
Какво значи "минава през 300dpi"? На колко е бил преди това?
300dpi е стандарната резолюция за сканиране. Във фирмите, притежаващи професионални скенери сканират на 300 (за толкова се калкулират и цените поне в ГЕД, но може да има изключения). Крайната резолюция на изображение, което се печата на линиатура 175 е 300dpi (по препоръка на Adobe, линиатурата за печат се умножава с коефициент на сигурност 1,5, но в България се е наложило 1,7 а при печат на 150 се оказва че е 2).
tech_noir говори за сканиране на диапозитив на 600dpi, обаче при диапозитив моаре няма (освен ако не е снимано предварително отпечатано изображение). Т.е. е безсмислено да се сканира на 600 и после да се намалява на 300. В този случай качеството на изображението ще е непроменена след отпечатването, за сметка на това гайла че е 4-пъти по-голям и се натоварва ненужно RIP-a на експонатора. Моаре се получава при наслагване на две растерни решетки под различен ъгъл т.е. само при вече растеризирани изображения. Увеличаването на резолюцията е безсмислена или толкова малка че не си заслужава труда. Ако при 300dpi моарето изчезва с Gausian blur = 0,7 същата картинка при 600dpi ще се нуждае от Gausian blur = 2,8
По принцип моаре в жълтия цвят винаги се получава (заради специфичния ъгъл на растера на този цвят), но на печат той не личи. _________________ Много говориш бе, Панагонов! |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 23, 2004 7:28 pm Заглавие: |
|
|
Говоря за тва че пича независимо от DPI на сканираното изображение държи да го направи на 300 "защото така се изчиства моарето" и не ще да поеме друга идея.
И сега за да влезе - да прочете какво ще кажете вие и да си направи изводите а не да ми казва "ма аз тебе няма да те уча"....
Заради това го сетнах този топик да се разбере в края на краищата какво е положението с ресампъла вдействителност и да се избегнат всякакви недомлъвки по въпроса _________________ SHINEEEEEEEEEEEEE.......
днеска съм нежен |
|
Върнете се в началото |
|
 |
tech_noir

|
Пуснато на: Съб Апр 24, 2004 10:37 am Заглавие: |
|
|
Offtopic.
Vednaj skanirah diapozitivi v GED. Pove4e nikoga. Be6e mnogo speshno (kakto vinagi), dadoha mi neshta koito izglejadaha vse edno diapozitiva predi tova se e vargaljal po poda i nastapvan mnogokratno. Na vsishkoto otgore se zabaviha sas 8 chasa poveche ot predvidenoto, koeto v sluchaja prosto ni izhvarli ot proecta. Prodaljavam revnostno da skaniram v K-reclama na barabannia. Mmm, az skana na diapozitivi - tam ujasno mnogo zavisi ne samo or scanera, no i ot nastroikite na software mu (vkl. profili spored prizvoditelja na lentata). Slichvalo mi se e da poomaje ili da pozacheznat cvetove, kakto i narushenia v kanalite, osobeno ako izobrajenieto ima oblasti s mnogo razli4ni cvetove i jarkost i njma kak da se nastroi absolutno. V tozi sluchai skanirame 2 pati s rali4ni nastroiki (za svetlite i za tamnite oblasti i posle montaj). Inache v k-reclama po-skoro kazvam kolko na kolko pixela mi trjabva krainia rezultat, cenoobarzuva se na MB TIFF (bez LZW), LAB. Ugodia njama i vsi4ko e vapros na kompromisi... ama "Kolkoto pove4e, tolkova pove4e", kazal Mecho Puh. Inache az kato cjalo si ba4kam na 600 bez namaljavane. Veche zavisi kakvo ti trjabva. Chesto po spored detailnostta na visiata i proecta skaniram na po-malko (kolkoto mislja che shte izdarji izobrajenieto) i posle uveli4avam do kolkoto mi trjabva ako ne mi se davat izlishni parichki za scan. _________________ freak |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mmiv

|
Пуснато на: Вто Апр 27, 2004 9:54 am Заглавие: |
|
|
purvo num tech_noir... 600 dpi??? i na kolko lpi sled tova pechatash??? 400??? shtoto nyama nikakuv smisul, nai mnogo da vijdash nyakakuv detail na monitora, a sled tova da go nyama na pechat....
kolkoto do skanirane na veche pechatani izobrajenia...
1. scan na 600 dpi...
2. Gaussian Blur da se smaje rastera
3. resample do razmera koito ni tryabva...
3.1 ako e dosta po-maluk kato razmer moje da poluchim i dobra razrabotka
3.2. ako polzvame izobrajenieto SG... i na 200 dpi da go napravim vse taya
prosto, izpitano sredstvo... raboti ot 10-na godini do sega, oplakvania nyama :))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LuPi

Регистриран на: 12 Яну 2004 Мнения: 1175 Местожителство: eastern hemisphere
|
Пуснато на: Вто Апр 27, 2004 12:56 pm Заглавие: |
|
|
[/quote]prosto, izpitano sredstvo... raboti ot 10-na godini do sega, oplakvania nyama :))) Цитат: |
мноу убаво казано:) 10x хихи |
_________________ Не так страшний руски танк, как его пияний екипаж.
http://badpixel.cghub.com/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|